„SteelSeries Siberia V2 Frost“ – Sibiro taigoje žybsinčios ausinės

Nesuklysiu pasakydamas, kad vis dėlto daugelis perkančių naują kompiuterį ar net tų pačių žaidimų mėgėjų akcentuoja vaizdo kokybę, o ne garso. Tikram žaidėjui turi būti svarbūs abu aspektai, o FPS žanro žaidimuose garso kokybė ir pozicionavimas atneša net didesnę naudą -čia vaizdas labiau tik „glosto“ akį, o garsas leidžia išgyventi. Tam reikalinga neprasta dedikuotos garso plokštės ir ausinių kombinacija. Šį  „combo“ mums šiandien siūlo vienos „SteelSeries Siberia V2 Frost“ ausinės.

 

  • Apie “SteelSeries” (kitur SS)
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Techninės specifikacijos
  • Programinė įranga
  • Garso kokybė
  • Patogumas ir patikimumas
  • Mikrofonas
  • Išvados

 

Apie “SteelSeries” (kitur SS)

Kompanija “SteelSeries” įkurta 2001 Danijoje ir nuo pradžių pradėjo gaminti žaidėjams skirtus išorinius įrenginius. Pelės, klaviatūros, ausinės ar kilimėliai pelėms – pagrindinai produktai sudarantys “SteelSeries” asortimentą . Kompanija taip pat užsiima žaidėjų komandų, tokių kaip “SK Gaming”,  ar pavienių žaidėjų rėmimu įvairiuose turnyruose. “SteelSeries” biurus galima rasti Kopenhagoje, Taipėjuje ir Los Andžele.

 

Pakuotė ir komplektacija

„SteelSeries Siberia V2 Frost“ ausinės atkeliauja juodos spalvos dėžutėje. Priekinėje dalyje ausinių atvaizdas, kuris iškart išduoda, jog ausinės turi mėlynos spalvos iliuminaciją, o kalbant paprasčiau – šviečia mėlynai. Kur kas svarbesnė informacija ta, kad ausinės naudoja ne paprastą 3,5 mm. kištuką, o USB sąsają. Priešingoje pakuotės pusėje – techninės specifikacijos bei keliomis kalbomis aprašytos išskirtinės „Siberia V2 Frost“ savybes, kurias paminėsiu jau visai netrukus. Komplektacijoje be ausinių randame USB kabelį-prailgintuvą, vartotojo gidą, keletą brošiūrų apie kitus „SteelSeries“ gaminius bei firminį gamintojo lipduką.

 

Žvilgsnis iš arčiau

„SteelSeries Siberia V2 Frost“ yra perimusi kone visus puikiai žinomos „Siberia V2“ serijos dizaino bruožus. Tai daugiau modifikacinis modelis, kuriuos visus suskaičiuoti nebeužtenka vienos rankos pirštų. „SteelSeries“ šiam modeliui suteikė baltą spalvą, kuri prie Sibiru ir taip „kvepiančios“ išvaizdos turėtų dar gražiau derėti su šalčiu atsiduodančiu mėlynos/melsvos spalvos švytėjimu.

Ausinių kaušeliai padengti pilkos spalvos oda, o kitoje kaušelių pusėje esančios perforacijos turėtų sufleruoti apie atviro tipo dizainą, kuris leidžia pasiekti platesnį „soundstage“ diapazoną. Deja, bet taip nėra. Tai uždaro tipo ausinės, o perforacijos tėra imitacija ir būtinybė sklisti mėlynos šviesos efektams. „SteelSeries“ nurodo, kad už kaušelių odos slepiasi garsą sugerianti medžiaga, o dar tolėliau už jos – 50 mm skersmens garso membranos.

 „SteelSeries Siberia V2 Frost“ turi du lankelius, kurių vienas atlieka prie galvos prigludimo funkciją, o kitas neleidžia „pabėgti“ dešinės ir kairės pusių garsiakalbiams. Pastarąjį sudaro du mažesni lankeliai, kurie aptarukti guma. Prie galvos formos priglundantis lankelis automatiškai reguliuojasi keturių vėlyčių pagalba. Apatinė jo dalis padengta paminkštinimu, kuris turėtų padidinti komfortą, o viršutinė dalis vėlgi aptraukta oda, ant kurios išpieštas „SteelSeries“ vardas.

Prie kairės pusės kaušelio slepiasi aplinkos triukšmo slopinimu pasižymintis mikrofonas, kuris gali būti tai išstumiamas, tai vėl sustumiamas. Tikrai patogi savybė. Nenaudojamo mikrofono nereikia nulenkinėti į kitą pusę nuo savęs, jis tiesiog sustumiamas ir paslepiamas. Neteko čiupinėti daug ausinių su mikrofonais, tačiau šis pasirodė tiek lankstus, tiek tuo pačiu ir tvirtas: palenkti jį nesunku, o iš fiksuotos padėties jis tikrai nelinkęs pabėgti.

