Tikrinant mitą: Noctua NF-S12A serijos ventiliatoriai

Kiekvieną kartą pristačiusi naują produktą „Noctua" nepašykšti ir suteikia mums progą jį išbandyti. Šįkart dėmesį vėl sukoncentruosime į austrų firmos ventiliatorius: pati naujausia NF-S12A serija išskirtinai skirta korpusams arba kitaip tariant bendram sistemos aušinimui. Šis išskirtinumas priverčia mus keisti nusistovėjusią testavimo metodiką, kuomet visi ventiliatoriai buvo testuojami aušinant centrinį procesorių. Patyrinėkime, kaip kinta sistemos komponentų temperatūros priklausomai nuo NF-S12A sūkių intensyvumo.

 

  • Apie „Noctua"
  • NF-S12A FLX ir NF-S12A ULN
  • NF-S12A PWM
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „Noctua"

2005 metais austrų „Rascom“ ir taivaniečių „Kolink“ iniciatyva įkurta įmonė didžiausią savo dėmesį koncentruoja į oro aušinimo sistemas – procesorių aušintuvus bei sisteminius ventiliatorius. Vos per septynerių metų gyvavimą „Noctua“ sugebėjo susižerti jau daugiau nei 1000 skirtingų apdovanojimų, todėl ne veltui įmonė laikoma aukštos klasės ir entuziastų mylima gamintoja. Nors daugelis mano, kad oro aušinimo technologijos jau seniai išsemtos, „Noctua“ su tuo nesutinka ir toliau įnirtingai ieško būdų, kaip pakelti tokio tipo produktų kartelę į naują, aukštesnį, lygį.

 

NF-S12A FLX ir NF-S12A ULN

Paminėtas žodis „serija“ nesunkiai leidžia susiprasti, kad vėlgi turime galimybę susipažinti su visais trimis „Noctua" propaguojamais ventiliatorių modeliais: ULN, FLX ir PWM. Kaip ir pridera bendrai šeimai, NF-S12A ventiliatoriai dalinasi tomis pačiomis „Noctua" patentuotomis technologijomis ir skirtumai tarp visų trijų modelių yra labai minimalūs arba jų visai nėra, jei atmesime sūkių dažnumo neatitikimą. Taigi pirmiausiai pažiūrėkime, ką siūlo vienas į kitą panašiausi (abu pasižymi 3-pin kištuku) ULN ir FLX modeliai.

Vienintelis skirtumas, kurį galima pastebėti ant priekinės dėžučių dalies, tai, jog FLX modelis palaiko tris greičio režimus, o ULN – du. Daugiau neatitikimų randami ant priešingos pusės, kur nurodytos sukuriamo oro srauto, statinio slėgio ir triukšmo charakteristikos. Žinoma, šiems parametrams įtaką daro skirtingas sūkių intensyvumas, tačiau apie šias charakteristikas panagrinėsime vėliau.

Atverčiamos pakuotės sienelės nurodo pagrindines šių ventiliatorių turimas savybes bei supažindina su išskirtiniu technologiniu sprendimu – antipertvariniais bumbuliukais (angl. anti stall knob). Pasak „Noctua", ant mentelių kraštų išdėstyti bumbuliukai leidžia sumažinti nepageidaujamą oro uždarymo ir nutekėjimo fenomeną, kuris didina turbulenciją ir mažina efektyvumą. Dėka šio technologinio sprendimo, nepaisant kiek mažesnio maksimalaus spaudimo, NF-S12A serija geba pasigirti didesniu efektyvumi nei pirktakas NF-S12B, naudojant ją išvien su tankiais dulkių filtrais ar radiatoriais.

NF-S12A ULN ir NF-S12A FLX komplektacijos praktiškai identiškos ir tarpusavyje skiriasi tik papildomo L.N.A (angl. low noise adapter) adaptoriaus pridėjimu į FLX dėžutę.

  1. Vadovo knygutė (angl. user manual);
  2. 3-pin -> molex perėjimas;
  3. 30 mm. 3-pin pailginimo kabeliukas;
  4. U.L.N.A. (angl. ultra low noise adapter) perėjimas;
  5. 4x guminiai tvirtinimai;
  6. 4x varžteliai

                  ULN komplektacija                                                  FLX komplektacija

Abu ventiliatoriai pasižymi standartiniais 120 x 120 x 25 mm. išmatavimais. „Noctua" lieka ištikima AAO rėmui, kuriam būdingas mm rotorius ir septynios tiesaus dizaino mentelės, paveldėtos dar iš NF-S12B šeimos.

