PC Power & Cooling Silencer MK III 750 W – dar vienas tylos įsikūnijimas?

MK Silencer III serija mūsų laboratorijoje jau spėjo pasižymėti: šiai serijai priklausantis 1200 W modelis pasirodė esantis absoliučiai tyliausiu kada nors pas mus testuotu maitinimo šaltiniu. Iki šiol MK3 serijai buvus labai skylėtai, viršuje karaliavo minėtas 1200 W modelis, o apačioje keletas 80+ Bronze sertifikatą turinčių maitinimo šaltinių, „PC Power & Cooling" pabandė užkamšyti seriją pirkėjui patraukliais 750 ir 850 W modeliais. Tikimės, kad ir pastarieji stos į rekordininkų gretas, nors ir prarado 80+ Platinum sertifikatą. Vietoje to gauname 80+ Gold, tą pačią unikalią kabelių prijungimo sistemą bei išvaizdą. Patikrinkime ar mirtina tyla vis dar su MK Silencer III serija.

 

 

  • Apie PC Power & Cooling
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie PC Power & Cooling"

1985 metais Kalifornijoje įsikūrusios „PC Power & Cooling" nepriklausomybė truko pakankamai ilgai, kuomet 2007 metais ją nupirko mums puikiai pažįstama „OCZ Technology".  Per 23 nepriklausomo gyvenimo metus šiam gamintojui teko pareiga pagaminti ne tik pirmąjį nepriklausomą reguliavimą turintį maitinimo šaltinį, bet ir pirmąjį turintį „nVidia" SLI sertifikatą. Konglomerato viduje netiesiogiai buvo sutarta, kad „OCZ" labiau koncentruosis į vidutinės klasės vartotojus, o „PC Power & Cooling" atiteks entuziastų segmentas. Šiuo metu šis padalinys rinkoje turi tris maitinimo šaltinių serijas: „Turbo-Cool", „Silencer MK II" ir „Silencer MK III", tiesa pirmoji jau atgyvenus, o toks tarpusavio susitarimas nėra aiškiai pastebimas, mat ir patys „OCZ" turi ne mažiau reikliems vartotojams skirtų produktų.

 

Pakuotė ir komplektacija

„PC Power & Cooling" lieka ištikima sutapatinant dėžutės spalvas su išoriniu PSU dizainu, būtent tą patį matėme apžvelgdami ir MK3 1200 W modelį, tik čia 80+ Platinum logotipą keičia pakopa prastesnis – 80+ Gold žymėjimas. Šaunu, kad gamintojas nusprendė nemažinti garantinio laikotarpio, kuris išlieka maksimaliu PSU industrijoje – septyni metai.

Ant galinės pakuotės pusės paminėtos pagrindinės PSU savybės, kaip išskirtinai tik japoniškų 105o C kondensatorių panaudojimas, dvigubas aušinimo režimas ir daugelis kitų. Čia taip pat randame elektrinių specifikacijų lentelę bei plačiai aprašytą dvigubą termo kontrolės režimą, kuriam daugiau dėmesio skirsime įsibėgėjus apžvalgai. Gamintojas ant pakuotės šonų neužmiršta ir MK3 750 W modeliui priklausančių kabelių bei jų ilgių.

Maitinimo šaltinis apsaugotas pora putoplasto lakštų, taip pat pastikiniu ir stilingu medžiaginiu maišeliais. Moduliniai kabeliai tvarkingai sudėti į juodą krepšelį. Komplektacijoje randame du AC laidus (vienas skirtas Europai, kitas – Šiaurės Amerikai), tvirtinimo varžtus, plastikinių laidų surišėjų (angl. zip ties), vartotojo gidą ir RMA lankstinuką.

