Azijos testuotojai praneša, kad „Comet Lake-S“ procesoriai kaista stipriai

Azijoje jau galima gauti dar neišleistų „Comet Lake-S“ procesorių, o juos turintys atlieka įvairius testus. Labai tikėtina, kad testuojami procesoriai yra inžineriniai pavyzdžiai, bet nuo išleidimui paruoštų „Comet Lake-S“ procesorių turi skirtis mažai.

Pasak ankstesnės nutekėjusios informacijos žinome, kad i9-10900 serijos procesoriams reikės daug elektros energijos. Apkraunant visus branduolius procesoriui bus leidžiama siurbti 170 W (P1), o maksimalus procesorių elektros suvartojimas bus apribotas ties 224 W (P2).

Teigiama, kad su geru oro aušintuvu 10 kartos „Core“ procesoriai staliniams kompiuteriams kais iki maždaug 90o C. Turint AIO aušintuvą reikėtų tikėtis apie 80o C temperatūros. Suprantama, viską reikia vertinti atsargiai, nes nežinome, koks tiksliai buvo testavimas ir kokios buvo sąlygos.

22 Komentarai

  1. aiwaris parašė:

    primena AMD fail su 5Ghz cpu 😀

  2. Daimonass parašė:

    Mane kažkaip nestebina šita info.. Po Ryzen išleidimo, Intel tapo tikros keptuvės.

  3. BC00 parašė:

    Ryzen nėra tokie jau šalti 🙂 Tankus 7 nm techprocesas karštį pozicionuoja į vieną konkretų tašką.

    • bugslalaila parašė:

      Tikriausiai turima omeny, kad el. energijos suvartojimas ženkliai didesnis, o temperatūros, tai vyšnia ant torto)

      • kernelis parašė:

        Didesnis lyginant ka su kuo?

          • kernelis parašė:

            O konkreciau ir skaiciais? Ta prasme, 7nm tranzistoriai naudoja maziau energijos, nei tarkim 14, jei vertint apskritai pacia litografija (TSMC). Taciau lyginant produktus, reikia lyginti efektyvuma, nes nebus taip, kad net ir panasus skirtingu kartu produktai produktai tures lygiai tiek pat tranzistoriu ir dirbs lygai tokiu pat dazniu. Jeigu ZEN2 ir eikvoja kazkiek vidutiniskai daugiau energijos, nei ZEN1/+, jo efektyvumas vistiek didesnis, o pastarasis yra esme.

            O del to saltumo ir karstumo, tai cia pirma reiktu isivest skaicius, kada yra kuris. Mano 3700X, nejungiant PBO yra visiskai saltas mano standartais, nes nemaciau, kad su BQ DR4 kiltu daugiau virs 60-65 (iskaitant stress testus). Su PBO butu zenkliai daugiau, del to as jo ir nenaudoju. Noriu islaikyti peak efektyvuma, PBO man priduoda ~250MHz (all core) ir man tas faktiskai 0 skirtumo is praktines puses.

            Zodziu ka as norejau pasakyti, kad reikia ziuret i efektyvuma, o ne temperatura per se. Kad Intel turetu toki pati nasuma, kaip dabar AMD turi, rys tikrai daugiau energijos ir kais daugiau – manau cia ta turejo omenyje zmones, o ne absoliutines reiksmes.

            • BC00 parašė:

              Aš šiek tiek su savo 3700X manual OC žaidžiu. Praktiškai nelieka temp resursų uždėjus 1,3 V ant Prime95. Su NH-U12A greitai priartėja prie 85 C.

              Nejungiant visokių MCE ir Intel 8/9th gen topiniai nėra jau super karšti. Pavyzdžiui stock 8700K su NH-D15S ant to pačio Prime ~55 C. Bet kai pradedi kišti nagus, tai viskas greitai pasikeičia. Tas pats ir su Ryzen.

              • kernelis parašė:

                As su manual net nebandes nieko. Kai tik nusipirkau, buvau ijunges PBO ir prikonfigines ten visokiu power reiksmiu dideliu, tai su max heat prime95 man netoli 95 buvo (minetas BQ DR4) 😀 Aisku as su PC komponentais retai kada zaidziu, tai tiketina, kad pvz pastos kieki neoptimaliai parinkau ar pan. Bet vistiek truputi buvo „WTF“. Paziurejau linux’e man kompilinant skirtumas mazdaug 200MHz su tuo PBO. Tai isjungiau viska velniop, dabar 88W limitas ir viskas „uogyte“. Kaip jau esu rases, as nesu ten didelis OC/tune megejas, man svarbu trys dalykai „good enough, silent and stable“.

                • BC00 parašė:

                  Pastos kiekis per daug nenulems rezultatų, nebent CPU koks TR’as arba labai jau pašykštėta 🙂 PBO jau ir taip sukelia ten limitus, o 95 C tikrai labai toasty, turėjo pradėt throttlinti dar prieš įlipant į 90 C.

          • kernelis parašė:

            Ai, ten tu turbut omenyje turejai tuos, kurie apie Intel rase. As maniau, kad ZEN skirtingas kartas ir karsti. Ignoruokit zodziu, jau negaliu istrint post’o to 😀

  4. BC00 parašė:

    Įdomu, ar kas teisiškai neprisikabins prie Intel dėl 3x neatitikimo tarp TDP ir realių W 😀

  5. Daemon parašė:

    Kiek pamenu, R9 rekomenduojama vanduo, tai realiai ir šitas i9 ant vandens turėtų eiti.

