Skaitmeninis Corsair AX860i maitinimo šaltinis

Pačių aukščiausių įvertinimų iš mūsų sulaukęs „Corsair AX760“ turi dvynį – AX760i. Tačiau šįkart pastarąjį paliksime „Corsair“ namuose ir imsimės vyresnėlio AX860i. Užbėgdamas įvykiams už akių prasitarsiu, kad AX serijai priklausantys ir „i“ raidelę turintys maitinimo blokai tiekiami su skaitmeniniu „iLink“ moduliu, leidžiančiu realiu laiku stebėti PSU efektyvumą, valdyti PSU ventiliatorių ir ne tik. Nors tai yra pagrindinis skirtumas tarp identiškų AX760 – AX760i ir AX860 – AX860i maitinimo šaltinių, egzistuoja ir kiti skirtumai, kuriuos pabandysime išsiaiškinti mūsų apžvalgoje. Galbūt „Corsair“ užlopė AX760 skyles? Taip, teisingai, jų nebuvo, todėl belieka tikėtis dar vieno, tik greičiausiai labiau apšlifuoto brangakmenio.

  • Apie Corsair
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Corsair Link2
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Po gaubtu
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Corsair

Nors amerikiečių kompanija, „Corsair“ turbūt iki skausmo žinoma net stalinių kompiuterių komponentais mažiau besidominantiems vartotojams, ne kiekvienas žino, nuo ko prasidėjo „Corsair" kelias į entuziastų širdis daugelyje HW frontų: pradedant maitinimo blokais ir baigiant periferija. Jei daugelis mano, kad įmonės augimas prasidėjo nuo DRAM modulių, būtent šių komponentų gamyba „Corsair" ir išgarsėjo, tie šiek tiek klysta. 1994 metais JAV įkurta įmonė pirmiausiai pradėjo gaminti L2 lygio atmintį OEM gamintojams, tačiau po „Intel" sprendimo įkomponuoti L2 atmintį į savo „Pentium Pro" šeimos procesorius, „Corsair" paliko šią rinką ir pradėjo išskirtinai koncentruotis į operatyvios atminties modulių gamybą. Iš pradžių žvilgsnis buo nukreiptas į serverių zoną, tačiau po kiek laiko kompanija pristatė ir entuziastams skirtus rinkinius. Per beveik dvidešimtmetį trunkantį gyvavimą „Corsair" sugebėjo sėkmingai įžengti į daugelį PC komponentų rinkų: SSD, PSU, korpusų, aušintuvų bei periferijos, pradedant klaviatūromis bei baigiant garso technika.

Pakuotė ir komplektacija

AX860i, kaip ir AX760, priklauso tai pačiai „AX Platinum“ maitinimo šaltinių serijai (sakykime, skiriasi pošeimis), todėl reprezentacinis vaizdas beveik nepakitęs – juoda, raudonų intarpų turinti dėžutė, ant kurios paviršiaus be akcentuojamo tylaus ir efektyvaus darbo bei pilnai modulinio dizaino, papildomai pridedama skaitmeninio  įtampų reguliavimo savybė.

Tiesa, akylesni ir geresnę atmintį turintys skaitytojai papildomai pastebės, kad ant priekinio dėžutės paviršiaus pavaizduotas AX860i modelis pasižymi kitokiomis oro paėmimo grotelėmis. Galima įtarti, kad pastarosios vienaip ar kitaip pritaikytos itin optimizuotam ventiliatoriaus profiliui beveik per visą apkrovos vienetą. Galutinis rezultatas buvo gautas toks, kad iki 20 % apkrovos PSU ventiliatorius nesisuka, nuo 30 % iki 80 % išlaiko praktiškai tą patį apsisukimų skaičių ir suintensyvėja tik pasiekus maksimalias apkrovas.