Ausinių laidas, kaip minėjau, pasibaigia paauksuota USB 2.0 jungtimi. Tai reiškia, jog „SteelSeries Siberia V2 Frost“ išsskirtinai kurtos PC bei „Macintosh“ savininkams.  Čia pat randame ir į USB laikmeną panašų stačiakampio formos dėžutę, kuri talpina integruotą garso plokštę. Skirtingai nei keli kiti „Siberia V2“ modeliai, kurie per 3,5 mm kištuką jungiami prie SS USB 7.1 garso plokštės, šiose ausinėse randama garso plokštė į membranas siunčia tik stereo signalą. Emuliuoti garso iki 5.1 ar 7.1 nepavyks niekaip, nes nėra palaikomas „Dolby Pro Logic IIx“ standartas, leidžiantis pridėti virtualių garsų šaltinių. Tuo tarpu naudojama USB sąsaja neleidžia prijungti šių ausinių prie SS USB 7.1 garso plokštės ar kito panašaus įrenginio.

Kiek tolėliau nuo garso plokštės turime valdiklį, leidžiantį keisti garso stiprumą bei išjungti/įjungti mikrofoną. Mano nuomone, garso stiprumo ratukas galėtų suktis kiek lėčiau, taip neleidžiant netyčia pakeisti garso stiprumo, bet ir sudarant kokybiškesnį jausmą.

 

Techninės specifikacijos

Mikrofonas

 

Programinė įranga

Kadangi „SteelSeries Siberia V2 Frost“ turi integruotą garso plokštę, korektiškam ausinių veikimui reikalinga programinė įranga. Kaip būdinga SS gaminiams, visi draiveriai prieinami tik internetu. „Siberia V2 Frost“ programinis paketas sveria apie 37 MB ir jį įdiegus, siūlo ekvalaizerį bei iliuminacijos efektų nustatymus.

Tarp ekvalaizerio nustatymų randame šešis režimus (balanced, performance, immersion ir t.t.).

Iliuminacijos efektų valdymui turime švytėjimo intensyvumo (off, low, medium, high) parinktis, o nustatant pulsacijos greitį galima rinktis iš steady, slow, medium, fast ir trigger parinkčių.Paskutinioji parinktis nustato, jog ausinių švytėjimas vyks pagal, liaudiškai tariant, muzikos taktą (ritmą).

„SteelSeries“ neužmiršo ir sukuriamų vartotojo profilių, kurie gali būti susieti su žaidimų „exe“ failais.

 

Garso kokybė

Lyginti  šių ausinių su mano turima „Asus Xonar ST Deluxe“ ir „Sennheiser HD 558“ kombinacija nėra sąžininga. Skiriasi ne tik kaina, bet ir bendra ausinių paskirtis, todėl pasistengsiu HD 558 nelaikyti atsvaros tašku. Tam specialiai pora dienų nesinaudojau „Sennheiser“ ausinėmis, kad kiek "pamirščiau" jų skleidžiamą garsą.

Gamykliniai ekvalaizerio nustatymai muzikai pasirodė per „sunkūs“ ir jau po gero pusvalandžio ant pečių turėjau įsiskaudėjusią galvą. Nors mažiausiai varginantys pasirodė „performance“ bei „voice“ nustatymai, teko ekvalaizerį pasikonfigūruoti pagal savo asmeninį „skonį“. Atrodo prieš tai buvę idealūs „Asus Xonar ST Deluxe“ ir „Sennheiser HD 558“ nustatymai visiškai netiko SS sistemai, todėl itin išreikštų bosų problemą teko spręsti kitokiais parametrais.

Tik drąstiškai „prisukus“ žemus dažnius galėjau pasakyti, kad nuo šiol „house“ ir „progressive house“ kūrinių buvo galima pagaliau klausyti. Taigi, kaip ir dažniausiai būdinga uždaro tipo, žaidimams orientuotoms, ausinėms turime ypač išreikštus žemus dažnius. Tiesą pasakius, kažko kito ir nesitikėjau. Po, pavadinkime, teisingo bosų sureguliavimo Morgan Page kūriniai privertė kratyti galvą iš vieno šono į kitą ir tik iš geros pusės. Reziumuojant, gavome plačiai klubinei salei būdingą garsą. Žemi dažniai nebuvo iškraipomi net atsukus visą ausinių garsą.

