Google grasina pasitraukti iš Kinijos

Interneto milžinas Google grasina, jog nutrauks veiklą daugiausiai pasaulyje internautų turinčioje šalyje Kinijoje. Kompanija motyvuoja sprendimą tuo, jog kinai atakavo Kinijos žmogaus teisių gynėjų elektroninius paštus, o kompanija turi koreguoti pateikiamus paieškos rezultatus, rašo BBC.

Kompanija teigė nekaltinanti Kinijos valdžios, bet pabrėžė, kad jai nemalonu ir negražu keisti paieškos sistemos rezultatus, nes to reikalauja Kinijos vyriausybė. Tai sako, jog Google Kinija portalas, kuris buvo atidarytas 2006 metais, gali artimiausiu metu būti uždarytas.

Nepaisant to, kad Kinijoje yra daugiau nei 350 milijonų interneto vartotojų, o per metus iš paieškos paslaugų visos kompanijos surenka daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių, tiek senbuvėms, tiek ir naujokėms keliamos griežtos sankcijos. Paieškos sistemos negali demonstruoti tekstų ir vaizdų, kurie nepriimtini Pekino valdžiai, kaip kad kalbos apie Tibeto nepriklausomybę

Koreguoti paieškos rezultatus turi ne tik Kinijos lyderiai Baidu bei Sina, bet ir pasaulinės kompanijos kaip Google ar Microsoft, nors jos nekomentuoja šio sprendimo. Paskutinis veiksmas, kuris visiškai užpykdė Google, buvo keletas „nulaužtų“ Gmail pašto dėžučių, kuriomis naudojosi Kinijos žmogaus teisių gynėjai. Neatmetama galimybė, kad tai užsakė Kinojos vyriausybė, nors, žinoma, oficialiai apie tai niekas nekalba ir nekalbės.

Kinija yra kitokia Google atžvilgiu. Ji yra iš saujelės šalių, kuriose pirmauja ne Google, tačiau vietinės kompanijos. Gigantas Baidu Kinijoje kontroliuoja net 60 procentų paieškos rinkos šalyje.

3 Komentarai

  1. PauliusBa parašė:

    Kurvos tie kinai, išdaužyt snukius jiems.
    (feelin\’ evil today)

  2. Crescendo parašė:

    Tai gal ne visi kinai, o konkretus vienas. Tikiuosi nereikia aiškinti kuris…

  3. suck4it parašė:

    Tai aisku, kad Jackie Chan\’as..

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.