Galinėje dalyje „Corsair“ priverčia atkreipti dėmesį tai, kad AX860i, skirtingai nei kiti tradiciniai maitinimo šaltiniai, naudoja skaitmeninį DSP signalą, kuris pasitarnauja ne tik tampresniai linijų reguliacijai, bet ir bangavimų bei triukšmų slopinimui. Taip pat leidžiama susipažinti su elektrinėmis specifikacijos, o visų atjungiamų kabelių tipai ir ilgiai surašyti ant vieno iš šoninių dėžės paviršių.  Gamintojas nusprendė išrikuoti visus savo turimus PSU hierarchinėje efektyvumo ir turimų savybių piramidėje. Mūsų turimas modelis užlipo ant pačios jos viršūnės!

Komplektacija, kaip ir buvo galima tikėtis, aukščiausio lygio:

  • Medžiaginiame maiše apsaugotas PSU;
  • Vartotojo gidas;
  • Garantinių sąlygų brošiūra;
  • Brošiūra, primenanti parsiųsti naujausią „Corsair Link2“ programinę įrangą;
  • Atskiras krepšelis su moduliniais ir AC laidu;
  • Tvirtinimo varžtai;
  • Firminis „Corsair“ lipdukas;
  • Corsair Link pultas;
  • PSU ir „Corsair Link2“ pultui skirtas USB kabelis;
  • Lipnus padas

Specifikacijos

Kaip ir įprasta visai atnaujintai AX(i) serijai (pastarajai priklauso ir AX1200i modelis), AX860i sertifikuotas 80+ Platinum efektyvumui, palaiko APFC ir ATX12V v2.31/EPS 2.92 standartus. Nenutrūkstamą 860W galią gebantis atiduoti 0o – 50o C ribose šis maitinimo šaltinis pasižymi beveik visomis dažniausiai sutinkamomis apsaugomis, įtraukiant OVP, OCP, SCP, OPP ir OTP. Keista, bet kažkur išgaravo AX760 turėtas UVP. Ir nors pastaroji apsauga nėra esminė (labiau teikiame pirmenybę OTP su OPP buvimui), toks sprendimas lengvai suglumino.

„Corsair AX860i“ turi vieną galingą +12 V liniją, kuria geba atiduoti visą savo galią. Būnant visiškai tiksliems, skaičiukai siekia 859,2 W arba 71,6 A. Tokius skaičius po kabelio vėlgi matome pirmą kartą. Galbūt tikriems entuziastams svarbus kiekvienas vato lašas, tačiau net neabejoju, kad AX860i sugebės atiduoti daugiau, nei reglamentuoja gamintojas. Su +12 V linijų manipuliacija buvome susitikę visai neseniai, apžvelginėdami „Be Quiet Dark Power Pro 10“ 650 W PSU. Pasirodo, toks lankstumas įmanomas ir su „Corsair AX860i“, tačiau viskas vykdoma ne mechaniniu būdu, o programiniu, pasitelkiant „Corsair Link2“. Tai leidžiama vieną +12 V liniją paversti šešiomis virtualiomis, nustatant pageidaujamas OCP vertes. Dviejų mažųjų linijų bendra galia siekia 125 W (25 A + 25 A), +5Vsb – 15 W arba 3 A. Šios specifikacijos ne tik pakliūna į šiuolaikinius rėmus, bet ir yra identiškos seniau apžvelgtam AX760 modeliui.

Atjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 1x [20+4 pin ATX12V] – 610 mm
  • 2x [4+4 pin EPS12V] – 650 mm
  • 2x [6+2 pin PCI-E] x2 – 600+150 mm
  • 2x [6+2 pin PCI-E] – 600 mm
  • 2x [4x SATA] – 400 mm + 100 mm + 100 mm + 100 mm
  • 1x [4x SATA] – 540 mm + 100 mm + 100 mm + 100 mm
  • 2x [4x Molex] –450 mm + 100 mm + 100 mm + 100 mm
  • 2x [1x FDD]  –  molex jungtis + 100 mm

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 20+4 pin (ATX12V)
  • 2x 4+4 pin (EPS12V)
  • 6x 6+2 pin (PCI-E)
  • 12x SATA
  • 8x 4 pin molex
  • 2x FDD

