SilverStone Redline RL04 korpusas

Daugelis gamintojų stengiasi ištobulinti savo dizainus kuo mažesniais kaštais, dėl to pigių korpusų rinka išties arši. Vieni stengiasi sutaupyti naudodami prastesnės kokybės medžiagas, kiti įkomponuoja mažiau sprendimų supaprastinančių naudojimą ar įrangos montavimą, treti dizainą nustumia į paskutinę vietą. Faktas, kad šioje rinkoje svarbiausia viską atlikti taip, kad vartotojas per daug nesuploninęs savo piniginės matytų kuo mažiau šių, kaštus taupančių, sprendimų. „SilverStone Redline

RL04“, tai biudžetinės „mid-tower“ kompiuterių korpusų klasės atstovas iš pakankamai gerai žinomos kompanijos įsikūrusios Taivane.

 

  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Išorė
  • Vidus ir montavimas
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Testai
  • Išvados

 

Pirmas įspūdis nekelia didesnių jausmų — dėžė paprasta. Ant jos matyti gamintojo ir modelio pavadinimas, korpuso iliustracija ir pagrindiniai aspektai. Ant vienos iš pusių informatyvi atidengto šono schema su nurodytais privalumais. Bendras vaizdas solidus ir tvarkingas.

Viduje RL04 saugiai guli įvilktas į maišą ir įspraustas tarp dviejų putplasčio gaubtų. Po juo radau dulkių filtrą tvirtinamą magnetukais, nemažą varžtukų maišelį ir kuklią, bet informatyvią instrukciją.

Specifikacijos

Modelis SST-RL04B (juodas)
Medžiagos Stipraus plastiko priekinė panelė su plieniniu tinkleliu, cinkuoto plieno (SECC) korpusas
Palaikomos pagrindinės plokštės ATX, Micro-ATX
Vietos įrenginaims Išorinės: 5.25" x 4
Vidinės: 3.5" x 5 / 2.5" x 5
Aušinimo sistema Priekis: 1 x 120mm įpūtimo ventiliatorius su raudonais LED + 1 x 120mm ventiliatoriaus anga
Galas: 1 x 120mm ventiliatoriaus anga
Šonas: 2 x 120mm / 2 x 140mm ventiliatoriaus angos
Viršus: 2 x 120mm / 2 x 140mm ventiliatoriaus angos
Praplėtimo lizdai 7
Priekiniai lizdai USB 3.0 x 2 Audio x 1 MIC x 1
Maitinimo šaltinis ATX (nepridedamas)
Maksimalus praplėtimo plokščių ilgis 11.5”, pločio apribojimas 6.14"
Maksimalus CPU aušintuvo aukštis 169mm
Masė 6.2kg
Matmenys 220mm (P) x 480mm (A) x 523mm (G), tūris 55.2 l
Papildoma Kensington užraktas

 

Išorė

Visada galvojau, kad esu tik asketiško dizaino mėgėjas, tad pirmą kartą pamatęs šį „Redline“ serijos atstovą šiek tiek raukiausi. Jis man pasirodė perdėtai agresyvus, o LED apšviestas ventiliatorius atrodė lyg neoninė lempa po pigiu „tiuninginiu Civic’u“. Mano nuostabai, per mėnesį pripratau prie jo ir dabar manau, kad šis agresyvus stilius atliktas visai skoningai ir suteikia korpusui didesnės vertės įspūdį, draugų užklydusių į mano darbo kambarį komentarai tai tik patvirtino.

Standrtinį mid-tower ATX korpusą visa galva lenkiantis RL04 yra pastebimai didesnis į visas puses (žr. matmenis lentelėje). Viršuje esantis perforuotas iškilimas gali talpinti du 120/140 mm ventiliatorius. Abu šonai taip pat turi iškilimuis, suteikiančius dizainui veržlumo, vienas jų perforuotas ir, kaip viršuje, gali aptarnauti du 120/140 mm ventiliatorius, kitas — suteikia papildomos vietos laidų išvedžiojimui. Dvigubos 120/140 mm angos taip pat puikiai tiks iki 240 mm. vandens aušinimo radiatoriui.

Norint patalpinti 3,5” įrenginį priekyje, teks užsisakyti papildomą perėjimą, statomą į vieną iš keturių 5,25” nišų. Jos atlaisvinamos įspaudus dangtelių šonines aseles, atrodo gražiai, bet tai nėra labai patogu, nes grioveliai pirštams siauroki ir trūksta sukibimo. Nors mano pirštai ne iš storųjų, ne kartą bandant išimti nišos dangtelį, jis išslydęs tiesiog šovė į korpuso virdų ir teko atidaryti šoną, kad jį pasiekti.