Pastarųjų išoriniame paviršiuje, arčiau vidinio krašto, matomi jau apkalbėti trys antipertvariniai bumbuliukai (angl. anti stall knob). Šis technologinis sprendimas keičia NF-A14 serijoje sutiktus tris linijinius iškilimais – „Flow Acceleration Channels“ technologiją. Išorinėje rėmo dalyje esantys smulkūs įleidimai (angl. Stepped Inlet Design) atsakingi už papildomą turbulencijos sukūrimą bei triukšmo slopinimą, įsiurbiant orą, o rėmo viduje matomi mažyčiai išskaptavimai (angl. Inner Surface Microstructures) ne tik mažina oro tėkmės pasipriešinimą tarp mentelių, bet ir tuo pačiu didina ventiliatoriaus sukuriamą statinį slėgį.

Ventiliatorių kraštai padengti iš silikono pagamintais padukais, sugeriančiais nepageidaujamą vibraciją. Abu ventiliatoriai naudoja ilgaamžius (> 150 000 valandų gyvenančius) SSO2 guolius, kurie turi žalvarinį karkasą. Toks derinys leidžia pasiekti geresnę stabilizaciją, tikslumą, ilgalaikį stabilumą ir patvarumą. Tuo tarpu pati naujausia „Smooth Communication Drive" sistema neleidžia pasireikšti dėl sukimo momento svyravimų ir persijungimų atsirandantiems triukšmams. Trumpas, 20 mm. ilgio kabeliukas pasibaigia 3-pin jungtimi.

NF-S12A FLX pasižymi trimis sukimosi greičiais: įgimtas RPM skaičius siekia 1200, tačiau su L.N.A ir U.L.N.A. perėjimais jis gali būti sumažintas iki 900 arba 700 RPM. Maksimalus sukuriamas oro srautas siekia 107,5 CFM, minimalus – 65,8 CFM. Maksimalus statinis slėgis 1,19 mm/H2O , minimalus – 0,51 mm/H2O.

Tuo tarpu NF-S12A ULN standartinis sukimosi greitis siekia tik 800 RPM, o dėka U.L.N.A. perėjimo jis gali būti sumažintas iki 600 RPM. Priklausomai nuo ventiliatorių sukimosi dažnumo, keičiasi jų sukuriamo statinio slėgio, triukšmo bei praleidžiamo oro srauto vertės. Visas šias vertes išvysite apačioje esančiose gamintojo lentelėse. Palyginimui, ULN versija naudoja dvigubai mažiau energijos už FLX, o maksimalus deklaruojamas triukšmingumas taip pat daugiau nei dvigubai mažesnis.

 

NF-S12A PWM

Esminių skirtumų, apart valdymo PWM signalu,  tarp ULN/FLX ir PWM versijų nėra. „Smooth Communication Drive" (SCD) užrašą pakeičia “Custom Designed PWM IC with SCD” užrašas, o vietoje fiksuotų 2 ar 3 greičių režimų atsiranda užrašas, kad PWM versija atkeliauja su L.N.A. adaptoriumi.

Permatomas langelis vėl leidžia susipažinti su jau matytu gaminio dizainu, o virš jo esanti informacija nurodo, ką rasime komplektacijoje:

  1. Vadovo knygutė (angl. user manual);
  2. 4-pin Y šakotuvas;
  3. 30 cm. 4-pin pailginimo kabeliukas;
  4. L.N.A. (angl. low noise adapter) perėjimas;
  5. 4x guminiai tvirtinimai;
  6. 4x varžteliai

PWM komplektacija

NF-S12A pasižymi šiai serijai standartiniais išmatavimais ir visomis jau minėtomis technologijomis, įskaitant ir antipertvarinius bumbuliukus. PWM modelis turi du sukimosi režimus identiškus FLX variantui: 1200 ir 900 RPM, todėl efektyvumą apsprendžiantys parametrai yra visiškai identiški. Kadangi 300 RPM dugnas yra labiau teorinė žyma, „Noctua" nenurodo šiam režimui būdingų parametrų: praleidžiamo oro kiekio, statinio slėgio ir triukšmo.

 

Testavimas

Kadangi NF-S12A labiau pritaikyti darbui aušinant ne CPU radiatorių, o sistemą, pastarieji buvo sumontuoti korpuse. Ventiliatorių padėtį galima išvysti pridėtoje fotografijoje. NF-S12A buvo bandyti pritaikant įvairias jų sūkių konfigūracijas, o varžovais parinkta NF-F12 PWM serija, orientuota darbui su radiatoriais. LOAD režimą atžymi trys Unigine Heaven sesijos. Aplinkos temperatūra siekia 20o C. Po kiekvieno atlikto testo leidžiama kompiuteriui atšalti vienodą laiko tarpą, taip siekiant kuo tikslesnių rezultatų Laikas išsiaiškinti, kokių skirtumų galima tikėtis tarp visiškai skirtingų „Noctua" serijų.