 

Specifikacijos

80+ Gold sertifikatą turintis MK3 750 W sukurtas darbui 0 – 50o C ribose. Geriusia, ką galime tikėtis šioje srityje. Maitinimo šaltinis palaiko ATX12V 2.31/EPS 2.92 standartus ir yra apginkluotas pagrindinėmis apsaugomis, tarp kurių pakliūna: OVP, UVP, OPP ir SCP. Atsisakyta galingiems vienos linijos maitinimo šaltiniams nereikalingos OCP ir kiek svarbesnės OTP. Vienintele turima +12 V linija PSU geba atiduoti beveik visą savo galią – 744 W (62 A). Mažųjų linijų kombinuota galia siekia 120 W: +5 (24 A) ir +3.3 V (24 A). Ketvirta pagala svarbumą +5VSB linija pasižymi 15 W galia (3 A), o to daugeliu atvejų turėtų pilnai užtekti.

Be jokių klausimų APFC turinčiam MK3 būdinga pusiau modulinė kabelių sistema, kurią sudaro šie kabeliai ir jų turimos jungtys:

Neatjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 1x [20+4 pin ATX12V] – 625 mm
  • 1x [4+4 pin EPS12V] – 640 mm
  • 1x [4+4 pin EPS12V] – 660 mm

Atjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 4x [6+2 pin PCI-E] – 580 mm
  • 3x [4x SATA] – 400 mm + 150 mm + 150 mm + 150 mm
  • 1x [4x Molex] – 400 mm + 150 mm + 150 mm + 150 mm
  • 1x [2x FDD]  –  molex jungtis + 100 mm

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 20+4 pin (ATX12V)
  • 2x 4+4 pin (EPS12V)
  • 4x 6+2 pin (PCI-E)
  • 12x SATA
  • 4x 4 pin molex
  • 1x FDD

Nepaisant to, kad esame matę 750 W modelių kartu su 6x 6+2-pin jungtimis, jungčių asortimentas pasiūlytas šiam MK3 modeliui yra adekvatus. Už akių kliūna tik du tampriai prijungti EPS12V kabeliai, o tai nėra pats išmaniausias sprendimas: kur kas protingiau atrodytų vienos EPS12V pakeitimas PCI-E. Žinoma, optimalumo trūksta ir trims SATA kabeliams, kuomet jie visi vienodo ilgio, bet šiuo atveju didesnis minusas tenka dviems tampriai prijungtiems EPS12V laidams, kurių vieną teks slėpti korpuse. Visi plokštūs moduliniai kabeliai (išskyrus FDD) pasibaigia unikalia jungtimi, kuri turi arba keturis (PCI-E) arba penkis kontaktus (SATA/Molex). Atjungiamų kabelių moteriškos jungtys įsistato į lizdus, esančius ant maitinimo šaltinio kabelių išvedimo sienelės. Įtvirtinimui ant kabelių įrengtos užsukamos veržlės. Visa tai paveldėta iš MK3 1200 W modelio. Vienu metu prie PSU galima prijungti visus pridedamus kabelius, o jų ilgis neturėtų kelti problemų net „full tower" tipo korpusų turėtojams.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Dar vienas seksualus „PC Power & Cooling" produktas. Kaip jau įprasta aukštesnės klasės šiose serijos gaminiams, MK3 750 W modelis padengtas baltais dažais, savo šonuose turintis didžiulius lipdukus, nurodančius gamintoją, PSU modelį ir jo galią.

Už tamsiai dažytų apsauginių grotelių, kurių centre nurodyta šeima, kuriai priklauso šis maitinimo šaltinis, matomas 140 mm. skersmens ventiliatorius. Elektrines specifikacijas gamintojas patalpino ant atskiro PSU dugne esančio lipduko.

Šalia įprastinės korio formos grotelių patalpintas AC lizdas, 90o kampu pasuktas įjungimo/išjungimo mygtukas bei mažytis juodas slankiklis, perjungiantis ventiliatorių iš aktyvaus režimo į pusiau pasyvų. Tokią slankiklio poziciją, nors ir pakankamai pavojingą, laikau privalumu, nes norint perjungti režimą nebereikia papildomai atidarinėti PC korpuso. Gamintojas nurodo, kad PSU pajėgus dirbti pasyviame režime tol, kol nėra atiduodama >50 % savo galios. Tai atitinka ~375 W.

