Noctua NF-A14 FLX/ULN ir NF-A15 PWM ventiliatoriai

Prieš penkis mėnesius apžvelgę pirmuosius „Noctua" NF-A serijos ventiliatorius, tiesa, pastarieji buvo itin mažo diametro ir skirti HTPC sistemų savininkams, šiandien turime galimybę susipažinti su didesniais šios serijos modeliais: 120 ir 140 mm variantai turėtų kelti kur kas didesnį susidomėjimą, ypač tiems, kurie ieško masyviam CPU radiatoriui pritaikytų ventiliatorių.

 

  • Apie „Noctua“
  • NF-A14 FLX ir NF-A14 ULN
  • NF-A15 PWM
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „Noctua“

2005 metais austrų „Rascom“ ir taivaniečių „Kolink“ iniciatyva įkurta įmonė didžiausią savo dėmesį koncentruoja į oro aušinimo sistemas – procesorių aušintuvus bei sisteminius ventiliatorius. Vos per septynerių metų gyvavimą „Noctua“ sugebėjo susižerti jau daugiau nei 1000 skirtingų apdovanojimų, todėl ne veltui įmonė laikoma aukštos klasės ir entuziastų mylima gamintoja. Nors daugelis mano, kad oro aušinimo technologijos jau seniai išsemtos, „Noctua“ su tuo nesutinka ir toliau įnirtingai ieško būdų, kaip pakelti tokio tipo produktų kartelę į naują, aukštesnį, lygį.

 

NF-A14 FLX ir NF-A14 ULN

Nors radiatorių aušinimui pritaikytą NF-A seriją sudaro trys skirtingi modeliai, pirmiausia žvilgtelsime į NF-A14 FLX ir NF-A14 ULN, kurie pasižymi ne tik tomis pačiomis technologijomis, bet ir fiziniais išmatavimais.

Galima sakyti, kad šie du modeliai dalinasi identiška dėžute, ant kurios viršutinio paviršiaus randamos pagrindinės ventiliatorių naudojamos technologijos (Flow Acceleration Channels, Stepped Inlet Design) ir kitos turimos savybės: apvalus AAO rėmas, antivibraciniai padukai… „Noctua" nepamiršo ir lipduko: „idealus radiatorių ir korpuso aušinimui”.

Priešingoje pusėje nurodytos techninės ventiliatorių charakteristikos: RPM, praleidžiamas oro kiekis, sukuriamas statinis slėgis bei triukšmas. Kaip jau suprato ne vienas anksčiau domėjęsis „Noctua" ventiliatoriais ir žinantis, ką reiškia FLX ir ULN prierašai, būtent anksčiau išvardintais parametrais NF-A14 FLX bei NF-A14 ULN tarpusavyje ir skiriasi.

Už atverčiamo priekinio paviršiaus galima išvysti patį ventiliatorių, detaliau susipažinti su pakuotės turiniu bei ventiliatorių naudojamomis technologijomis. Absoliučiai visos NF-A serijos turimos technologijos ir savybės glaudžiai apipavidalintos už atidaromos nugarinės pakuotės dalies.

„Noctua"  abiems ventiliatoriams siūlo praktiškai tą pačią komplektaciją, kurią sudaro:

  1. Vadovo knygutė (angl. user manual);
  2. 3-pin -> molex perėjimas;
  3. 30 mm. 3-pin pailginimo kabeliukas;
  4. U.L.N.A. (angl. ultra low noise adapter) perėjimas;
  5. 4x guminiai tvirtinimai;
  6. 4x varžteliai

Vienintelis skirtumas, kad kartu su NF-A14 FLX versija randame ir L.N.A. (angl. low noise adapter) perėjimą.

Tiek NF-A14 FLX, tiek ir NF-A14 ULN pasižymi standartiniais 140 x 140 x 25 (mm) išmatavimais. Kaip ir visa NF-A serija, taip ir šie modeliai naudoja AAO rėmą, kurio vidinėje dalyje randamas rotorius su septyniomis mentelėmis.

