X-Spice Kira CS 630 W maitinimo blokas

Kaip ir buvau užsiminęs paskutinėje mūsų maitinimo bloko apžvalgoje, maitinimo blokų apžvalgų Technews tinklapyje sulaukti turėtumėte dažniau, kadangi po truputį renkame įrangą, kad galėtume pateikti objektyvesnes maitinimo blokų apžvalgas. Šiandien kviečiame paskaityti kompanijos X-Spice maitnimo bloką Kira CS 630 W. Tai kol kas galingiausias mūsų apžvelgtas maitinimo blokas, ir šioje apžvalgoje bandysime išsiaiškinti, ar jis iš tiesų gali tokią galią tiekti.

Apie gamintoją

Pakuotė ir jos turinys

Specifikacijos

Maitinimo blokas

Testai

Išvados

Apie gamintoją

X-Spice Technology yra jauna, 2006 metais Hong Konge įsikūrusi kompanija, prekiaujanti išskirtinai maitinimo blokais. Tarp firmos produktų randame 430 – 850 W maitinimo blokus, kurių visi turi 80 Plus sertifikatus. X-Spice maitinimo blokai yra gaminami kartu su Vokietijoje įsikūrusia Xen Micro, kuri taip pat atstovauja X-Spice Europoje.

Pakuotė ir jos turinys



Kira CS 630 W įpakavimas yra ryškus, išmargintas gamintojo logotipais. Malonu, kad be akį traukiančių spalvų gamintojas nepamiršta pateikti ir informacijos apie gaminį. Čia randame ir pagrindines maitinimo bloko savybes bei specifikacijas, informaciją apie galios paskirstymą tarp maitinimo bloko linijų, grafikus su informacija apie skeleidžiamą triukšmo lygį naudingumo koeficientą, priklausomai nuo apkrovos.





Dėžutėje randame į \“burbulinį maišelį\“ suvyniotą maitinimo bloką, vartotojo vadovą, standartinį maitinimo kabelį, keturis varžtus bloko tvirtinimui ir netgi keturias fiksavimo juosteles, padėsiančias šiek tiek sutvarkyti laidų raizgalynę korpuse.



Specifikacijos

Šis X-Spice Kira CS maitinimo blokas turi nominalią 630W galią. +12V linija čia padalinta į keturias virtualias, kurių kiekviena turi teorinį 20 A srovės maksimumą, o kombinuota visų šių linijų galia, pasak gamintojo, neturėtų viršyti 600 W. +3.3 ir +5V linijų kombinuota galia neturėtų viršyti 140 W.

Gaminys pasižymi 80 Plus sertifikatu (80% ar didesnis naudingumo koeficientas esant 20, 50 ir 100% bloko apkrovai), taip pat SLI ir Crossfire licencija, garantuojančia, jog blokas yra tinkamas sistemai su dviem ATI ar Nvidia vaizdo plokštėmis. Kira CS 630 W suderinamas su ATX12V 2.2 ir EPS12V 2.91 standartais. Kaip ir visi šiuolaikiniai maitinimo blokai, jis turi aktyvią galios faktoriaus korekcijos (PFC) grandinę bei yra suderinamas tiek su Europos, tiek ir su JAV elektros tinklais (automatinis prisitaikymas veikti 110 – 240 V įtampos tinkluose).

Gamintojas taip pat akcentuoja ir nedidelį bloko dydį (15 x 12,5 x 8,5 cm) ir tinkamumą HTPC tipo kompiuteriams.

Maitinimo blokas



[url]

Kaip jau tikriausiai pastebėjote iš nuotraukų ir specifikacijų, Kira yra mažesnis už standartinį ATX maitinimo bloką ir savo matmenimis yra identiškas Nexus Value 430 W blokui. Tiesa, X-Spice bloko išvaizda pasirūpino kiek labiau. Blokas paviršius yra blizgios pilkos spalvos. Šone, kaip įprasta, randame lipduką su informacija apie bloko specifikacijas. Kitoje pusėje – gerai matomi Nvidia SLI Ready ir 80 Plus logotipai.





