Mažėjantys kompiuterių paravimai labiausiai palies „Chromebook‘us“

Po dvejų chaotiškų metų 2022 m. antrąjį ketvirtį pasaulinės asmeninių kompiuterių rinkos sąlygos pradėjo normalizuotis. Trumpą akimirką gamintojai atsikvėpė su palengvėjimu po to, kai patyrė daugybę sukrėtimų dėl komponentų trūkumo, didėjančių medžiagų sąnaudų ir kitų logistikos galvos skausmų.

„Gartner“ rinkos analitikai mano, kad šiais metais pramonė turėtų pasiruošti 9,5 proc. pasaulinių asmeninių kompiuterių siuntų sumažėjimui, nes tikisi, kad vartotojų paklausa, palyginti su praėjusiais metais, sumažės 13,5 proc. Verslui skirtų asmeninių kompiuterių paklausa sumažės šiek tiek mažiau – tik 7,2 proc., tačiau tai vis tiek gali pakenkti tokių originalios įrangos gamintojų (OEM) kaip „Dell“, HP, „Lenovo“ ir kt. rezultatams.

Europos, Artimųjų Rytų ir Afrikos regionuose (EMEA) prognozės dar niūresnės. „Gartner“ teigia, kad vartotojų asmeninių kompiuterių paklausa EMEA regione šiais metais gali sumažėti 14 proc. Prognozuojama, kad planšetinių kompiuterių ir išmaniųjų telefonų pardavimai sumažės maždaug 7 proc. Šį mėnesį „Samsung“ ir kiti OEM gamintojai sumažino komponentų užsakymus dėl didėjančių atsargų, tačiau tai gali būti laikina priemonė.

„Gartner“ vyresnysis direktorius Ranjit Atwal sako, kad formuojasi tobula veiksnių audra: Rusijos ir Ukrainos karas, didelė infliacija, valiutų svyravimai ir kt. Be to, OEM dažniausiai padengė didžiąją dalį paklausos, atsiradusios dėl perėjimo prie nuotolinio darbo. Ypač tikėtina, kad „Chromebook“ rinka šiais metais praras daug pagreičio.

Pasak Atwal, 2020 m. pabaigoje „Chromebook“ kompiuterių pardavimai sparčiai augo, tačiau ši sėkmė buvo trumpalaikė. Per vieną ketvirtį švietimo įstaigų pirkėjai įsigijo 11 mln. vienetų, tačiau 2021 m. paklausa palaipsniui mažėjo. Tikimasi, kad šiais metais „Chromebook“ pardavimai nukris 30 proc., o tai yra bloga žinia „Samsung“, „Acer“, HP, „Lenovo“ ir „Dell“.

Kompiuterių komponentų pardavimai taip pat susiduria su mažėjimo tendencija, nes visi laukia naujos kartos „Intel“, NVIDIA ir AMD techninės įrangos. Dabar, kai vaizdo plokščių kainos grįžo į šiek tiek įprastą lygį, pagrindinių plokščių paklausa mažėja, nes daugelis vartotojų nebemato pagrindinių plokščių ir vaizdo plokščių komplektų paketų patrauklumo. Tačiau artimiausiais mėnesiais padėtis „pasidaryk pats“ segmente gali pasikeisti, nes dėl DRAM pertekliaus DDR5 kainos gali tapti patrauklesnės žmonėms, norintiems pereiti prie „Intel“ LGA 1700 arba AMD AM5 platformos.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.