„Zen 4c“ nėra AMD e-branduolys, jis siūlys tą pačią spartą per taktą kaip ir „Zen 4“ branduolys

Pirmiausia – „Zen 4c“ turi tokį patį IPC kaip ir „Zen 4“ (tai našumas esant tam tikram taktiniam dažniui). Taip yra todėl, kad jo priekinė dalis, vykdymo etapas, apkrovos / išsaugojimo komponentas ir vidinės spartinančiosios atmintinės hierarchija yra lygiai tokie patys. Jame yra ta pati 88 gilios įkrovos eilė, 64 gilios saugojimo eilės, ta pati 675 000 µop spartinančioji atmintinė, lygiai toks pat INT+FP emisijos plotis 10+6, tas pats tikslus INT registrų failas, tas pats planuoklis ir spartinančiosios atmintinės vėlinimas. L1I ir L1D spartinančiosios atmintinės yra tokio paties 32 KB dydžio kaip ir „Zen 4“, taip pat ir specialioji L2 spartinančioji atmintinė – 1 MB.

Vienintelis pasikeitęs dalykas yra tas, kad efektyvioji L3 spartinančioji atmintinė vienam branduoliui sumažinta iki 2 MB, palyginti su 4 MB „Zen 4“ branduoliui. Įprastame 8 branduolių „Zen 4“ CCD aštuoni „Zen 4“ branduoliai dalijasi 32 MB L3 spartinančiąja atmintimi, o naujajame 16 branduolių „Zen 4c“ CCD, kurį AMD pristatė kartu su „Bergamo“, luste yra du 8 branduolių CCX (procesoriaus branduolių kompleksai), kurių kiekvienas turi 16 MB L3 spartinančiosios atminties, padalytos 8 CCX branduoliams. Šiuo požiūriu „Zen 4c“ CCD paskutinio lygio spartinančiosios atmintinės ir procesoriaus branduolių organizacija turi tam tikrų panašumų su „Zen 2“ CCD (kuriame buvo naudojami du 4 branduolių CCX).

Įdomu tai, kad 16 branduolių „Zen 4c“ CCD nėra pirmasis šios kartos AMD gaminys, kuriame vienam branduoliui tenka mažiau paskutinio lygio spartinančiosios atmintinės. „Phoenix“ APU silicyje, naudojamame „Ryzen 7040“ serijos mobiliuosiuose procesoriuose, aštuoni „Zen 4“ branduoliai dalijasi 16 MB L3 spartinančiąja atmintimi. „Zen 4c“ siūlo tokį patį našumą kaip ir „Zen 4“, tačiau mažesnė L3 spartinančioji atmintinė turėtų turėti įtakos našumui atliekant darbo krūvius, kuriems reikalingas pralaidumas ir dideli duomenų rinkiniai.

 „Zen 4c“ CCD sukurtas naudojant tą pačią TSMC 5 nm litografiją, kurią bendrovė naudoja įprastam 8 branduolių „Zen 4“ CCD, tačiau „Zen 4c“ procesoriaus branduolys yra 35 % mažesnis už „Zen 4“ branduolį, o jo matricos plotas (vienam branduoliui) yra tik 2,48 mm², palyginti su 3,84 mm². Tikėtina, kad matricos dydis sutaupytas dėl to, kad AMD sutankino įvairius branduolio komponentus, niekaip nesumažindama jų formos ar funkcijų. Kaip minėjome anksčiau, įvairių branduolio komponentų skaičius išlieka toks pat, kaip ir µ-op, L1 ir L2 spartinančiosios atmintinės dydžiai. EPYC 9004 „Bergamo“ 128 branduolių skaičius pasiekiamas naudojant aštuonis iš šių 16 branduolių „Zen 4c“ CCD. Palyginimui, įprastas „Genoa“ procesorius 96 branduolius pasiekia naudodamas dvylika 8 branduolių „Zen 4“ CCD.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.