2025 metais kietųjų diskų gigabaitas kainuos tik 1 centą

„Backblaze“ saugo daugumos kietųjų diskų, naudojamų debesų saugyklų versle, statistiką. Nuo 2009 m. San Mateo įsikūrusi korporacija įsigijo 265 332 kietuosius diskus ir kruopščiai registravo kiekvieną iš jų. Kaip neseniai oficialiame bendrovės tinklaraštyje atskleidė Andy Kleinas, 2009 m. vidutinė vieno gigabaito kaina buvo 0,11 JAV dolerio. 2017 m. per pirmąją kietųjų diskų sąnaudų peržiūrą „Backblaze“ vienam gigabaitui išleisdavo vos 0,03 JAV dolerio. Šiandien, kai jie daugiausia gauna 16 TB talpos kietųjų diskų modelius, vieno gigabaito kaina sumažėjo iki 0,014 JAV dolerio.

Galbūt NAND flash technologija pagrįsti SSD įrenginiai tapo būtinybe asmeninių kompiuterių komplektacijose, tačiau patikimi magnetiniai diskai dar neišėjo iš mados. HDD vis dar labai populiarūs duomenų centruose ir įmonių aplinkoje, nes magnetinių kaupiklių technologijos vis dar tobulėja, o „Backblaze“ pateikti skaičiai rodo, kad HDD yra (ir tikriausiai toliau bus) daug patogesni, palyginti su talpiausiais rinkoje esančiais SSD modeliais.

Nuo 2009 m. iki 2022 m. lapkričio mėn. magnetinių duomenų laikmenų kaina sumažėjo 87,4 proc. vienam terabaitui. Didžiausias sumažėjimas užfiksuotas per pastaruosius penkerius metus – visų kietųjų diskų vieno gigabaito kaina sumažėjo 56,36 proc. Tai prilygsta 0,52 proc. sumažėjimui per mėnesį nuo 2009 m. sausio mėn.

Gamintojai randa naujų būdų, kaip į tą patį standartinį 3,5 colio formato diską sutalpinti daugiau plokštelių, sugalvodami, kaip padidinti saugyklos tankį ir kartu sumažinti energijos suvartojimą bei gamybos sąnaudas.

Kada kietųjų diskų kainos pasieks visiška dugną kol kas pasakyti sunku. „Backblaze“ mano, kad 2025 m. viduryje 22 TB ir 24 TB talpos diskai vidutiniškai kainuos 0,01 JAV dolerio už gigabaitą. Ir tai bus įprasta kaina parduotuvėje, o ne akcijinė kaina.

5 Komentarai

  1. iTroubl3 parašė:

    Man asmeniškai HDD failų kaupimui yra optimaliausias variantas, ir nebrangu ir failus atkurti įmanoma jam sugedus.

  2. Daemon parašė:

    Noriu 22TB hardo už 200 eurinių :O

  3. elrurudy parašė:

    Einu išsikeisti centų

  4. Darbdavys parašė:

    atsimenu 2011 metais pirkau nesiojama kieta diska 1tb uz 199lt dar lipdukas yra:) tai 2023 tikejaus kad bus jau 20-30TB standartas.. kazkaip letai viskas vyksta. Isvis kazka naujo galetu israst talpius ssd bet uz kaina kaip hdd 🙂

  5. neblogai parašė:

    Aš savo Toshiba 3TB patenkintas, bet galvoju ar nereikėjo pasinaudoti proga ir nusipirkti naują 3TB, nes maniškiam- jau 9 metai.. Buvo prieš savaitę už €39 Mindfactory. Gigabaito kaina gaunasi nedaug didesnė už 1 centą. O senasis pirktas už ~€90, taigi brangesnis buvo maždaug dvigubai.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.