Rinktis naują PC ar atnaujinti senąjį?

Diskusijos susijusios su visa PC geležimi
swiestas

Post by swiestas » 2015-05-25 09:01

Katonas> Tai vat ir minėjau, kad kol kas neplanuoju overclockinti. Na kas ten žino kas užplauks ateity, tačiau nesu didelis fanatas rizikuot savo turtu, nebent labai jau saugiai..
Supratau, nežinojau dėl K :) Ne tiek pasimetęs, kiek aplinkybės verčia :D norisi išnaudoti 500Mbit internetą, tai reikia arba atsinaujinti dalį komplektacijos (motininėje automatiškai būtų gigabitinė jungtis), arba nusipirkti DAR vieną tinklo plokštę, šįkart jau gigabitinę.

Atavar> Tame ir esmė - ar tas naujas nebus brangesnis, klausimas. Suma pinigų, kuriuos noriu iš galiu išleisti (procui) yra maždaug 4590 lygio kainos ribose; nebent netikėtai pralobsiu - jei naujieji procai bus brangesni, neverta laukti. Jei išėjus naujiesiems procams atpigs senieji (kad ir tas pats 4590) - verta laukti.

Katonas

Post by Katonas » 2015-05-25 09:20

Bent jau seniau būdavo taip, kad išimamas tarkim tavo nužiūrėtas 4590 iš prekybos, o į jo vietą už tą pačią kaina stoja naujas modelis su kažkiek daugiau spartos.
a.k.a. Mindaugas Klumbis

swiestas

Post by swiestas » 2015-05-25 09:27

Reikia tikėtis ateis modelis su daugiau spartos ir tame pačiame kainų lygyje :) na kągi, birbimą susitvarkiau, įsistačiau į korpuso priekį papildomą ventiliatorių, o kol kas, matyt, teks apsistoti prie gigabitinės tinklo plokštės už 10€, visa kita naujintis tik prispyrus reikalui ar atsinaujinus technologijoms.
Ačiū už patarimus! :)

Katonas

Post by Katonas » 2015-05-25 09:48

Palinkėsiu kantrybės kentėti :) gal ne taip sunkiai ir bus, nes gi vasara vis tiek mažiau prie to pc sėdėsi, o ant rudens kaip tik atnaujinimas bus
a.k.a. Mindaugas Klumbis

swiestas

Post by swiestas » 2015-05-25 11:40

Kaip užėjo noras taip ir praeis, čia normalu :)
Čia pamąstymui - be didelių įžvalgų - prisižiūrėjau visokių price for dollar ir pan. apžvalgų, pradėjau galvoti - o kodėl ne AMD procas?
Žiūriu, kad pvz. AMD x4 860k pagal apžvalgas (kaip teigia žmonės), ne per daugiausia skiriasi nuo to i5-4590. Užtat kaina praktiškai 150€ mažesnė.. Su tokiom kainom tai ir dabar jau pirkčiau :D
Anksčiau visada buvau AMD fanatas, ypač dėl jų kainos/kokybės santykio, bet dabar - kaip dėl AMD procų?

Katonas

Post by Katonas » 2015-05-25 12:18

Nezinau ka ten ziurejai kur, bet Intel visa galva auksciau. As ir pats AMD prijauciantis, bet realybe tokia, kad Intel geriau. Jei tik naudoti belekam tai viskas gerai su tuo procu kur issirinkai, ypac su SSD. Bet zaidimuose ar intensyviose programos gali pasijausti stabdymai, toks kaip tarkim GTA 5 stipriai sparta nukentetu ar kur kitur kur procesoriu stipriai naudoja. Situacija gal kiek pasikeis su Directx 12 kai nuims dali darbo nuo cpu ir perkels ant gpu. Bet kada tie dx12 zaidimai bus kasdienybe, va kur klausimas.
a.k.a. Mindaugas Klumbis

swiestas

Post by swiestas » 2015-05-25 12:26

Na jau kiek pasiskaičiau, tai pagrindinis skirtumas tarp jų - single core performance - AMD tuo smarkiai atsilieka.. Taigi tiek to, atkrenta.
Bet kiek pradėjau žiūrėti review, kur minimi FPS (aktualiausia tema šiuo metu), pvz. i3-4360 (atsitiktinis pavyzdys) nuo to i5-4690 skiriasi max. 3 FPS'ais.. Kaina, vėlgi antras pagal svarbumą veiksnys - 60€ mažesnė.
Žinoma, 2 core vietoj 4, L3 cache 4 vietoj 6MB (dar nežinau ką tai reiškia :)) ), bet REALUS skirtumas - iki 5 FPS.. Tai ar verta leisti tuos papildomus 200lt (nostalgija litams), vien tik dėl naudos "ant popieriaus"?
Štai ir pradėjau galvoti apie (svaigstu modeliais) i3-4330(arba koks 4370) ir ateity prisidėti kokį R9 (tam tarpe 280-290x). Kiek skaičiau, i3 neturėtų bottleneck'inti šių vaizduškių, o ir pagal testus, FPS skirtumas minimalus (pvz - http://www.anandtech.com/bench/CPU/1361 )..