Kiekviena jų pasižymi trimis linijiniais iškilimais – tai „Noctua" patentuota „Flow Acceleration Channels“ technologija, padidinanti oro tėkmės efektyvumą ir sumažinanti oro sūkuriavimo sukeltą triukšmą. Išorinėje rėmo dalyje esantys smulkūs įleidimai (angl. Stepped Inlet Design) atsakingi už papildomą turbulencijos sukūrimą bei triukšmo slopinimą, įsiurbiant orą, o rėmo viduje matomi mažyčiai išskaptavimai (angl. Inner Surface Microstructures) ne tik mažina oro tėkmės pasipriešinimą tarp mentelių, bet ir tuo pačiu didina ventiliatoriaus sukuriamą statinį slėgį.

Ventiliatorių kraštai padengti iš silikono pagamintais padukais, sugeriančiais nepageidaujamą vibraciją. Abu ventiliatoriai naudoja ilgaamžius ( > 150 000 valandų gyvenančius) SSO2 guolius, kurie turi žalvarinį karkasą. Toks derinys leidžia pasiekti geresnę stabilizaciją, tikslumą, ilgalaikį stabilumą ir patvarumą. Tuo tarpu pati naujausia „Smooth Communication Drive" sistema neleidžia pasireikšti dėl sukimo momento svyravimų ir persijungimų atsirandantiems triukšmams. Trumpas, 20 mm. ilgio kabeliukas pasibaigia 3-pin jungtimi. NF-A14 ULN/PWM naudoja 140 mm ventiliatoriams būdingas montavimo skyles, todėl gali kilti problemų ne tik korpusų savininkams, bet ir tam tikroms radiatorių turimoms ventiliatorių montavimo sistemoms.

NF-A14 FLX pasižymi trimis sukimosi greičiais: įgimtas RPM skaičius siekia 1200, tačiau su L.N.A ir U.L.N.A. perėjimais jis gali būti sumažintas iki 1050 arba 900 RPM. Tuo tarpu NF-A14 ULN standartinis sukimosi greitis siekia tik 800 RPM, o dėka U.L.N.A. perėjimo jis gali būti sumažintas iki 600 RPM. Priklausomai nuo ventiliatorių sukimosi dažnumo, keičiasi jų sukuriamo statinio slėgio, triukšmo bei praleidžiamo oro srauto vertės. Visas šias vertes išvysite apačioje esančiose gamintojo lentelėse. Žvelgiant į FLX ir ULN versijų standartinio sukuriamo statinio slėgio skirtumą, kuris siekia net 0.82 mm/H2O., radiatoriaus aušinimo efektyvumas tarp šių modelių turėtų kardinaliai skirtis, tačiau ar taip bus iš tiesų, sužinosime jau visai netrukus.

 

NF-A14 FLX

 

NF-A14 ULN

 

NF-A15 PWM

Šis NF-A šeimos modelis pasižymi visomis NF-A14 turimomis technologijomis, tačiau skiriasi savo fiziniais išmatavimais. Būtent tai akcentuojama jau ant pakuotės priekinės sienos: apvalus 140 mm rėmas, į plotį siekiantis 150 mm.

Išdėstytos informacijos vieta ant dežutės nepakitusi. „Smooth Communication Drive" (SCM) užrašą pakeitęs PWM logotipas. NF-A15 ventiliatoriaus sūkiai valdomi PWM signalu, kurio priežiūrą atlieka integruota PWM mikroschema (angl. IC), jau savyje turinti  SCM sistemą.

Gamintojas į komplektaciją prideda šiuos priedus:

  1. Vadovo knygutė (angl. user manual);
  2. 4-pin Y šakotuvas;
  3. 30 cm. 4-pin pailginimo kabeliukas;
  4. L.N.A. (angl. low noise adapter) perėjimas;
  5. 4x guminiai tvirtinimai;
  6. 4x varžteliai

Visas prieš tai išvardintas „Noctua" technologijas turinčio NF-A15 PWM išmatavimai siekia 140 x 150 x 25 mm. Pasak „Noctua", šis modelis turėtų idealiai tikti aukštos klasės radiatoriams ir išlaikyti geriausią suderinamumą su fiziniais korpuso standartais.

Pasinaudoję didesniu rėmo pločiu, „Noctua" inžineriai sumontavo antivibracinius padukus ne ventiliatoriaus kraštuose, bet arčiau centro. Tai leido išlaikyti 120 mm. ventiliatoriams būdingas montavimo skyles, padarant NF-A15 PWM suderinamą ne tik su CPU radiatoriais, bet ir didžiąja dalimi mažesnių korpusų, panaudojant jį kaip sisteminį ventiliatorių.

