Verbatim Store ‘n’ Go Executive 1 TB HDD

Vis labiau tobulėjant technologijoms ir kompiuteriui tampant neatsiejamu ne tik nuo profesinio, bet ir socialinio gyvenimo, duomenų buvimas visada po ranka tampa ypač svarbus. Seniau ypač populiarias USB atmintines dėl plačios interneto sklaidos keičia tokios paslaugos, kaip „Dropbox“ ar „Google Drive“. Visgi dažno vartotojo poreikiai yra didesni – kokybiškos nuotraukos, filmai ar muzikos kolekcija neretai užima kur kas daugiau, nei gali pasiūlyti minėtos paslaugos. Dėl šios priežasties nešiojamieji kietieji diskai nepraranda populiarumo, o mažesniųjų, t.y. 2,5 colio, paklausa vis didėja. Šiandien apžvelgsime būtent tokį gaminį – 1 TB talpos „Verbatim Store ‘n’ Go Executive“.

 

  • Apie „Verbatim“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Savybės ir specifikacijos
  • Programinė įranga
  • Testai
  • Išvados

 

Apie „Verbatim“

Amerikiečių įmonė buvo įkurta1969 metais, o nuo 1990-ųjų ji priklauso „Mitsubishi Chemicals“ korporacijai. Nors daugeliui lietuvių šis vardas asocijuojasi su ypač kokybiškomis optinėmis laikmenomis, tačiau „Verbatim“ užrašas dažnai sutinkamas ir ant SD/CompactFlash atminties kortelių, USB atmintinių bei išorinių kietųjų diskų. Dalis„Verbatim“ produktų pagaminti jai priklausančiose gamyklose Singapūre ir Japonijoje, o likusi dalis surinkta kitų Taivano bei Indijos gamintojų.

 

Pakuotė ir komplektacija

Kietasis diskas yra įpakuotas į nedidelę dėžutę, kurios išorinis kiautas yra plastikinis ir priekyje yra peršviečiamas. Tai leidžia matyti, kaip iš tikrųjų atrodo kietasis diskas, taip pat pateikiama pati svarbiausia informacija. Šonuose yra išryškinamos svarbiausios disko savybės, specifikacijos, matmenys bei spalvų pasirinkimai.

Galinėje dalyje 12 skirtingų Europos kalbų yra pateikiama glausta informacija, deja, lietuvių kalbos čia nerasime. Išslenkančioje baltoje kartotinėje dėžutėje su paminkštinimu yra saugiai įpakuotas kietasis diskas.

Be paties kietojo disko pakuotėje rasime jam nešioti skirtą juodą medžiaginį maišelį, USB 3.0 kabelį duomenų perdavimui ir energijos tiekimui bei 27-iomis kalboms pateiktą trumpą instrukciją.

 

Savybės ir specifikacijos

Kietojo disko priekinė dalys yra pagaminta iš geros kokybės juodo blizgaus plastiko. Kaip ir buvo galima tikėtis, per porą savaičių naudojimo ant šios blizgios išorinės dėklo dalies atsirado keletas nedidelių įbrėžimų. 

Viršuje matome kompanijos logotipą, o apatiniame krašte – lietimui jautrų mygtuką, kurio apvadai prijungus šviečia mėlyna spalva. Pastarasis yra skirtas net keliems iš anksto nustatytiems veiksmams:  slaptažodžio apsaugai, automatinio kopijų sukūrimo pradžiai, sinchronizacijai su kompiuteriu bei Jūsų mėgstamiausios svetainės paleidimui.

Likusi kietojo disko dėklo dalis yra iš juodo matinio plastiko. Galinėje dalyje matome pagrindinius disko duomenis, brūkšninį kodą bei saugumo informaciją. Disko veikimas yra labai tylus, įrenginys yra praktiškai negirdimas.

