„PC Power & Cooling Silencer MK III“ 1200 W

Taip, kaip už lango gilus šiltos žiemos metas, taip Technews.lt laboratorijoje atėjo metas dar vienam itin efektyviam ir itin galingam blogiukui. Ne, tai ne 850 W, ir net ne 1 kW agregatas, bet visų 1.2 kW. Kas gamina tokius monstrus? Tikrai daug kas, bet šįkart mūsų rankose gamintojo „PC Power & Cooling" produktas – „Silencer MK III".

 

  • Apie PC Power & Cooling
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie PC Power & Cooling

1985 metais Kalifornijoje įsikūrusios „PC Power & Cooling" nepriklausomybė truko pakankamai ilgai, kuomet 2007 metais ją nupirko mums puikiai pažįstama „OCZ Technology".  Per 23 nepriklausomo gyvenimo metus šiam gamintojui teko pareiga pagaminti ne tik pirmąjį nepriklausomą reguliavimą turintį maitinimo šaltinį, bet ir pirmąjį turintį „nVidia" SLI sertifikatą. Konglomerato viduje netiesiogiai buvo sutarta, kad „OCZ" labiau koncentruosis į vidutinės klasės vartotojus, o „PC Power & Cooling" atiteks entuziastų segmentas. Šiuo metu šis padalinys rinkoje turi tris maitinimo šaltinių serijas: „Turbo-Cool", „Silencer MK II" ir „Silencer MK III", tiesa pirmoji jau atgyvenus, o toks tarpusavio susitarimas nėra aiškiai pastebimas, mat ir patys „OCZ" turi ne mažiau reikliems vartotojams skirtų produktų.

 

Pakuotė ir komplektacija

1200 W „Silencer MK III" įpakuotas į baltos spalvos dėžę. Ant priekinės pakuotės dalies randame nurodytą maitinimo šaltino galią, jo efektyvumo lygį (80+ Platinum) ir jam suteikiamą garantinio aptarnavimo laikotarpį, kuris šiuo atveju siekia septynius metus.

Priešingoje pakuotės pusėje, kaip visuomet, pažymimos PSU elektrinės ir techninės specifikacijos bei jo palaikomos išskirtinės savybės. Kadangi šis maitinimo šaltinis savo pavadinime turi žodį „Silencer", natūralu, kad „PC Power & Cooling" didesniąją šios pakuotės dalį paskyrė vartotojo supažindinimui su maitinimo šaltinio galimybėmis išlaikyti tylą. Net neabejoju, kad sužinoję šio maitinimo šaltinio pasyvaus darbo ribą liksite nustebinti, tačiau apie viską iš eilės.

Viename iš pakuotės šonų nurodyti „Silencer MK III" kabelių ilgiai bei jų turimos jungtys.

Tenka pripažinti, kad kažkodėl jaučiu simpatiją visiems baltos spalvos PC komponentams. Išėmus maitinimo bloką iš apsauginio medžiaginio maišelio, paaiškėja, kad „Silencer MK III" padengtas mano mėgiamiausios spalvos dažais. Komplekte taip pat randame:

  1. Krepšelį su moduliniais laidais;
  2. AC laidą;
  3. Tvirtinimo varžtelius;
  4. "Zip ties" surišėjus;
  5. Vartotojo gidą ir lankstinuką "ačiū, kad pirkote"

Specifikacijos

Apžvelginėjant tokio kalibro maitinimo šaltinius, APFC palaikymo minėjimas tiesiog nebetenka prasmės ir galbūt skamba net kiek juokingai, todėl peršokime prie tų specifikacijų, kurios mus tikrai domina. 1200 W galios „Silencer MK III" pasižymi šiuo metu didžiausią efektyvumą garantuojančiu 80+ Platinum sertifikatu. Tiek 120, tiek 240 V tinkluose galintis dirbti PSU +12 V linija geba atiduoti 1194 W (99.5 A), kas praktiškai atitinka visą šio maitinimo šaltinio turimą galią. Remiantis dabartiniais standartais, mažosios linijos nėra itin galingos: kombinuota +5 (20 A) ir +3.3 V (20 A) galia siekia 100 W, tačiau tokių parametrų užteks bet kuriam šiuolaikiniam kompiuteriui. Kur gamintojas pagailėjo šiek tiek galios – tai +5 Vsb linija. Čia palikti tik 2.5 A arba 12.5 W. Net prieš tai apžvelgtas silpnesnis „Seasonic P-1000" agregatas šioje linijoje turėjo 15 W. Be jokių abejonių, tokios galios PSU turėtų turėti stambesnę +5 Vsb liniją.

