FTX kriptovaliutų biržos griūtis paveikė visą kriptovaliutų industriją

Trečiadienį kriptovaliutų kursai toliau krito, nes FTX kriptovaliutų biržoje įvyko griūtis. Kriptovaliutų milijardieriaus Samo Bankmano-Friedo prekybos platforma patyrė tai, kas paprastai vadinama „bank run“ (kai daugelis vienu metu atsiima savo pinigus), po to, kai JAV Federalinė prekybos komisija paskelbė pradėjusi tyrimą, ar „FTX Trading“ savaitės pradžioje neteisėtai tvarkė klientų pinigų išėmimo operacijas. Taip pat yra kaltinimų, kad FTX klientams nežinant investavo jų lėšas.

„Bank run“ įvardijamas kai daug indėlininkų vienu metu eina atsiimti savo pinigų iš banko. Paprastai taip atsitinka, kai žmonės mano, kad įstaiga netrukus taps nemoki. Kadangi dauguma banko pinigų yra tik popieriuje, o ne vietos saugykloje, dauguma indėlininkų, norinčių atsiimti lėšas, išeina tuščiomis rankomis, taip dar labiau padidindami paniką.

„Forbes“ pažymi, kad šis sukrėtimas sukėlė bangos efektą, dėl kurio antradienį Bitcoin‘o vertė nukrito 10 proc. ir dar 7 proc. trečiadienį iki 17 056 JAV dolerių – dvejų metų minimumo. Bitcoin‘o kaina ir toliau krito ir vienu metu nusileido iki 15 663 JAV dolerių, bet dabar vėl pakilo iki 16 752 JAV dolerių.

Pranešama, kad prieš visą šią situaciją „Binance“ derėjosi dėl susijungimo su FTX, tačiau iš sandorio pasitraukė. Reaguodamas į tai, „Binance“ generalinis direktorius Changpeng Zhao dažnai vadinamas tiesiog CZ, paskelbė „Twitter“ žinutę, kurioje pateikiamas visiems „Binance“ darbuotojams išsiųstas pranešimas.

CZ teigimu, „Binance“ neturi nieko bendra su FTX krize. Jis pabrėžia, kad tai nebuvo koks nors „generalinis planas“ pasitraukti iš sandorio. Vis dar vyksta deramas patikrinimas, o tai rodo, kad susitarimas nėra atšauktas, nepaisant to, ką teigia „CoinDesk“ „anoniminiai šaltiniai“.

„NEGALIMA prekiauti FTT valiuta. Jei turite maišą, tai turite maišą. NEPIRKITE ir neparduokite“, – patarė CZ.

Tikriausiai protingas sprendimas, turint omenyje, kad kriptovaliuta neturi kur eiti, tik aukštyn arba lauk. Praėjusią savaitę FTT valiuta laikėsi gana stabiliai, svyruodama apie 25 JAV dolerius, bet tada stipriai krito ir pasiekė 2,5 JAV dolerių ribą. Pardavimas šiuo metu praktiškai reikštų visišką nuostolį, nebent investavote dar 2019 m. rugsėjį, kai FTT valiuta buvo prekiaujama už mažiau nei 2 JAV dolerius.

3 Komentarai

  1. Nukainotas parašė:

    Bitcoin’as nesvyruoja, čia tiesiog paprasti pinigai brangsta arba pinga (:

    • Diaxminde parašė:

      Čia kaip pažiūrėsi. Kai kas teigia, kad 92 proc. fiatinių pinigų disponuoja bankininkų šeimininkai, o likusius 8 proc. – visi kiti. Argi ne distopija ir puikus valdymo, modernios vergovės įrankis.

      • kernelis parašė:

        Crypto siuo aspektu nieko nepakeis. Hipotetiskai snekant, ivedus crypto viatoje fiat is banku realiai ka atimsi, tai tik pelna susijusi su tranzakciju apmokestinimu. Turtinis pasiskirstymas daugiausiai itakojamas kapitalistines sistemos, tai vistiek kazkas turetu daug crypto, kazkas ne ir dauguma jos turetu mazuma. Butum toks pats ‘vergas’, tik kad valiuta butu crypto.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.