Šviečiantis „SilverStone“ logotipas veikia kaip įjungimo mygtukas, perkrovimo mygtuką rasime šoninėje priekinės panelės sienelėje, kartu su dviem USB 3.0, ausinių ir mikrofono jungtimis, čia taip pat patalpintas kietojo disko LED indikatorius šviečiantis raudonai.

Žemiau įmontuotos plieninės grotelės, po kuriomis slepiasi sunkiai pasiekiamas dulkių filtras (reikia nuimti priekinę panelę), už kurio tyliai dirba įsiurbimo 120 mm ventiliatorius. Po mėnesio naudojimosi ant šių grotelių susikaupė storas dulkių sluoksnis, kas neatrodo labai reprezentatyviai, bet yra veiksminga, na o išorinį dulkių sluoksnį su dulkių siurblio pagalba pašalinau akimirksniu.

Galinės dalies viršuje matomos, dabar beveik visur dedamos, angos vandens aušinimo sistemos žarnelėms, po jomis galiniam 120 mm ventiliatoriui skirta anga. Septynias praplėtimo angas dalinai uždengęs plastmasinis dangtelis, kurį atidarius galima iš išorės pasiekti praplėtimo plokščių tvirtinimo veitas. Deja šių angų dangteliai yra vienkartiniai, juos išėmus, atgal jų sugrąžinti nepavyks. Tai vienas akivaizdesnių taupymo sumetimais padarytų dizaino sprendimų.

Dugne, ties maitinimo šaltiniu yra oro paėmimo anga, kurią dengia paprastai (gal kiek per lengvai) nuimamas dulkių filtras-tinklelis. Jis savo darbą atlieka tik iš dalies — surenka didžiausias dulkes. Nuėmęs tinklelį radau nemažą sluoksnį lipnių mikro-dulkių, kurias nuvalyti pavyko tik su šluoste. Kojelės pagamintos iš plastmasės, jos, lengvam oro įsiurbimui, iškelia korpusą į maždaug 2 cm aukštį. Jų plastmasė nėra pati pigiausia ir suteikia pakankamai sukibimo su, pavyzdžiui, lakuotu paviršiumi.

Visas kurpusas pagamintas iš pakankamai storų skardų, kad bakstelėjus pirštu, jos neįlinktų. Juodai nudažyti paviršiai mėgsta parankioti pirštų atspaudus, bet tai tikrai ne pats blogiausias atvejis — juos nuvalyti lengva, or ir matosi jie tik pažiūrėjus tam tikru kampu.

Vidus ir montavimas

Po pirštais prisukamais varžtais tvirtinamais šonais slepiasi, iš pirmo žvilgsnio prabangiai atrodantis, juodai dažytas vidus. Priekinėje dalyje matyti aukštos kokybės 120 mm ventiliatorius, kurį man teko apversti aukštyn kojom, kad jo maitinimo laidelis pasiektų pagrindinėje plokštėje esantį kištuką. Rekomenduoju pasirūpinti įvairiais laidų prailginimo elementais, kad juos išvedžioti kuo tvarkingiau.

3.5" ir 2.5” įrenginių tvirtinimo lentyna turi net penkias vietas — to tikrai turėtų pakakti korpuse už 200 Lt. Įrenginiai pozicionuojami taip, kad jų jungtys žiūrėtų į tą šoną kur bus vedžiojami laidai, kad stalčiukus išimti ar įdėti reikės atidaryti būtent šio šono dangtį. Gamintojas teigia, kad plastmasiniai įrenginių tvirtinimo stalčiukai yra „tool-less“, tačiau aš nesutinku: kietąjį diską arba SSD kaupiklį prie stalčiuko reikia pritvirtinti keturiais varžtais, kuriuos sukti, kaip žinia, reikia atsuktuvu. Mano pasaulyje — atsuktuvas yra įrankis. Virš lentynos angos skirtos išoriniams 5.25” įrenginiams, kuriuos pritvirtinti, šį kartą, galima be įrankių, fiksavimo mechanizmas paprastas ir veiksmingas.

