DI krikštatėvis sako, kad perspėjimai, jog jis kelia grėsmę žmonijai, yra juokingi, o darbo vietų praradimas nebus nuolatinis

Prof. Yann LeCun kartu su Geoffrey Hinton ir Yoshua Bengio 2018 m. laimėjo „Turing Award“ apdovanojimą už proveržį dirbtinio intelekto srityje. Šie trys vyrai ne veltui vadinami dirbtinio intelekto krikštatėviais.

Vos prieš kelias savaites G. Hinton paliko savo darbą „Google“, perspėdamas, kad įmonėms naudojantis galingesnėmis dirbtinio intelekto sistemomis, jos tampa vis pavojingesnės. Kaip ir daugelis, jis nerimauja dėl trumpalaikių pasekmių, kai internetą užplūs netikra informacija, už kurią, priėmus naują įstatymą, atsakomybė gali tekti dirbtinio intelekto bendrovėms, o ilgalaikis nerimas kyla dėl masinio darbo vietų praradimo ir dėl to, kad dirbtinis intelektas užims žmonių vietą kitose srityse.

Y. LeCun, kuris dabar yra vyriausiasis „Meta“ dirbtinio intelekto mokslininkas, kur kas optimistiškiau vertina dirbtinio intelekto raidą. „Ar dirbtinis intelektas užvaldys pasaulį? Ne, tai žmogaus prigimties projekcija į mašinas“, – sakė jis ir pridūrė, kad laikyti dirbtinio intelekto mokslinius tyrimus užrakintus būtų didžiulė klaida.

„Tai tas pats, lyg 1930 m. ko nors paklaustumėte, kaip ketinate padaryti turboreaktyvinį lėktuvą saugų. 1930 m. turboreaktyviniai lėktuvai dar nebuvo išrasti, lygiai taip pat, kaip dar nebuvo išrastas žmogaus lygio dirbtinis intelektas“, – sakė LeCun. „Galiausiai turboreaktyviniai lėktuvai tapo neįtikėtinai patikimi ir saugūs“.

Profesorius paaiškino, kad progresyvi pažanga gali padėti sukurti tokį pat galingą dirbtinį intelektą kaip žiurkės smegenys, tačiau jis neketina užvaldyti pasaulio, nes vis tiek veiks duomenų centre su išjungimo jungikliu. Jis pridūrė, kad „jei suvokiate, kad tai nesaugu, tiesiog jo nekursite“.

Praėjusį mėnesį ekspertai ir vadovai, įskaitant „OpenAI“ vadovą Sam Altman, įspėjo apie galimybę, kad dirbtinis intelektas gali lemti žmonių rasės išnykimą. Ekspertai nuėjo taip toli, kad palygino dirbtinį intelektą su branduolinio karo ir pandemijų keliama rizika. Daugiau nei du trečdaliai amerikiečių nerimauja dėl jo keliamos grėsmės civilizacijai, o Warren Buffett palygino DI sukūrimą su atomine bomba.

Šių metų pradžioje paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad tokie generatyviniai dirbtiniai intelektiniai kompiuteriai kaip „ChatGPT“ gali paveikti 300 mln. visą darbo dieną dirbančių darbuotojų, o bendrovės, įskaitant IBM, jau sustabdė darbuotojų priėmimą į darbo vietas, kurias galėtų užimti šios sistemos.

LeCun BBC sakė, kad dirbtinis intelektas nesiruošia visam laikui iš darbo išstumti daugybės žmonių, tačiau pažymėjo, kad darbas gali pasikeisti, nes nežinome, kokie bus svarbiausi darbai po 20 metų. LeCun pridūrė, kad nėra abejonių, jog ateityje kompiuteriai taps protingesni už žmones, tačiau iki tos dienos gali praeiti daug metų, jei ne dešimtmečiai. Pabrėždamas savo tikėjimą mašinomis, jis sakė, kad protingi kompiuteriai sukurs „naują žmonijos renesansą“ panašiai kaip internetas ar spausdinimo mašina.

18 Komentarai

  1. Diaxminde parašė:

    DI tik įrankis, kuris padės apmažinti nereikalingų tarpininkų skaičių. Ir labiausiai, kaip ironiškai beatrodytų, pačiame IT sektroriuje.

    • ojojoj parašė:

      Man tas DI isvis kazkoks briedas. Suprantu, kad ten kalbetis galima t.y. uzduodant koki nors klausima ir tau atsakys i klausima is irasytos informacijos/istorijos, bet ar tas DI gali mastyti? Nei ne, tai tiesiog yra informacijos prigrusta sistema, kuri atsako is jau irasytu duomenu informacija, bet sugalvotos minties savo negali pasakyti.

