Kvantinė fizika: Didysis sprogimas

Daugelį metų manyta, kad visata egzistavo amžinai ir kad yra nekintanti, net tokie garsūs mokslininkai kaip Einšteinas manė, kad visata statiška, tačiau kaip dabar daugelis žino ji netokia. Mokslininkas Hublas pastebėjo, kad kiekvienas dangaus kūnas tolsta nuo bet kurio kito (tiksliau 99/100 kūnų. Yra atvejų, kai galaktikos artėja viena prie kitos pvz: Paukščių takas ir Andromeda). Remiantis tuo jis padarė stulbinantį atradimą – išsiaiškino, kad visata plečiasi. Maža to, jam pavyko įrodyti, kad visatos plėtimasis greitėja.

Atsiradus krūvai naujų faktų mokslininkai pradėjo kurti įvairias teorijas. Pirmiausia žinoma jie logiškai suprato, kad jei keliausime laiku atgal, visata trauksis iki ypač tankaus ir mažo taško, vadinamo singuliariumu (jo dydis 10^-27m.). Taip gimė didžiojio sprogimo teorija (angl. The Big Bang Theory). Ji teigia, kad visa mums žinoma visata per akimirksnį atsirado tam begalinio tankio taškeliui „sprogus“ ir pradėjus plėstis erdvei (prieš didįjį sprogimą nebuvo nei erdvės, nei laiko). Turiu paminėti, kad yra hipotezių aiškinančių kas buvo prieš didįjį sprogimą, tačiau jas nagrinėsime vėlesniuose straipsniuose.

Dabar išsamiau papasakosiu apie visatos raidą po didžiojo sprogimo:

0. Prieš didįjį sprogimą

1. Begalinio tankio singuliarumo taškas staigiai pradeda plėstis. Išsiplėčia trys erdvės matmenys ir laikas („pradeda eiti“). Į erdvę „išspjaunama“ materija ir antimaterija (lygiomis dalimis).

2. 10^-43 sekundės. Planko era. Anksčiau šią erą apibūdindavo sakinys „Nežinomi, egzotiški fizikos dėsniai“. Tačiau po dabartinių pasiekimų fizikos srityje mokslininkai po truputį gvildena netgi įvykius prieš didįjį sprogimą. Naujausios teorijos numato, kad erdvėlaikis šioje eroje buvo itin nestabilus (vyravo kvantinės oskiliacijos), visata buvo be galo karšta, dalelės turėjo tiek energijos, kad visos sąveikavo kaip bangos (žr. Dvigubo plyšio ekspermentas), sudarydamos visatos dydžio kvantinę sistemą. Tuo metu egzistavo labai sunkios super-dalelės, ir visos sąveikos buvo susijungusios į vieną (išsamiau šiuos reiškinius nagrinėsime vėliau).

3. 10^-34s Kvarkų Epocha. Vieningoji sąveika skyla į gravitacinę, stipriąją ir elektro-silpnąją (angl. electroweak), elektromagnetinė ir silpnoji sąveika vis dar susivienijusios nes dar yra pakankamai energijos šiam ryšiui palaikyti. Nors visata truputį atvėsta, bet ji vistiek per karšta stabiliai atskirai materijai, todėl dabar joje gyvuoja kvarkų-gluonų plazma (žr. Agregatinės būsenos). Vykstant anihiliacijai ir susikūrimui (Priešingas anihiliacijai procesas, kurio metu anihiliavus dalelėms išsiskyrę didelės energijos fotonai ar kiti bozonai virsta materijos dalelėmis) „kova“ tarp antimaterijos ir materijos pakrypsta į materijos pusę. Ilgą laiką tai buvo didžiulė visatos myslė, nes po didžiojo sprogimo susikūrė vienodi kiekiai materijos ir antimaterijos todėl visa materija turėjo sureaguoti su antimaterija ir liktų tik energija. Tačiau visai neseniai mokslininkai išsiaiškino, kad tai C ir P simetrijos pažeidimo padarinys (angl. CP violation) dėl kurio tam tikrose reakcijose materija reagavo ne visiškai taip kaip antimaterija.

4. 10^-10s. Leptonų Epocha. Visata pakankamai atvėsta, atsiskiria visos 4 sąveikos. Kvarkai pradeda formuoti leptonus (taigi ir nukleonus). Visatoje nebelieka antimaterijos (svarbu paminėti, kad liko tik 1% materijos išsiskyrusios po didžiojo sprogimo. Visa kita sureagavo su antimaterija ir išnyko).

5. 10^2s. Fotonų Eepocha. Taigi mūsų visata jau 2 min. amžiaus. Visatos temperatūra 10^9 laipsnių ir pagaliau susiformuoja atomai. Vadinasi baigiasi visatos Banginis (arba radiacinis) etapas ir pradeda vyrauti materijos etapas (dalelės stabilizuojasi).

6. 10^13s. Visata ir toliau vėsta bei plečiasi (nors ir ne taip staigiai kaip pradžioje – baigėsi visatos infliacija). Svarbiausias įvykis šiuo laikotarpiu – visatos praskaidrėjimas. Pagaliau elektromagnetiniai plazmos debesys susikondensuoja.

