Karaliai lengvai nepasitraukia: Antec HCP-850 maitinimo šaltinis

2012 metais pristačiusi 80+ Platinum sertifikatą turinčius „High Current Pro“ (HCP) modelius, tiesa, pirkėjams buvo prieinamas tik 1200 W modelis, o kiek silpnesni pasirodė visai neseniai, „Antec“ nusprendė iš rinkos nepatraukti tai pačiai serijai priklausančių 80+ Gold maitinimų šaltinių, kurių pirmieji pasirodymai testavimo stenduose siekia kone 2010 metus. Nors 80+ Gold sertifikatas visiškai neatrodo pasenęs, tačiau pažiūrėkime, kaip ne pirmą jaunystę išgyvenanti „Delta“ platforma atrodo šalia naujesnių, kaip „Flextronics“. IT pasaulyje ne visuomet galioja taisyklė „naujesnis – geresnis“.

 

  • Apie „Antec“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Po gaubtu
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Antec

Dar 1986 metais įkurta amerikiečių kompanija tapo gerai žinoma kaip kokybiškų ir tvirtų kompiuterių korpusų gamintoja. Vėliau į savo prekių asortimentą „Antec" įtraukė ir maitinimo blokus, kuriuos kompanijos užsakymu šiuo metu gamina tokios kompanijos kaip „Seasonic" ar CWT. Bendradarbiaudama su „Asetek" kompanija žengė ir į aušinimo sprendimų rinką. „Antec" yra įsikūrusi JAV, Kalifornijos valstijoje, savo biurą turi ir Europoje, Nyderlanduose. „Antec" produkcija parduodama daugiau nei trisdešimtyje pasaulio šalių.

Pakuotė ir komplektacija

Ant HCP-850 dėžės dominuoja juoda ir geltona spalvos, – akiai malonus tandemas. Čia pat randame 80+ Gold ir „nVidia SLI" logotipus bei užrašą, kad produktas sukurtas „Antec" centriniame štabe, Kalifornijoje. Ant priešingos pusės plačiau aprašytos pagrindinės šio modelio savybės, kaip turimos keturios +12 V linijos, DC-DC konverteriai, tylus PWM ventiliatorius, japoniški kondensatoriai ir kitos. Kiek žemiau nurodytos turimos PSU sąsajos, o ant dėžės dugno – lentelė su elektrinėmis specifikacijomis.

Ypač skoningai atrodo abu šoniai paviršiai, kur „Antec" nusprendė sutalpinti jei ne visas, tai bent didžiąją dalį maitinimo šaltinio savybių. Man pačiam vieną užrašą norėtųsi kiek pakoreguoti. Tai „Intel" ir AMD daugiabranduolių procesorių palaikymas, kurį, dėka DC-DC dizaino, pakeisčiau į „Intel Haswell ready”. Gamintojas taip pat suskubo supažindinti su naudojamo ventiliatoriaus elgesiu: negirdimo veikimo galime tikėtis iki pat 50 % apkrovos ir pakankamai tylaus iki 70-80 %.

Dėžėje maitinimo šaltinis apsaugotas kiek neįprastai – be medžiaginio maišelio apsaugai pasirinktas storo kartono dėklas. Be PSU taip pat randame firminį krepšelį su atjungiamais kabeliais, AC laidą, tvirtinimo varžtus ir vartotojo gidą. Pastarasis parašytas keliomis kalbomis ir nurodo, kad pilną instrukciją rasime tik oficialioje „Antec" svetainėje. Laikas į biblioteką? J Nuėjau ir neradau. Gėda, kaip ir neįtraukti paprasčiausių „zip-ties" surišėjų.

