Termopastų kovos : II dalis

Termopastų kovos : I dalis

Šiek tiek vėluodamas pristatau antrąją termopastų kovų dalį, kurioje dalyvauja puikiai visiems žinomi Arctic Silver 5 ir Ceramique produktai, Tuniq TX-2 ir TX-3, ZeroTherm ZT-100, Nexus TMP-1000, Revoltec Thermal Freezer bei Thermalright Chill Factor 2 pastos.

Turinys:

>Dalyviai:

Arctic Silver 5

Arctic Silver Ceramique

Nexus TMP-1000

Thermalright Chill Factor 2

Tuniq TX-2

Tuniq TX-3

ZeroTherm ZT-100

>Testų metodai

>Testų rezultatai

>Dalyviai:

Arctic Silver 5

Arctic Silver 5 – tai turbūt žinomiausia termopasta pasaulyje, pasirodžiusi jau labai seniai. Ilgą laiką tai buvo kompiuterių entuziastų etalonas, kuriam nesugebėdavo pasipriešinti joks kitas produktas. Visgi pastaraisiais metais rinkoje atsirado labai daug naujų gaminių, kurie vis dar stengiasi atimti kuo didesnę dalį pirkėjų iš AS 5 mėgėjų. Karščio perdavimui pagerinti yra naudojamos sidabro dalelės. 3,5 ir 12 gramų švirkštuose parduodama pasta yra ganėtinai tirštos konsistencijos ir labai primena Antec Formula 5 pastą. Kaina siekia maždaug 3 eurus už mažesnę tūbelę ir 9 eurus už 12 g švirkštą.





Arctic Silver Ceramique

Ceramique – tai ne ką prasčiau žinomas kompanijos atstovas, tiesa, atstovaujantis keramikinio tipo pastų garbę. Tai viena iš nedaugelio pastų, kuriai gamintojas vis dar siūlo „įdegimo“ laiko. 100-300 valandų – tiek trunka pastos kietėjimo procesas, kai ji yra naudojama tarp procesoriaus ir radiatoriaus pagrindo. Tiesa, aušinimo efektyvumo tai pastebimai neturėtų pagerinti, o tik, pasak gamintojo, išlaikyti stabilumą. Pasta yra pardavinėjama 2,5 gramų švirkštuose už vos pustrečio euro ir yra ganėtinai skystos konsistencijos.





Nexus TMP-1000

Lietuvoje populiaraus gamintojo Nexus termopasta TMP-1000 yra pakaitalas senajai, kurios vis dar galima nusipirkti mūsų parduotuvėse. Šią pastą galima įsigyti iš išorės ganėtinai talpiai atrodančiame švirkšte, tačiau jame yra vos 1 g termopastos, kurios, pasak gamintojo, turėtų užtekti 10 tepimų. Nexus teigia, kad TMP-1000 sudaro net 30 procentų sidabro dalelių – tuo galima patikėti matant pastą iš arti – ji labai blizgi, o pati konsistencija yra skystoka. Kaina siekia šiek tiek mažiau nei 3 eurus.







Revoltec Thermal Freezer

Dar vienas šiandienos kovų dalyvis – vokiečių kompanijos Revoltec produktas – Thermal Freezer. Pavadinimas, žinoma, ne pats originaliausias, tačiau pastos talpykla tikrai nėra įprasta – tai mažas stiklainiukas, primenantis nagų lako įpakavimą – lygiai toks pat yra ir užtepimo būdas. Pati pastos konsistencija yra neįtikėtinai skysta, ir tai sukelia problemų. Užtepus pastos kiek per daug, ji gali nutekėti nuo procesoriaus pagrindo ar net į jo lizdą. Pakuotė Revoltec Thermal Freezer kainuoja nuo 4 eurų.







Thermalright Chill Factor 2

Technews.lt vieni pirmųjų gavo galimybę išbandyti visai naują Chill Factor 2 pastą, keičiančią savo pirmtakę. Turiu pasakyti, kad įspūdį palieka pakuotė – ji stilinga, švirkšto dangtelis labai patogus atsukimui, o be to dar rasime ir kortelę pastai po pagrindą išsklaidyti. Pasak gamintojo, pastą sudaro maždaug po pusę cinko oksido ir metalo dalelių, o bendra masė švirkšte siekia 4 g. Konsistencija yra praktiškai identiška Scythe Thermal Elixer pastai, tačiau kitaip nei pastarosios, Chill Factor 2 rinkoje dar negalima įsigyti.