Deja, maitinimo bloko kabelių negalima atjungti. Kira 630W turi du PCI-E 6+2 kontaktų kabelius (po ~45 cm), 4+4 kontaktų procesoriaus maitinimo kabelį ( ~ 45 cm), du SATA įrenginių maitinimo kabelius po tris jungtis (40 + 15 + 15 cm) ir du +12/+5V molex maitinimo kabelius po tris jungtis (40 + 15 + 15 cm) ir diskasukio jungtį. Jų nėra labai daug, tačiau norint paslėpti visus kabelius vidutinio dydžio korpuse teks rasti šiek tiek papildomos vietos. Visų pagrindinių bloko laidų apimtis siekia 18 AWG, kas tokios galios maitinimo blokams yra praktiškai standartas. Kabelių rinkiniai įvilkti, visos jungtys, išskyrus juodus PCI-E kištukus, yra raudonos spalvos.





Bloko aušinimui X-Spice netgi pasirinko skaidrų kompanijos Muhua Industrial Co. MH1225M12S 120 x 120 x 25 mm 0.26 A ventiliatorių (tikslių gaminio specifikacijų rasti, deja, nepavyko) su ultravioletiniais šviesos diodais (nuotraukoje ventiliatoriaus šviesa atrodo mėlyna), kurie, žvelgiant plika akimi, šviečia neypatingai ryškiai, kol bloko temperatūra nepradeda kilti. Šis ventiliatorius yra išvaizdesnis Nexus bloke naudoto ventiliatoriaus \“brolis\“ su, žvelgiant į didesnę naudojamą srovę, kiek didesniais sūkiais ir taip pat triukšmo lygiu. Todėl galima tikėtis kiek garsesnio veikimo nei Nexus Value bloke. Kira CS maitblokio gale matome įjungimo/išjungimo mygtuką, lizdą maitinimo kabeliui ir įprastas \“bičių korio\“ formos groteles/, pro kurias išpučiamas šiltas oras.



Atsidarius maitinimo bloką pirmoji į galvą šovusi mintis buvo \“kur aš jį mačiau?\“. Pasirodo, šis maitinimo blokas Nexus Value 430 W blokui identiškas ne tik matmenimis, tačiau ir komponentais. Tiesa, sakyti, jog blokai visiškai tokie patys sakyti nereiktų, kadangi, nors montažinės plokštės ir tos pačios, spėju, jog dauguma komponentų visgi skiriasi ir yra pritaikyti tiekti didesnei galiai. Kodėl spėju? Todėl, kad, kadangi nuo komponentų tiesiog nutrinti, kaip ir Nexus atveju jokios informacijos pažiūrėjęs į juos negaliu gauti. Tiesa, matyti, jog pagrindinis kondensatorius pakeistas į didesnės talpos tos pačios kompanijos TEAPO 450 V 330 uF kondensatorių, naudojamas kitas diodų tiltelis įtampos išlyginimui (su papildomu radiatoriumi).

Toks pats ir keturių virtualių +12V linijų paskirstymas: atskiros linijos skirtos procesoriaus ir kiekvienam PCI-E maitinimo kabeliui, o likusi linija – pagrindinės plokštės, kietųjų diskų ir kitų įrenginių maitinimui. Toks sprendimas yra visiškai suprantamas ir logiškas.

Testai

Čia mums į pagalbą ateina Anatolijus – analoginis apkrovos generatorius, patalpintas seno kompiuterio korpuse. Anatolijus leidžia reguoliuoti sroves gana grubiai, todėl tiksliai į keturis mūsų pasirinktus apkrovos režimus (20, 50, 75 ir 100%) pataikyti negalime. Kiekvienu apkrovos atveju matuojame linijų įtampas skaitmeniniu multimetru, pasinaudoję E-Tech PM-300 vatmetru, apskaičiuojame bloko naudingumo koeficientą, infraraudonųjų spindulių termometru išmatuojame bloko temperatūrą, o triukšmo lygio matuokliu, aušintuvo ventiliatoriaus skleidžiamą triukšmą. Triukšmas matuojamas 5 cm atstumu nuo maitinimo bloko (triukšmo lygis dėl to bus aukštas, kadangi gamintojai jį įprastai matuoja 0,5 – 1 m atstumu nuo triukšmo izoliuotuose kambariuose), kadangi didinant atstumą, parodymams didesnę įtaką ima daryti Anatolijaus ventiliatorių bei buitinio kambario šildytuvo, naudojamo išlaikyti 38-40 laipsnių pagal Celsijų aplinkos temperatūrą testo metu, ventiliatorių keliamas triukšmas. Blokas jungtas į įprastinį 230 V įtampos lizdą.