Specifikacijos

ATX12V v2.3 ir EPS 2.92 standartus palaikantis HCP-850 modelis geba atiduoti visą galią (nepertraukiamai) 0° C – 50° C ribose, pasak gamintojo. Geriau būti tiesiog negali. „Antec" giriasi, kad šis PSU palaiko pilną apsaugų spektrą, tačiau su tuo liksime nesutikę. Pamirštame visas HCP-1000 siūlytas pašalines apsaugas – čia jų nėra – tačiau kur apsauga nuo per žemos įtampos (UVP) ? „Flextronics" su „Corsair AX860i" nukopijavo „Delta" ir „Antec HCP-850"? Galbūt, bet bent jau atrodo, kad pirmieji nesigyrė turėdami pilną apsaugų paketą. Tą patį skambų šūkį turėję ankstesnių revizijų HCP-850 priedo net neturėjo OTP, tačiau „Antec" bent šį trūkumą kiek vėliau suskubo ištaisyti, todėl dabar turime OVP, OCP, SCP, OPP ir OTP.

APFC palaikantis 850 W modelis turi keturias +12 V linijas, kurių kiekviena maksimaliai gali atiduoti 40 W arba 480 W – daugiau nei pakankamai net pačioms ėdriausioms vaizdo plokštėms. Maksimali kombinuota +12 V galia sudaro 840 W, beveik visą turimą PSU galią. Mažųjų linijų kombinuota galia siekia 160 W (25 A + 25 A), +5 Vsb – 15 W (3 A). Viskas normos ribose, nors bendra +3.3 V ir +5 V galia ir linksta į didesnę pusę, žiūrint į šių dienų dažniau sutinkamus standartus. „Antec HCP-850" yra pusiau modulinis maitinimo šaltinis ir siūlo keletą mažiau matytų sprendimų, kurių pritaikymas reikalauja papildomo pastabumo iš vartotojo.

Neatjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 1x [20+4 pin ATX12V] – 540 mm (12V1)
  • 2x [4+4 pin EPS12V] – 640 mm (12V2)
  • 1x [6+2 pin PCI-E] x2 – 550+150 mm (12V3)

Atjungiamų kabelių tipas ir ilgis

  • 2x [6+2 pin PCI-E] x2 – 550 + 150 mm (12V3/12V4)
  • 1x [8 pin EPS12V] – 650 mm (12V2/12V3/12V4)
  • 3x [3x SATA] – 550 mm + 150 mm + 150 mm (12V1/12V2/12V3/12V4)
  • 2x [3x Molex] –550 mm + 150 mm + 150 mm (12V1/12V2/12V3/12V4)
  • 1x [1x FDD]  –  molex jungtis + 150 mm (12V1/12V2/12V3/12V4)

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 20+4 pin (ATX12V)
  • 1x 4+4 pin (EPS12V)
  • 1x 8 pin (EPS12V)
  • 6x 6+2 pin (PCI-E)
  • 9x SATA
  • 6x 4 pin molex
  • 1x FDD

Su maitinimo šaltiniu tampriai susieti trys kabeliai, turintys keturias jungtis. ATX12V ir EPS12V naudoja 16 AWG gijas, o visi likusieji plonesnes 18 AWG. Pastarųjų kabelių ilgio turėtų daugeliu atvejų pakakti. Visų atjungiamų laidų (išskyrus EPS12V) atstumas iki pirmosios atitinkamos sąsajos vėlgi yra pakankamai solidus – 550 mm. Toliau seka gana dideli tarpai po 150 mm., todėl paskutinė jungtis atsiduria už 850 mm. Nors skirtingų ilgių periferinių kabeelių HCP-850 nesiūlo, sąsajų skaičius parinktas pakankamai protingai ir atitinka PSU galią: dvi EPS12V sąsajos (tik viena susieta tampriai), 6x PCI-E 6+2, 6x molex ir 9x SATA. Šešios PCI-E jungtys naudojant alkūnių principą paskirstytos ant trijų kabelių. Toks sprendimas turi teigiamą ir neigiamą puses: galima palaikyti didesnę tvarką ir oro tėkmę korpuse, tačiau alkūnė yra mažai lanksti ir siauresniuose korpusuose gali pradėti remtis į šoninį korpuso gaubtą.

