Jensen Huan: Moore‘o dėsnis yra miręs, GPU pakeis CPU

Jensen Huan, „nVidia“ generalinis direktorius, mano, kad Moore‘o dėsnis jau yra miręs, o kas svarbiausia, jis prognozuoja, kad artimiausioje ateityje procesorius  (CPU) pakeis grafikos procesoriai (GPU).

Jensen Huan Pekine vykusio renginio metu pažėrė įdomių minčių. Jis pasakė, kad procesorių tranzistorių kiekis kas metus auga 50 %, bet suteikia tik 10 % išaugusią sparta. Kitas dalykas dėl ko Moore‘o dėsnis yra miręs, nes jis negali suspėti su pažangumu grafikos procesorių dizaine. Tuo pačiu buvo kalbama, kad grafikos procesoriaus svarba skaičiavimuose stipriai išaugo, be to jie yra daug geresni kai reikalai paliečia dirbtinį intelektą (AI). Toliau buvo pasakyta, kad grafikos procesoriai greitu metu pakeis įprastus procesorius. Priduriant, kad jau dabar kūrėjai sunkiai gali sugalvoti pažangią paralelių instrukcijų architektūrą procesoriams.

16 Komentarai

  1. neblogai parašė:

    Įdomu- kai kalba apie dirbtinį intelektą- čia ir mes gausime ne visai kvailų ‘gyventojų’ žaidimų pasauliuose, ar DI sparta iš GPU eis tik pramonei? DI žaidimuose tobulės per CPU, ar per GPU? O fizika?

    • kernel_panikuoja parašė:

      Jeigu butu geras DI zaidimuose, visi gautu per kupra ir butu neidomu zaist. LoL’o ar kieno ten cempionai nesenai gavo jau nuo DI 😀

      O jei rimciau, tai cia zaidimu kureju sprendimas ka naudoti ir kaip – technines galimybes tam yra. Siuo metu jie net DX12/Vulkan mGPU normaliai naudoti neprisiruosia, tai ka jau kalbet apie kazkoki DI ar fizikos offload’a i dedikuota vaizdo plokste…

      • Minde parašė:

        na nevisai ten DI. Ten DI pagrindu ismokintas algoritmas. Ta prasme netikiu,kad ten zaidimu metu jis konkreciai mokesi. Plius kompiuteris gali tiksliai paskaiciuoti ir daryti veiksmus maximaliai tiksliai, paskaiciuodamas n variantu, tad gali laimeti kovose net budamas ir silpnesniu, vel del tikslumo ir visu zaideju susizaidimo. Plius vel neaisku, ar ten atskiras personzas turejo atskira DI, ar buvo vienas DI.

        Ten tas DI galejo buti tobulintas n laiko, n ciklu pravarytas (diena nakti). Bet zaidimo metu abejoju kad jis maste ar kazka nauja galvojo (mokesi realiu laiku, analizavo priesinkus). Speju buvo bendras algoritmas, o tas nevisai DI. DI pagrindu ismoktas algoritmas.

        • kernel_panikuoja parašė:

          Tai ne tas klasikinis zaidimu DI zinoma, bet is anksto apmokytas tinklas. Vistiek jie priskiriami DI 🙂 Tiksliai nesidomejau tuo atveju.

          • Minde parašė:

            Isankstinuam DI uztenka programuojamo betkokio neural network kad ir su turbo paskaliu suprogramuotu. Visi sitie GPU DI gali paspartinti mokymasi plius svarbiausia igalina klsaifikacija realiu laiku. Kiekvienas mokymosi ciklas yra klasifikacija. Pvz foto apdorojimas, tas pritaikoma tiek veudu atpazinimui, tiek auto pilotuose. Net jei tinklas apmokintas, klasifikacijos apdorojimas gali uztrukti kai kalba eina apie foto apdorojima (klasifikavima) per 1na desimtaja sekundes dali ar dar greiciau.
            Dabar apmokymas. Kartais isgauti desningumus reikia plapdoroti milijonus duomenu, tad lygiagretus skaiciavimai gali labai paspartinti si rekala.

            Ir dar, visiskai zalias neapmokintas tinklas yra beveik bevertis, tad dazniausiai net apmokymu pradzioje naudojami paruosti uzduociai (turintys tam tikras mokymosi savybes) ir ner siek tiek apmokinti tinklai. Cia net atskiras menas/mokslas yra. Pvz zaidimas LOL. Jei neastkirsi kur priesu baze, gali iki jos ir niekad nedaieiti

    • Stipena parašė:

      Kada gausime „on-the-fly“ besimokantį DI sunku pasakyti, bet jau turime bent vieną žaidimą su Neural Network DI: „Blitzkrieg 3 is an online WW2 RTS made for true admirers of strategic mastery! Challenge your tactical skills in historical campaigns and defeat other players or powerful Neural Network AI in competitive matches.“ https://www.youtube.com/watch?v=1AB7KGxisAs

  2. newdiamond parašė:

    xuang’as kalba is savo boksto.. jeigu ir taip nutiktu tai nebutu simta procentu cpu isnykimas…(cia nebent blogai verte straipsni).
    Prisiminkime, kad video atsirado po cpu..o ne atvirksciai…

  3. Minde parašė:

    „Jensen Huan Pekine vykusio renginio metu pažėrė įdomių minčių. Jis pasakė, kad procesorių tranzistorių kiekis kas metus auga 50 %, bet suteikia tik 10 % išaugusią sparta“.

    Kazkaip netikiu tuo. Tranzistoriu skaicius atlieka savo darba. Kitaip sakant 9 moterys nepagimdys vieno vaiko per 1 menesi. Jei tranzistoriu skaicius didinimas, tai del papildomu darbu, tam tikru kodavimu, operaciju. Arba didinant branduoliu skaiciu. Tad tranzistoriu kiekis didinamas del vienu tikslu, o skaiciuojami kiti, taip ir gaunasi melas.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.