Su gimtadieniu „Intel“! Dovanojame šiek tiek faktų iš istorijos

Kaip sakoma: geriau vėliau, nei niekada. Kaip tikras technikos entuziastų portalas negalime praleisti šios progos ir turime pasveikinti vieną neatsiejamų pasaulinės kompiuterių rinkos dalyvių bei inovatorių – „Intel“ – su liepos 18-ąją atšvęstu 44-uoju gimtadieniu.   

Ta proga paminėsime keletą faktų iš „Intel“ istorijos, kurie ne būtinai susieti su jų gaminamais ar praeityje gamintais produktais.

„Intel“ ištakos mena 1968 metų liepos 18 dieną. Du buvę „Fairchild Semiconductor“ darbuotojai: Gordon Earle Moore (technikos entuziastams jo vardas turėtų sietis su gana plačiai žinomu terminu „Moore's law“ – nusakančiu jo sukurtą teoriją, apibrėžiančią mikroprocesorių tobulėjimą metų tėkmėje, kurios „Intel“ laikosi iki šiol) bei Robert Norton Noyce (dar kitaip vadinto Silicio Slėnio meru).

„Intel“ nebuvo pats pirmas naujai įkurtos įmonės vardas. „N M Electronics“ jie pasirinko pradėdami verslą, atmesdami pavadinimą "Moore Noyce Electronics" – kuris jiems skambėjo kaip "more noise electronics", kas butų netikę produktams, kuriuos jie ruošėsi gaminti. Tačiau ilgai ties šiuo junginiu nebuvo apsistota ir Robert N. Noyce pasiūle vardą „Intel“ – kuris jo manymu atrodė šiek tiek „seksualiau ištariamas“ bei labiau tiko. Bėda buvo ta, jog šis vardas priklausė "Intel Co." viešbučių grupei, iš kurios, be didelių derybų, buvo įsigytos visos nuosavybės teises, už šiuo metu galinčius nuskambėti juokingai 15 000 JAV dolerių.

1972 metais „Intel“ įsiliejo į prabangių laikrodžių rinką. Įsigydama skaitmeninių laikrodžių gamintoją „Microma“. Tai atrodytu keista, tačiau tuo laiku rankiniai elektroniniai laikrodžiai buvo laikomi rimtais aukštų technologijų prietaisais, tad šis žingsnis neturėjo nieko stebinti. Tačiau šiai rinkai įsibėgėjus, ir elektroniniams rankiniams laikrodžiams tapus nebe prabangos prekėmis, „Intel“ 1978 metais pardavė įsigytą prekinį ženklą ir atsisakė sąsajų su šiomis technologijomis. Galima butų išskirti vieną faktą: yra sakoma, jog Gordon E. Moore iki šiol ant savo rankos dėvi prieš tai jų įmonės gamintą laikrodį, kaip prisiminimą sau, jog nesiimtų daugiau panašių avantiūrų ir prieš įsigydamas kažką – gerai pagalvotų ar toks žingsnis reikalingas.

1973 metais kuomet „Intel“  apyvarta pasiekė 3 000 000 JAV dolerių per mėnesį kartelę, tuometis pardavimų vadovas užsakė išskirtinę partiją proginių šampano butelių  "Domaine d'Intel." Šis šampanas iki šiol atkemšamas kuomet įmonė į rinka išleidžia naujos kartos produktus arba pamini vienas ar kitas sukaktis.

1974 metais pristatytas 8080 mikroprocesorius buvo pirmas plataus panaudojimo 8 bitų CPU, atnešęs didžiulę sėkmę kompanijai. Šis skaičius yra panaudotas pagrindinės jų būstinės telefono numeryje – (408) 765-8080. Nėra tiksliai nusakyta, kokiais metais, tačiau „Intel“ tapo, šiuo metu labai plačiai pasaulyje naudojamos kubinio tipo ofiso darbo vietų planavimo pradininku. Tokio planavimo esmė: ofiso darbuotojai dirba vienoje aplinkoje, neatskirti vienas nuo kito jokiomis durimis ar kabinetais, tik pertvaromis tarp darbo vietų išplanuotų erdvėje.  

Šiek tiek pajuokiančiai, bet aiškiai tokia sistema parodoma šiame vaizdo įraše. Taip pat vaizdo  įrašas leidžia iš arčiau susipažinti su jos aplinka ir darbuotojais, žvelgiant į viską linksmesniu kampu.  

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.