Intel sukūrė optinę duomenų perdavimo sistemą

Intel daug lėšų skiria ne tik centrinių procesorių ar lustų rinkinių tobulinimui. Mikroprocesorių gigantas ieško ir sprendimų, leidžiančių ateityje pakeisti varines linijas, skirtas kompiuterių ir netgi jų komponentų sujungimui.

Vakar Intel išplatino pranešimą spaudai, kuriame galima sužinoti ir apie pirmąjį svarbų pasiekimą – silicio fotoninę sistemą, kuria, naudojant lazerių šviesą, informacija galima perduoti 50 Gbps sparta dideliu atstumu. Pasak intel, SPL (Silicon Photonics Link) technologijos riba toli gražu nėra 50 Gbps – ateityje ją bus galima padidinti iki terabitų eilės.

Duomenų perdavimo sistemos prototipas susideda iš siųstuvo, optinio kabelio bei imtuvo. Siųstuve sumontuoti hibridiniai silicio lazeriai, kurių kiekvieno spindulys keliauja į moduliatorių. Kiekvienas kanalas gali perduoti 12,5 Gbps duomenų srautą. Sumoduliuota informacija keliauja į multiplekserį, kurio dėka ją galima perduoti viena plono optinio kabelio gija. Kitoje pusėje šviesos spindulys patenka į demultiplekserį, o iš jo – į fotodetektorius, kurie gautą informaciją verčia į įprastus elektrinius impulsus. Pasiekti tokią didelę spartą padėjo būtent pastarųjų metų laimėjimai optoelektronikos srityse.

Kol kas Intel dirba prie šios technologijos spartos didinimo ir neskelbia, kada galime sulaukti praktinio jos panaudojimo. Daugiau informacijos apie SPL galite rasti Intel tinklapyje.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.