Žvilgsnis iš arčiau

Labai tamsiais mėlynais dažais padengtas „Antec HCP-850" yra pakankamai ilgas ir siekia 180 mm. Paviršius nerenka pirštų atspaudų ir palieka pakankamai solidaus produkto įspūdį. Šonuose be firminių lipdukų randame pačiame korpuse išgraviruotą „Antec" vardą.

Lentelė su elektrinėmis specifikacijomis patalpinta ant PSU dugno. Priešingoje pusėje esantį ir link modulinių laidų panelės pozicionuotą ventiliatorių dengia šešiakampiais varžtais prisuktos grotelės. Jų centre – firminis „Antec" ženklas.

HCP-850 turi įprastines korio formos groteles, nepakreiptus AC lizdą ir įjungimo/išjungimo mygtuką. Modulinių laidų panelė, kaip jau minėjau, reikalauja iš vartotojo papildomo dėmesio. Juodus kištukus turintys periferiniai kabeliai gali būti statomi ir į raudonus lizdus. Jie tarpusavyje suderinti ne tik elektriškai, bet ir mechaniškai. Su tam tikra sąlyga. Periferiniai kabeliai privalo būti statomi tik ta puse, kur yra fiksatorius. Įstačius atvirkščiai, o tam reikės panaudoti daug jėgos, HDD ir SATA įrenginiai bus sugadinti, nes nesuderinama pusė turi tik +12V ir žemę (angl. ground). Toks sprendimas leidžia ne tik vienu metu prijungti visus pridedamus modulinius kabelius, bet ir pasirinkti norimą +12 V liniją, todėl periferiniai įrenginiai gali būti jungiami prie bet kurios iš keturių, vaizdo plokštės prie +12V3 ir +12V4, o atjungiamas EPS12V prie +12V2, +12V3 arba +12V4.

Žvilgsnis po gaubtu

„Antec" vėl naudojasi vieno didžiausio OEM gamintojo, „Delta Electronics", paslaugomis. Šio gamintojo sukurtą vidinį dizainą buvome sutikę apžvelginėdami pakopa aukščiau esantį HCP-1000 Platinum maitinimo šaltinį. HCP-850 naudoja pilno tilto su rezonansiniu LLC konverteriu topologiją.

Pirminis filtravimas pradedamas iškart už AC lizdo. Čia randami du Y kondensatoriai. Virš AC lizdo turime ilgą pridėtinę montažinę plokštę, kuri talpina du X, keturis Y kondensatorius, dvi rites ir metalo oksido varistorių. Pirminis filtravimas čia toli gražu nesibaigia. Jau ant pagrindinės PCB randame dar vieną ritę ir du Y kondensatorius. Tokia komponentų gausa kone leistų surinkti du atskirus, minimalius elektrinius reikalavimus atitinkančius, maitinimo šaltinius. Šalia dvigubo, atskiru radiatoriumi aušinamo, diodų tiltelio pavyksta rasti termistorių ir elektromagnetinę rėlę.

APFC zonai priklauso trys japoniški elektrolitiniai „Nichicon" kondensatoriai (3x 220 μF, 450 V, 105°C), FAN6982 APFC valdiklis ir šeši pirminiai persijungiantieji tranzistoriai, kurie yra aušinami juodu radiatoriumi. Tarp pastarųjų ir pirminio transformatoriaus patalpintas PWM valdiklis.

Sinchroninė antrinio filtravimo zona neturi nė vieno radiatoriaus. +12 V tranzistoriai patalpinti ant kitos PCB pusės ir yra aušinami pačio korpuso. Panašų sprendimą jau teko matyti „Seasonic X" modeliuose. Filtraciją atlieka kombinacija elektrolitinių „Rubycon" ir polimerinių „Nippon Chemi – Con" kondensatorių. Už mažųjų linijų sukūrimą atsakingi DC-DC konverteriai, o apsaugų funkcionavimą prižiūri ant pridėtinės PCB esanti „Weltrend" IC.

