AMD AM5 platforma naudos LGA1718 lizdą

Dabar AMD savo procesoriams naudoja AM4 procesorių lizdą, kuris yra PGA tipo. Tai reiškia, kad kontaktų kojelės yra ant procesoriaus. Sekantis lizdas, kurį naudos AMD, bus AM5 ir jis bus LGA tipo. LGA reiškia Land Grid Array. Tokio tipo procesoriaus lizde visos kontaktų kojelės yra pagrindinėje plokštėje. AMD LGA lizdą naudoja su „Threadripper“ procesoriais, tad kompanijai tai nebus naujiena. „Intel“ LGA lizdą savo masėms skirtose platformose naudoja jau daugelį metų.

Būsima AM5 platforma turės LGA1718 lizdą ir išlaikys esamą kvadratinę formą (40 mm x 40 mm). Skaičius po LGA nurodo kontaktų kiekį. Palyginimui, AM4 lizdas turi 1331 kontaktą. Su būsima AM5 platforma taip pat gausime DDR5 atminties palaikymą, bet PCIe 5.0 standarto AMD palaikyti neplanuoja. Kiek dabar žinoma, PCIe 5.0 palaikymas bus suteiktas tik EPYC procesoriams su „Zen 4“ branduoliu. Pirmosios AM5 pagrindinės plokštės turės 600 serijos mikroschemų rinkinį, o pirmieji procesoriai bus „Zen 4“ architektūros. Kol kas apie „Zen 4“ turime tik gandų. Pagal juos, šių procesorių išleidimas įvyks tik 2022 metų pabaigoje.

9 Komentarai

  1. kernelis parašė:

    Na va, pagaliau paaiskejo lizdo tipas 🙂 As siaip tai abejoju, ar consumer’iniai ZEN4 iseis 2022. Man tokia nuojauta, kad 2022 jie isleis 6N ZEN3 refresh su atnaujintu IO chiplet’u, kuris prides DDR5 support’a ir tiek.

  2. StrelokRTX parašė:

    Kodėl AMD nutraukia PCI-e 5.0 support. Labai keista būtų jeigu prie 4.0 grįžtu.

    • kernelis parašė:

      Ziurint kuri konkreciai tas tweet’as turi omenyje – CPU ar PCH ar abu. Jei PCH – tai siaip greiciausiai del energetiniu dalyku. x570 jau prie 4.0 reikalauja aktyvaus ausinimo esant didesniam load’ui, tai prie 5.0 butu dar kebliau, nebent AMD pradetu naudoti geresne litografija chipset’ui, ko jie siuo metu greiciausiai tikrai nenoretu daryti. Jei CPU – truputi keistoka. Atrodytu re-use’inti Genoa IO chiplet’o IP ir padaryti mazyte jo versija (kaip kad ZEN2/3) butu maziau perestroiku, bet turbut yra kazkas, ko dar nezinom.

      Realiai tai koks skirtumas – kol PCIe 5.0 bus is praktines puses reikalingas, jie jau bus isleide N-taja AM5 karta, kuri tures 5.0.

  3. GreenZebra parašė:

    Taip gaila, kad pereis i LGA, nes realiai ant procesoriaus sunkiau sulankstyti pinus negu ant motinines. O tuo labiau ateityje bus tokia pats situacija kaip su lga 1155/1150. Turi procesoriu i7 ar serverini koki, bet negali rasti nebrangios motinines 🙁

    • kernelis parašė:

      Sitas nelabai galioja prie didelio pin’u tankio. AM5 dydis liks identiskas AM4, tad 1700 adatu tam paciam plote butu toli grazu ne tokios stiprios, kaip kad buvo ~1300 ar tuo labiau ~940 ant senesniu lizdu. As asmeniskai esu uz LGA. Realybej CPU yra labiau judanti dalis, nei MB kas del upgrade’u ir pan.

    • EgidijusL parašė:

      Pirkausi dėvėtą cpu ir radau lenktą PIN’ą, gerai jog prieš dedant pažvelgiau per kitokį šviesos kampą, kitaip net nematyti buvo. Išimant AMD cpu su pakepusią pasta tikrai cpu PIN’ai manau kenčia (kai dažnu atveju su aušinimu pasiima cpu).

    • sqt3ris parašė:

      Bet intel palaike tik 2 kartas, tai jei amd islaikys 3-4 kartu palaikyma tai ir motininiu bus kur kas didesnis pasirinkimas ir aisku kaina mazesne. Beto tik intel ir pirko tuo metu visi nes amd fx ne kazka buvo tai paklausa irgi prie kainos dasideda.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.