7. Milijardas metų. visata kupina įvairiausių elementų (turbūt surinktumėme visą Mendelejevo lentelę :)). Sunkūs elementai kaupiasi į sankaupas, kurių viduryje nuo trinties kaista. Susidaro progalaktikos ir saulės sistemos.

8. 5 milijardai metų. Formuojasi pirmosios juodosios skylės ir supernovos (kai kurios žvaigždės jau paseno).

9. 13,6 milijardo metų (2009 Vasario 19 20.10) Pilnai susiformavusioje Saulės sistemoje, Paukščių tako galaktikoje, Žemėje prie kompiuterio sėdi homo sapiens ir rašo straipsnį apie visatą 🙂 (Autoriaus pastaba: pirmieji 3 visatos formavimosi etapai buvo įdomesni). Visata vis dar plečiasi, plėtimasis greitėja, bet nieko ytin svarbaus nevyksta (nors kažkur ženevoje didieji žmonijos protai tuoj bandys atkurti 2 ir 3 vystymosi etapus :)).



Didysis sprogimas buvo įrodytas 1964, kai atstiktinai vos įjungus naują didžiulę radio anteną buvo sugauti keisti trigdžius primenantys signalai (pirma manyta, kad kaltos balandžių išmatos antenos lėkštėje). Vėliau suprasta, kad girdima foninė mikrobangų spinduliuotė. Mus pasiekiantys senosios visatos atgarsiai (tiksliau fotonų eroje susikūrusi radiacija). Kiekvienas iš mūsų net nežinodamas tapo šio monumentalaus ir didingo reiškinio liudininkais. Įjungus televizoriuje nepasirinktą kanalą visas ekranas pilnas juodų ir baltų taškelių (na kaip sakoma burzgia), jei ne FMS ekranas būtų tiesiog juodas (nebent kelios linijos susidarytų dėl mobiliųjų telefonų ar kitų bangas skleidžiančių aparatų).


22 Komentarai

  1. Xpoint parašė:

    Pastaba: Deja neradau geresnės iliustracijos (timeline\’o), tačiau čia irgi galite pamatyti minėtus Visatos formavimosi etapus

  2. Xpoint parašė:

    Tie kas nori išsamiau nagrinėti šią temą spauskite ant timeline\’o paveiksliuko, kad jį padidintumėte

  3. Grobuonis parašė:

    \"monumentalaus ir didingo\" … Aš žinau kieno čia įtaka.

    Anyway… lituanistas iš tavęs niekaip neišeina. Rašybos nemoki. Face it. Nors gali būt, kad situacija netgi šiek tiek gerėja.

  4. Xpoint parašė:

    🙂 na turbut rasytojas ir nebusiu… (^^)

  5. Originalas parašė:

    Balandžių išmatos ir sniegas ekrane labai panašūs, gerai sugalvojo. 😀

    Šiaip tai čia tik hipotezė, nes nieks realiai nežino.. Kažkada žmonėms atrodė, kad aplink žemę kitos planetos sukasi, bet taip tik atrodė, kol nepamatė, kad aplink saulę žemė iš tikro sukas..

    Lygiai kaip dabar tik atrodo, kad visata plečias, bet galbūt vėliau pamatysime, kad čia visai dėl kažko kito toks įspūdis.. Lygiai kaip su balandžių išmatom pirmiausiai apsigavo. Taip ir dabar labai realu, kad čia labai juokingos tos teorijos, nes gali būti visiški nusišnekėjimai pro šalį. 🙂

    Taip pat kažkas yra neteisus su \\\\\\\"nieks iš niekur uždaroj sistemoj neatsiranda ir nedingsta\\\\\\\", nes iš kur atsirado pradinė energija?

  6. Xpoint parašė:

    tavo argumentai visiskai suprantami, tik as manau, kad mes kaip tik dabar esam \"apvalios zemes\" fazeje. Didysis sprogimas yra teisingas kelias… nes statiska amzina visata truputi keistai atrodytu. 🙂 dabar del to energijos tvermes desnio. Nezinau ar esi paazenges fizikoj ar seip megejas, bet yra toks dalykas neapibreztumas… kuris leidzia dalelei atsirasti is niekur (vakuumo) su salyga, kad ji tuoj anihiliuosis ir sumine energija ir pan nepakis. Kodel viena dalele negalejo sukelti erdvelaikio sutrikdymo del kurio ivyko didysis sprogimas. 🙂 Labai malonu, kad yra zmoniu besidominciu fizika ir mokslu aciu!

  7. Press parašė:

    to xpoint: patarčiau pasiskaityt visatos atšokimo teorija manau tau patiktu.:)

  8. Grobuonis parašė:

    Press, manai, jis neskaitęs atšokimo teorijos? O šiaip iš esmės, ten tas pats, tik plius predictionai, kas buvo prieš tai.

