Kai kurie apkarpyti AMD grafikos procesoriai gali būti atrakinti

Daugelis tikriausiai pamenate, kad seniau AMD buvo palikusi galimybę atrakinti atjungus grafikos lusto Stream procesorius, dabar ši istorija kartojasi su GCN architektūros vaizdo plokštėmis.

Kaip žinome iš vieno grafikos procesoriaus lusto dažniausiai būna pasiūlytos dvi vaizdo plokštės: viena su pilnai įgalintu lustu, kita su kiek apkarpytu to pačio silicio variantu. Kartais gamintojams tenka išjunginėti veikiančias lusto dalis, kad galėtų rinkai pateikti užtektinai reikiamų grafikos procesorių. Dėl to jau seniau entuziastai atrakindavo išjungtus resursus ir naudodavosi išaugusia sparta. Bet visa tai vyksta ne be didelės rizikos. Dažniausiai atjungtos grafikos procesoriaus dalys nėra pilnai funkcionuojančios ir jas įgalinus galime sulaukti įvairiausių nesklandumų.

Grįžkime prie GCN architektūros grafikos procesorių atrakinimo. Į šį sąrašą papuola: „Fiji Pro“ (R9 Fury be X), „Hawaii Pro“ (R9 290/390 be X) ir „Tonga Pro“ (R9 285/380). Atrakinimo tikslui sukurta „CUINFO“ programėlė, kuri pirma gali tiksliai nustatyti, kurie vykdomieji blokai (CU) atjungti, o tada jau galite bandyti juos ar dalį jų įjungti, visą riziką prisiimdami patys. Kaip minėjome, kai kurios grafikos procesoriaus dalys gali būti atjungtos ne be reikalo, o dėl tikrų pažeidimų. Reikia paminėti, kad šis būdas veikia ne su visomis plokštėmis, o tik su tomis, kurių resursai atjungti naudojant programinę įrangą, o ne lazerį.

Panaudojus šį metodą ir atrakinus daugiau Stream procesorių R9 Fury vaizdo plokštėje, gauname ir geresnius testų rezultatus, kas įrodo, kad programa veikia. Daugiau apie tai galite pasiskaityti „Overclock.net“ forume.

3 Komentarai

  1. Katonas parašė:

    Nu įdomiai čia, bet pats nežinau ar norėčiau bandyti. Reikia eiti labiau pasiskaitinėti kas ten kaip.

  2. TavoMama parašė:

    Nieko ten blatno. Vos ne tas pats kas OC. Susidirbai – perflashini BIOS į veikianti ir viskas.

  3. Katonas parašė:

    Paskaičiau ten truputi, tai kažkas užbrickino savo vga, dėl ne to bios, bet davė nurodymus ten žmonės kaip atgaivinti. Beto kiek mačiau įrašų dauguma vaizdo chipų užrakinti aparatiniu lygiu ir nieko neatrakinsi… Geriausias dalykas, kad viso tos vga eina su dvigubu bios, tai kaip ir nėra labai didelės rizikos. Kitas dalykas, kas ir atrakino, spartos prieaugis labai mažas, ką ir matome nuotraukoje viršuje.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.