Viršutinėje dalyje yra viena jungtis – tai naujasis USB 3.0 standartas, tiksliau kalbant, prailginta mažoji USB jungties versija. Toks lizdas užtikrina pakankamą elektros tiekimą kietajam diskui, todėl nereikia papildomo elektros šaltinio ar dar vienos jungties. Be jokios abejonės laikmena yra visiškai suderinama ir su USB 2.0 technologija, tad dėl to neturėtų kilti jokių nesklandumų.

Duomenys kietajame diske gali būti apsaugoti naudojant 256 bitų AES enkripciją, t.y. duomenų kodavimą. Beje, „Verbatim“ suteikia galimybę slaptažodžiu apsaugoti dalį kietojo disko turinio. Kita dalis, esanti diske, būtų palikta atvira ne tokiems svarbiems kasdienio naudojimo duomenims.

 

Programinė įranga

Visa su „Verbatim“ įrenginiu pateikia programinė įranga yra įkelta į patį kietąjį diską, prijungus prie kompiuterio iš karto yra paleidžiamas gidas, padedantis įdiegti pasirinktas programas.

Tiems, kurie ypač jaudinasi dėl savo duomenų saugumo, yra skirta „Nero BackItUp“ ir „Burn Essentials“ programinė įranga, automatiškai ar rankinių būdu sukurianti failų, aplankų ir diskų atsargines kopijas. Be to, radome ir CD/DVD diskų įrašymo programą „Nero Express“ ir pažeistus failus atkuriančią „Nero RescueAgent“. Visgi, visos šios programos yra suderinamos tik su Windows 7, Vista ir XP operacinėmis sistemomis – turintieji Mac OS ir Linux jomis pasinaudoti negalės.

Taip pat galima įdiegti ir pačių „Verbatim“ sukurtą „Green Button“ programėlę, kuri sumažina energijos sunaudojimą ir prailgina disko darbo laiką, perjungdama į miego režimą po nustatyto laiko (tai gali būti 10 min, valanda ir t.t.) arba paspaudus ant piktogramos darbalaukyje. Tokia technologija mums pasirodė ypač naudinga dirbant su nešiojamuoju kompiuteriu, kuris yra neprijungtas prie maitinimo šaltinio.

 

Kietąjį diską išbandėme tiek su „Windows 7“, tiek ir „Mac OS X“ operacine sistema. Kaip teigia gamintojas, kietasis diskas yra visiškai suderinamas ir su pastarąja, todėl „draugauja“ ir su standartine „Time Machine“ programine įranga.

 

Testai

Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  •  Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F12b)
  •  RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  •  Vaizdo plokštė: Club3D HD6950 2GB CoolStream Edition @915/6300MHz 1.1v

 

„Verbatim Store ‘n’ Go Executive 1 TB“ diskas buvo lyginamas su „HP PD1000A“ išoriniu kietuoju disku, taip pat turinčiu USB 3.0 išvestį, bei „Western Digital 1002FBYS“ („WD RE3“) vidiniu disku. Išorinis konkurentas, kaip ir „Verbatim“, buvo 2,5 colio skersmens, o WD vidinis diskas – 3,5 colio.

Testavimui pasirinkome „CrystalDiskMark“, „HD Tune Pro“ ir „PC Mark Vantage“ įrankius. Taip pat atlikome ir kasdienę užduotį – skirtingo tipo failų kopijavimą. Testų metu naudotos Etron_USB3_1.00.0000.0113 tvarkyklės. 

CrystalDiskMark:

 Verbatim Store n Go

 

                                                                     HP PD1000A

 

                                                                       WD RE3

„CrystalDiskMark“ teste apžvelgiamas „Verbatim“ neturėjo sau lygių. Konkurentą iš „HP“ jis lenkė net iki daugiau nei 25 proc., o „WD RE3“ HDD – net iki 40 proc.

 

HD Tune Pro:

                                                         Verbatim Store n Go

 

                                                                   HP PD1000A

 

WD RE3

 

„HD Tune Pro“ įrankis taip pat rodė „Verbatim“ diskui palankius rezultatus. Vidiniam „WD“ disku jis nusileido tik vidutiniu greičiu, tuo tarpu „HP“ lenkė visur.

