Susidurė JAV ir Rusijos dirbtiniai palydovai

NASA pranešė, kad kosmose susidurė Jungtinių Amerikos Valstijų ir Rusijos dirbtiniai palydovai. Komerciniams tikslams naudotas Iridium priklausė to paties pavadinimo JAV kompanijai, o į jį atsitrenkęs rusų palydovas jau kurį laiką neveikė. Kalbama, kad tai didžiausias iki šiol įvykęs incidentas, nuo to laiko kai į orbitą iš tuometinės Sovietų Sąjungos 1957-iais buvo paleistas pirmasis dirbtinis palydovas Sputnik.

Antradienį įvykęs susidūrimas nutraukė Iridium palydovo veiklą ir paliko daugybę abiejų kūnų nuolaužų. Tai, pasak NASA, įvyko maždaug už 800 km iki artimiausio žemės taško, teritorijos Sibire, Rusijoje. Tikimasi, kad nuolaužos sudegs atmosferoje krisdamos į žemę ir nepažeis kitų mechanizmų.

Kadangi aplink žemę jau dabar skraido daugiau nei šeši tūkstančiai dirbtinių palydovų, kompanijos susijusios su šia veikla jau dabar mąsto, kaip išvengti vis didėjančios susidūrimų rizikos. Baiminamasi, kad šių palydovų nuolaužos gali pažeisti Tarptautinę Kosmoso Stotį (ISS) arba erdvėlaivį Shuttle, kuris turėtų būti paleistas kitą mėnesį.

BBC pateiktoje nuotraukoje matote Iridium palydovo modelį

3 Komentarai

  1. marazinas parašė:

    Kur aplinkosauga žiūri kai ten toks šiukšlynas? 🙂

    O jeigu rimtai, tai kartu ir sunku įsivaizduot kaip tokioj erdvėj du palydovai vienoj vietoj atsidūrė, o kartu ir sunku įsivaizduot kaip juos reik paleist, kad jie kada nors neužkliudytų kitų.

  2. hd797pg2810s parašė:

    Pastoviai koreguojant jų trajektorijas.
    Vienas neveikiantis, belenkaip skrendantis, kitas gal mažai prižiūrimas.

  3. audriens22 parašė:

    Padengtu visas dalis,kad nesudegtu krentant i zeme,galeciau rinkti ir vezti i Kusakoski kaip elektronines atliekas 😀

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.