ATP ToughDrive Camo 2 GB USB atmintinė

USB Flash atmintines dėl jų nedidelės kainos, sąlyginai didelės talpos ir kompaktiškumo tikriausiai naudoja daugelis. Šiandien siūlome Jums firmos ATP USB atmintinės Toughdrive Camo apžvalgą.

Apie gamintoją

Pakuotės ir žvilgsnis iš arčiau

Specifikacijos

Programinė įranga

Testavimas

Išvados

Apie gamintoją

ATP, įsikūrusi 1991 metais, plėtoja savo veiklą DRAM modulių ir NAND flash atminties produktų gamyboje. Kompanijos tikslas – tiekti pažangiausią, talpiausią ir patraukliai įkainotą produkciją.

Kompanija nuolat plečia savo veiklos kryptis naujais produktais, tokiais kaip GPS imtuvais ar sekimo įrenginiais, kuriuose taiko savo atminties technologijas. Tarp kitų kompanijos produktų galima rasti SSD kaupiklių, įvairių tipų RAM modulių, SD bei CF kortelių ir, žinoma, USB Flash atmintinių. ATP bendradarbiauja su tokias atminties lustų gamintojais kaip Samsung, Qimonda, Micron bei Nanya.

Pakuotė ir žvilgsnis iš arčiau

Kad ir kaip bebūtų keista, ATP ToughDrive mums atkeliavo… be jokios mažmeninei prekybai skirtos pakuotės – siuntinyje tiesiog buvo įdėta atmintinė su prikabintu pakabuku. Pati USB atmintinė pagaminta iš kietos juodos gumos. Iš tokios pačios medžiagos pagamintas nuimamas dangtelis saugo ir USB atmintinę. Guma gana kieta, o dangtelis sandariai uždengia jungtį. Kaip teigia gamintojas, atmintinė atspari smūgiams bei vandeniui.



Ant priekinės USB atmintinės pusės užrašyta talpa (2 GB), gamintojo logotipas ir gaminio pavadinimas. Kitaip nei standartinis ToughDrive, Camo versija dar ir išmarginta chaki spalvomis, primenančiomis kareivių uniformą. Priekinėje dalyje taip yra šviesos diodas, kuris, įjungus atmintinę į kompiuterį, užsižiebia mėlyna spalva. Pakabukas pagamintas iš lengvo, tačiau gana tvirto aliuminio lydinio.



Specifikacijos

Kaip matote gamintojo pateikiamose specifikacijose, ToughDrive galima įsigyti 1, 2, 4 ir 8 GB talpos. Duomenų perdavimo greitis turėtų siekti iki 30 MB/s. Be to, ši USB atmintinė palaiko Windows Vista Ready Boost technologiją, leidžiančią atmintinei veikti kaip laikinam failų buferiui, kai pritrūkus RAM, smulkius failus galima perkelti į pakankamai greitą atmintinę (tą išmėginsime truputį vėliau).

Verta paminėti ir šiame gaminyje naudojamą SIP (System-In-Packaging) technologiją. Iš tiesų tai yra paprastas, bet efektyvus būdas padidinti gaminių atsparumą aplinkos poveikiui (drėgmei, dulkėms, smūgiams). Gamintojas tiesiog papildomai uždengia ir izoliuoja svarbiausias atmintinės vietas, tokias kaip atminties lustą ir mikrovaldiklį.

Programinė įranga

Prijungus ToughDrive ir jį atidarius, matome, jog į jį įrašyta ir papildoma programinė įranga bei jos vartotojo vadovas. Programinė įranga iš tiesų yra labai paprasta. Tai tiesiog įrankis, leidžiantis sužymėti ir padalinti atmintinę į skirsnius ir apsaugoti juos slaptažodžiu. Naudotis programa nėra sunku, o viską dar palengvins ir vartotojo vadovas, įrašytas šalia.