Pridėdamas daugiau galios (lyginant su AX760) AX860i ūgtelėja ir kabelių pasirinkime. Nors kabelių ilgis išliko visiškai nepakitusiu, „Corsair“ kartu su AX860i siūlo dvi papildomas PCI-E 6+2 sąsajas bei po keturias SATA ir molex, bendram skaičiui išaugant, atitinkamai, iki šešių, dvylikos ir aštuonių. Šešios PCI-E 6+2 sąsajos padalintos ant keturių kabelių: du iš jų turi dvi jungtis, likusieji du – po dvi ant kiekvieno. Visi solidžiu ilgiu pasižymintys pagrindiniai kabeliai (ATX12V, EPS12V ir PCI-E) įvilkti į juodas medžiagines rankoves, kuomet periferiniams panaudotas maskuojamojo-magistralinio tipo sprendimas.

Corsair Link2

„Corsair AX860i“ valdymui reikalingi trys sudedamosios dalys: į vidinį pagrindinės plokštės USB 2.0 lizdą jungiamas „Corsair Link2“ pultas, jį ir patį PSU sujungiantis „Corsair Link2“ kabelis bei internetu parsisiunčiama programinė įranga.

Pradiniame lange matomas „Corsair 600T“ korpusas (norint galima originalų egzempliorių pakeisti į bet kurį kitą korpusą). Meniu suskirstytas į dvi sekcijas (kairė ir kairė-viršus). Pirmoji rodo visus programinės įrangos aptinkamus palaikomus sistemos taškus, šiuo atveju pagrindinės plokštės, VGA, SSD daviklius.

Mus labiausiai dominančia tampa „power” sekcija, kurioje randame realiu laiku matuojamą ir grafoje įsimenamą AX860i efektyvumą, kurio paklaida iki 100 W nėra nustatyta, nuo 100 W iki 300 W siekia +/- 10% ir viršyjant 300 W sumenka iki +/- 5%. Žemiau esanti sekcija rodo ventiliatoriaus greitį (+/- 10%) ir vidaus PSU temperatūrą (+/- 5%). „Corsair“ palieka galimybę ventiliatoriaus apsisukimus valdyti rankiniu būdu. +/- 2% ribose stebimos trys pagrindinės linijos bei +12 V išeinanti galia. Aktyvavus virtualias +12 V linijas galima stebėti jų apkrovimą ir nusistayti pageidaujamą OCP tašką.

Su netiklslumais susidūrėme savu kailiu. Kompiuteriui imant 150 W -170 W, retkarčiais „Corsair Link2“ fiksuodavo tiesiog neįmanomą 98-99 % efektyvumą. Nors ir nebūdama labai tiksli, „Corsair Link2“ galima pavadinti ne tik įdomiu, bet ir praktišku įrankiu skirtu ne tik palaikomo maitinimo šaltinio darbo stebėjimui, bet ir pagrindiniams sistemoms taškams sekti.

Žvilgsnis iš arčiau

Nepaisant išaugusios galios, „Corsair AX860i“ sugebėjo išlaikyti kompaktišką dizainą. 860 W galios produkto ilgis viso labo siekia 160 mm., o 120 mm. skersmens aušintuvą dengiančios grotelės įsikomponuoja į bendrą išorės dizainą pakankamai gražiai. Panašaus stiliaus groteles vėlgi buvome sutike apžvelginėdami „Be Quiet Dark Power Pro 10“ 650 W maitinimo šaltinį ir jei daugelis sutiks, kad vokiečių sprendimas akims yra patrauklesnis, ši AX860i zona atrodo pakankamai stilingai ar mažų mažiausiai aptakiai.

Šoniniai PSU paviršiai be gamintoją ir tikslų modelį nurodančių lipdukų taip pat turi keletą išgaubtų linijų. Tokį sprendimą buvo galima įžvelgti ir ventiliatoriaus grotelių plote. Gamintojas lipduką su elektrinėmis specifikacijomis nusprendė patalpinti ant PSU korpuso dugno.