Mano nuostabai, "Queen" kūrybos muzika skambėjo tikrai gerai. Nebuvo girdimas neigiamas perdėtų bosų efektas, o aukštų dažnių lubos pasirodė esančios labai aukštai. Viršutinės juostos skaidrumas garantuotas. Fredo Mercury vokalas išties skambėjo šiltai ir pakankamai natūraliai. „Soul Asylum – Runaway Train“ kūrinio gitaros bei lėkštės taip pat sužavėjo – skambesys buvo detalus ir atpalaiduojantis.

Pabandėme pasižiūrėti ar daugelį uždarų ausinių kamuojanti problema, kuomet moterų balsai skamba „purvinai“, esti ir „SteelSeries Siberia V2 Frost“ ausinėse. Deja, bet taip. Lady Gaga kūriniuose pastarosios atlikėjos balsas prarado savo jėgą ir jautėsi tarsi jos balsas atliktų antraplanį pritariančiosios vaidmenį. Panašią nuomonę susidariau ir su Suzi Quatro garso takeliais.

Klausant „Sunlounger – Another Day on the Terrace“ albumą teko dar labiau pažeminti žemus dažnius. Tam tikrose vietose jis ne tik „lipo“ ant vidutinių, bet tiesiog šen bei ten buvo per daug išreikštas ir neįsikomponavo į bendrą itin ramų albumo kontekstą.

Apibendrinant, norėdami priversti „SteelSeries Siberia V2 Frost“ skambėti tinkamai, teks ilgokai paplušėti reguliuojant ekvalaizerį. Tai padarius ausinės taps neblogai subalansuotomis ir gerai jausis ne tik sunkesnėje „house", "rock“ muzikoje, bet neturėtų užsikirsti ir melodingesniuose „lounge“ bei „jazz“ stiliuose. Silpniausia ausinių vieta įvardinčiau per daug išreikštą bosą bei nenatūralų moteriškų balsų atkūrimą. Neturiu jokių priekaištų aukštiesiems dažniams, o vidutiniai, manau, skambėjo šiek tiek virš savo galimybių, nors žinoma nebuvo idealūs.

Vis tik kur „SteelSeries Siberia V2 Frost“ švyti, tai žaidimai ir filmai. Išbandžius neilgą „Crysis 2“ sesiją likau patenkintas tiek garsų pozicionavimu, tiek jų išraiška. Nors rinkoje yra ne viena ausinių pora, kuri geba emuliuoti garsus iki 5.1 ar 7.1 arba net gali pasigirti įgimtu-tikru „surround“ garsu, nenorėčiau, šiuo atveju, nepalyginus laikyti „Siberia V2 Frost“ turimų stereo garsiakalbių trūkumu. Žinant, kad visos emuliacijos dažniausiai neigiamai veikia muzikos atkūrimą, „SteelSeries“, be abejonės, šį gaminį siekė padaryti labiau subalansuotu visoms reikmėms. Tiems, kas bando atrasti save „surround“ garse, kaip minėjau, kompanija siūlo kitus „Siberia V2“ modelius kartu su 7.1 garso plokšte.

 

                                              "Trigger" iliuminacijos efektai

 

Patogumas ir patikimumas

„SteelSeries“ inžinieriai nusipelnė tikrai pačių didžiausių pagyrų. Nors gamintojas pažymi itin lengvą šių ausinių konstrukciją, pastarosios už „Sennheiser HD 558“ nepasirodė nė truputį lengvesnės. Galbūt gamintojo buvo lyginama su kitomis žaidimams skirtomis ausinėmis. Kaip ten bebūtų, ne tiek svarbus ausinių svoris, bet jų patogumas ilgose naudojimo sesijose. Po 4 valandų nepertraukiamo naudojimosi jaučiausi taip pat gerai, kaip ir be ausinių. Jokio skausmo nei viršugalvio, nei ausų srityse. Iš pažiūros paprastas keturiomis vėlytėmis valdomas ausinių padėties galvos atžvilgiu dizainas pasiteisino visu 100 %. Pati „SteelSeries Siberia V2 Frost“ konstrukcija taip pat atrodo solidžiai, nebaisu ausines kiek daugiau praplėsti ar sulenkti – konstrukcija atrodo ne tik lanksti, bet ir tvirta.

 

Mikrofonas

Mikrofonui jautrumo tikrai netrūksta. Padarėme vieną mikrofono įrašą kuomet aplinkoje nėra triukšmo ir vieną, kuomet aplinkoje yra pašalinių triukšmų. Taip pabandėme pažiūrėti, kaip veikia į mikrofoną integruota aplinkinio triukšmo slopinimo funkcija. Pastarąjį įrašą rasite čia.