      • nemesis parašė:

        Lygiai taip pat kaip 99.999% žmonių, tik tiek kad geriau?

      • adex parašė:

        Briedas ar ne bet tai yra kur kas placiau nei kazkoks app telefone, visai realu jog greitu metu dauguma darbu fabrikuose gales pakeisti robotai valdomi DI kur siuo metu vis dar butini zmogaus igudziai, tik laiko klausimas kada tuos ,,igudzius“ gaus robotai. Apmazejus darbo vietu kazkokiu budu tures buti sprendziamos ir socialines zmoniu problemos. Na bet cia jau kita kiek platesne tema. Zodziu DI tikrai nera kazkoks zaisliukas pramogai, tai dalykas kuris is esmes pakeis pasauli neapazistamai, tik laiko klausimas kada ir kaip.

        • nemesis parašė:

          Fabrikuose DI ir robotai manau visiškai nė prie ko. Pasiūlyk jiems roboto mechaniką universalumu prilygstančią žmogui ir pigesnę nei žmogus, arba DI, ir jie paims garantuotai universalų protingai įkainotą robotą. DI ten jiem mažai reikalingi išvis…
          Nebent DI kuris sukurtų mechaniškai universalų robotą

          • adex parašė:

            Tai tu cia gal isivaizduoji robotus ant dvieju koju einancius i darba? As turiu omenyje apie fabriko liniju upgrade iki tokio lygio jog liniju robotai atliktu ne tik pasikartojancius veiksmus, bet galetu prisitaikyti prie kintanciu aplinkybiu, atpazinti brokus. Pacios linijos galetu isspresti menkus nesklandumus. Ar cia tau ir tas skamba kaip nesuprantama moksline fantastika?

            • nemesis parašė:

              Reikia susitaikyti, kad žmogus gamyklose liko tik dėl vienintelės priežasties – pigios darbo jėgos, t.y. jį pakeisti tam tikrose robotu yra brangiau.
              Tikrinti varžto kokybę reikia DI? Kam? Kad įtikintų kitus, kad ne varžtas blogas, o liniuotę keisti reikia?
              Kai „entelektas“ diskusijos nepatempia visuomet imi asmeniškai kitus menkinti?

              • adex parašė:

                ar tu esi bent ta ,,fabrika“ mates? is supratimo ir pasisakymu, kazkaip nemanau.
                tikiu jog senais laikais koks nors muzikas sienaudamas rugius, po to juos spragilu kuldamas, irgi galvojo jog jo pigios darbo jegos joks kombainas nepakeis.

                • nemesis parašė:

                  Bet DI nebuvo iki šiol, o jau pakeitė? Ar nepakeitė? Fabrike nuolat besikartojančiom užduotim (kurių yra 99.999%) reikia ne DI, o įperkamų robotų galinčių pakeisti žmonių daromą darbą. Tą, ką daro fabrikuose žmonės, sutrikusio intelekto asmenys gali daryti, o jums atrodo kad ten genijaus reikia. Epyc 😀

                  Atsidarykit youtube, apsišvieskit. Čia visur problemas išspręs DI? https://www.youtube.com/watch?v=IehP5SR82v4&t=81s&ab_channel=GLLCLanguages&Consultancy
                  Nė velnio neišspręs, robotai gali išspręsti visiškai be jokio DI. Šventos Teresės pagal tave fabrikus valdo ir žmones samdo? Samdo tik todėl, kad robotą pastatyt vietoj žmogaus tame darbe yra brangiau. Kiek kainuotų manipuliatorius daryt šituos pasikartojančius šabloninius darbus? Bet toks tikslus, ir su tiek reikiamų daviklių, ir su tokiu greičiu, ir su tokiom funkcijos, ir su protingu roboto tūriu ir t.t.? Ar į siurblį robotą DI įdiegsi ir jis pagal tave tuos darbus jau padarys?