AX860i turi standartines įšilusiam orui šalinti skirtas korio formos groteles, kurių kaimynystėje patalpintas 90o kampu pasuktas AC lizdas, įjungimo/išjungimo mygtukas bei dar vienas identifikacinis produkto lipdukas. Moduliniams laidams prijungti skirta panelė turi lizdus žyminčius užrašus. Nesunku suskaičiuoti, kad vartotojui leidžiama išvien prijungti visus į komplekte esančius kabelius ir vienas periferijai skirtas lizdas net lieka laisvas.

Virš ATX12V įrengtas „Corsair Link2“ lizdas. Kairiau turime dar vieną AXi serijos išskirtinę sąvybę – savaiminės diagnostikos mygtuką. Jį nuspaudus, sujudinamas ventiliatorius, patikrinami PSU mazgai ir gauname žalią šviesą (tiesiogine to žodžio prasme) AX860i testavimui.

 

Po dangčiu

Išardyti AX860i pasiseks ne kiekvienam ir ne taip greitai, kaip retas norėtų dėl garantijos netekimo – „Corsair AXi“ serija naudoja ne standartinius varžtus, o šešiakampius. Visi AXi maitinimo šaltiniai yra paremti mažai kam žinomos ir jaunos „Flextronics“ kompanijos platforma. Priminsime, kad prieš tai apžvelgtas „Corsair“ AX760 turėjo „Seasonic“ platformą. AX860i pirminė zona naudoja sinchroninį dizainą bei rezonansinį LLC konverterį, o APFC, pagrindiniai persijungiantieji tranzistoriai ir DC-DC valdomi per DSP.

Skirtingai nei AX760, AX860i už AC lizdo neturi EMI skydelio. Čia filtravimą pradeda du Y kondensatoriai, o likusieji komponentai (dar šeši Y, du X, dvi ritės ir metalo oksido varistorius) išdėstyti ant pagrindinio PCB. APFC zonoje esantys persijungiantys tranzistoriai ir efektyvumą didinantys diodai uždengti triukšmą mažinančiais metaliniais skydeliais. Pagrindinis elektrolitinis kondensatorius (420V, 680μF, 105°C) pagamintas „Panasonic“. Netoliese randame elektromagnetinę rėlę, termistorių ir rezonansinį konverterį. „Freescale“ skaitmeninio siganlo valdiklis kartu su jam priklausančiais analoginio-skaitmeninio signalo konverteriais patalpintas ant vertikalios PCB, šalia korpuso sienelės. Prieš šią PCB turime dar vieną vertikalią PCB, kuri talpina mažų mažiausiai keturis tranzistorius ir generuoja +5 V.

+12 V linija filtruojama grupės „CapXon“ kondensatorių. Kaip ir „Be Quiet Dark Power Pro“ 10 atveju sunku patikėti, kad pilnai nematome visų japoniškos kilmės kondensatorių. Kitą vertus, „Corsair“ bando nuraminti suteikdama septynių metų garantiją, tačiau vistiek liksiu prie savo griežtos nuomonės, kad entuziastams skirti maitinimo šaltiniai privalo turėti TIK japoniškus kondensatorius. +12 V linija keliuja link moduliniams kabeliams skirtos PCB keletos storų laidų pagalba. EMI triukšmai slopinami dėka varinių žalių žiedų.

+3.3 V liniją generuojantis konverteris patalpintas tarp minėto PCB ir +12 V tranzistorius dengiančios metalinės plokštelės. Netoliese randame pridėtinę PCB, kuri talpina elektrolitinius „Rubycon“ kondensatorius ir generuoja +5Vsb liniją.

AX860i naudoja skirtingą ventiliatorių, nei AX760. Čia įrengtas rutulinius guolius turintis Yate Loon D12BH-12 (0.3 A, 2300 RPM, 89 CFM).

