Ubuntu paleidžia Gutsy Gibbon į laisvę

Jau šiandien pasirodė galutinė, populiarios Linux distribucijos Ubuntu 7.10 versiją, dar žinoma kaip Gutsy Gibbon. Pavadinimas, kaip įprasta – mielas, tačiau už jo slepiasi tikras žvėriukas, kurio beta versiją jau išbandė ir naudoja tikrai nemažai vartotojų. Ši nauja Ubuntu operacinės sistemos versija mums pasiūlys dar geresnį suderinamumą su įvairiais produktais, o ypatingai su ATI vaizdo plokštėmis, kurios praeitoje 7.04 – Feisty Fawn versijoje turėjo nemažų problemų.

Šios, vienos populiariausių, nekomercinės operacinės sistemos įkūrėjas Mark Shuttleworth teigia, kad Ubuntu užtikrintai skinasi kelią į priekį. Pasak jo, Ispanijos valstybinės įstaigos jau turi maždaug 20 tūkstančių kompiuterių su šia OS, o visos Rusijos mokyklos savo kompiuteriuose įdiegė Ubuntu, ir pakeitė, niekam ne paslaptis daugumą nelegalių Windows kopijų. Beje ne tik šios šalys ėmėsi naudoti atvirojo kodo programinę įrangą – dar keletas šalių aktyviai skatina tokią OS gyventojų, darbo stočių/serverių, biurų ir kitokių sferų vartojimui.

Jau dabar Europoje bei Amerikoje kompiuterių gamintoja Dell siūlo Ubuntu pasirinkimą, kaip pakaitalą Microsoft Windows operacinei sistemai. Nors ir Ubuntu vadovai nefiksuoja nei operacinės sistemos parsisiuntimo , nei įdiegimo skaičių, bei nerenka asmeninės vartotojų informacijos, ką žinome mėgsta daryti Bilo Geitso vadovaujama Microsoft, Mark Shuttleworth tikisi, kad pasaulyje jau yra per šešis milijonus aktyvių Ubuntu vartotojų.

Ubuntu iki šiol siūlė7.10 Feisty Fawn versiją. Galutinį 7.10, variantą galima parsisiųsti ketvirtadienį, t.y. šiandien. Be abejonės, galima užsisakyti ir nemokamą naujos sistemos kopijų komplektuką, sudarytą iš trijų diskų, kurie skirti „pasidalinti su draugais“. Gutsy Gibbon siūlys visą rinkinį naujų apsaugos naujovių, dėl kurių reikalingumo galima stipriai suabejoti. Nuo šiol nauji Linux vartotojai neturėtų skųstis dėl blogo suderinamo su Windows NTFS particijomis, nes naujoji versija tokiuose loginiuose diskuose gali tiek skaityti, tiek įrašinėti informaciją. Kalbant apie grafinius aspektus reikia pastebėti integruotą Compiz 3D grafinę terpę, kuri įsijungia automatiškai jei tik yra tam suderinama įranga, konfigūruojamas X(Linux įprastinis grafinis variklis leidžiantis lengviau pasirinkti atitinkamus vaizduoklius, jų rezoliucijas). Be visų minėtų privalumų Gutsy Gibbon mums siūlys ir darbalaukio paiešką bei greitą vartotojų pakeitimą.

Reikia pripažinti, kad nauji vartotojai dažniausiai turėdavo problemų su spausdintuvais. Ši problema buvo visiškai ištaisyta ir pati įrenginio įdiegimo procedūra visiškai automatizuota. Mark Shuttleworth kalbėjo apie itin didelį Ubuntu spausdintuvų tvarkyklių panašumą į Mac OS X. Jis sakė, "mes jau visai netoli to, kad jūsų spausdintuvas dirbantis Mac, dirbtų ir Ubuntu aplinkoje. „To mes dar nepasiekėme, tačiau esame visiškai netoli.“ Ubuntu 7.10 taip pat šifruos kietuosius diskus, naudos AppArmor apsaugos bazę, efektyviau išnaudos elektros energiją mobiliuosiuose įrenginiuose bei suteiks geresnį klientų palaikymą.

Čia galite pasirinkti ir parsisiųsti Jums tinkančią 7.10 Gutsy Gibbon versiją

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.