Atnaujinta : pasak Thermalright atstovų, pasta kainuos maždaug 5 JAV dolerius.







Tuniq TX-2

Skaitantieji mūsų apžvalgas, ar tiesiog besidomintys kompiuterio komponentų rinka, žino, kad Tuniq yra Sunbeamtech kompanijos dalis. Viena iš šiandien testuojamų pastų yra TX-2 – jau gana senas produktas, tačiau rinkoje, ypač JAV, vis dar pakankamai populiarus. Tuniq TX-2 yra parduodama dažniausiai sutinkamame 3,5 g talpos švirkšte ir yra skysta ir lipni, kaip Chill Factor 2. Pasak gamintojo, tai geriausia termopasta rinkoje. Ar tai tiesa – įsitikinsime. Kaina – apie 5 JAV doleriai.





Tuniq TX-3

Antroji pasta iš TuniqTX-3. Tai produktas, skirtas pakeisti TX-2 ir susirinkti senus pirmtako naudotojus bei atrasti naujų rinkoje. Iš esmės ši pasta niekuo kardinaliai nesiskiria nuo senosios, tačiau, gamintojo teigimu, turėtų siūlyti dar geresnį šilumos perdavimo efektyvumą. Išties, ji turi vieną pliusą, prieš TX-2 – yra patogesnės tepimui ir nuvalymui konsistencijos. TX-3 taip pat parduodama 3,5 gramo švirkšte, tačiau turi kitokį lipduką ir kamštelį. Keista, bet kaina siekia net 10 JAV dolerių, todėl turime tikėtis smarkiai geresnio efektyvumo.







Dešinėje pusėje esančioje nuotraukoje matote TX-2 ir TX-3 palyginimą. Pastarasis – dešinėje, o jo pirmtakas – kairėje.

ZeroTherm ZT-100

Galiausiai paskutinis mūsų dalyvis – ZeroTherm ZT-100. Ištikimiausi skaitytojai jau galėjo susipažinti su FZ-120 aušintuvo, kuris rodė puikius rezultatus, apžvalga. Pastarąjį bei dar keletą kompanijos produktų galima įsigyti ir Lietuvoje, tačiau šios pastos mums aptikti nepavyko. ZT-100 yra patalpinta dideliame švirkšte, tačiau jos yra tiek, kiek ir daugumoje kitų tūbelių – 3,5 gramo. Konsistencija yra patogi pastos išsklaidymui po paviršių. ZT-100 Europoje kainuoja šiek tiek mažiau nei 4 eurus.





>Testų metodai

Šiandien naudojome kiek kitokius testų metodus, nei buvo įprasta senesnėse aušinimo produktų apžvalgose. Testų metu Chieftec Dragon CH-07B-B korpusas buvo uždarytas, o siekiant tikslumo, aplinkos temperatūra buvo matuojama po kiekvieno bandymo. Procesoriui aušinti buvo naudojamas Xigmatek S1283 radiatorius su CrossBow montavimo sistema ir Noctua NF-P12 ventiliatoriumi. Atliekami du bandymai su kiekviena termopasta – po 10 minučių pilnos procesoriaus apkrovos Prime95 programa rezultatai stebimi RealTemp 3.00 pagalba. Kompiuterio komplektacija :

CPU: Core 2 Duo E6550 1,5 V 3150 MHz (450 MHz x7)

MB: AsRock 4Core1600Twins-P35

VGA: XFX HD4850 XXX 512 MB

RAM: Corsair TWIN2X2048-6400C4 2 GB

Case: Chieftec CH-07B-B

HDD: Samsung HD403LJ; WD SE16

PSU: Chieftec 350 W

ODD: Samsung DVD±R/RW Writemaster SH-S162A

Pats laikas paneigti mitą, kuris yra pakankamai gajus. Naujausiųjų procesorių kristale įmontuoti termodavikliai yra labai tikslūs, todėl rezultatams įtakos tariama paklaida praktiškai nedaro. Net jeigu ir daviklis rezultatus rodo 1-2 laipsniais netiksliai, tai jis darys visada, todėl nė viena iš termopastų neįgaus netikro pranašumo. Paprasčiausia termopastą ant HDT tipo radiatoriaus pagrindo užtepti yra išspaudus dvi lygiagrečias juosteles. Visgi, siekdami maksimalaus tikslumo mes išsklaidėme termopastą tolygiai po procesoriaus paviršių ir tik tada dėjome aušintuvą.

