Praėjusiais metais vėjo ir saulės energijos gamyba pasiekė rekordines aukštumas ir sudarė 12 proc. pasaulio elektros energijos

Nepriklausomas energetikos tyrimų centras „Ember“ praneša, kad praėjusiais metais pasaulio elektros energijos gamyba buvo švariausia per visą istoriją, nes pasaulinės elektros energijos gamybos anglies dioksido intensyvumas sumažėjo iki rekordiškai žemo lygio – 436 gCO2/kWh. Iš viso visi švarūs šaltiniai, įskaitant atsinaujinančius energijos šaltinius ir branduolinę energiją, sudarė 39 proc. pasaulio elektros energijos.

Praėjusiais metais vėjo energijos gamyba išaugo 17 %, o tai yra tiek, kad būtų galima aprūpinti elektra beveik visą Jungtinę Karalystę. O 24 % per metus išaugusi saulės energijos gamyba galėjo patenkinti metinį Pietų Afrikos Respublikos elektros energijos poreikį. Dėl saulės energijos augimo ji jau 18 metų iš eilės yra sparčiausiai augantis elektros energijos šaltinis.

Vėjo ir saulės energijos gamybos padidėjimas 2022 m. patenkino 80 % pasaulinio elektros energijos poreikio augimo. Ir nors dėl aukštų kainų dujomis kūrenamos elektros energijos gamyba sumažėjo 0,2 %, anglies gamyba išaugo 1,1 %, nors šis padidėjimas, energetikos krizės rezultatas, nebuvo toks didelis, kaip daugelis baiminosi.

Mažiau džiuginanti statistika yra ta, kad 2022 m. iškastinio kuro gamyba padidėjo 183 TWh (+1,1 %), taip pasiekiant naują rekordą ir dėl to energetikos sektoriaus išmetamo CO2 kiekis padidėjo 160 mln. tonų, t. y. 1,3 % per metus, kurį sulėtino saulės ir vėjo energija. Anglies energetika išliko didžiausias elektros energijos šaltinis – 2022 m. ji pagamino 36 % visos elektros energijos. Ataskaitoje teigiama, kad jei visa elektros energija iš vėjo ir saulės būtų gaminama su iškastiniu kuru, pernai energetikos sektoriaus išmetamųjų teršalų kiekis būtų buvęs 20 proc. didesnis.

Bene pozityviausia žinia yra ta, kad po praėjusių metų piko iškastinio kuro naudojimas, kaip prognozuojama, šiais metais šiek tiek sumažės, o vėlesniais metais, toliau augant vėjo ir saulės energijos kiekiui, sumažės dar labiau. Norint, kad iki 2050 m. pasaulis pasiektų nulinį išmetamųjų teršalų kiekį visoje ekonomikoje, elektros energijos sektorius turi tapti pirmuoju sektoriumi, kuris iki 2040 m. pasieks nulinį išmetamųjų teršalų kiekį visame pasaulyje.

„Ember“ elektros energijos duomenys gauti iš 78 šalių, kurios sudaro 93 % pasaulinės elektros energijos paklausos.

2 Komentarai

  1. newdiamond parašė:

    na as turbut tiek negyvensiu, bet bus idomu paziureti ka visi snekes, kai bus auto 50 proc. elektro….
    ka visi kraus savo mashinas su saule ? :D:D

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.