RTX 3000 serijos pasiūla pirmame ketvirtyje tik blogės

Puikiai žinome, kad vaizdo plokščių rinkoje dabar labai trūksta. Dėl to kalti kripto valiutų kasėjai ir didelis žaidėjų noras atsinaujinti, bet panašu, kad ir AMD su NVIDIA nepersistengia tenkindami poreikio. Be to, didelis kiekis RTX 30 serijos vaizdo plokščių net nepasiekia parduotuvių ir patenka į Kinijos kripto kasėjų rankas. Kiek seniau NVIDIA bei AMD žadėjo, kad situacija su vaizdo plokščių tiekimu pasitaisys pirmo ketvirčio pabaigoje arba jam pasibaigus, bet kažin ar taip įvyks.

Viena iš priežasčių – Naujieji kinų metai. Jie švenčiami vasario 12 dieną, o ta proga gamyklos būna uždarytos savaitę, dvi ar net iki mėnesio. Be to, po švenčių ne visi darbininkai grįžta į savo darbo vietą. Dėl sustojusių gamyklų dar labiau suprastės tiekimas, tad vaizdo plokščių prekyboje galime beveik nematyti. Kokia bus reali situacija pamatysime labai greitai, nes blogiau nei dabar jau nelabai gali bebūti.

Pasak įvairių Europos pardavėjų, jie gauna labai mažai RTX 3090 vaizdo plokščių, bet ir jų paklausa yra maža. RTX 3080 irgi gaunama labai mažai, bet užsakymų yra labai daug. RTX 3070 tiekimas irgi yra prastas, bet pirkėjų susidomėjimas irgi nėra didelis. Su RTX 3060 Ti tiekimu tas pats, vaizdo plokščių gaunama labai mažai, bet paklausa yra vidutiniška, todėl didžiausi šansai yra nusipirkti RTX 3090 ir RTX 3070, tuo tarpu RTX 3080 vaizdo plokštę yra beveik neįmanoma nusipirkti, o gauti RTX 3060 Ti irgi yra labai sunku.

15 Komentarai

  1. Smirgelis parašė:

    Na jei pablogės ir BTC kaina toliau kils, tai tuojau 3060ti po 850 skelbimuose eis.

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Jau daug ir netrūksta, kad tiek 3060ti skelbimuose kainuotų. Šiaip pastebėjau, kad Caseking.de vakar pabrangino visas vaizdo plokštes 50-100 €. Jie jų neturi, bet kai iškrenta vienas kitas modelis jis jau kainuos brangiau.

    • Povilas parašė:

      Bet niekas btc nekasa su GPU tiesiogiai. Galima tik ETH mainint ir tradint i btc.

      • kernelis parašė:

        ETH (kaip ir daug kitu coin’u) kainos kilimas tiksliai koreliuoja su BTC kainos kilimu, tai BTC kaina sieti su GPU trukumu yra gan logiska. Nebutu branges BTC, nebutu is vis GPU mining bumo.

  2. Povilas parašė:

    Nieko, bus crashas vistiek, gal net didesnis nei 2017 metu, nes btc supirkineja tik protingi pinigai, o vistiek nusicashint reiks.

    • XMA parašė:

      Čia kaip su vaizdo plokščių kainomis, rudenį daug kas sakė, kad pakris, kad labai jau brangu pirkti RTX 3070 už 750 eurų, palaukit kainos juk pakris 😀 Čia kainos tik tais didės, gal gal ant vasaros tik atsiras daugiau vaizdo plokščių, bet kad kainos kris labai abejotina, plius kodėl leisti kainas, jeigu perka už tokias kosminias? Visiems gerai 🙂

      • StrelokRTX parašė:

        Problema, kad nei AMD, nei Nvidia negamina pati savo GPU. TSMC užversta užsakymų iš Apple, Qualcomm ir dabar dar ir Intel. O poreikis viso tech labai išaugęs, tai vaizdo kortų bus nepakankamai dar ilgą laika.

        • Mindaugas Klumbis parašė:

          Aš net gal pasakyčiau, kad gali niekada normalaus tiekimo vaizdo plokščių nebebūti dėl TSMC. Man net nesinori pagalvoti, kas būtų buvę, jei NVIDIA pas TSMC Ampere gamiintų. Iš vis nieko neturėtume. Ne veltui buvo pasisakymų seniau, negalima TSMC suteikti tiek galių, nes visos rinkos poreikių jie nepatenkins, reikia daugiau gamintojų su pažangiomis litografijos, nes bus liūdna. Aišku, jei mainerių nebūtų, tai situacija nepalyginimai geresnė būtų, bet ideali irgi nebūtų.

          • icebullet parašė:

            Nesuprantu, kodel visa gamyba vienam fabrike. Jeigu yra tokia milziniska paklausa, kodel nestato TSMC konkurentu?

            • Mindaugas Klumbis parašė:

              Nėra taip lengva pažangią litografiją turėt. Samsung vargsta ilgai su savo 7 nm, Intel irgi kiek vargo, kol perėjo prie 10 nm, o dabar vargsta su 7 m. Taip pat reikėtų pažymėti, kad dabar tas skaičius prieš nm ne viską pasako, nes ten vadina pervadina tas litografijas ir nebesikliauja realiu nm ir tai daugiau marketinginis pavadinimas.

              Jeigu būtų lengva TSMC irgi išplėstų gamybą, bet tai nėra paprasta, reikia statyti naujas gamyklas visą įrangą gaminti, derinti. Net jei sugalvotų dabar statyti, tai net nenoriu spėti kiek naujos gamyklos statyba užtrunka.

              • Atavar parašė:

                TSMC neplečia gamybos ne todėl. Jos pajėgumai ir dabar nėra 100% išnaudoti. Buvo čia kažkur TSMC komentaras, kad jie galėtų gaminti gerokai daugiau, bet rinkoje trūksta ABF (Ajinomoto Build-up Film) wafer’ių komponento . O jų gamybos kažkaip ten neina greitai padidint, nes gudrūs analitikai nepaskaičiavo, kad n-metu rinkai traukiantis, čia ims ir sutaps cryptobumas ir karantinas su savo nuotoliniais darbais ir išaugusia hardwaro paklausa.

                • Mindaugas Klumbis parašė:

                  Gal ir trūksta kažko, NVIDIA ten kažką irgi sakė, tik nežinau ar čia tas pats ar ne. Grynai apie lustų gamyba mažai domiuosi, tai tik žinau tiek, kiek netyčia nugirstu.

                • StrelokRTX parašė:

                  Aš tikiuosi kinai, kad ateityje pasivis TSMC. Daug pinigų į tai mesta ir patys kinai gaminas zen procesorius pas save, tik aišku iki TSMC pajėgumų dar toli.

  3. BC00 parašė:

    Man atrodo UMC kažkada buvo toks kaip konkurentas TSMC. Dabar myliom atsilikęs.

  4. PauliusB parašė:

    Vakar i 2 Svedijos el. Parduotuves „ismete“ 30vnt 3070. Pardavinejo po 1vnt/namu ukiui. Isgraibste per pusantros val. Gal kam reikia 1vnt uz brangiai?

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.