Maksimalus NF-A15 PWM sukimosi greitis nurodomas ties 1200 RPM (+/- 10 % ) Tai leidžia pasiekti 115.5 m3/h (CFM) praleidžiamo oro srautą arba 1.51 mm/H2O statinį slėgį. Pridedamas L.N.A. perėjimas numuša apsukas iki 900 RPM, taip sumažinant prapučiamo oro srautą iki 88.7 CFM ir statinį slėgį iki 0.89 mm/H2O . Minimalus sukimosi greitis nurodomas ties 300 RPM, tačiau tokius RPM pasiekti bus neįmanoma dėl per didelės aplinkos temperatūros.

 

NF-A15 PWM

 

Testavimas

Minėti ventiliatoriai testuoti duete su „Prolimatech Megahalems" radiatoriumi, aušinančiu spartintą Phenom II X4 955 BE procesorių (4.2 GHz/1.472v.). Ramybės (IDLE) temperatūra fiksuojama praėjus nuo PC įjungimo 2 min., apkrovos (LOAD) – po 7 minučių Prime95 testo. Testuotos vieno ir dviejų ventiliatorių konfigūracijos. Po kiekvieno atlikto testo leidžiama kompiuteriui atšalti vienodą laiko tarpą, taip siekiant kuo tikslesnių rezultatų. Aplinkos temperatūra 20o C. Kadangi CPU temperatūra NF-A15 PWM priverčia suktis maksimaliais sūkiais, pastarojo ventiliatoriaus teorinis rezultatas yra identiškas NF-A14 FLX (1200 RPM) modeliui tiek vertinant efektyvumo, tiek garso charakteristikas.

 

Rezultatai

Mažai svarbaus, bet visgi testo nugalėtoju tampa Enermax UCTB14P ventiliatorius, parodęs mažiausią procesoriaus temperatūrą – 33.5o C. Nuo jo labai nedaug atsiliko Thermalright TY-140 bei NF-A14 FLX (1200 RPM). Skirtumas tarp lyderio ir autsaiderio siekia 5.5o C. Gana aiškiai matomas nemažas efektyvumo skirtumas tarp NF-A14 modelių besisukančių 900 ir 800 RPM dažnumu. Laikas pereiti prie dviejų ventiliatorių konfigūracijos…

Esant vieno ventiliatoriaus konfigūracijai, „Enermax" ir „Thermalright" atstovai pasidalino pirmą vietą – 56o C. Nuo jų 0.6o C atsiliko NF-F14 FLX. Mažinant NF-F14 serijos sūkių dažnumą, aušinimo efektyvumas vis labiau prastėjo ir 550 RPM (1200 – 650) skirtumas peraugo į kiek daugiau nei 10o C siekiantį deficitą. Panašu, kad didžiausias efektyvumo skirtumas pasiekiamas mažinant sūkius nuo 900 iki 800 RPM. Išskirtinai radiatoriams kurta NF-F12 serija nepademonstarvo nieko įspūdingo: galbūt jai nepatiko „Prolimatech Megahalems" radiatorius (H2O radiatorius turėtų tikti geriau ir tai pabandysime išsiaiškinti ateityje), tačiau nei efektyvumu, nei tyla nebuvo prilygstama didesnio skersmens konkurentams.

Situacija iš esmės nesikeičia. Lyderiu išlieka dviejų Enermax UCTB14P konfigūracija, kuriai ant kulnų lipa du TY-140 ir NF-A14 FLX (1200 RPM). Šios konfigūracijos patenka į 0.5o C ribas. Antras ventiliatorius kur kas naudingesnis lėtai besisukantiems NF-A14 fan‘ams: efektyvumas išauga 1-1.5o C, kuomet greičiau besisukantys modeliai mato iki 1o C efektyvumo ūgtelėjimą.