 

Išvados

„SteelSeries“ pasistengė „SteelSeries Siberia V2 Frost“ padaryti universaliomis ausinėmis. Pakonfigūravus ekvalaizerio nustatymus šį ausinių statusą belieka tik patvirtinti. Tikėjausi, jog žaidimams skirtos ausinės negali muzikoje skambėti taip gerai, kaip tai padarė „Siberia V2 Frost“. Galbūt kitos „gaming“ ausinės būtent tuo ir pasižymi (ne iš geros pusės), tačiau šios „Siberia V2 Frost“ pasirodė išties stipriai, ypač jei prisiminsime jų pagrindinę paskirtį – žaidimus. Tiesa, nors garsų reprodukcija yra universali, to paties negalėčiau pasakyti apie ausinių jungties tipą. USB sąsaja šių ausinių neleis prijungti prie nešiojamų muzikos grotuvų. Tuo tarpu integruota garso plokštė pravers tik tiems, kas dar neturi stiprios dedikuotos garso plokštės ir ieško rinkoje ausinių. Mano atveju, „Siberia V2 Frost“ garso plokštė nėra tokia reikalinga ir mielai būčiau šį modelį (be integruotos garso pl.) išbandęs ant turimo „Asus Xonar ST Deluxe“. „SteelSeries Siberia V2 Frost“ yra specifinei rinkai skirtos ausinės ir idealiausiai tinka PC ir Mac savininkams, kurie naudojasi integruota garso plokšte ir ieško universalių ausinių. Kitiems ieškotojams „SteelSeries“ yra paruošusi atitinkamus kitus „Siberia V2“ modelius. Kartu su šiomis ausinėmis gauname aplinkos triukšmą izoliuojantį mikrofoną, puikų komfortą ir mėlynos spalvos iliuminaciją, kurios išraišką galėsime keisti pagal savo norus. Prisipažinsiu, visai įdomu lange buvo matyti savo atvaizdą, ant kurio galvos blyksėjo mėlynos švieselės. Už visa tai pirkėjui „BalticMart.eu“ teks pakloti beveik 380 litų. Suma išties nemaža ir, manau, linkstanti į didesnę pusę, mat „SteelSeries Siberia V2 USB“ modelis, turintis virtualų 7.1 palaikymą, kainuoja keliomis dešimtimis mažiau, tačiau pastarųjų ausinių mikrofonas neslopina aplinkos triukšmo, o pačios ausinės neturi mėlynos iliuminacijos ir galimybės keisti ekvalaizerio nustatymus. Pirkėjui teks pasirinkti jam reikalingesnes funkcijas…

 

Privalumai

  1. Integruota stereo garso plokštė
  2. Subalansuota garso kokybė tiek muzikoje, tiek filmuose
  3. Itin patogios
  4. Patvarios
  5. Stilingos
  6. Reguluiojamas LED apšvietimas

Trūkumai

  1. Per greit besisukantis garso reguliavimo ratukas (galima netyčia stipriai padidinti/sumažinti garsą)

Vidutiniška

  1. Kaina

   

5 Komentarai

  1. Fostil parašė:

    Gaila, kad apzvelgei usb varianta. Is ties buciau labiau norejes pamatyt paprasto v2 varianto apzvalgos. 3.5mm >>> usb ausines.
    Pats savom v2 esu pilnai patenkintas. Filmam, zaidimam isties nerialios, o muzikai tai irgi teko zemus pamazinti. Bet kai pas mane muzika tik del back ground pasiklausymo yra( winamp volume 8%), tai pilnai per akis kokybes.

  2. daniukas21 parašė:

    issami apzvalga 🙂 manau galetu ausines per 3,5mm jungti atsijungti gale stiprintuvelio, o kaip to stiprintuvelio galingumas ar pakanka?

  3. BC00 parašė:

    Garso stiprumo tikrai pakanka:)

  4. aiboforcen parašė:

    Nematau praktiskumo tokiam daigte, tai daugiau blizgutis su pribombasais ir iskelta kaina. Turiu http://www.skytech.lt/51mz0310aa001-sysheadset-fat-gaming-cler-p-16319.html tokias jau virs 3 metu, nusidevejo tik velvetiniai paminkstinimai, o taip labai geros kainos kokybes santykio ausines, su puikia garso kokybe ir geru mic. Beabejo ta garso kokybe priklauso nuo plokstes kuri turetu but minimum x-fi serijos.

  5. Zamolskis parašė:

    Na nezinau, kiek esu turejas gaming ausiniu tai nei vienos nepaliko gero ispudzio, pats fps zaidimus zaidziu sennheiser HD600, tai nei su vienom nepalyginsi "GAMINGO" ausinem

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.