PC Mark Vantage:

 

„PC Mark Vantage“ teste už konkurentą iš „HP“ vėl geriau atrodė „Verbatim“. Palyginimui – vidinio 3,5 colio „WD“ disko rezultatas.

Kopijavimas:

  • 3.47 GB sveriantis vienas ISO failas.
  • 8,16 GB sverianti papkė sudaryta iš ~1300 skirtingo dydžio (1 kB – 200 MB) failų.

Kiekvienas kopijavimas buvo atliekamas po du kartus ir išvedamas trukmės vidurkis.

Kasdienės situacijos teste, kai reikia perkelti failus iš vienos vietos į kitą, „Verbatim“ apskritai neturėjo lygių – nei su išoriniu konkurentu iš „HP“ kompanijos, nei su vidiniu „WD“ disku. „Verbatim“ išorinis diskas yra vidutiniškai maždaug trečdaliu greitesnis už kitus teste dalyvavusius įrenginius.

 

Išvados

Sunkiausia rašyti apžvalgos išvadas būna tada, kai įrenginys praktiškai neturi silpnųjų pusių. „Verbatim Store ‘n’ Go Executive“ yra ypač greitas tiek sintetiniuose testuose, tiek ir kasdienėse situacijose, nors naudojamas diskas sukasi tokiu pačiu 5400 aps./min greičiu. Šios išorinės laikmenos dizainas yra labai patrauklus ir skoningas, o kokybei taip pat negalime turėti priekaištų. Net ir blizgus priekinis paviršius yra pakankamai tvirtas, kad išvengtų ryškiai matomų įbrėžimų. Programinės įrangos yra daugiau nei pakankamai, visa ji tikrai turėtų patenkinti įvairius poreikius, kokie tik gali būti susiję su duomenų saugojimu ar perkėlimu.

Lyginant su pigiausiais 1 TB diskais su USB 3.0 technologija „Verbatim“ yra parduodamas maždaug 20 proc. brangiau. BalticMart.eu šį gaminį parduoda pigiausiai Lietuvoje – kaina siekia 465,70 LT. Tačiau jo kaina yra panaši į aukštesnės klasės išorinius kietuosius diskus, siūlančius daugiau nei tik duomenų perkėlimas. Be to, iš paties produkto pavadinimo akivaizdu, kad kompanija taikosi į verslo sektorių, todėl vos didesnė kaina tikrai nėra ryškus minusas. Gaminiui yra teikiama 2-ejų metų garantija.

„Verbatim Store ‘n’ Go Executive“ drąsiai galime rekomenduoti, kaip puikų variantą, renkantis talpią ir sparčią išorinę laikmeną. Puikus dizainas, kokybė, tylus veikimas ir veikimo laiką didinančios inovacijos turėtų užtikrinti ilgą ir malonų naudojimą.

Pliusai:

+ Įspūdingas greitis

+ Itin solidus dizainas

+ Aukšta gamybos kokybė

+ Puiki programinė įranga

+ Labai tylus

Minusai:

– Aukštesnė kaina

– Šiek tiek besibraižantis paviršius

 

 

Nuoširdžiai dėkoju kolegai Matui (BC00) už pagalbą atliekant testus.

3 Komentarai

  1. daimonass parašė:

    Gera apzvalga 😉

  2. Fostil parašė:

    Smagu matyti tokius usb3 greicius. Back upu darymas is ties nebe toks skausmingas dalykas taptu, jei visi iki vieno turetu usb3, nes dabar tai vargo pilna pridaro kai reikia perkelt 20+ gigu ant 20MB/s 🙁

  3. BC00 parašė:

    Vistik labai nustebau tokiu Verbatim pranašumu kopijavime, net prieš tą patį WD RE3, kuris ir po keletos metų lenkia ne vieną šiuolaikinį stalinį HDD.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.