Pažymima, kad „Silencer MK III" visą savo galia geba atiduoti aplinkos temperatūrai siekiant 50o C. Kol kas tai aukščiausias galimas standartas. Maitinimo šaltinis palaiko OVP, UVP, OPP ir SCP apsaugas.  Pasigendame OCP ir OTP apsaugų. Jei pirmoji nėra ta, dėl kurios reikėtų jaudintis, OTP (Over Temperature Protection) tikrai yra svarbi maitinimo šaltiniui, kuris priedo gali dirbti pasyviame režime. Belieka konstatuoti, kad gamintojas visiškai pasitiki į šį PSU sumontuoto ventiliatoriaus kokybe ir šventai tiki, kad vieną gražią dieną jis neatsisakys vykdyti jam paskirtos esminės užduoties.

Neatjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 1x [20+4 pin ATX12V] – 640 mm
  • 1x [4+4 pin EPS12V] – 660 mm
  • 1x [4+4 pin EPS12V] – 660 mm
  • 2x [6+2 pin PCI-E] – 580 mm

Atjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 4x [6+2 pin PCI-E] – 570 mm
  • 3x [4x SATA] – 400 mm + 150 mm + 150 mm + 150 mm
  • 1x [4x Molex] – 390 mm + 150 mm + 150 mm + 150 mm
  • 1x [2x FDD]  –  molex jungtis + 110 mm

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 20+4 pin (ATX12V)
  • 2x 4+4 pin (EPS12V)
  • 6x 6+2 pin (PCI-E)
  • 12x SATA
  • 4x 4 pin molex
  • 2x FDD

Kadangi „Silencer MK III" yra pusiau modulinis PSU, turime tiek atjungiamų, tiek ir tampriai su maitinimo šaltiniu susietų kabelių. Pastarieji yra vieni ilgiausių, kuriuos teko matyti. Atjungiamų laidų ilgis daugiau mažiau standartinis, jų turėtų užtekti kone visomis sąlygomis. Gamintojas vietoje vienos standartiškai sutinkamos 8-pin EPS12V jungties pasirinko dar vieną 4+4-pin. Nors „Silencer MK III" turi net 12x SATA jungčių, tačiau bendras jungčių kiekis nėra visiškai adekvatus maitinimo šaltinio galiai:  norėtume matyti ne 6x, o 8x PCI-E bei daugiau nei keturias Molex tipo jungtis. Tiesa, atjungiami laidai pasižymi savo išskirtinumu, koks jis, sužinosime visai netrukus;)

Jei pačių atjungiamų kabelių struktūra nėra išsskirtinė, tai plošti – magistraliniai kabeliai, tuomet jų kištukai tikrai neįprastiniai. Pastarieji pasibaigia keturių (PCI-E) arba penkių (Peripherial) kontaktų lizdais, į kuriuos įsistato ant pačio maitinimo bloko esantys kištukai. Tiesa, čia viską reiktų apversti antra puse: atjungiamų kabelių moteriškos jungtys įsistato į lizdus, esančius ant maitinimo šaltinio kabelių išvedimo sienelės. Jungčių įtvirtinimui ant kabelių įrengtos užsukamos veržlės. Gražu tai, kad nenaudojami lizdai yra uždengiami silikoniniais spaustukais, kurie leidžia išvengti trumpojo jungimo, jei kartais prie kontaktų prisiliestų sistemoje esantys komponentai.

Ką ir bepridursi: „mano akiai labai seksualu“. Ant vieno iš nedaugelio baltos spalvos maitinimo šaltinių šonų randame ne mažiau simpatiškas „Silencer MK III" amblemas.

Kaip ir prideda, taip pat randame lipduką su elektrinėmis specifikacijos bei priešingoje pusėje už grotelių besislepiantį 140 mm. skersmens ventiliatorių.

Šalia karštį šalinančių grotelių turime 90o kampu pakreiptą įjungimo/išjungimo mygtuką bei AC lizdą. Virš jo – maloni smulkmena: slankiklis, leidžiantis pasirinkti pusiau pasyvų aušinimo režimą.

Normalaus režimu metu šio maitinimo šaltinio ventiliatorius sukasi nuolatos, jo apsukoms kintant nuo PSU apkrovos/skleidžiamo karščio. Pusiau aktyvus režimas deaktyvuoja ventiliatorių iki pat 50 % (600 W) apkrovos. Pasiekus tokią apkrovą arba ribinę temperatūrą, ventiliatorius įjungiamas ir nustatomas ties 850 RPM.

