Nauja IBM technologija gali tapti revoliucija atminties talpoje

Kompanija IBM, vienas iš didžiausių IT sprendimų taikytojų, pranešė, jog joje dirbusiems mokslininkams pavyko vieną informacijos bitą įrašyti į vos 12 atomų, kai šiuo metu vieną bitą informacijos tenka įrašyti į vieną milijoną atomų.

Publikacijoje BBC rašoma, jog anot IBM dirbančių mokslininkų, nauja technologija leis gerokai padidinti įvairių atminties laikmenų talpą, nes padidės jų tankumas. Nepaisant to, jog bitą pavyko įrašyti į vos 12 atomų, informaciją dėl fizikinių efektų kartais būdavo prarandama.

„Mūsų limitas yra atomai. IBM ir daugelio čia dirbančių mokslininkų tikslas buvo išsiaiškinti, ar galime saugoti informaciją viename atome, o jei to neleidžia fizikiniai reiškiniai, kiek atomų tam reikia?“, – sakė vienas iš tyrimo autorių Sebastianas Lothas.

Tiesa, revoliucinė technologija šį kartą veikė ypač žemoje temperatūroje, tiksliau -270 laipsniu pagal Celsijų. Ir nors ji dar tikrai negreit pasieks atminties laikmenas, S. Lothas pridūrė, jog realiai vieną bitą būtų galima įrašyti į 150-200 atomų, o tai leistų padidinti talpą apie 5000 kartų.

Kalbant dar aiškiau, galimas daiktas, kad dešimtmečio ar poros bėgyje turėsime tokios talpos laikmenas, kurioms jau reikės ne įprasto terabaito, tačiau petabaito vardo. O kažkada visai neseniai mes peršokome iš megabaitų į gigabaitus, o dar vėliau – iš gigabaitų į terabaitus.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.