Microsoft išleido Windows Mobile 6.1

Kompanija Microsoft vakar, balandžio pirmąją, oficialiai išleido ilgai liaupsintą Windows Mobile 6.1 – iki šiol buvusios Windows Mobile 6,0 atnaujinimą.

Windows MobileMicrosoft operacinė sistema, skirta mobiliesiems įrenginiams, paremta išleidimo metu naujausia Windows CE branduolio versija. Windows Mobile gyvuoja dar nuo 2000 metų.

Pastaruoju metu Windows Mobile yra galima trijų modifikacijų: Windows Mobile Classic – skirta delninukams (PDA) su liečiamuoju ekranu ir be mobilaus telefono funkcionalumo, Windows Mobile Professional – delninukams (PDA) su liečiamuoju ekranu ir telefono funkcija bei integruotomis ryšių (pvz 3G) technologijomis ir Windows Mobile Standard – sumaniesiems telefonams be liečiamojo ekrano ("telefoniškam" naudojimui viena ranka).

Nors Windows CE pamatai ir nematė didesnių permainų dar nuo 2006 metų, Microsoft per šį laiko tarpą spėjo išleisti keletą Windows Mobile versijų: Windows Mobile 5.0, 5.5 ir Windows Mobile 6.0. Atnaujinimai atnešdavo papildomo funkcionalumo ir patobulintas sąsajas. Windows Mobile 6.0 neatnešė daug inovacijų, lyginant su 5.0/5.5, tiesiog įgavo Windows Vista išvaizdą ir labiau "apšlifuotą" sąsają bei keletą smulkių pakeitimų. Tačiau ką naujo atneša Windows Mobile 6.1?

Visų pirma reikia suvokti, kas yra laikoma Windows Mobile 6.1 "išleidimu". Nes Windows Mobile taip paprastai į savo įrenginį neįsidiegsi: atnaujinimą ROM pavidalu turi pateikti įrenginio gamintojas. Jeigu įrenginys nėra naujas, greičiausiai atnaujinimo jam nebebus, nes įrenginio gamintojui nėra jokio tikslo mokėt papildomus licenzinius mokesčius Microsoft, kurie neatsipirks…

Windows Mobile 6.1 RTM versija – jau kuris laikas, kaip išleista įrenginių gamintojams, kad galėtų pradėt ruošti ROM atnaujinimus savo įrenginiams. O atnaujinimus paviešinti galį tik po oficialios "išleidimo" datos. Microsoft net uždraudė iki Windows Mobile 6.1 "išleidimo" greit išleisiamo Sony Ericsson Xperia X1 reklamoje rodyti bet kokius vaizdus iš Windows Mobile 6.1, išskyrus Home Screen. Nors pasitaikė ir nutekėjimų iki "išleidimo" .

SonyEricsson Xperia X1

Windows Mobile 6.0, nors ir pasižymėjo gerai vertinamom savybėm, nebeatrodė taip įspūdingai greta Apple iPhone ir naujausių Symbian leidimų, kurie puikuojasi gausiom ir įspūdingom animacijom, nors funkcionalumu, patogumu bei lankstumu nė iš tolo taip ir neprilygt.

Windows Mobile 6.1 daugiausiai atnaujinimų atnešė Standard – sumaniųjų telefonų be liečiamųjų ekranų platformai, kuri tampa vis patrauklesne. Tad Technews.lt trumpai apžvelgs būtent Windows Mobile 6.1 Standard atnaujinimus.

Visų pirma, Standard gavo visiškai naują dinaminį Home Screen (kurį vėliau galima tinkinti), nors visada būdavo galima rinktis iš gausaus trečiųjų šalių sukurtų Home Screen asortimento (arba pačiam susikurt savo). Taip pat išplėtotos jungimosi prie domeno galimybės, patobulintos Microsoft Exchange galimybės ir push e-mail galimybės. O naršyklė Internet Explorer Mobile pagaliau gavo trūkstamą dinaminio priartinimo funkciją (leidžiančią 320×240/240x320px raiškos (QVGA) ekrane gana patogiai naršyt didelius puslapius) bei Adobe Flash ir Microsoft Silverlight palaikymą! Pagerintos Office Mobile redagavimo priemonės, atsirado SMS gijos. Ir daug kitų smulkių pakeitimų – kaip visada…

Windows Mobile 6.1 Standard išankstinės (nutekėjusios) nuotraukos iš horizontalaus ekrano įrenginio.

Deja, bet kai visos kompanijos skuba, HTC savo puslapyje net neužsiminė apie atnaujinimus. Maža to, HTC skandalo priežastys dar nėra išspręstos. Windows Mobile 6.1 atnaujinimas galėtų būti puiki proga išpsręsti esančias dabartinių HTC įrenginių problemas.

Ar sulauks HTC S730 sumanusis telefonas Windows Mobile 6.1 atnaujinimo?

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.