>Testų rezultatai

Pirmas bandymas

Antras bandymas

Vidurkis

Išvadų nebus ir šį kartą – jau artimiausiu metu Jums pasiūlysime trečiąją ir paskutinę dalį, kurioje bus ir lankytojų norėtų termopastų rezultatai.

15 Komentarai

  1. BC00 parašė:

    Jau buvau benusimenantis, jog ir vel nera Zalman bei Titan gaminiu, bet panasu, jog isvysim juos paskutinej 3-oj daly:)

  2. Wicked Akuba parašė:

    Taip, bus. Tiek Titan Nano, tiek Royal, tiek ir Zalman ZM-STG1 – visos jos jau pas mane 🙂

  3. Megstu parašė:

    Visi vienodai pasirodė,hėh 🙂 Laukiam 3 ir lemiamos dalies

  4. BC00 parašė:

    Puiku puiku:) tiesa Wicked, testavimas atliekamas iskart uzdejus pasta, ar leidziama jai kiek \"apsitrint\"?

  5. Wicked Akuba parašė:

    Jei galima tai vadinti \\\’apsitrinimu\\\’ – ~10 min
    Praktiškai visoms pastoms gamintojai nerekomenduoja jokio \’cure\’ laiko, t.y. jos iš karto turėtų rodyti geriausią įmanomą efektyvumą.

  6. BC00 parašė:

    Kaip su tom \"uzsienietiskom\" pastom yra nezinau, bet Zalman savo ZM-STG1 rekomenduoja ~1sav optimaliam veikimui. Aisku tiek daug nereik, bet kazkiek gal ir reik. Nu jei Zalman rodys ziauriai blogus rezultatus, vadinas jai tikrai reik kazkiek daugiau laiko \"apsitrint\":)

  7. raimundas78 parašė:

    Arctic silver 5 tai reiktu užtepus palaikyti 2-3 dienas, kad pasiektu optimalius rezultatus.

  8. Crembo parašė:

    Na man šiaip labai įdomų, kaip ZM-STG1 pasirodys prieš kitas pastas, nes pats naudoju 🙂

  9. AuRiMaS666 parašė:

    As irgi ZM-STG1 naudoju… 😀

  10. Fikusas parašė:

    Kažkuriam RU saite buvo testas, kai ant CPU tepė skirtingas dantų pastas ir lygino su termo pastomis 😀

  11. raimundas78 parašė:

    Buvo kai ir sūrį dėjo.

  12. Wicked Akuba parašė:

    Atnaujinta : pasak Thermalright atstovų, pasta kainuos maždaug 5 JAV dolerius.

  13. robbie parašė:

    Coollaboratory Liquid Pro kaip matau visiems ryskiai duoda i kaulus:))

  14. crooked parašė:

    as ja laimejau is termopastu konkurso, tikra bjaurastis galiu pasakyt ta liquid pro, visu pirma isiduriau i pirsta, nes ant svirksto vos ne tikra medicinine adata uzdeta 😀 apie pastos uztepima isvis nekalbesim gal, ant CPU tampiau termopastos lasa gal valanda 😀 ant GPU gal puse valandos, paskui netyce uztysko ant motinos takeliu, ta liquid pro grynas skystas metalas, jai nebuciau pastebejes, kad nutysko turbut motina butu iskepus 🙂 po visu vargu ir nelaimiu rezultatai buvo stulbinami, seniau naudojau zalman termopasta, CPU temperatura nuo ~56 iki ~49 laipsniu krito ant idle, GPU nuo ~46 iki ~41, jai technews ja pardavines tai tikrai paimsiu dar pora svirkstu 🙂 dar karta thnx technews uz gera priza 😉

  15. robbie parašė:

    nu va reiskia apzvalgos kompetetingos, jeigu pastebi tokius \"niuansus\". Bet visgi, verta kenteti del galutinio rezultato:)))

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.