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

Rezultatai

Kalbėti apie AX860i atitikimą 80+ Platinum standartui net neverta. PSU demonstruoja labai aukštą efektyvumą esant mažoms apkrovoms (87,6 %) ir savo efektyvumo piką pasiekia pusiaukelėje (50 % – 95 %). Būnent nuo čia AX860i šiek tiek lieka už AX760 nugaros, surinkdamas keliomis dešimtimis procento mažiau už minėtą pavyzdį, nors visiškai objektyviai šių PSU lyginti negalima, nes kiek skiriasi apkrovų dydis. Šiek tiek nuliūdino staiga kritęs efektyvumas perkrovos režime (93,4 -> 90,8), tačiau šis testavimo dalis nėra privaloma ir didesnės įtakos galutiniam verdiktui nedaro. Kitą vertus, aiškiai matyti, kad AX860i nesugeba išlaikyti panašaus efektyvumo nedidelės perkrovos metu, skirtingai, nei AX760.

Jei AX760 pasirodė besantis šiek tiek efektyvesnis, AX860i apčiuopiamai viršesnis kalbant apie +12 V ir +3.3 linijų maksimalius nuokrypius, kurie sumažėjo nuo 2 % iki 0,58 % ir nuo 1,82 % iki 1,21 %. Suskaičiavus vidutinius linijų nuokrypius gauname taip pat kur kas geresnius rezultatus: +12 V nuokrypis (įtraukiant ir perkrovos testą) siekia 0,19 %, +5 V – 0,6 %, +3.3 V – 0,86 %. Palyginimui, AX760 atitinkamai surenka 1,35 %, 0,73 % ir 1,4 %.Vidutinė AX860i linijų reguliacija palenda po 1 % riba ir jei ne šiek tiek virš vieno procento perlipanti maksimalus +3.3 V nuokrypis esant dideliai PSU apkrovai, AX860i sugebėtų ir pritaikius antrą vertinimo būdą tilpti į 1 %. Bet kokiu atveju rezulatas priverčia pasakyti, kad šio PSU reguliacija daugiau nei neįtikėtinai puiki.

Nepasisnt to, kad AX860i neturi pusiau pasyvaus ventliatoriaus režimo, iki pat 50 % apkrovos (imtinai) šis PSU yra visiškai negirdimas. Kaip ir buvo galima spėti iš „Corsair“ nurodytos informacijos, AX860i įjungia aukštesnę pavarą tik pasiekęs maksimalias apkrovas., tačiau vistiek išlieka labai tyliu. Maksimalios dBA vertės yra mažesnės už matytas apžvelgiant AX760, nors lyginant nuogus skaičius ekstremaliausiomis sąlygomis „SanAce“ turėjo būti tylesnis (2200 RPM prieš 2300 RPM), todėl galime sutikti, kad „Corsair“ netraukė iš kišenės išgalvotų reklaminių triukų ir itin relaksuotas ventiliatoriaus profilis bei perdarytos apsauginės grotelės tikrai duoda vaisių.

+3.3 V

+5 V

+12 V

+12 V

+12 V (overload)

+12 V (overload)

Bangavimas mažosiose linijose suvaldomas nepriekaištingai ir yra labai panašus į AX760 parodytus rezultatus. Svarbiausios +12 V linija elgiasi labai panašiai ir vos perlipa 20 mV. Tiesa, AX860i nesugeba išlaikyti pusiausvyros žvelgiant į +12 V liniją perkrovos teste ir rodo šiokį tokį neigiamą sujudimą – beveik 36 mV. Bet kokiu atveju tai vis dar apie 4 kartus mažiau už ATX maksimalias vertes, o užfiksuoti maksimalūs triukšmai baimintis tikrai neleidžia. Nepasiekiama 90 mV.

