Intel oficialiai pristatė Thunderbolt standartą

Ilgą laiką kodiniu Light Peak pavadinimu žinoma Intel technologija vakar pavirto universalia Thunderbolt duomenų perdavimo magistrale, kurios pagalba Intel sieks sudaryti konkurenciją rinkoje tvirtai žengiančiai USB 3.0.

Intel Thunderbolt jungtis užtikrina ne tik itin greitą duomenų perdavimą, tačiau kabeliu gali būti siunčiamas ir aukštos raiškos (HD) vaizdas. Taigi, tuo pačiu metu Thunderbolt jungtimi įmanoma perduoti HD video, HD audio ar kitus duomenų tipus. Duomenų perdavimo greitis čia siekia 10 Gb/s, o tai dvigubai viršyja teorinę 5 Gb/s USB 3.0 spartą. Intel Thunderbolt jungtis veikia naudojant 2 protokolus: PCI-express atsako už duomenų, o DisplayPort – už HD vaizdo perdavimą. PCI-Express leidžia prijungti praktiškai bet kurį įrenginį, o DisplayPort geba perduoti 1080p vaizdą bei 8 kanalų garsą. Intel Thunderbolt jungtį valdo Intel kontroleris, o duomenis padeda perduoti plonas, varines gijas turintis, laidas, kuris bus komplektuojamas kartu su šią technologiją palaikančiais gaminiais. Kol kas sutartis pasirašyta tik su Apple, jau spėjusia pristatyti Thunderbolt palaikančius MacBook Pro nešiojamuosius, tačiau bendradarbiavimą su Intel ketina pradėti ir daugelis kitų kompanijų: Aja, Apogee, Avid, Blackmagic, LaCie, Promise ir Western Digital.

Neketindama artimiausiu metu iš rinkos išstumti plačiai naudojamos USB 3.0, Intel vistik labiau viliasi, jog šie du duomenų perdavimo standartai taikiai konkuruos tarpusavyje ir vartotojai galės rinktis jiems labiau patinkantį variantą. Ateityje, optiniui kabeliui pakeitus dabar naudojamą varinį, Thunderbolt turėtų pasiūlyti iki 100 Gb/s spartą.

13 Komentarai

  1. Astral parašė:

    Jee.. DAR viena papildoma ir ko gero retai naudojama jungtis i kompa 🙂

  2. nanoWorld parašė:

    Turbut, kai pasirode USB 1.0, taip irgi sake kas nors 🙂

  3. ironvolf parašė:

    Kam reikės tas naudos, kam ne, tas ne 🙂 Kiti dar nežino kam hdmi reikia, bet jiem nemaišo, tad nematau bėdos ir su šita jungtim 🙂

  4. tomaxsas parašė:

    ar man vienam jų logo labai panašus į daemontools?

  5. cepukas parašė:

    Nevienam,man tas pats atrodo,tik biski galiukas skiriasi 😀

  6. nemesis parašė:

    nanoWorld kai pasirodė USB 1.0 kokia kita universali jungtis buvo viskam pradedant pelėm, klavom, spausdintuvais, atmintinėm ir t.t.? Kas bus kai po savo jungtį išleis amd, nvidia, ibm, hp ir t.t.?

  7. cepukas parašė:

    nemesis as nesupratau tavo komentaro nanoWorld atzvilgiu,jis gi tapati ir paminejo,ka tu nori pasakyt. 🙂

  8. Crembo parašė:

    Nesąmonė. Niekas nenaudos, arba naudos trumpai ir mažai. Lygiai taip pat kaip ir Firewire jungtį.

  9. Pasisiauses parašė:

    Tai nėra tik dar viena jungtis.
    Tai yra dvigubai spartesnė už USB 3 technologija 🙂

  10. tomaxsas parašė:

    beto ir neišrado visiškai naujo dviračio, jug čia ir tas pats display port 🙂

  11. Pasisiauses parašė:

    Tame ir visas grožis, kad viena jungtis gali atlikti du darbus 🙂

  12. nemesis parašė:

    cepukas tada mes visiškai skirtingai supratom tą patį postą….

  13. zhaltees parašė:

    Fignia. Kas iš tos jungties, jei ir USB 3 greičio per akis, plius pastaroji turi abipusi suderinamuma su senesnėmis savo versijos. Jei Intel norėjo konkuruoti su USB, tai reikėjo jau žvelgti iškart žingsniu į priekį ir kurti bevielio duomenų perdavimo standartą kuris konkuruotų su Bluetooth ir WUSB.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.