    O dėl Originalo… Žmogau… Viskas gali atrodyti kvaila ir juokinga. Daugybė teorijų kada nors atrodys taip juokingai, kaip pyrago su razinom variantas. Ir dabar, vaidindamas visažinį, juokingiau atrodai tu pats. Nes kiti kuria tas teorijas ne šiaip sau, o tam, kad sužinotų, kur, po galais, ta tiesa tupi. Ir baik burbėt, jeigu pats prie to neprisidedi. Juk nieks nesako, kad šitos teorijos yra gryna tiesa, mes tiesiog kolkas nesugalvojom nieko geresnio. Gal aš čia šiaip tave veltui užsipuoliau, bet tikrai susidarė toks įspūdis, kad tau malonu neigti bet ką, bet kur ir bet kodėl, nė nepasižiūrėjus kaip ir kodėl yra taip ir ne kitaip. Linkiu plačiau matyti.

  9. Xpoint parašė:

    🙂 aciu Grobuoni… beveik atsakei uz mane ;D taip as zinau atsokimo teorija… taip erdves atomai veza 😀 o del tu pudingu… esu ragaves tik kazkoki chemikalu pilna… is uzsienio… 🙁 o istikruju manau tas modeliu \"grazinimas\" yra panasiai kaip kompe loading\’as 0% kai chebra issoko is medziu 2% kai ugni ikure… Archimedai ir t.t. 10%… dabar, net bijau sakyt… gal 60% (is tikruju nezinom nei kiek 😀 mes vis dar ties 0%, bet zinom apie musu zeme \"pavirsutiniskai\" normaliai)… 😀 ir tu nepaneigsi, kad 2+2=4 todel ir releatyvumo ir neapibreztumo ir t.t. paneigti nepavyks… bet apklijuot UPDATE\’ais ir pataisyt ne tokias akivaizdziai suvokiamas vietas visada bus galima…

  10. Grobuonis parašė:

    Releatyvumą paneigt būtų mažiau nei elementaru. O vat reliatyvumą… Su juo tai būtų bėdos.
    Erdvės atomai neveža. Nebent iki psichiatrinės. O šiaip tai… Įdomu būtų. Ir, įsivaizduok, ne rutuliukai, o simpleksai… Ooooūūū jė. Būtų tobula.
    Ir šiaip… Jėgiškiausia ne tai, kad 2+2=4, bet, kad ir 4=2+2. Va čia jau prasideda awesomness.
    Su žmonijos loading\’u: maximum 0,6 proc. Maximum.

    Prašom, by the way.

  11. Xpoint parašė:

    Nu nors imk ir nusisauk su duru rankena ;D gal tau i filologyna stot (joke)… na kita vertus mes juk ne daugiau 6% smegenu isnaudojam… tai visai imanoma… zn jei dabar 0.6 tai isnaudodami 30% gfal ir daugiau turesim

  12. Grobuonis parašė:

    Ne, palik tą durų rankeną. Kuo ji tau nusikalto? Prašom man charakirį su šaukštu. Ir parūpink man vietą pirmoj eilėj, kad galėčiau stebėt šitą sceną [gal pavyks kraujo mėginių su DNR prisirinkt… Tada galėsiu užsiauginti my own you….]
    Ir velniop tą filologyną, aš elementariausios pagarbos lietuvių kalbai reikalauju. Nieko daugiau.
    O aš manau, kad jeigu jau su 6 proc. iki 0,6 prisirausėm, tai čia toli gražu ne riba. Ir su tais varganais šešiais mes galim iki šimto prisiknist… Bet reiks daug laiko… Ir daug autistų.

  13. Xpoint parašė:

    elementariausios pagarbos lietuviu kalba tikrai nusipelno ir gauna… hmm… i su tais procentais ir laiku tai gryna releatyvumo teorija. mase turinciam kunui norint pasiekti C reikia arba begales laiko ir normalaus pagreicio arba normalaus laiko ir begalinio pagreicio

  14. Grobuonis parašė:

    Releatyvumo teorija? Kad negirdėjau tokios…

  15. Xpoint parašė:

    🙂 toks bicas Einsteinas sukure…

  16. Grobuonis parašė:

    Tai šiaip reliatyvumas o ne releatyvumas.
    [Einšteinas kape apsiverstų iš tokio tyčiojimosi, jeigu dar būtų ten kam vartytis.]

  17. pureass parašė:

    geras strapsns 🙂

  18. Xpoint parašė:

    Aciu labai 🙂 dazniausiai kritikos susilaukiu …

  19. Grobuonis parašė:

    Tai tu tik džiaukis, kad kritikos susilauki. [Aišku, naudos būna tik iš konstruktyvios kritikos ir tik dėl jos verta džiaugtis.] Jeigu nebebūtų kur tobulėti – nebebūtų dėl ko gyventi.

  20. Xpoint parašė:

    😀 oj patikek man dar yra kur tobulet, o del kritikos… deja dazniausiai ji buna visiskai nekonstruktyvi 😛

  21. Xpoint parašė:

    Wow tikrai gera straipsnio iliustracija… 🙂 paziurekit kas netingit

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.