Kabelių išvedimo dalyje nematome jokių papildomų ventiliacijos angų. Čia tik pluoštas neatjungiamų laidų ir kištukai (lizdai) atjungiamiems. Keturi iš jų skirti PCI-E kabeliams, kiti 4 – SATA ir Molex.

Žvilgsnis iš arčiau

„Silencer MK III" 1200 W maitino šaltinio OEM gamintojas – „Super Flower". Ši platforma naudoja pusinę tilto kartu su rezonansiniu  LLC konverteriu topologiją, pasižyminčią efektyvumo nuostolių mažinimu pirminių tranzistorių persijungimo metu.

Pirminis filtravimas prasideda iškart už AC lizdo, kur randame atskirą PCB, o ant jos X, du Y kondensatorius bei vieną ritę. Pirminiame filtravime dalyvauja ir kita dalis komponentų (po du X ir Y kondensatorius bei dar vieną ritę), kurie jau randami ant pagrindinės montažinės plokštės. Pirminio filtravimo zonoje nepavyko rasti elektrinius spyglius „sugeriančio“ metalo oksido varistoriaus. „Silencer MK III" turi dvigubą diodų tiltelį, kurį kaip ir pirminius persijungiančius tranzistorius aušina bendras juodos spalvos radiatorius. Maitinimo šaltinis naudoja du pagrindinius KMQ serijos „Nippon Chemi-Con" kondensatorius (105oC, 400V). Vieno jų elektrinė talpa 680 μF, kito – 560 μF. APFC valdiklis – NCP1653A. Šalia kondensatorių patalpintas termistorius bei elektromagnetinė relė, apsaugantys gaminį nuo didelių startinių srovių.

Antrinio filtravimo zonoje randame „Nippon Chemi-Con" gamybos elektrolitinius ir polimerinius kondensatorius. +12 V linija generuojama persijungiančiųjų tranzistorių, kuriuos aušina atskiras radiatorius. Tuo tarpu +3.3 ir +5 V linijos “pagaminamos” dviejų įtampos valdiklių (angl. VRM) pagalba. Įtampos valdiklių komponentai patalpinti ant atskiros montažinės plokštelės, iškart už +12 V linijos tranzistorių.

Aušinimui naudojamas „Hong Hua" (HA1425M12B-Z) ventiliatorius. Gaminys naudoja rutulinius guolius ir jo elektros sąnaudos neturėtų viršyti 4.32 W.

 

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40o laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75 ir 100 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose. Testavimo aparatūros labui, šis monstras nebuvo testuojamas perkrovos (110 %) režime.

Rezultatai

Galbūt laikas pakalbėti ir apie 80+ Titanium efektyvumo sertifikatą? Tai padaryti tikrai galima, mat ši „Super Flower" platforma yra neįtikėtinai efektyvi: didžiausią efektyvumą „Silencer MK III" pasiekia ties 50 % apkrova, kuomet 230 V tinkle PSU efektyvumas išauga iki neįtikėtinų 95 %. Iki 80+ Titanium sertifikato trūksta vos 1 %, ir jį šis monstras greičiausiai būtų tikrai sukrapštęs, jei būtų testuojamas palankesnėmis „Ecos" sąlygomis. Nors oficialaus 80+ Titanium sertifikato suteikti vistik negalima, žemesnėse apkrovose pasiektų rezultatų aiškiai nepakanka, tačiau „Silencer MK III" 80+ Platinum sertifikatui keliamus reikalavimus įveikia su pasismaginimu net mūsų nepalankiomis testavimo sąlygomis.

Itin efektyvi platforma leidžia pasirinkti mažų apsukų, belenkaip tylų (kitaip išsireikšti tiesiog neišeina) ventiliatorių. „Silencer MK III" sumuša visus tylos rezultatus. Tai tyliausias mūsų kadanors testuotas maitinimo šaltinis!

