„Noctua“ A serijos mažyliai: NF-A9x14 PWM, NF-A6x25 FLX, NF-A4x10 FLX

Daugelis pirkėjų dažniausiai ieško didesnio diametro (120/140 mm.) sisteminių ventiliatorių, tačiau ką daryti tiems, kurie nori įpūsti šviežaus oro į savo mažytes HTPC sistemas ar ataušinti itin kaistantį pagrindinės plokštės mikroschemų rinkinį? Tokių išmatavimų ventiliatorių pasirinkimas kur kas mažesnis ir iki šiol „Noctua” praktiškai nieko nesiūlė tokiems pirkėjams. Iki šiol.

 

 

  • Apie „Noctua“
  • NF-A9x14 PWM
  • NF-A6x25 FLX
  • NF-A4x10 FLX
  • Testavimas
  • Išvados

 

Apie „Noctua“

2005 metais austrų „Rascom“ ir taivaniečių „Kolink“ iniciatyva įkurta įmonė didžiausią savo dėmesį koncentruoja į oro aušinimo sistemas – procesorių aušintuvus bei sisteminius ventiliatorius. Vos per septynerių metų gyvavimą „Noctua“ sugebėjo susižerti jau daugiau nei 1000 skirtingų apdovanojimų, todėl ne veltui įmonė laikoma aukštos klasės ir entuziastų mylima gamintoja. Nors daugelis mano, kad oro aušinimo technologijos jau seniai išsemtos, „Noctua“ su tuo nesutinka ir toliau įnirtingai ieško būdų, kaip pakelti tokio tipo produktų kartelę į naują, aukštesnį, lygį.

 

NF-A9x14 PWM

„Noctua” toliau tęsia tos pačios stilistikos pakuočių bumą: dizainas praktiškai niekuo nepakitęs nuo apžvelgto NF-F12 PWM ventiliatoriaus, ir tai liečia visus tris mums atsiųstus A serijos „Noctua” ventiliatorius. Skirtumus galima pamatyti tik žvelgiant į kiekvieno ventiliatoriaus turimas savybes, kurios, tiesą pasakius, nesiskiria jau taip drąstiškai – vis dėlto visi ventiliatoriai priklauso tai pačiai A serijai.

Kas išskiria 92 mm modelį iš kitų mažesnių 60 ir 40 mm A serijos broliukų? Šis ventiliatorius – žemo profilio ir pasižymi vos 14 mm pločiu. Būtent tokį užrašą randame ant pakuotės priekio, kur papildomai nurodyta, kad šis modelis naudoja AAO rėmą, turi antivibracinius padukus ir palaiko tokius dizaino ypatumus, kaip „Stepped Inlet” ir „Inner Surface Microstructures”. Kitoje dėžutės pusėje randame technines specifikacijas, apie kurias pakalbėsime kiek vėliau.

Pakuotė taip pat turi du atverčiamus viršelius. Po vienu iš jų slepiasi jau minėti ventiliatoriaus naudojami „išradimai”, tik šįkart apipavidalinti piešinukais ir komentaru. Atklijavę kitą viršelį, po permatomu plastiku pamatome patį ventiliatorių, o virš jo sąrašą, ką turėtume rasti komplektacijoje. Kitoje pusėje randame informaciją apie ventiliatoriaus naudojamus guolius ir didesniam našumui pritaikytas menteles.