Išvados

Išvados bus paprastos ir aiškios. Geriausią bendrą linijų reguliavimo ir triukšmų slopinimo kokybę pademonstravęs maitinimo šaltinis? Taip. Priešakyje turėdamas „Corsair Link2“ ir savidiagnostikos mygtuką vienas išmaniausių? Taip. Tyliausias? Galbūt ne, bet labai tylus. Skirtingai nei AX760 ir AX860 modeliai gaminami panaudojus „Seasonic KM3“ platformą, skaitmeninį reguliavimą turintis „Flextronics dizainas leidžia apčiuopiamai pagerinti +12 V ir +3.3 V linijų reguliaciją, išlaikant labai panašiai aukštą efektyvumą. Visgi pastarasis ir turbūt vienintelis aspektas pakrypsta AX serijos naudai, mat pusiau pasyvaus režimo privalumai nublanksta prieš labai atlaisvintą ventiliatoriaus darbo profilį ir groteles, gaunant ne mažiau tylų darbą esant tipiškomis apkrovoms ir net tylesnį darbą prie maksimalių apkrovų. Pabaigai belieka išsiaiškinti, ar AX860i vėlgi yra įterptas į dažnai kainų pervertinimu pasižyminčią Lietuvos rinką, kaip ir „Corsair AX760“. Nustebsite, bet taip. Beveik 700 litų kainuojantis AX860i yra pigiausias tarp visų ~850 W ir 80+ Platinum sertifikatą turinčių maitinimo šaltinių. Neturėdami palyginimui tiesioginių 850 W varžovų, kaip „Enermax Platimax“ ir „Seasonic Platinum“ negalime nenuginčyjamai teigti, kad AX860i visais atžvilgiais yra pranašesnis, bet, kad ir vėl Lietuvai pasiūlyta įspūdingai maža kaina, ginčytis nevertėtų. Užsienyje minėtų maitinimo šaltinių kainos yra išdėstytos atvirkščiai. Norėtųsi rašyti apvalų dešimt, tačiau keli niuansai to padaryti neleidžia.

Privalumai:

  1. Visose linoje neegzistuojanti pulsacija;
  2. Puikus kainos/kokybės santykis;
  3. Neįtikėtina +12 V reguliacija;
  4. Neįtikėtina mažųjų linijų reguliacija;
  5. Neįtikėtinas efektyvumas;
  6. Vertinant bendrai – labai tylus;
  7. Pilnai modulinis dizainas;
  8. Skirtingo ilgio PCI-E ir SATA kabeliai;
  9. Kokybiškas ventiliatorius;
  10. Corsair Link2 funkcija;
  11. Sėkmingai atidavė ~950 W, gali ir daugiau;
  12. 7 metų garantija;
  13. Trumpa korpuso bazė

Vidutiniška:

  1. Nejaponiškiems kondensatoriams čia ne vieta;
  2. Kur dingo UVP apsauga?;
  3. Corsair Link2 reikalauja geresnio apdirbimo

5 Komentarai

  1. Hellas parašė:

    Super blokai tiek AX760,860 tiek AXi serija. Seniai jau rankos niesti nusipirkt tik kai pagalvoji is praktines puses tai gautusi pinigu ismetimas, nes naujam neturiu poreikio. Na galbut jeigu butu 660 serija gal ir susigundyciau 🙂

  2. BC00 parašė:

    Na kol kas jokių kalbų apie AX660 nėra, nebuvo net jokių užuomenų Computex’e:)

  3. donaciuxx parašė:

    To Hellas:
    Imk Seasonic X-520FL2 520W 80 Plus Platinium, kaina ~550 Lt Lietuvoj. Nepriekaistingas PSU, tylus 🙂 tavo dabartine sistema atlaikytu.

  4. Hellas parašė:

    Dekui uz pasiulyma, bet jau savo uzmodinau, pakeiciau ventiliatoriu ir pajungiau prie atskiro controllerio, tad jis tikrai laaabai tylus 🙂

    BC00> Tai jau manau ir nebus, dabar kaip tik watumanija prasidejo. Renkant deze turbut mazai jau kas renkasi koki 750w maitbloki, nes jau kaip ir "mazoka", neaisku ar paves sistema :D, o gamintojai stampuoja 1kw, 1.2kw ir panasiai nors turbut, net ir Titan 2-x SLI uztektu normalaus 650w.

  5. Explas parašė:

    Tik jau nereikia, pas mane kompas su dviem vaizduskem is rozetes ima ~950w, tas tavo normalus 650w senai butu nuduses.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.