„Enermax", „Thermalright" ir „Noctua" atstovai, būtent du NF-A14 FLX beisukantys 1200 RPM dažnumu, pešasi itin įnirtingai: skirtumas tarp šios trijulės siekia vos 0.7o C. Skirtumas tarp greičiausiai ir lėčiausiai besisukančių dviejų „Noctua" ventiliatorių siekia 7.5o C. Šįkart didžiausias efektyvumo nuostolis matomas mažinant sūkius nuo 800 iki 650 RPM ir jis siekia 2.9o C.

Turbūt visi sutiktų, kad grafa su dbA rodmenimis paverstų apžvalgą dar profesionalesne, tačiau pakankamai neprastai galima įvertinti ventiliatorių sukeliamą triukšmą tiesiog įspūdžiais. Taigi, garsiausias iš visų testų dalyvių tapo Enermax UCTB14P, už jo sekė Noctua NF-A14 FLX (PWM) (1200 RPM), o visų tyliausias pasirodė esantis Thermalright TY-140. 1200 RPM besisukantys „Noctua" gaminiai toli gražu nebuvo garsūs, bet ir tikrai nesužavėjo – skleidžiamas triukšmas pakankamai aiškiai girdimas, o atstumas iki TY-140 – nemažas. Triukšmo sumažėjimas, numetus apsukas iki 1050 RPM, gana aiškiai girdimas ir besisukantis tokiu dažnumu Noctua NF-A14 FLX jau gali daugiau mažiau lygiuotis į Thermalright TY-140. Mažinant apsisukimus toliau, galima konstatuoti, kad FLX (900) ir ULN (800) tampa labai tyliais, o ULN (650) – negirdimu.

 

Išvados

Dar kartą pasiūliusi nepriekaištingą kokybę, komplektaciją, galimybę keisti ventiliatorių apsisukimus ir daugiau nei solidžią garantiją, Noctua NF-A14/15 serija kiek kluptelėjo mūsų testuose, bent NF-A14 FLX ir NF-A15 PWM tikrai, jei atsižvelgsime į šių ventiliatorių efektyvumo ir garso charakteristikas jiems besisukant maksimaliomis apsukomis. Dvigubai pigesnis, tylesnis ir labai nežymiai, bet vis dėlto geriau aušinimo testuose pasirodęs Thermalright TY-140 priverčia susimąstyti ar verta mokėti už tai, ko galbūt pirkėjui ne itin reikia, ypač kai TY-140 taip pat suderinamas su 120 mm. montavimo skylėmis, kaip ir jo varžovas NF-A15 PWM. Kalbant apie NF-A14 ULN versiją, pastaroji turėtų labiau tikti didesnių korpusų savininkams, nes efektyvių CPU radiatorių naudotojai nesivargins ir nesėdės sudėję rankų su standartiniais taktiniais dažniais. Kitą vertus, tikrai yra ne vienas, kuris nori turėti lengvai paspartintą CPU, išlaikant visišką tylą. Galbūt bus rastas viduriukas tarp pasiekto dažnio ir gautų temperatūrų, tačiau ieškant kažko maksimalaus šie ventiliatoriai susidurs su problemėlėmis, o  tokiu atveju reiktų pagalvoti apie FLX.

Privalumai:

  1. Nepriekaištinga surinkimo kokybė;
  2. SSO2 guoliai;
  3. Antivibraciniai padukai;
  4. Puikiai išpildyta komplektacija;
  5. Šešių metų garantija

Vidutiniška:

  1. Nusileista kur kas pigesniems varžovams

Trūkumai

  1. Aukšta kaina

 

5 Komentarai

  1. ZeroFM parašė:

    Kokia prasmė dėti antra ventiliatorių jei jis tik nutraukia orą? Lygiai tas pats kas dėti ventiliatorių uz variklio.

  2. BC00 parašė:

    Ar prasmė neatsiskleidžia lentelėse?:)

  3. ZeroFM parašė:

    1-3o C skirtumai tarp 1-2 fan o kainuoja 35-80Lt

  4. BC00 parašė:

    Na aš matau, kad skirtumas gali siekti ir ~6 C, bet bet kokiu atveju spartintojas prisidės ir trečią faną, jei tik bus galimybė:)

  5. daimonass parašė:

    Na ka galiu pasakyti, gerai padirbeta. Turiu pats ULN versija, tai nerealiai tylus, visiskai be garso 🙂 Pagaminimo kokybe irgi tikrai pagirtina. Rekomenduoju

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.