    • adex parašė:

      Geras oras ne ka blogiau uz vandeni, asmeniskai jeigu kada deciau vandens sistema, tai su masinos radiatoriumi arba dvejais kur nors palepeje, ten pat apsigyventu ir vandens pompa. Na o is praktines puses tai kas yra sumokama uz vandens ausinimo sistema, tai toks orinis iseitu, kad gal belieka tik moralinis pasitenkinimas, kad va vanduo ir tiek…

      • BC00 parašė:

        Sakyčiau priklauso nuo to, ką aušinsi. Ką matau iš savo atliktų testų high end AIO stipriai lenkia geriausius orinius aušinant Ryzen’us.

        • adex parašė:

          Na as cia ziuriu is praktines puses, dirbtiniuose nesveikuose loaduose tai zinoma tas skirtumas matosi, o matosi del to jog turime skirtinga fanu skaiciu kas atsispindi bendrame oro sraute ir kitu niuansu, bet griztant prie praktinio kasdienio naudojimo ar visgi verta? Kai kuriais atvejais atsakymas, kad bus verta. Bet cia jau iskirtiniai atvejai kaip pvz OC aukstumos ar specifiniai workloadai, bet pagrinde tai niekas to vandens gerumo pries ora nei suuos nei paragaus. Kitas elementarus dalykas kaina, kiek geresniu vandens ausintuvu uz panasia kaina galima ipirkti kaip kad kainuoja koks nors NH-D15? Ir velgi kiek minetasis orinukas bus overkill’as tose paciose kasdieninese uzduotyse kai dauguma atveju tikrai nebus specifiniu poreikiu?

          • kernelis parašė:

            Pritariu. Ta prasme, as manau, kad kaip metodas „vanduo“ gali atausinti daugiau, taciau is praktines puses daugumoj atveju jis dedamas ne del butinumo, o del issikalinejimo/mados. As taip pat pridurciau, kad daugelyje atveju net OC neturi praktines naudos – grynai is inzinerinio pobudzio uz ~15% nasumo moketi ~2x blogesniu efektyvumu yra visiskai neracionalu. Man tai resursu svaistymas, bet as jau senas, tai cia gal del to 😀 Aisku, visada buna isimciu/corner case’u, kur tas negalioja.

            • Daemon parašė:

              Tikrai nesiginčyju. Pas mane Ryzen 5 ir normalus orinukas, ir tai „normalus“ tik dėl to, kad nesinori triukšmo, o kai load’as pas mane dabar ohoho pasiekė net 20%, bet ir tai tik kartais, tai realiai man jokio vandens ir nereikia, bet juk ne apie tai kalba. Juk ir tokiems nedideliems loadams ir tokių procų nereikia.
              Vat, jei jau drožt sistemą, tada ir tas geras AIO ne pro šalį.

          • BC00 parašė:

            Taip, kuo didesnis išskiriamo karščio kiekis (tą rodo TR testavimas), kuo jis labiau jis koncentruotas į vieną tašką (tą rodo Ryzen testavimai) tuo AIO turi galimybę pasirodyti našiau. Ten kur karščio nėra, kur vietoj normalios pastos dantų pasta, ten visi skirtumai tarp AIO ir orinukų susitraukia. Čia pavadinčiau bendromis taisyklėmis, bet yra ir išimčių, kai kažkoks aušinimo spendimas favour’ina konkrečiam CPU ir pan. Akivaizdu, kad už NH-D15(S) kaina vis dar tik išeina biudžetiniai AIO, bet aušinant Ryzen’us jie tikrai turi šansą būti efektyvesniais už geriausius orinius. O šiaip žodis VANDUO vis dar turi galios ūžliūliuoti sveiką protą tikint, kad skirtumas diena ir naktis 🙂

            • SoTOP parašė:

              Na už D15 kainą galima pasimti Arctic Freezer II 280, kuris dar nemažai „topiniais“ laikomų AiO užmestų.
              Kur oras laimi prieš vandenį, tai yra pereinant į dar mažesnes kainas, <70€ geri orinukai pirmauja viską įvertinus.
              O vanduo realiai atsiskleidžia ne CPU aušinant, o GPU. Pas GPU dedami aušintuvai silpnoki, net ir už pastaruosius geresni "after market" oriniai GPU aušintuvai ženkliai praloštų jau 140mm dydžio AiO arba custom vandens sistemai.

  6. BC00 parašė:

    Tas Freezer II bus geras, bet ar labai geras sunku pasakyt. Teko matyti ir silpnesnių testų, bet kol kas pats neprisilieti negali aklai visais tikėti 🙂
    Su GPU ir vandenėliu viskas aišku. Nėra jokių IHS dangtelių, iš esmės tiesioginis sąlytis su kristalu tai ir efektyvumas AIO labai aukštas.

    • adex parašė:

      Su gpu yra dar vienas svarbus niuansas, kad joks gpu orinukas nesugeba normaliai pasalinti karsto oro is case, ko pasekoja pradeda imti ta pati karsta ora ipac nuo mb puses kur jam nera kur detis tik vel buna isiurbiamas. Bloweris kaip ir ispucia bet velgi del savo niuansu jis blogiau uz aftermerket gaunasi. Tad vanduo cia jau turi proga suzibeti

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.