Europos Komisija teikia ACTA aukščiausiojo teismo peržiūrai

Prieštaringai vertinamas ACTA susitarimas, orientuotas į piratavimo mažinimą, bus teikiamas Europos aukščiausiajam teismui, tam, kad būtų išaiškinta ar jis neprieštarauja žmogaus teisėms, praneša IT naujienų portalas pcmag.com.

Europos Komisija nutarė kreiptis į Europos aukščiausiąjį teismą, tam kad būtų paaiškinta ar šiuo susitarimu nebus varžomos saviraiškos, informacijos ir panašios teisės. „ACTA nėra tam, kad būtų cenzūruojami ar išjungiami internetiniai portalai, susitarimas nevaržys internetinės laisvės. Tačiau teisinė peržiūra suteiks daugiau skaidrumo“ – teigė Europos Sąjungos komisaras Karelis De Gutchtas.

Pirmą karta ACTA buvo pasiūlyta 2007 metais, o oficialūs svarstymai buvo pradėti 2008 metų birželio mėnesį. JAV, Australija, Kanada, Korėja, Japonija, Naujoji Zelandija, Marokas ir Singapūras su šia sutartimi sutiko jau praėjusių metų Spalio 1 dieną, o to paties mėnesio 22 dieną dar 27 Europos Sąjungos narės ratifikavo sutartį. Tačiau, kad ji įsigaliotų ES, sutartį turi ratifikuoti ir Europos Parlamentas. „Aš tikiu, kad Europos Komisija yra atsakinga už tokius sprendimus ir žmonėms turi būti pateikta kuo daugiau informacijos. Taigi kreipimasis į aukščiausiąjį teismą įneš aiškumo dėl šios sutarties legalumo.“ – sakė De Gutchtas.




Protestai prieš ACTA vyko visoje Europoje.Greensefa (Flickr) nuotr.

Pastarosiomis savaitėmis Vokietija, Lenkija, Čekijos respublika, Slovakija ir Latvija atidėjo planus pasirašyti ACTA iki šią vasarą vyksiančių debatų šia tema Europos Parlamente. Taigi, ar interneto laisvė bus apsaugota, ar ne, turėtume sužinoti jau šią vasarą.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.