JAV rinkos reguliuotojai tiria ryšio operatorių ir gamintojų draugystę

Kaip praneša naujienų agentūra Reuters, keletas neišaiškintų Jungtinių Amerikos Valstijų senato deputatų, davė užduotį Federalinei Ryšių Tarnybai (angl. Federal Communications Commission – FCC) ištirti kokią įtaką telekomunikacijos produktų bei paslaugų rinkai daro mobiliųjų telefonų bei ryšio operatorių bendri pasiūlymai vartotojams. Laiške, kuris buvo išsiųstas tiesiogiai FCC institucijos pirmininkui Maiklui Koopsui (Michael Copps) buvo išreikštas susirūpinimas dėl galimos šio reiškinio žalos lygiaverčiam konkurencingumui ir netgi apskritai inovacijų plėtrai. Tyrimas buvo inicijuotas abiejų politinių senato grupuočių atstovų, tiek respublikonų, tiek demokratų.

Apple bendradarbiavimas su AT&T yra vienas geriausių verslo metodikos pavyzdžių, kurio galimą žalą FCC ir paskirta išaiškinti. Abi šios įmonės jau buvo susilaukusios kritikos dėl tokios veiklos, nors Apple bendradarbiauja ir su daugeliu kitų mobiliojo ryšio operatorių Europoje, tačiau kiekvienoje iš šalių tik su viena ir dažniausiai didžiausią įtaką turinčia kompanija. JAV netgi buvo iškelta nemažai bylų, kuriose teigiama, kad dėl tokio prekybos ir paslaugų teikimo modelio smarkiai nukenčia vartotojai, kadangi rinkoje įsivyrauja monopolija, o tai savo ruožtu išpūstai kelia produkcijos kainas.

Nors mobiliųjų telefonų gamintojų ir ryšio operatorių draugystė pasipelnymo tikslai nėra naujas reiškinys (tas pats Android platformos pagrindu veikiantis G1 yra prekiaujamas tik T-Mobile žinioje ir su jos lipduku ant įrenginio), laiško turinys atskleidžia ir kilęs sambrūzdis parlamente indikuoja apie greitu metu ketinamus įgyvendinti veiksmus. Šį penktadienį nerimaujantys senatoriai dalyvaus bendrame susitikime, kuriame bus išsamiau aptartas šis klausimas.

5 Komentarai

  1. complexxL9 parašė:

    galetu \"israsti\" koki istatyma leidzianti naudoti irengini su pasirinktu paslaugos tiekeju ir jokiu isskirtiniu susitarimu.

  2. Megstu parašė:

    Pvz. Belgijoje pagal įstatymą visus telefonus turi pardavinėt be sutarties arba su,bet būtinai turi būti ir be,kad nepažeisti vartotojo teisių iš ten ir emiau savo iPhone 🙂

    Galėtų padaryti taip,kad visuose operatoriuose turėtų prekiauti telefonais tada daug patogiau būtų

  3. complexxL9 parašė:

    butent tai ir turejau omeny, dabar negali pasirinkti norimo operatoriaus arba norimo aparato, turi imti derini. absurdas.

  4. pushaz parašė:

    Ko noret,daugumoj saliu visi operatoria \"draugauja\",ju draugyste zmones tikrai nepalanki,kaip complexx sale,turi imt derini.
    Tuos istatymus LT leidzia tie,kuriems tai palanku,jei neklystu,99% seimo naudoja omnitel rysi vis dar uz dyka 😀

  5. suck4it parašė:

    Tai, kad deja visi seimo nariai naudojasi rysiu uz dyka, nes viska apmoka is mokesciu moketoju pinigu.. 😀

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.