Katonas

Post by Katonas » 2015-05-25 16:49

Čia vėl nuo žaidimų tas neatsilieka i3 nuo i5. Man atrodo neprotinga tiek mokėti už dviejų branduolių procą, tada jau geriau pentiumą imti ir paspartinti, o tada kažkada keisti į ką rimtesnio. Bet jau dabar žaidimai gebantys išnaudoti daugiau nei du branduolius gauna nemažai spartus 2 vs 4, o kur dar pačio žaidimo sklandumas. Buvo čia seniau diskusija, kad 2 branduoliai tik labai taupant. Ką greitai išgooglinau.

http://www.bit-tech.net/hardware/2013/1 ... l-review/5
http://www.hardcoreware.net/intel-core- ... -review/2/
http://forums.overclockers.co.uk/showth ... t=18666314
a.k.a. Mindaugas Klumbis

swiestas

Post by swiestas » 2015-05-26 11:57

Na supratau, nors ir vidutiniškai FPS panašiai, bet tos sąlygos po žvaigždute kaip visada gadina gyvenimą.. Jei tikrai tas dalykas, kurį minėjai (sklandumas) jaučiasi realiai naudojantis. Gaila, galvojau su i3 išsisukčiau, teks pataupyti :))

O jei čia tie +2 branduoliai taip ženkliai duoda, kas jei rinkčiausi kiek pigesnį modelį,pvz šį: http://www.skytech.lt/bx80646i54460-int ... 93641.html ? Aišku, skūpas moka du kartus, ir po to galiu gailėtis tų pagailėtų 50€, bet.. Kiek matau, jis ne itin atsilieka nuo kitų (kad ir 4590) modelių, o ir kažkiek pigesnis.. Ar tas ribinis naudingumas (4590-4690 pranašumas prieš 4460) yra vertas tų 20-50 €?

vacoum

Post by vacoum » 2015-05-26 12:06

zaidimuose svarbu kad nebutu cpu stabdzio, nes jei pickas ant CPU, buna gliuku, pristabdymu, kurie ne visada matomi per FPS.

FPS nera vienas rodiklis, pvz detalesnes teksturos kai kur kraunamos nepriklausomai nuo fps, ju greitis priklauso nuo ssd/hdd ramu bei proco irgi.

Zodziu, imk zaidimams tik i5/i7 . AMD per daug nesidomejau. NeBent su 6/8 branduoliais koki.

swiestas

Post by swiestas » 2015-05-26 12:26

Taip, tiek dar suprantu, kad ne viskas eina vaizdo plokštei :) tiesiog man buvo neaišku dėl to, ties kokia riba CPU nebottleneck'intų GPU, bei kiek jos reikia žaidimams. Vienur skaičiau, kad i3 užtenka (kur neužtenka tai vaizdo plokštė išnaudojama kokių 90-95%, kas nėra taip jau blogai), bet daug kur taip pat rašo (kaip ir kolega minėjo), kad i5 veikia sklandžiau dėl tam tikros magijos (kad ir naudojami tik 2 branduoliai, kaip supratau). Na bet ok, atmetam i3 variantus, šokam +50€.

Tokiu atveju ar ta 4460 daug skiriasi nuo 4590-4690, ar verta tų papildomų pinigų? Kad ir mano ankstesniam post'e minėtas modelis 4460 - žinoma, galima pridėti 15€ ir nusipirkti 4590, o prie tos dar pridėjus 20€ ir jau ir 4690 išeina. Dar +20€ ir jau K versija. Bet ar verta?

Dėl OC versijos (4590/4690K vietoj 4590/4690) - klausimas kiek to reikės. OC kiek prisibijau su nauju daiktu, nusprendžiu OC'inti tada, kai jau ne tiek gaila detalės ir kai jau norisi daugiau spartos - taigi klausimas ar verta mokėti papildomai ~20€ vien už galimybę atėjus gliukui (po kokių 3-5 metų minimum, iš patirties) overclock'inti?

vacoum

Post by vacoum » 2015-05-26 12:53

dep proco tai paprastai. Jei turi lysnus kiseneje ar nelysnus - tada verta. Jei neturi - tada neverta. as turiu i7 4790k. Buvau pradciai iki 4.3 pasikeles, paskui 4.4, bet dabar atstaciau i default.