Maitinimo šaltinio galinėje dalyje išdėstyta jau tapusia įprastine modulinių kabelių prijungimo sistema: keturi lizdai skirti PCI-Express kabeliams, o kiti keturi – periferijai. Nenaudojami lizdai uždengiami silikoniniais spaustukais, kurie leidžia išvengti trumpojo jungimo, jei kartais prie kontaktų prisiliestų sistemoje esantys komponentai.Vis dėlto ši sistema reikalauja atsargumo, kad netyčia nebūtų pabandyta įstatyti kabelio kištuką į ne jam skirtą lizdą ir taip nulaužti jame esančius kontaktus.

Kaip ir galingesnio MK3 1200 W modelio, taip ir MK3 750 W OEM gamintojas „Super Flower". Nors PCB kompaktiška ir gali tilpti į kur kas mažesnius PSU korpusus, kažkas patingėjo (greičiausiai „Super Flower") sukurti naujus „namus" savo platformai. MK3 750 W naudoja tą pačią pusinę tilto su rezonansiniu LLC konverteriu ir sinchroniniu išlyginimu vedinu DC-DC konverteriais topologiją. Tiesa, lyginant su MK3 1200 W buvo atlikti tam tikri vidaus dizaino pakitimai, taip sumažinę efektyvumą nuo 80+ Platinum iki 80+ Gold.

Visus pirminio filtravimo komponentus talpina pagrindinė montažinė plokštė, ant kurios išdėstyti trys X, keturi Y kondensatoriai bei dvi ritės. Nenustebau neradęs metalo oksido varistoriaus, kurio neradome ir testuodami MK3 1200 W.

MK3 750 W modelis naudoja viengubą, radiatoriumi aušinamą, diodų tiltelį. APFC zonoje be KMQ serijos „Nippon Chemi Con" elektrolitinio kondensatoriaus (400, 560μF, 105°C) pavyko aptikti termistorių bei elektromagnetinę rėlę. PFC darbą prižiūri ant vertikalios PCB iškelta NCP1653A mikroschema.

Šalia pirminių persijungiančių tranzistorių matomas rezonansinis LLC konverteris, padidinantis efektyvumą. +12 V liniją generuojančius tranzistorius aušina juodos spalvos radiatoriai, o mažųjų linijų DC-DC konverteriai patalpinti ant vertikalios montažinės plokštės iškart už +12V tranzistorių. Jiems atskiras aušinimas nenumatytas.

Antrinį filtravimą atlieka išskirtinai tik „Nippon Chemi Con" elektrolitiniai kondensatoriai (105o C), o papildomui triukšmų slopinimui panaudoti to pačio gamintojo KY serijos kondensatoriai, taip pat atlaikantys 105o C karštį. Visi jie sulituoti ant moduliniams kabeliams skirtos PCB. Už apsaugas atsakinga SF29601 IC.

Aušinimo įrenginys – 140 mm. skersmens „Globe Fan" RL4ZB1402512H ventiliatorius (102.4 CFM, 34 dBA, 1500 RPM).

 

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40o laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

 

Rezultatai

MK3 750 W modelis vertas to auksinio lipduko. Maitinimo šaltinis pakankamai lengvai atitiko 80+ Gold nustatytus reikalavimus visose svarbiausiose apkrovose: 20 % – 90,3 % (min. 88 %), 50 %– 92,4 % (min. 92 %) ir 100 % – 90,4 % (min. 88 %). Pagirtinas efektyvumas nustatytas ir esant kraštutinėms apkrovoms: labai lengvai apkrautas MK3 750 W rodo 86,2 % efektyvumą, o perkrovos režime maitinimo šaltinio efektyvumas krenta labai nežymiai, vos 0,6 %.

Atėjo laikas nuimti pirmus taškus už reguliaciją, tiesa, nuskausminimas bus itin nedidelis dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, svarbiausia +12 V linija reguliuojama šauniai (max. nuokrypis viso labo 1,58 %), visų antra, +3,3 V taip pat labai stabili – maksimalus nuokrypis siekia 1,82 %, o peržengus 50 % apkrovą palendama ir po 1 %. Teismui lieka silpniausia +5 V linija, kuri 10 % apkrovos teste linkusi nukrypti 3 %. Rezultatas toli gražu nėra blogas, tačiau norėtųsi matyti neperžengimo virš 2,5 %, todėl galima vadinti, kad +5 V linija – pakankamai laisva.