Komplektacijoje randame:

  1. Vadovo knygutę (angl. user manual);
  2. 4-pin pailginimo kabeliuką;
  3. „Y“ formos 4-pin kabeliuką;
  4. L.N.A. (angl. low noise adapter) perėjimą;
  5. 4x guminius tvirtinimus;
  6. 4x varžtelius

 

Apie ventiliatoriaus spalvas kalbėti nereikia – tipiškas „Noctua” gaminys. NF-A9x14 PWM turi devynias menteles, kurių išoriniame paviršiuje matomi trys iškilimai. „Noctua“ šią technologiją vadina „Flow Acceleration Channels“, kuri padidina oro tėkmės efektyvumą ir sumažina oro sūkuriavimo sukeltą triukšmą. Išorinėje rėmo dalyje esantys smulkūs įleidimai (angl. Stepped Inlet) atsakingi už papildomą turbulencijos sukūrimą bei triukšmo slopinimą, įsiurbiant orą, o rėmo viduje matomi mažyčiai išskaptavimai (angl. Inner Surface Microstructures) ne tik mažina oro tėkmės pasipriešinimą tarp mentelių, bet ir tuo pačiu didina statinį slėgį.

Kiekvienoje rėmo pusėje NF-A9x14 PWM turi antivibracinius padukus, kurie pagaminti iš minkšo silikono. Visus šiuos privalumus (išskyrus FAC) apibendrina AAO tipo rėmas. Ventiliatorius naudoja antros kartos SSO2 guolį, kurio ilgaamžiškumas siekia > 150 000 valandų. NF-A9x14 PWM nugarinėje dalyje įmontuotas NE-FD1 PWM mikročipas reprezentuoja SCD technologiją, leidžiančią užgožti PWM signalo generuojamus triukšmus (jie automatiškai perduodami į ventiliatorių) ir tokiu būdu padeda išvengti nemalonių pašalinių garsų.

Prierašas „PWM“ iškart sufleruoja, kad 92 mm. modelis turi 4-pin jungtį ir yra valdomas PWM signalu. Maksimalūs sūkiai (be L.N.A. perėjimo) siekia 2200 RPM (+/-10 %), kas leidžia pasiekti 50.5 m3/h oro srautą ir 1.62 mm H20 oro slėgį, išlaikant 19.9 dB(A). Minimalus sukimosi greitis 300 RPM. L.N.A. perėjimas sumažina maksimalų RPM iki 1700 sūkių, tuo pačiu apribojant oro srautą iki 38.1 m3/h, o statinį slėgį iki 0.92 mm H2O. Triukšmo lygis krenta iki 13.5 dB(A).

 

NF-A6x25 FLX

Ant 60 mm. skersmens NF-A6x25 FLX modelio pakuotės priekio randame kiek mažiau užrašų. Lyginant su 90 mm modeliu, keletas užrašų pasikartoja, tarp jų: AAO rėmas, „Flow Acceleration Channels“ bei informacija, jog naudojami antivibraciniai padukai. „Noctua“ išskiria, kad NF-A6x25 FLX turi net  tris greičių nustatymus, kurie išpildomi perėjimų pagalba. Už akių kliūna dar nematytas užrašas „Smooth Commulation Drive 2“.

Atvertus vieną iš dėžutes pusių, sužinome, kad čia naudojama naujausios versijos „švelninačioji sistema“ atsakinga už sukimo momento keliamų triukšmų mažinimą. Visas kitas pakuotės išplanavimas identiškas vyresniajam broliukui: pro plastikinį langelį galima išvysti ventiliatorių, o šalia nurodoma informacija apie naudojamus guolius bei didesniam efektyvumui pritaikytas menteles.

Komplektacijoje randame:

  1. Vadovo knygutę (angl. user manual);
  2. 3-pin pailginimo kabeliuką;
  3. 3-pin -> molex perėjimą;
  4. L.N.A. (angl. low noise adapter) perėjimą;
  5. U.L.N.A. (angl. ultra low noise adapter) perėjimą;
  6. 4x guminius tvirtinimus;
  7. 4x varžtelius

 

NF-A6x25 FLX atrodo, kaip ką tik sočiai „papietavęs“ ventiliatorius. Štai, ką daro mažas diametras ir 25 mm storis. Kaip ir 92 mm. variantas, taip ir šis „Noctua“ modelis naudoja AAO rėmą, kuriam būdingos „Inner Surface Microstructures” ir „Stepped Inlet” technologijos bei antivibraciniai padukai.