Kazkodel man nuojauta kuzda kad OC kategorijai priskiria geriau testus praejus procus, nors cia as grynai is lempos speju.

del i3 tai cia 2 metu senumo informacija susakei. i3 uzteko,kai buvo senos konsoles. Isejus naujoms konsolems i3 jau ant ribos (su mazom isimtim). Realiai konsoliu gelezis silpna ir zaidimus bando maksimaliai joms optimizuoti. Konsoles turi tikrai daugiau negu 2 branduolius (nepamenu tiksliai kiek). Stai tau atsakymas, i kuria puse eina zadimu optimizacija.

O del tos magijos. Tai kol zaidimas sukasi, yra dar n kitu pocesu kompe, juos ir aptarnauja like branduoliai. Plius gali skirtis proco atmintis. Ir dar, kur procas moka su dviem gijom dirbti yra silpniau negu du branduoliai. Ten prie tam tikru salygu sugeba dvigubai skaicuoti (nuo duomenu tipo priklauso). O zaidimuose kazkur duoda +-30% galios papildomai. Galiu klysti, atkartoju ka skaiciau kazkur. Tad i5 yra gryni 4 branduoliai.

O tu variantu daug, ziurek apzvalgas konkreciai kiekvienam. Jei jau zaisi, tai imk i5 prie brangesniu variantu. Kiek girdejau, i5 net geriau OC negu i7 (jei jau smarkiai OC). Ir pats pagalvok. Su vienu i5 turesi 44 pfs, su kitu 47, su treciu 42, o silpniausiu kokiu 40. Zaidimine patirtis beveik ta pati, nustatymai - irgi beveik tie patys. O prie tam tikru zaidimu isvis skirtumo nebus.
Va skirtumas gali buti kada CPU ant ribos, tada net siek tiek spartesnis ar paspartinas procas duoda naudos - tik kiek tokiu atveju bus ?

Tad ir sakau, jei turi kiseneje pinigu, imk geresni. Neturi - bus gerai ir preastesnis. Apie i3 nemastyk. Yra youtubje kaip watch dogs apkraunami branduoliai, fps su i7/i5 ir i3. Saunus video. Paieskojus per 5 minutes ji susirasi. (kazkur jau esu ta linka ikeles).

Va pats paieskojau, ne tas variantas, kur turejau omeny, bet sueis:

https://www.youtube.com/watch?v=MbXZF7yUhgc

Katonas

Post by Katonas » 2015-05-26 13:43

Pats turiu 3.2/3.6 haswel, na tai tas pats kas dabar 4460, o 4590 turi tik + 100 mhz, tai didelio skirtumo kaip ir nebus, geriau už tuos pinigus aušintuvą paimti, nes BOX tikrai nėra labai geras, vos apkrovus jau +70. Aš jau dabar matau situacijų, kai mano cpu prie springimo ribos, o tai 2 branduoliai iš kart uždustų. Tavo situacijoj arba nieko nepirkt arba imti i5. Visokie i3, namų kompiuteriam, su kuriais tik retsykiais palošiama ir nieko rimta nedaroma.
a.k.a. Mindaugas Klumbis

swiestas

Post by swiestas » 2015-05-31 10:37

vacoum> Ačiū už išsamų paaiškinimą ir pavyzdžius. Reikės žvalgytis kokios akcijos - galbūt pavyks įsigyti ir pigiau :)
Katonas> Aš taip ir galvojau - tik klausimas, ar reikalingas aftermarket aušintuvas, jei neplanuojama kol kas OC'inti?

Taip pat - jei jau rinktis i5 - kiek žiūrėjau, visi (berods) tokio paties socket'o. Kokią motininę rinktis?

PauliusP

Post by PauliusP » 2015-05-31 17:48

Manau, kad jei biudžetas yra ribotas (o apie pinigus užsimeni gana dažnai), tai gal racionalu būtų iš pradžių pradėti su stock aušintuvu. Jei jausi diskomfortą dėl triukšmo ar pan., tada galima ir aftermarket pirkti.
Motininę reikia rinktis tokią, kuri turi tavo poreikius atitinkantį lustų ir jungčių rinkinį. Pvz., ar reikia laisvo USB3.0 slot'o, kurį galėtum ištempti į korpuso priekį; ar reikia skaitmeninės video išvesties; ar reikia 6ch ar optinės audio išvesties; ar reikia 2xDIMM ar 4x operatyviai atminčiai; ar diskai bus jungiami į RAID; ir t.t. Kitas faktorius - plokštės formatas. Jei labai į OC nesiorientuoji ir neplanuoji SLI/XFire konfigūracijų, tai turbūt logiška būtų rinktis mATX formatą. Pvz.: http://www.skytech.lt/b85mg-asus-b85mg- ... 36131.html

swiestas

Post by swiestas » 2015-06-01 11:04

Na taip, gal ir tiesa dėl aušintuvo.