MK3 750 W neabejotinai turi MK3 1200 W genų. Ventiliatorius iš pusiau pasyvaus režimo pabudo tik 75 % apkrovos teste, sukurdamas 50 dbA triukšmą ir taip sumažindamas PSU vidaus temperatūrą. 100 % ir perkrovos testuose prisideda vos 2 papildomi decibelai, taip leidžiant pasikabinti tyliausiojo apdovanojimą. Meluoju, užfiksuotas rezultatas yra identiškas MK3 1200 W modeliui, todėl MK3 šeima tvirtai pasilieka pirmose dviejose prizininkų vietose, skirtose už tylą.

+3.3 V

+5 V

+12 V

+12 V overload

Pulsacijas visose trijose linijose galima įvardinti kaip nuo minimalių iki neegzistuojančių. Šalia pastovių pulsacijų galima stebėti minimalius triukšmus, kurių vertės mažosiose linijose atitinka daugiau nei pusę ATX galimų verčių. Perkrovos režime triukšmai visiškai dingsta ir turime tik tolygią pulsaciją, kuri siekia 26,6 mV. Pastarasis režimas nesudarė mūsų testuojamam PSU jokio streso, mat pulsacijų lygis pakilo vos nuo 21,9 mV iki minėtų 26,6 mV.

 

Išvados

Nors „PC Power & Cooling" kartu su „Super Flower" atliko daugeliui vartotojų ne itin patinkantį efektyvumo apkarpymą, lyginant su MK3 1200 W modeliu platformos elgesys neabejotinai pagerėjo: buvo sugebėta gana apčiuopiamai pagerinti mažųjų linijų reguliaciją bei sumažinti pulsaciją +12 V linijoje. MK3 750 W agregatas sugeba +12 V ir +3.3 V linijų reguliaciją lengvai patalpinti po 2 % riba, o pulsacija visose trijose linijose praktiškai neegzistuojanti. Tiesa, iki rekordo čia kiek pritrūko, tačiau MK3 buvo apdovanotas kitu trofėjumi – kartu su MK3 1200 W pastarieji išlieka dviem pačiais tyliausiais maitinimo šaltiniais kada nors testuotais mūsų laboratorijoje. Nors MK3 750W greičiausiai nepasižymi pačiu patraukliausiu kainos/kokybės santykiu, kaip savo zonoje tai padarė MK3 1200 W, kiek laisvoka +5 V linija ir tampriai prikabintas antras EPS12V kabelis nesutrugdys glaudžiai konkurencijai kainų zonoje besisukinėjančioje apie 450 litų. 80+ Gold sertifikatą ir panašią galią turinčių varžovų čia netrūksta tiek iš FSP, tiek ir „Corsair" stovyklų, tačiau MK3 turi viską, kas gali priversti pirkėją pasirinkti būtent jį.

Privalumai:

  1. Beveik neegzistuojanti pulsacija visose trijose svarbiausiose linijose;
  2. Puiki +12 V ir +3.3 V linijų reguliacija;
  3. Pateisino 80+ Gold efektyvumui keliamus reikalavimus;
  4. Itin tylus;
  5. Pasyvus režimas iki pat 50 % apkrovos;
  6. Pasyvaus režimo mygtukas įrengtas lengvai pasiekiamoje vietoje;
  7. Panaudoti tik japoniški kondensatoriai;
  8. Sėkmingai atidavė ~830 W, gali ir daugiau;
  9. Konkurencinga kaina;
  10. Stilingas;
  11. 7 metų garantija;
  12. Pridedamas Amerikai skirtas AC laidas

Vidutiniška:

  1. Laisvoka +5 V linija
  2. Tampriai prijungta antra EPS12V jungtis
  3. Visi atjungiami tos pačios rūšies kabeliai vienodo ilgio;
  4. Korpuso išmatavimai neparinkti optimaliai

 

2 Komentarai

  1. Hellas parašė:

    Kazi ar Lietuvoj kada nors atsiras…

  2. BC00 parašė:

    Manau turi atsirasti, nes prekiaujama 1200 W modeliu. Greičiausiai tik laiko klausimas.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.