Ventiliatorius turi septynias menteles. „Noctua”nurodo, kad NF-A6x25 FLX pasižymi mažesniu nei įprastiniai 6 cm skermens ventiliatoriai rotoriaus skersmeniu, kas leidžia daugiau ploto panaudoti mentelėms, taip padidinant oro tėkmę ir statinį slėgį. Kaip ir didysis broliukas, taip ir NF-A6x25 FLX naudoja magnetinius SSO2 guolius.

NF-A6x25 FLX naudoja 3-pin jungtį. Standartinis sukimosi greitis – 3000 RPM (+/-10 %). Oro tėkmė siekia 29.2 m3/h, statinis slėgis – 2.18 mm H2O, o triukšmo rodiklis – 19.3 dB(A). Naudojant L.N.A. perėjimą, minėti parametrai, atitinkamai, nukrenta iki: 2400 RPM, 23.5 m3/h,1.41 mm H2O ir 14.5 dB(A). Tuo tarpu U.L.N.A. perėjimas numuša rodiklius dar labiau: 1600 RPM, 16.7 m3/h, 0.61 mm H2O ir 8.2 dB(A).

 

NF-A4x10 FLX

Kas gi išskiria iš visos trijulės NF-A4x10 FLX? Pakuotė, komplektacija? Žinoma, kad dydis ir plonumas. Tai viso labo 40 mm skersmens ir 10 mm storio mažylis, kuris tilps net į pačius siauriausius plyšius. Ant pakuotės nerandame nieko itin naujo, išskyrus… Išskyrus tai, kad NF-A4x10 FLX atkeliauja kartu su „OmniJoin“ perėjimų rinkiniu. Pasitelkus į pagalbą „3M Skotchlok" jungiklius, šį mažylį galima prijungti į bet kurį ventiliatoriaus lizdą.

Komplektacijoe randame:

  1. Vadovo knygutę (angl. user manual);
  2. 3-pin pailginimo kabeliuką;
  3. 3-pin -> 2-pin perėjimą;
  4. L.N.A. (angl. low noise adapter) perėjimą;
  5. OmniJoint perėjimų rinkinį;
  6. 4x guminius tvirtinimus;
  7. 4x varžtelius

Pasitelkus į pagalbą „3M Skotchlok" jungiklius, šį mažylį galima prijungti į bet kurį ventiliatoriaus lizdą.

Žvelgiant iš techninės pusės, NF-A4x10 FLX visiškai identiškas NF-A6x25 FLX modeliui: AAO rėmas, antivibraciniai padukai, o kartu ir „Inner Surface Microstructures” bei „Stepped Inlet” technologijos taip pat niekur nepradingo.

Čia sutinkami ir >150 000 valandų ‘išgyvenantys” SSO2 guoliai. Ventiliatorius turi septynes menteles bei 3-pin jungtį.

Be L.N.A. perėjimo NF-A4x10 FLX sukasi 4500 RPM dažnumu, išgaudamas 8.2 m3/h oro srautą bei 1.78 mm H2O statinį slėgį. Keliamo trukšmo lygis 17.9 dB(A). Kartu su L.NA. perėjimu minėtos vertės krenta, atitinkamai, iki: 3700 RPM, 6.6 m3/h, 1.21 mm H2O ir 12.9 dB(A).

 

Testavimas

Jei NF-A9x14 PWM testavimas dar teoriškai būtų įmanomas, mat kai kurie CPU aušintuvai palaiko 92 mm. ventiliatorius, tai mažųjų broliukų testavimas dar labiau pasunkėja. Šiems ventiliatoriams neturime nei tinkamo CPU aušintuvo, nei HTPC korpuso ar NAS sistemos, todėl teks apsiriboti tik subjektyviais triukšmo vertinimais. Triukšmas buvo vertinamas ventiliatorius patalpinus į „Bitfenix Colossus Window" korpusą, juos prišliejus prie korio formos galinės ventiliacijos angos. Visi kiti sisteminiai ventiliatoriai buvo maksimaliai prityldyti, sistemą padarant virtualiai tylia.