Aušinimui panaudotas devynias menteles turintis ventiliatorius (ADN512UB-A9B) iš „ADDA". 135 mm. skersmens rutulinius guolius naudojantis įrenginys naudoja 5,28 W. Daugiau informacijos apie šį ventiliatorių aptikti nepavyko.

Panašu, kad „Delta" ir vėl pasiūlė 11-os balų vertą vidinių komponentų konfigūraciją. Litavimo kokybė, kaip jau tapo būdinga šiai kompanijai, yra aukščiausios klasės, o labai retai maitinimo šaltiniuose sutinkami „Nichicon" kondensatoriai paprastai labiau vertinami net už „Nippon Chemi-Con" ar „Rubycon".

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

Rezultatai

„Antec" kartu su HCP-850 išpildo tai, ką buvo pažadėję – 80+ Gold efektyvumą. Tiesa, maitinimo šaltinis nešoka kur kas aukščiau savo bambos, kuomet apkrovos siekia 20 ir 50 %: 88,8 % (min 88 %) ir 92,5 % (min 92 %). Daug didesnis atotrūkis nuo minimalių reikalavimų matomas kuomet apkrova pasiekia 100 %. HCP-850 surenka visus 91,3 %, nors 230 V tinkle reikalavimai siekia vos 88 %. „Antec produktas džiugina perkrovos režime – prarandamas vos 0,1 % efektyvumo, tačiau testavimo pavyzdys negali pasigirti aukštu efektyvumu esant itin mažoms apkrovoms (10 %) – vos 83 %.

Nors +12 V linjos reguliacija 10 % teste išeina iš 1 % ribų, vidutinė svarbiausios linijos reguliacija (neįtraukiant perkrovos testo) siekia 0,52 % – labai pagirtinas rezultatas. Situacija su mažosiomis linijomis prastesnė, tačiau toli gražu ne prasta. Didesnę dalį testų +5 ir ypač +3.3 V, kuri blogiausiu atveju nukrypsta 2,4 %, linijų momentinis nuokrypis viršyja 1 %. +5 V vidurkis palenda po 1 % ir siekia 0,86 %. +3.3 V reguliuojama prasčiausiai – 1,36 %. Nors vidutinis nuokrypis labai nedidelis, maksimalų nuokrypį norėtųsi matyti kiek mažesnį, telpantį į 2 % ribas. Perkovos teste visų HCP-850 linijų reguliacija atrodo labai pagirtinai.

„Antec HCP-850" išlieka labai tyliu prie žemų ir vidutinių apkrovų (įskaitant 50 % apkrovą). Pasiekus 75 % apkrovą triukšmo matuoklio rodomos dBA vertės šauna į viršų ir daugiau ar mažiau patvirtina ant dėžės matytą triukšmo ir ventiliatoriaus darbą vertinančią lentelę. Didinant apkrovą, HCP-850 pradeda dar labiau triukšmauti ir perkrovos režime pasiekia 78 dBA. Iš vienos pusės tai daugelio nedžiugins, tačiau yra ir kita, tiesa mažiausiai svarbi, medalio pusė – maitinimo šaltinis išlieka labai vėsiu. Žinant, kad HCP-850 naudoja vien 105 kondensatorius, „Antec" inžinieriai turi pilnai atrištas rankas atpalaiduoti agresyvų ventiliatoriaus profilį.

Jokių blogų žodžių apie bangavimą ir triukšmų slopinimą tiek pagrindinėje, tiek mažosiose linijose pasakyti negalime. Atvirkščiai – rezultatai labai šaunūs. Visos linijos „sukasi“ apie 20 mV. Perkrovos režime situacija +12 V linijoje beveik nepasiekeičia (23 mV), o 1 ms intervale išlendantys triukšmai neviršyja 110 mV.