Testavimo sistema:

  • Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • SSD: Corsair F60 (60 GB/SATA II)
  • HDD: WD RE3 (1 TB/7200 RPM/SATA II)

 

 

Rezultatai

Ramybės režime PC komponentų temperatūrų skirtumai  itin minimalūs. Iš tikrųjų net sudėtinga tiksliai išmatuoti temperatūras, ypač centrinio procesoriaus, dėl dažnai pakylančios apkrovos suaktyvėjus antro plano programų veiklai. Kažką nuodugniau nagrinėti kažin ar verta, todėl bendro vaizdo įvertinimą paliekame Jums patiems.

Apkrovos režimas atneša naujų vėjų. SSD ir HDD temperatūroms vis dar išliekant 1-2o C skirtumo ribose, CPU, VRM ir ypač VGA temperatūros pradeda keistis. Aukščiausia VRM temperatūra fiksuojama su dviem NF-S12A ULN (600 RPM), žemiausia – su dviem NF-F12 PWM (1500 RPM). Jei paskutinį užfiksuotą rezultatą paaiškinti gana sudėtinga, tai CPU ir VGA temperatūrų gautus rodmenis paaiškinti kur kas lengviau. NF-F12 šeimos ventiliatoriai, ypač besisukdami 1500 RPM dažnumu, rodo gana aiškią persvarą prieš NF-S12A šeimos atstovus. Taip nutinka todėl, kad NF-F12 generuojamas oro srautas yra tiesesnis, neišsisklaido korpuse ir tiesiausiu būdu nukreipiamas link CPU aušintuvo. Tiesa pasakius, iš čia turime paaiškinimą, kodėl VRM temperatūros yra mažiausios naudojant būtent du NF-F12.  Mažesnė CPU temperatūra automatiškai nulemia kiek mažesnę aplink CPU lizdą išdėstytų VRM tranzistorių temperatūrą. Vertinant VGA temeperatūras, situacija atvirkštinė: NF-S12A generuojamas platesniu diapazonu nukreiptas oro srautas lengviau pasiekia vaizdo plokštės ventiliatorius, todėl 1500 RPM besisukantis NF-F12 tik gali prilygti vos 900 RPM dažnumu besisukančiam NF-S12A. Vertinant pasiektą rezultatą su NF-S12A FLX (700 RPM) ir NF-S12 PWM (870 RPM) belieka konstatuoti, kad VGA galėjo gauti šiek tiek daugiau apkrovos arba tiesiog suveikė galimos paklaidos efektas.

Testuojant ventiliatorius sumontuotus korpuse gaunamos visai kitos garso charakteristikos, nei testuojant tuščioje erdvėje, todėl nenuostabu, kad visi „Noctua" NF modeliai, kurių apsisukimai viršyjo > 1000 RPM buvo pakankamai triukšmingi. Daugiausiai triukšmo generavo orą įtraukiantis apatinis ventiliatorius. Besisukdami ~900 RPM dažnumu NF-S12A jau leido sistemą pavadinti pakankamai tylia, o 600-700 RPM diapazone buvę S12A modeliai buvo išties tylūs.

 

Išvados

Šįkart mes pabandėme įsitikinti, ar „Noctua" siūloma ventiliatorių konstrukcija ir savybės nėra mitas skirstant gaminius į tinkamesnius radiatorių apipūtimui ir bendram sistemos aušinimui. Mitas buvo patikrintas korpuse, tačiau gauti rezultatai šio mito sugriauti neleidžia. Belieka patvirtinti, kad diferenciacija tarp Noctua ventiliatorių tikrai egzistuoja, o austrų kompanija liko ištikima ne tik sau, bet ir jos produktų gerbėjams, išlaikydama sau būdingą stilistiką, kokybę, puikiai išpildytą komplektaciją bei galimybę ieškoti įtinkančio balanso tarp triukšmo ir efektyvumo, net turint ventiliatorių, kurio laidas pasibaigia 3-pin kištuku. Išlaikyta ir nemaža kaina, kuri šiuo atveju siekia 75 litus ir tampa jau beveik nuolatiniu debatiniu klausimu. Panašu, kad „Noctua" ventiliatorių srityje išlieka skirta ne kiekvienam ir gali būti rekomenduojama tiems, kurie labiausiai vertina kokybę bei funkcionalumą, ką ir siūlo NF-S12A serija.

Privalumai:

  1. Nepriekaištinga surinkimo kokybė;
  2. SSO2 guoliai;
  3. Antivibraciniai padukai;
  4. Puikiai išpildyta komplektacija;
  5. Šešių metų garantija

Vidutiniška:

  1. Aukštoka kaina

 

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.