 

  • NF-A9x14 PWM (max 2200 RPM) – girdimas, bet netriukšmingas
  • NF-A9x14 PWM (L.N.A. 1700 RPM) – beveik negirdimas
  • NF-A9x14 PWM (PWM 1100 RPM) – negirdimas
  • NF-A6x25 FLX (max 3000 RPM) – beveik negirdimas
  • NF-A6x25 FLX (L.N.A. 2400 RPM) – negirdimas
  • NF-A6x25 FLX (U.L.N.A. 1600 RPM) – negirdimas
  • NF-A4x10 FLX (max 4500 RPM) – negirdimas
  • NF-A4x10 FLX (L.N.A. 3700 RPM) – negirdimas

 

Galima teigti, kad sąlygoms esant arčiau realistinių, kuomet šie „Noctua“ ventiliatoriai dirba tokioje aplinkoje, kokios norėtų kiekvienas, turime labai tylų pastarųjų veikimą. Tie, kas norės visiškos tylos, turės pasinaudoti pridedamais L.N.A. arba U.L.N.A. perėjimais, nors, mano nuomone, ne visiems A serijos ventiliatoriams jų reikia: pavyzdžiui, A4x10 FLX buvo visiškai negirdimas net sukantis maksimaliais RPM, o NF-A6x25 FLX buvo girdimas vos vos.

 

Išvados

Nors negalėjome išmatuoti „Noctua“ A serijos ventiliatorių efektyvumo ir palyginti juos su kitais varžovais, kurių nėra daug, natūralu, kad šie ventiliatoriai nėra sukurti rekordų laužymui. Gamintojas tiesiog bandė atsižvelgti į tą, ne itin didelę, rinką, kuri reikalauja šviežaus oro gūsio savo HTPC korpusams, NAS sistemoms ar nori pabandyti aplenkti problemas, susijusias su pagrindinės plokštės lusto ar įtampos reguliatoriaus kaitimu. Tokiu atveju pirmenybė atitenka tylai ir kokybei, ir kaip visuomet, „Noctua“ šiuos aspektus išpildo beveik be priekaištų. Tiesa, austrai niekuomet nepasižymėjo ta „bang for the buck“ savybe ir šį kartą naujieji A serijos ventiliatoriai taip pat nėra pigūs ir linksta į brangesnę pusę: NF-A9x14 PWM kainuoja ~17 eurų, NF-A6x25 FLX – 15, o NF-A4x10 FLX – 13 eurų. Kaip ten bebūtų gauname su kaina stipriai neprasilenkiantį produktą, kuris, be abejonės, ras kelią į specifinio pirkėjo sistemą.

Privalumai:

  1. NF-A6x25 FLX ir NF-A4x10 FLX pasižymi visiška tyla net be L.N.A. ar U.L.N.A. perėjimų;
  2. Su NF-A4x10 FLX randami „OmniJoin" perėjimai leis prijungti ventiliatorių į bet kurį „fan'ų" lizdą;
  3. Puiki kokybė: panaudoti itin patvarūs SSO2 guoliai ir antivibraciniai padukai;
  4. Kaip visada pakuotėje rasime viską, ko tik gali prireikti;
  5. 6 metų garantija

Trūkumai:

  1. Aukštoka kaina

 

2 Komentarai

  1. sketchy parašė:

    Kaip tik prieš metus ieškojau kažko panašaus 🙁 Nors įsigytas MB cooleris neskleidžia triukšmo, bet mėgstu kokybę :).

  2. daimonass parašė:

    Nustebino garantinio laikotarpis… Nesitkejau, kad ant tiek ilgass jis gali buti.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.