Na vat ir niekad nebuvau linkęs leisti pinigų ant kažko, kas tiesiog daro savo darbą (motininė, PSU). Aišku, tikriausiai klystu, bet dabartinis PSU/motininė dar nenuvylė.
Vienaip ar kitaip - OC labai nepersistengsiu, nebent tolimesnėje ateityje, ir tai ne ženkliai (dabartinį x4 620 nuo 2.6 iki 3.12 pakėliau, daugiau - baisu :) ).
Reikiamos jungtys (papildomos, be standartinių vaizdo plokštei ir kt) būtų tik 2xPCI-E - USB 3 adapteriui bei garso plokštei ir (realiai) viskas.. Aišku, gerai kartais turėti laisvą, jei netyčia kažką prisireiktų pasijungti (dabar dar esu pasijungęs wifi tinklo plokštę, be jungties būčiau kabojęs ore)..
Na, vienu žodžiu, reikės pagalvoti kokių jungčių čia man reikės ir pasirinkti - nes matau, kad pasiūlytas variantas apie 25€ brangesnis už vienus paprasčiausių modulių - įdomus jų skirtumas :)

Katonas

Post by Katonas » 2015-06-01 12:07

Tai tu žadi Oc daryti ar ne, nes tada reikia K procesoriaus, apie tai jau šnekėjom. Aš pats porą savaičių su box gyvenau inteliniu, na sukonfiguravus galima kentėti dėl triukšmo, bet temperatūra akimirksniu pasiekia 70 ir paskui kyla iki 80, bet čia prime95 teste. Be to spartinimui z97 motininės, su kitomis tik apėjimai, niekad nesidomėjau, bet lyg tik iš windows galima vykdyti spartinimą, o iš bios ne.
a.k.a. Mindaugas Klumbis

swiestas

Post by swiestas » 2015-06-05 10:26

Sakykim - nežadu. Nemėgstu rizikuoti. Juolab jei gerai laikys tuos +-5 metus, gal ir nekils noras. Juolab dabar mokėti papildomai už procą ir motininę, su kuria GAL ateityje overclockinsiu - manau pinigų išmetimas į balą. Jei jau perku - overclock'inti reiktų iš karto, kad būtų efektyviai išleisti pinigai.
Tokiu atveju, sakykim - imu 4460 (kuris ne tiek jau stipriai skiriasi nuo kitų ne OC'inamų versijų) - kaip suprantu, Z97 motininės nebereikia?
Tačiau į ką dar atsižvelgti, be reikiamų jungčių skaičiaus?
Kokie gamintojai skaitomi patikimesniais? Nes aš, kiek žiūriu, man visi girdėti - tiek ASROCK, tiek Gigabyte, tiek mano turima MSI, tiek pats ASUS. Ką geriau rinktis?
Taip pat - klausimas dėl ATX / mATX - kiek skaičiau, tik dydis figūruoja? Realiai dabartinė mano motininė ATX, tai kadangi dėčiau į tą patį korpusą - imti ATX?

Katonas

Post by Katonas » 2015-06-05 10:47

Dėl to patikimumo sunku ką pasakyti, niekas specialiai blogų negamina. Gal matei kitoj temoj forumo sakžė, kad MSI pc mate serija yra su blogais biosais, kimba kartais, tai gal reiktų vengti pc mate serijos. O paskui rinkis pagal kaina jungtisar kokia savybes. Siūlyčiau neimti H81 bent iki B85 trauk http://en.wikipedia.org/wiki/LGA_1150 čia pasižiūrėk ką kiekvinas chipset turi. Bet visgi gal lauk iki rugsėjo? :D
a.k.a. Mindaugas Klumbis

swiestas

Post by swiestas » 2015-06-05 11:03

Skirtumas tarp H81 ir B85? Tiek ant popieriaus, tiek realus, jaučiamas kasdieniam naudotojui? Pagal tą nuorodą pastebėjau pagrindinį skirtumą - USB portų skaičius. Neaktualu :) Kas dar?
Na dėl to Rugsėjo - išeis nauja technologija, tikėtina, kad teks išleist daugiau?
Sakykim šiuo atveju imčiau (pvz) MSI H81-P33 + i5-4460, viso gaunasi ~250€.
Sulaukiu Rugsėjo - kas manęs laukia? Ar už tą pačią sumą gausiu didelį skirtumą, ar reikės išleisti daugiau, kad gaučiau kažkiek daugiau, užtat būsiu labai "recent"? Man įdomu ar atėjus Rugsėjui aš "sutaupyčiau" - t.y. įsigyčiau geresnį "bang for buck", lyginant, jei pirkčiau dabar?

Post Reply