TSMC pradeda masinę 16 nm FinFET lustų gamybą

Taivanio puslaidininkių gamintojas TSMC pranešė, kad pagaliau pradėjo masinę 16 nm FinFET lustų gamybą. Pasinaudojant šia technologija tikrai bus gaminami sekančios kartos „nVidia“ grafikos adapteriai, apie AMD vaizdo plokštes informacijos kol kas nepateikta.

TSMC pagaliau ištrūko iš rizikingos gamybos stadijos ir dabar 16 nm FinFET techprocesas pasiekė brandą, todėl galima masiškai pradėti gaminti pažangesnius lustus. Manoma, kad pirmąsias partijas užsirezervuos ilgalaikis TSMC parteris „Apple“, o kiti turės šiek tiek pakentėti. Bene labiausiai mus dominančios sekančios kartos vaizdo plokštės irgi bus gaminamos pasitelkiant  vieną iš šios litografijos variacijų – 16 nm FinFET+.

TSMC paskelbtame parterių sąraše kol kas galime pamatyti tik „nVidia“ vardą, tad ši kompanija „Pascal“ architektūros grafikos adapterius gamins Taivanio fabrikuose. Tuo tarpu apie AMD ir jos „Arctic Islands“ vaizdo plokštes neužsimenama, o tai galėtų sufleruoti, kad AMD savo sekančios kartos grafikos spartintuvus  gamins pasitelkdami „Samsung/Globalfoundries“ kurtą 14 nm FinFET techprocesą, bet tam patvirtinti neturime duomenų. Tęsiant apie sekančios kartos vaizdo plokštes, jų pasirodymas geriausiu atveju įvyks 2016 metų pirmajame ketvirtyje, bet labiau tikėtina, kad produktų sulauksime tik 2016 metų antrame ketvirtyje.

 TSMC pranešė, kad vykdo daugiau nei 60 projektų, susijusių su 16 nm FinFET techprocesu, o partnerių sąraše galime rasti tokias kompanijas kaip: „Apple“, „Avago“, „LG“, „MediaTek“, „nVidia“, „Renesas“ ar „Xilinx“.

Lyginant su 28 nm techprocesu 16 nm FinFET+ litografija pasiūlys apie dvigubai didesnį tranzistorių tankį tame pačiame plote, apie 65 % didesnį dažnį tuo pačiu naudojant apie 70 % mažiau energijos.

6 Komentarai

  1. Celeron parašė:

    Valio ! pagaliau..

  2. alonzo2 parašė:

    Na tikriausiai nvidia ir amd iki kitu metu geguzes-birzelio kazka issaus… 🙂

  3. Katonas parašė:

    Šiaip aš laukiu ir telefonų procų naujų, nes galvoju apie naują telefoną, o su 28 nm gamintu jau dabar kažkaip labai nesinori pirkti, kai naujovės ant nosies.

    Dėl GPU, q2 tik nuo balandžio prasideda, vasarį kinų nauji metai, tai mėnesis iškrenta, tai teoriškai nebent kovą gal ko ir sulauksim, jei viskas puikiai seksis, bet net labai nenustebčiau jei tik kitą birželį per Computex ką nors tik pristatys.

  4. BC00 parašė:

    Pagaliau bus kam traukti 4K rezoliuciją:) O šiaip bus dar įdomiau jei nVidia ir AMD for next gen graphics pasirinks skirtingus puslaidininkių gamintojus.

  5. alonzo2 parašė:

    Idomu kas nors turi 4k monitoriu is tu kas cia lankosi? 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.