Testavimas

Priėjome iki bene svarbiausio apžvalgos taško – įrenginio testavimo. Be įprastų spartos testų atlikau ir pora neįprastų \“testų\“. Kadangi Toughdrive kurtas taip, jog būtų kuo atsparesnis aplinkos poveikiui, jį truputį pakankinau. Beveik nekilo abejonių, jog paprastą kritimą nuo stalo ši atmintinė atlaikys be problemų, todėl nusprendžiau jį šiek tiek pamėtyti. Tiesą sakant, kur tik pakliūva. Kelis kartus gana stipriai trinktelėjau jį betoninį grindinį, tačiau atrodo, tai jam buvo lengvas pasivaikščiojimas. Ant ToughDrive korpuso net neliko pastebimesnių smūgių žymių, o prijungtas prie kompiuterio vėl veikė kaip niekur nieko. Po šio testo nutariau ToughDrive \“išmaudyti\“. Valandai jį pamerkiau į vandenį. Truputį vandens pateko į plyšį tarp dangtelio, tačiau atmintinei išdžiuvus ji veikė taip kaip ir prieš \“skalbimą\“.



O dabar pereikime prie spartos testų. USB atmintinės spartai buvo panaudotos ATTO 2.34, HD Tach 3.0.4.0, IOMeter programos ir išbandyta, kiek laiko trunka smulkių bei stambių failų kopijavimas iš atmintinės ir į ją. Spartos palyginimui panaudojau nebrangų Kingston DataTraveler 100 2GB USB atmintinė. Bandymų kompiuterio specifikacijas pateikiame žemiau:

Rezultatai

HD Tach linijinio skaitymo rezultatai neprimena gamintojo deklaruojamo 30 MB/s greičio, tačiau Kingston gaminį šiek tiek lenkia. Abiejų atmintinių pasiekties laikai labai geri (tik 0.6 ms).

ATTO programa patvirtina HD Tach demonstruotus skaitymo greičius. Rašymo greičiai dar kuklesni ir siekia 10 MB/s. Kingston rezultatai siekia 9 MB/s.

ATP ToughDrive

Kingston DataTraveler

IOMeter panaudojome nustatyti, ar ATP USB atmintinė iš tiesų atitinka Ready Boost standartus. Oficialios specifikacijos reikalauja, jog atmintinė galėtų įrašyti 512KB dydžio duomenų blokus atsitiktine tvarka 1.75 MB/s greičiu ir nuskaityti 4 KB dydžio blokus 2.5 MB/s greičiu. IOMeter yra puikus įrankis tam išbandyti, kadangi ją lengva sukonfigūruoti įvairiems testams. Toughdrive 512 KB blokų įrašymas siekė 1.73 MB/s, o 4 KB blokų nuskaitymas – 4.88 MB/s. Taigi nors nuskaitymas yra pakankamai geras, įrašymas vos vos mažesnis nei reikalaujami 1.75 MB/s. Visgi Vista taip preciziškai neatsižvelgia į šiuos skaičius ir to turėtų užtekti Ready Boost veikimui.

Galiausiai, paprastas duomenų kopijavimo testas, kokį jau metėte Verbatim SDHC 8 GB kortelės apžvalgoje. Kopijuotas buvo tas pats 118 MB aplankas su smulkiais failais ir 697 MB vaizdo įrašas. Rezultatus pateikiame lentelėje.

Išvados

ATP ToughDrive Camo, be abejo, išsiskiria iš įprastinių USB Flash atmintinių. Jis pagamintas iš kokybiškos gumos, kuri kartu padaro jį labai tvirtu, tačiau nedaro jo per daug \“storo\“. Netyčia išskalbus jį su drabužiais ar išmetus ant žemės nereiks bijoti, kad atmintinė nebeveiks.

Žvelgiant į spartos rezultatus matyti, jog ToughDrive yra pakankamai greitas, nors ypatingai gerų rezultatų nedemonstruoja. Jis tinkamas ir Ready Boost funkcijai ir pakankamai gerai susidoroja su smulkių failų įrašinėjimu.

2 GB ToughDrive Camo galima įsigyti už maždaug 18 eurų. Deja, Lietuvos parduotuvėse šis gaminys nėra pardavinėjamas.

Dėkojame ATP už suteiktą galimybę išbandyti šį gaminį.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.