Po „Intel“ ir „AMD“ sankcijų rusus gelbės kiniški procesoriai

Net turint daug pinigų ir dar daugiau žinių, vis tiek nepakaktų, kad galėtumėte sukurti savo centrinį procesorių. Procesoriuose naudojama x86 architektūra yra intelektinė „Intel“ nuosavybė, kai kurių instrukcijų licenzijos priklauso ir „AMD“, tad be didžiųjų rinkos žaidėjų sutikimo sukurtas procesorius pažeistų krūvą autorinių teisių ir iki parduotuvių lentynų neatkeliautų.

Jau daug kas spėjo pamiršti, kad ne dvi, o trys kompanijos turi teisę naudoti x86 licenziją. Yra maža kompanija „VIA“, kuri specializavosi pigiuose ir mažai energijos vartojančiuose procesoriuose. Kompanija bandė konkuruoti su „Intel Atom“ produktais, bet 2012-aisiais nuleido rankas ir sutelkė dėmesį į kitas rinkas.

Lygiai tuo pačiu metu Kinijos politikai laužė galvas kaip būtų galima tapti nepriklausomais nuo JAV kuriamų „Intel“ ir „AMD“ procesorių. Ir štai pasitaikė „VIA“, kaip tik turinti x86 licenziją. Tokiu būdu buvo sukurta „Zhaoxin“, bendra Kinijos vyriausybės ir „VIA“ įmonė. Pirmieji „Zhaoxin“ procesoriai buvo modifikuoti „VIA“ gaminiai, kurie savo laiku buvo lėti, ir nekonkurencingi.

Pirminis „Zhaoxin“ tikslas nebuvo pavyti „Intel“ ar „AMD“, buvo norėta sukurti procesorių, kuris galėtų funkcionuoti be JAV gamintojų malonės. Ir jiems pavyko pagaminti 15 metų galios procesoriui prilygstantį produktą, kurį planuojama eksportuoti į Rusiją. Jis turėtų padėti sušvelninti JAV sankcijų daroma poveikį.

Teigiama, kad Rusijai bus tiekiamas „Zhaoxin KaiXian KX-6640MA“ procesorius, kuris bus integruotas į „BX-Z60A“ motininę plokštę. Nors aštuoni branduoliai ir 2,7 GHz sparta skamba įspūdingai, greičiu vargiai galėtų varžytis su pirmaisiais keturių branduolių procesoriais. Jungčių klausimu šiek tiek modernesnis vaizdas – randame DDR4 atminties jungtis, dvi PCI-E 3.0 x16, M.2 2280 prieigas.

5 Komentarai

  1. Diaxminde parašė:

    Savaime suprantama, kad viskas vyks šešėlyje, per tarpininkus ir tiek. Panašiai kaip su nafta ar Astravo elektra paversta vakarietiška biržose. Juk bet kokie pinigai, pelnas neturi sienų, o tuo pačiu zombiai-laisviečiai laimingi ir „tikintys“ mokslu.

  2. Roger2x parašė:

    Kas tures shaibu tai nusipirks ir paskutinius kompus. Bet tai vis viena bus exclusive produktas uz x2 kaina minimum. Palaikote kara, mokekite ir uz tai. Jiems vis dar teritorijos truksta :/

    • StrelokRTX parašė:

      Nu rinkos ekonomika – ne planinė, kad būtų kažkokios problemos gauti prekių, kurios ir taip ne vakaruose gaminamos. Pati šiaurės Korėja ant mercų važinėjasi.

      • Ndx parašė:

        Kai yra problemos gauti, tada gauti galima, bet atsiranda atitinkama kaina. Jei rusai turės mokėti kosmines sumas už prekes, tai jiems ne išsigelbėjimas.

      • Daemon parašė:

        Jo jo, jau įsivaizduoju, kaip eilinis Xin Xui ant merco važinėjasi 😀 Gal ir turi kokį vieną modifikuotą S500 Xin Xum Inn’as, bet nereikia manyti, kad iš Vakarų pašalpų besimaitinantys ubagai mersais važinėjasi 😀

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.