Intel procesorių trūkumas tęsis iki 2019 metų vidurio

Jau ne kartą kalbėjome apie „Intel“ procesorių trūkumą. Jei pirma tai neatrodė didelė problema, tai pakilus procesorių kainoms tikrai privertė susimąstyti. Kainos pakilo tikrai žymiai, kai kurių procesorių net 60 %, vidutiniškai kiek mažiau, bet viską pasako i7-8700K 500 € kaina.

„Intel“ jau bando gerinti situaciją dalies mikroschemų rinkinių gamybą perkeldama pas TSMC, tuo pačiu H310C mikroschemų rinkinio gamyba bus perkalta ant 22 nm linijos. Visos tiekimo problemos susidarė ne vien dėl to, kad visas „Intel“ asortimentas (procesoriai ir mikroschemų rinkiniai) buvo gaminami naudojant 14 nm litografiją, bet ir dėl netikėtai išaugusios paklausos, kurios niekas neprognozavo. Visko nepagerina ir tai, kad „Intel“ daug ilgiau nei norėtų tebenaudoja 14 litografiją, o 10 nm gamybos metodo vis nepavyksta įsisavinti. Pagal naujausias prognozes, 10 nm procesorių masinė gamyba neprasidės iki 2019 metų galo.

Blogiausia naujiena, kad šis procesorių trūkumas prognozuojamas iki 2019 metų vidurio, bent taip tikina „Compal“, kuri surinkinėja nešiojamus kompiuterius tokioms kompanijoms kaip „Acer“, „Apple“, „Dell“, HP ir „Lenovo“. Nežinia ar tai keista, bet didžiausi pralaimėtojai šioje situacijoje esame mes, vartotojai, nes norintys „Intel“ procesoriaus turės permokėti, tuo tarpu „Intel“ blogų žinių kaip ir nėra. Kompanija parduoda visus lustus, kuriuos tik spėja pagaminti. Nežinia kaip tai „Intel“ atsilieps ilguoju laikotarpiu, nes AMD tikrai atgaus nemažą rinkos dalį jei nepabrangins savo „Ryzen“ procesorių.

24 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    Savaitgaliui padiskutuoti 🙂

    Tikrai įdomi situacija čia gavosi, žiūrėsim ką darys AMD, gal nesugalvos kainų pakelti.

  2. gedz parašė:

    Man tai keistoka, kaip cia taip atsitiko, kad net ir pasirodzius zinioms apie nauja karta staiga viskas buvo issluota, paprastai tokie dalykai nevyksta, ir gamintojas net turi mazinti kainas, kad prasivalytu sandelius. Net 7700k, kuri mano giliu isitikinimu galejo pirkti tik diletantai (uz 350 eur) paskutiniais menesiais, yra isparduotas. Nu fantastika. Kita vertus, nesimato jokio pagrindiniu ploksciu su h310, h370, z370 trukumo, kas irgi atrodo keistoka. Nejaugi gamyba yra tokia nesubalansuota.

    • SoTOP parašė:

      Aš irgi taip manau. Kaip čia yra, kad tokiai kompanijai kaip Intel, tik bam ir vieną dieną pasibaigė procesoriai? Aš suprasčiau, jeigu palengva pradėtų trūkti, bet dabar tiesiog bam ir viskas, Intel efektyviai nebeegzistuoja procesorių rinkoj. Man atrodo žmonės greit pradės AMD akcijas kasti 🙂

  3. G@m3r1s parašė:

    Patys mazina gamyba ir tiek 🙂 manau pasimokino is 8 kartos.

  4. DziugoSuris parašė:

    man idomu kokiu pasakeliu lietuviu tiekejai prisigalvos apie si kainu kilima-nemanau kad visi iskart skelbs sia informacija!

  5. Star-Ro9 parašė:

    Keistu ir labai keistu dalyku cia yra… i3-8350k skyteche ir kilobaite kainu skirtumas BAM 🙂 nors visi kiti kaip ir panasiai BET pvz galima pasiimti PC is kilobaito su i5-8400 uz 420eu (kai vien procikas 310eu.. o dar MB SSD RAM CASE… 🙂 atrodo db susirinkineti pc darosi brangiau nei pirkti iskarto kaip kad seniau budavo atvirksciai… 🙂 aisq ne te tai ko noretum bet… ne tame pointas 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.