Žengiant į linijų reguliacijos rezultatus, susižavėjimas šiuo „PC Power & Cooling" produktu kiek išblėsta, ypač kalbant apie mažųjų +3.3 ir +5 V linijų reguliaciją. Užfiksuoti maksimalūs rezultatai tikrai nėra pavyzdiniai: 4.85 % ir 3.6 % siekantys nuokrypiai. Jei +5 V linijos reguliaciją pavadinkime „dar dar“, tai +3.3 V linija vos patenka į ATX nustatytas ribas. Tiesa, „Silencer MK III" grįžta į žaidimą, kai pažvelgiame į +12 V linijos reguliaciją. Kartu su maksimaliu 1.25 % nuokrypiu neįmanoma pasigalinėti su ką tik apžvelgtu „Seasonic P-1000", tačiau toks rezultatas yra labai labai geras ir be abejonės pavydėtinas daugeliui maitinimo šaltinių. Belieka konstatuoti, kad „Silencer MK III" turi labai stabilią +12 V liniją.

+3.3 V

+5 V

+12 V

+12 V

Kiek sugadintą įspūdį dar kartą bando sugražinti triukšmų rezultatai. Ir jiems tai puikiai pavyksta: +3.3 V linijoje fiksuojami 20.3 mV, o +5 V – vos 17.2 mV. Triukšmų slopinimas mažosiose linijose išties puikus. O kaip su +12 V linija? Viskas šauniai atrodo ir čia, kuomet linijoje fiksuoti triukšmai siekia 54.7 mV. Svarbiausioje +12V linijoje užfiksuotas triukšmas taip pat atitinka mažiau nei pusę ATX leidžiamo dydžio (120 mV). Panašu, kad ši platforma išvengia "triukšmų-spyglių".

 

Išvados

Belieka konstatuoti, kad „OCZ Technology" paskirtą rolę „PC Power & Cooling" įgyvendino su kaupu, bent kalbant apie šį 1200 W „Silencer MK III" modelį. Šis maitinimo šaltinis išties reprezentuoja labai labai aukštą klasę. Tai pirmasis maitinimo šaltinis mūsų laboratorijoje pasiekęs 95 % efektyvumo lygį ir maksimaliai priartėjęs prie mažai kam girdėto 80+ Titanium sertifikato. Nenuostabu, kad minimalus energijos iššvaistymo lygis leidžia šiam PSU išlikti šaltam ir tokiu atveju čia panaudotas ventiliatorius yra tyliausias kokį mums yra tekę girdėti. Tylus darbas garantuotas net prie maksimalių apkrovų. Pasirinkta „Super Flower" platforma įrodė esanti ne tik ekstremaliai efektyvi, bet ir puikiai gebanti palaikyti mažus triukšmus visose pagrindinėse linijose: +3.3, +5 ir +12 V linijų bangavimas atitiko mažiau nei pusę ATX leistino dydžio, jau nekalbant apie spyglių nebuvimą pagrindinėje +12 V linijoje. Tenka pripažinti, kad įtampos reguliavimas +12 V linijoje buvo pavyzdinis ir neviršyjo 1.25 %. Nuostabus rezultatas. Dėja, bet tokia puikia reguliacija negalėjo pasigirti mažosios linijos. Atrodo, kad apčiuopiamėme vienintelę silpną „Silencer MK III" pusę ir čia neabejotinai reikalingas pagerėjimas. Galbūt žinodama šią ydą, o galbūt tiesiog norėdama dar labiau paspausti konkurentus, „PC Power & Cooling" įkainojo šį monstrą ~100 lt mažiau, nei konkurentai „Corsair" ir „Enermax". Panašu, kad 940 lt siekianti kaina yra daugiau nei teisinga už tai, ką gali pasiūlyti „Silencer MK III."

Privalumai:

  1. Stiprus kainos/kokybės santykis;
  2. Super efektyvus (50 % apkrova – 95 % efektyvumas);
  3. Puiki +12 V linijos reguliacija;
  4. Puikus triukšmų slopinimas visose linijose;
  5. Tyliausias iš visų testuotų maitinimo šaltinių;
  6. Galimas pasyvus aušinimas iki 50 % apkrovos;
  7. Panaudoti tik japoniški kondensatoriai;
  8. Septynių metų garantija;
  9. Unikalus modulinių laidų prijungimas;
  10. Myliu baltos spalvos maitinimo šaltinius 🙂

Vidutiniška:

  1. Niekuo neišsiskirianti mažųjų linijų reguliacija;
  2. Silpnoka +5 Vsb linija;
  3. Tampriai prijungta antra EPS12V jungtis;
  4. Tokios galios maitinimo šaltiniai turėtų turėti daugiau nei 6x PCI-E ir 4x Molex jungtis

Trūkumai:

  1. Nerastas metalo oksido varistorius;
  2. Neturi OTP apsaugos

 

            

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.