Mokslininkai sukūrė permatomą plastiką kuris stipresnis ir lengvesnis už plieną

Permatomas aliuminis buvo daugelio svajonė nuo tada kai jis pirmą kartą buvo paminėtas mokslinės fantastikos filme prieš kelis dešimtmečius. Bet Mičigano universiteto tyrinėtojai sukūrė šį tą geresnio. Tai beveik galima vadinti permatomu plienu.

Mokslininkai pradėjo kurti super stiprias nanostruktūras kaip nanovamzdžius, nanolazdeles ir nano plėveles. Tada iš jų jie kūrė dideles struktūras kurias galima būtų panaudoti. Bet finalinis produktas buvo prastas nanoproduktų atžvilgiu.

Mokslininkai dabar apeina šiuos sunkumus pasitelkę „velkro efektą“. Šis naujas polimerų ir klijų rinkinys susideda iš kelių vandenilinių jungčių tarp sluoksnių, kurie sulūžę gali lengvai susijungti su netoliese esančiomis jungtimis. Tai reiškia, kad medžiagą prskyrus (pvz. suplėšius), ją galima sujungti atgal ir ji bus tokia pat stipri kaip ir anksčiau.

Kad gautų daugiau informacijos mokslininkai ieškojo stipriausių naturaliai sukurtų mineralų. Jie tyrė perlo molekulinę struktūrą ir pastebėjo daug sluoksnių tarsi plytų suklijuotų tarpsluoksnine medžiaga („klijais“). Mokslininkai tokiu pačiu principu sukūrė permatomą plastiką naudodami polivinilio alkoholį kaip klijus.

Po kiekvieno klijų sluoksnio medžiaga buvo palikta džiūti prieš tęsiant su kitu. Tai buvo kartota 300 kartų kol gautas galutinis rezultatas: medžiaga plona kaip plastiko lakštas ir kieta kaip plienas

Kiekvienas klijų sluoksnis buvo „nuplautas“ vandeniu taip jam suteikiant neigiamą krūvį kas leido įsigalioti labai tvirtiems ryšiams net makroskalėje.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.