+3.3 V

+5 V

+12 V

+12 V

+12 V (OL)

+12 V (OL)

OCP apsauga suveikė, kuomet +12 V linijai buvo pasiūlyti ~44A. Būdėjimo režime HCP-850 naudoja ~0,7 (išjungtas 0 W), todėl Erp Lot 2010 galiojančios specifikacijos nėra sulaužomos.

Išvados

„Antec HCP-850"  modelis patvirtina, kad IT ar bent maitinimo šaltinių pasaulyje nėra taisyklės „senas – nieko vertas”. Galbūt HCP-850 ir negali prilygti naujausiems aukščiausios klasės standartams kaip „Flextronics" su „Corsair AX860i" (kalbame ne tik apie efektyvumo skirtumą), bet puiki +12 V linijos reguliacija (vid. ~0,5 %), tuo pačiu labai gera +5 V, šaunus visose linijose bangavimų slopinimas, aukščiausios kokybės vidiniai komponentai ir penkių metų garantija leidžia trečius metus rinkoje esančiam HCP-850 išlikti konkurencingam tarp kitų 850 W (80+ Gold) maitinimo šaltinių. Tiesa, 640 litų siekianti kaina konkurencingumo neprideda ir jaučiamas stiprus spaudimas iš tiesioginių konkurentų, kaip „Enermax" ar „FSP", o ypač „Corsair" ir „OCZ". „Antec HCP-850" neabejotinai atsiduria tarp vienų brangiausių 850 W (Gold +) maitinimo šaltinių, tačiau iš žaidimo dėl pirkėjo pinigų šio produkto tai neišstumia. Vis dėlto HCP-850 galėtų jaustis tvirčiau, jei „Antec" sugebėtų kiek pagerinti +3.3 V reguliaciją ir optimizuoti ventiliatorių tylesniam darbui, kuomet maitinimo šaltinis artėja prie maksimalių apkrovų. Panašu, kad karalius nemirė. Karalius atidavė sostą HCP-850 Platinum. Ilgo gyvavimo HCP!

Privalumai:

  1. Puikus bangavimų/triukšmų slopinimas visose linijose;
  2. Puiki +12 V ir +5 V reguliacija;
  3. 80+ Gold efektyvumas;
  4. Panaudoti aukščiausios klasės japoniški kondensatoriai;
  5. Aukščiausios klasės surinkimo kokybė;
  6. Ilgi ir PSU galiai adekvatūs kabeliai;
  7. Sėkmingai atidavė ~950 W, gali ir daugiau;
  8. 5 metų garantija

Vidutiniška:

  1. Kaina;
  2. +3.3 V linijos reguliacija;
  3. Kur dingo UVP apsauga?;

Trūkumai:

  1. Prie didelių apkrovų ventiliatorius tampa garsiu;
  2. Efektyvumas esant mažoms apkrovoms;
  3. Kur zip-ties surišėjai ir internetinis vartotojo gidas?

2 Komentarai

  1. tomokoja parašė:

    geras aisku maitblokis nors ir pagyvenes. beje siuolaikiniai standartai juos jau remia i 0.5W off rezime. tai sis su tokia kainyte sprangus kasnelis manau… nezinau kaip kiti, gal zmones perka. bet as i savo "average" net nesvarstyciau imt uz tokia suma. tebunie corsair ocz ar fortron, vidutiniam kompui 500-600W, 200-300 litu padori suma. cia tik mano nuomone aisku. 🙂

  2. BC00 parašė:

    O kiek gali atnešti naudos tas tikrasis šiuolaikinis standartas?:) Labai abejoju ar gali susidaryti pastebimas skirtumas tarp 0.5 W ir sakykim 0.2 W ar to pačio 0 W. Nėra taip paprasta ir reikia laiko išlyginant permoką už Gold lyginant su Bronze, kur skirtumas >20 W, o čia visai miniatiūriniai skaičiukai… Galbūt pasiteisintų, jei nusipirktas PC visą laiką būtų išjungtas kokį 10 metų:)

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.