Pagrindinės plokštės erdvėje vietos netrūksta. Panašu, kad čia tilps ir didelė vaizdo plokštė (11.5”, pločio apribojimas 6.14") ir aukštas procesoriaus aušintuvas (169mm). Viršutinis iškilimas suteikia pakankamai vietos sumontuoti du ventiliatorius taip, kad jie netrukdytų procesoriaus aušintuvui — gudru. Didelė anga tvirtinimo skardoje leidžia be didesnio vargo keisti procesoriaus radiatorių su galine tvirtinimo plokštele. Čia apstu vietos ir ilgesniam maitinimo šaltiniui, deja jis guldomas ant metalinių išlinkimų, dėl to gali padidėti vibracijų skleidžiamas garsas.

Už tvirtinimo skardos, ties pagrindine plokšte, erdvė laidų išvedžiojimui vos 1 cm, ties 3,5” stalčiukais 2 cm, bet šoninio dangčio iškilimas ties viduriu padidiną šią erdvę 1 cm. Angos skirtos laidams yra užapvalintos, todėl dėl pažeidimų galima nesirūpinti. Čia taip pat protingai išdėstyti lankeliai laidams prikabinti prie korpuso.

Dar šiektiek apie dulkių filtrą-tinklelį. Gamintojas rekomenduoja dulkių filtravimo tinklelį su magnetukais lipdyti ant šono, tačiau be papildomų įsiurbimo ventiliatorių prasmės tame nedaug, nes standartinėje komplektacijoje oras pro šoninę ir viršutinę angas juda į išorę. Aš nusprendžiau savąjį kabinti ant viršaus, kad esant išjungtai sistemai, natūraliai krentančios dulkės pro skylutes nepatektų į vidų.

 

Testai

Temperatūrų testą padariau tik tam, kad susidaryčiau bendrą vaizdą, mat neturėjau su kuo palyginti. Ramybės būsenoje procesoriaus branduolių temperatūros neperšoko 60 °C, o vaizdo plokštės 48 °C. Po 15 min. „PCMARK 7“ testavimo ir vienų lenktynių „GRID2“ temperatūros kiek šoktelėjo iki 80 °C, bet viskas atrodo normos ribose. Vėsiausiai jaučiasi kietasis diskas, nes tiesiai prieš jį tyliai sukasi 120 mm ventiliatorius.

Deja po ranka neturiu papildomo 120 mm ventiliatoriaus, kad įmontuoti jį gale — būtų smalsu pažiūrėti kaip pasikeistų temperatūros.

Smalsumui panaudodamas visiškai neprofesionalią garsumo matavimo įrangą („Smart Tools“ „Android“ telefonui) patikrinau kaip garsiai veikia visa sistema. Telefonas gal ir negali lygiuotis tikslumu su tikru mikrofonu, tačiau skirtumą parodyti tikrai gabus. Išjungus sistemą kambaryje uždrytais langais ir durimis indikatorius rodė apie 34 dB. Įjungus sitemą garsiausas taškas buvo pagrindinės plokštės garsiakalbio pyptelėjimas ties 63 dB, sistemai užsikrovus garsas susinormalizavo iki stabilių 54 dB.

Nuėmus šonines skardas matomas apytiksliai 3 dB padidėjimas — indikatorius rodo 57 dB. Jei neapgauna mano ausys, didžiausią garsą skleidžia maitinimo šaltinis. Guminės atraminės kojelės ir aukštesnės klasės maitinimo šaltinis tikrai turėtų sumažinti bendrą sistemos garsumą.

 

Išvados

„SilverStone Redline RL04“ sėkmingai gina savo reputaciją kaip pigių ir vertų dėmesio korpusų atstovas. Jis, toli gražu, nėra tobulas, bet tai dažniausiai priklauso no vartotojo poreikių ir kompromisų, su kuriais jis linkęs susitaikyti dėl mažesnės kainos. Daug vietos įrenginiams, pakankamai laidams, patenkinamas dulkių filtravimo sprendimas ir lankstumas aušinimo sprendimams turėtų sodominti ne vieną norintį sutaupyti entuziastą. Nors pradžioje buvau skeptiškai nusiteikęs dėl vizualaus dizaino, ilgainiui man pavyko šį korpusą „prisijaukinti“, iš kokybiškų medžiagų pagamintas ir visiškai judai nudažytas RL04 turi prabangos įvaizdį. 120 mm ventiliatorius gale trūkumas „SilverStone“ kainavo vieną balą, pusę atėmiau dėl klibančio apatinio dulkių filtro ir ne taip jau tool-less įrenginių stalčiukų. kitą pusę už guminių kojelių trūkumą maitinimo šaltiniui. Nepaisant trūkumų, renkantis mid-tower namą už 200 Lt savo kompiuteriui, pasvarstyti apie „SilverStone Redline RL04“ tikrai verta.  

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.