Rezultatai

Į elektros tinklą įjungtas maitinimo blokas su išjungtu jungikliu naudoja 6 W, o su įjungtu jungikliu – 13 W energijos. Kira CS apsauga nuo trumpojo jungimo veikia puikiai: užtrumpinus laidus maitinimo blokas išsijungia, o pašalinus trumpo jungimo priežastį įjungtas veikia be sutrikimų. Apsauga nuo per didelės srovės, tekančios viena linija yra arba išjungta, arba nustatyta ties aukštesne nei ~35 A riba. Tą patį galima pasakyti ir apie apsaugą nuo per didelės apkrovos. Visada buvau nedalintos +12V linijos šalininkas, todėl tai, jog viena virtuali linija gali atlaikyti didelę srovę man patinka. Dėl to jungiant galingus komponentus nereikia per daug jaudintis, jog gali pritrūkti galios kažkuriam komponentui, prijungus laidus tam tikra tvarka.

Lentelėje matote įprastą lentelę su visų keturių bandymų rezultatais. Iš jų matyti, jog X-Spice Kira CS 630 W gerai susidoroja su savo užduotimi. Išlaikomas ir 80+ naudingumo koeficientas, ir stabilios įtampos. Tiesa, pora kartų nuokrypis siekia apie 3 procentus, tačiau tau vis tiek išlieka ATX standarto ribose. Tai nenuostabu, kadangi šis blokas paremtas tuo pačiu dizainu, kaip ir anksčiau apžvelgtas ir gerus rezultatus demonstravęs Nexus Value 430 W. X-Spice pasirūpino ir puikiomis akustinėmis savybėmis, neką tenusileidžiančiomis anksčiau minėtam Nexus blokui. Šio tylaus ventiliatoriaus visiškai pakanka komfortabiliai maitinimo bloko temperatūrai palaikyti.

Išvados

X-Spice Kira CS 630 W testuose pademonstravo labai gerus rezultatus. Stabilios linijų įtampos, geras naudingumo koeficientas ir tylus veikimas yra pagrindinės savybės, dėl kurių vertėtų rinktis šį gaminį. Su 630 W galios šis maitblokis yra puikiai tinkamas ne tik HTPC kompiuteriui, tačiau ir rimtai ir kompaktiškai žaidimų sistemai. Puikiai įsivaizduoju jį dirbantį kartu su DFI Lanparty Jr ar ASUS Gene serijų pagrindine plokšte, Core i7 procesoriumi ir netgi pora vaizdo plokščių nedideliame micro-ATX korpuse. Praktiškai vienintelis bloko trūkumas, kuris kiek ir galėtų sulaikyti mažų korpusų savininkus nuo jo pasirinkimo yra nemoduliniai kabeliai. Turint omenyje, jog šiam blokui suteikiama 4 metų garantija ir tai, jog jo kaina Europoje siekia ~270 litų, tai ganėtinai patrauklus pirkinys.

4 Komentarai

  1. zhaltees parašė:

    Kad 52-55dBA ne taip jau ir tylu…

  2. diskou80boy parašė:

    cia tu skaitai kad cia tylu? belekaip garsiai, jai as noctua 120mm 16dba girdziu tai kas bus ant 55dba?:D

  3. fregis parašė:

    na jo, 55dba, mano elipson labiau patinka, efektyvumas 85 % ir db 20 apie. ir galingumas apie 700W tik, nezinau kam man tiek 😀

  4. Suvirintojas parašė:

    Būkit žmonės ir paskaitykit apžvalgą prieš komentuodami. Pamatysit, kad garsas matuotas 5 cm atstumu nuo bloko (uodas zyziantis prie ausies irgi gali pasirodyt garsus). O gamintojai matuoja riukšmo lygį nuo triukšmo izoliuotuose kambariuose , kur foninio triukšmo lygis <20 dBA (tokį kambarį ar preciziškus matavimo prietaisus ne kiekvienas gali sau leisti), 0,5 – 1 m atstumu nuo maitinimo bloko. Be to, į specifikacijas dažniausiai įrašoma žemiausia triukšmo lygio reikšmė, kuri gaunama esant nedidelei apkrovai ir kartais netgi neaišku, kokiai esant aplinkos temperatūrai.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.