                • nemesis parašė:

                  Paskaitykit kokį straipsniuką. Atsidariau pirmą po ranka, nes į temą papuolė ir rašo „Profesijų, su kurių atstovais gali konkuruoti DI, sąraše atsidūrė programuotojai, žurnalistai, tinklalapių kūrėjai, viešųjų ryšių specialistai, teisininkai, finansų analitikai, makleriai, vertėjai. Pastarieji jau jaučia pažangos daromą spaudimą. Modernios mašinos, gebančios rekordiškai greitai versti, pakeitė šimtus vertėjų, dirbusių Europos Sąjungos (ES) institucijose, teigiama įtakingame portale „Politico“.“

                  Kur gamyklos/gamyba čia parašyta a? Kelintu numeriu? Ar išvis parašyta? Gamykla ir intelektas (dirbtinis ar ne) čia du tarpusavyje mažai susijusios sritys. Gamyklų linijų projektavime intelekto reikia, o gamykloj reikia robotų (kurie realiai daugeliui užduočių dabar yra tiesiog per brangūs, arba per dideli žmogaus funkcijoms atlikti), o ne intelektualių teorinių išvedžiojimų kažkokių…

                • adex parašė:

                  nematau prasmes su tavimi kazka diskutuoti. pazangesiose valstybese viskas vis tobulinama ir zmogaus darbo jega pakeiciama masinomis, vos tik atsiranda galimybes, kad afrikoj bananu skynimas nebus robotizuotas dar ilgai tai cia faktas. na bet aisku tau geriau ziureti i treciuju saliu pramone ir pagal tai daryti isvadas. yra straipsniu apie pazanga pramoneje, prognoziu ir t.t. noresi susirasi, neturiu noro tau kazka irodineti, kai is esmes tau tik priesginiavimas, o ne esme rupi. nes as kalbu apie pramone o tu man rodai kaip greitai kinieciai cibulius pjausto ir blynus kepa.

                • nemesis parašė:

                  Tai ir nebus afrikoj, todėl kad žmogus (žemo intelekto) yra pigiau, nei robotas su dar žemesniu, nes aukšto ten ir nereikia. Ir vėl trūkt už vadžių vėl iš pradžių – gamykloms ne DI, o robotų reikia. O jie dabar lėti, dideli, brangūs, riboto funkcionalumo ir t.t.
                  Gamyklose procesai įvaldyti. Visiškai aiškus inputas ir visiškai aiškus norimas outputas, ir jokių interpretacijų čia jiems nereikia.

                  Aš išdėsčiau savo mintis, pagrindžiau pačiu pirmu atsitiktinai pamatytu straipsniu, o ten apie tavo gamyklų laukiamą DI ir jo pritaikomumą nė žodžio..

      • kernelis parašė:

        Galejimas „mastyti“ nera svarbu. Svarbu yra tai, kiek gerai DI sprendzia praktines problemas. O siai dienai ChatGPT4 puikiai issprendzia uzduotis, kurias mes duodame kandidatams i programerius 🙂

        • Darbdavys parašė:

          As siaip esu software engineer jau daugiau nei 10 metu tai man tas chatGPT kaip sugedes telefonas, zinai atsakyma geriausia pats(nes ant to dirbi) ir megini ji uzduoti chatgpt ir ziuri koki atsakyma duos tai dazniausiai gauni tiesiai per aplinkui ir dar pasenusia info, nepaliko jokio ispudzio, gal simple klausimam ar uzduotim ir gerai.. bet nieko naujo dar vienas search engime tik su galimybe labiau meluoti nes pateikta info daznai neatitinka realybes kodo prasme

          • kernelis parašė:

            3 versija bukesne sia prasme, bet 4 veikia gan ispudingai. Viskas priklauso nuo to, kaip parasai prompt’a ir ko tikiesi. Jeigu tau rupi labai specifiniai ir techniskai gilus klausimai, tai aisku, kad GPT nupjaus gryba, nes paprasciausiai nebus daug info, is kurios galetu apsimokyti.

            As i GPT ziuriu kaip i „asistenta“ kuriam galima deleguot kazkokius rutininius, mechaninius task’us. Tarkim turi XML’a, kuri tau reikia issiparsint ir su ta info kazka padaryti. GPT gali parasyti beveik visa koda, kuri po to greit apsitvarkai. Shell script’u, Makefile’u rasymui ir pan. dalykams gerai tinka, nes sutaupo laiko.

  2. EscO parašė:

    naudoju chatGPT teksto redagavimui, laikus suvienodinti pakeisti sakinio struktūrą, sugaudyti skyrybą

  3. svabas2 parašė:

    Turbūt bus kaip su išmaniaisiais, kiekvienas gausim po asmeninį mažą AI pazaist, o Pagrindinis globalus AI visus mus suskaičiuos padalins iš nulio ir ištrauks šaknį :DD . Neisivaizduoju kaip ten bus

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.