Apack ZEROtherm FZ120 procesoriaus aušintuvo apžvalga

Sveiki, gerbiami Technews apžvalgų skaitytojai. Pristatome dar vieną procesoriaus aušintuvo apžvalgą – šiandien tai Apack kompanijos produktas – ZEROtherm ZEN FZ120. Tai vienas naujausių kompanijos produktų ir tuo pačiu flagmanas, rodantis geriausią aušinimo efektyvumą iš visų iki šiol pristatytų kompanijos produktų. Bent jau taip galime spręsti iš aprašymo. O ar tai tiesa, pažvelgsime šiandien. Kaip įprasta, nepamiršime ir kitų aušintuvo savybių aprašymo. Įdomaus skaitymo!

Turinys:

Apie ZEROtherm

Pakuotė ir komplektacija

Specifikacijos

Radiatoriaus ir ventiliatoriaus konstrukcija

Montavimas

Testų metodai

Testų rezultatai

Išvados

Apie ZEROtherm ir Apack

Kompanija Apack buvo įkurta dar 1999-iais metais, trijų inžinierių turinčių daugiau nei dešimt metų patirtį šiluminių sprendimų srityje. Apack būstinė – Daejeon mieste Pietų Korėjoje. Dėl daugybės IT kompanijų turinčių savo darbo vietas būtent ten, miestas pavadintas korėjiečių Silicio slėniu ir aukštųjų technologijų sostine. Pats pavadinimas kilo iš „Advance Packaging and Creative Knowledge“ – taigi, tai yra tiesiog sutrumpinimas, nors ir skamba ganėtinai neblogai.

ZEROtherm buvo sukurta tam, kad rastų pirkėjus ieškančius tylių aušinimo komponentų. Kaip teigia pati kompanija, išlaikant ir gerą aušinimo efektyvumą. Kompanija išgarsėjo savo drugelių formos aušintuvais, kuris buvo pasitelktas norint atkreipti dėmesį į kompaniją, ką tik pasirodžiusią rinkoje. Dabar kompanija garsėja tokiais produktais, kaip HC92 aušintuvas vaizdo plokštei, ZT100 termopasta ir, žinoma, šiandien testuojamas FZ120 procesoriaus aušintuvas.

Pakuotė ir komplektacija

Net iš pirmo žvilgsnio ir apsičiupinėjimo galima įsitikinti pakuotės kokybe, tačiau tuo pačiu ir kompaktiškumu ir solidžiu dizainu. Viršuje matome didelį ZEROtherm logotipą, o priekinėje dalyje – šešias išskirtas aušintuvo savybes, bei apvalų permatomo plastiko langelį, pro kurį galime įžvelgti ventiliatorių. Pasukus dėžutę į dešinę pusę randame palaikomų procesorių sąrašą, kuris nustebina tuo, kad jau matome ir Penryn palaikymą. Nors ir suprantama, kad ir kiti konkurentai palaiko naujausius Intel procesorius, tai galutiniam vartotojui ne visada gali būti aišku. Taip pat pažymima, kad AMD sistemoms reikalingas papildomas montavimo elementas, kurio komplekte nerasime.



Galinėje pakuotės dalyje rasime keturias nuotraukas – aušintuvą sistemoje sumontuotą vertikaliai ir horizontaliai bei visus jo išmatavimus. Taip pat čia matome ir daugybę logotipų nurodančių, kad pakuotė gali būti perdirbta, RoHS bei ISO sertifikatus ir produkto pagaminimo vietą bei kompaniją. Tai, kaip jau minėjau, Apack, įsikūrusi Pietų Korėjoje. Paskutinėje, kairiojoje pakuotės, dalyje rasime specifikacijų lentelė, kurioje pateikiami duomenys tiek apie patį radiatorių, tiek ir apie ventiliatorių. Tos pačios lentelės lietuviškąjį variantą pateikiame jau kitoje skiltyje.



Pakuotėje rasime tai, ko gali prireikti aušintuvo paruošimui darbui Intel LGA775 platformoje. Tai montavimo elementas tvirtinamas prie aušintuvo pagrindo, po motinine plokšte dedama plokštelė, dvi vielutės ventiliatoriaus tvirtinimui, keturios juostelės skirtos vibracijoms sumažinti, tiek pat varžtų, ZT100 termopastos tūbelė bei vartotojo instrukcija. Atnaujintos pakuotės sudėtis šiek tiek pasikeitė – nuo šiol joje nerasime AMD skirto montavimo elemento.



Nuo šiol minėtasis įrankis yra pardavinėjimas atskirai nuo aušintuvo. Sprendimas suprantamas ir pateisinamas – dauguma nestandartinius aušintuvus perkančių vartotojų turi Intel, dažniausiai Core šeimos procesorius. Kompanijos atstovai nusprendė atsiųsti šį montavimo elementą ir paminėjo, kad jo kaina tesiekia 2,90 euro. Beje, jis tinkamas ir kitiems ZEROtherm aušintuvams. Apačioje pateikiu jo pakuotės bei dizaino nuotraukas.





Specifikacijos

Radiatoriaus ir ventiliatoriaus konstrukcija

Vos paėmęs į rankas ZEN FZ120 galėjau skirti jam „kiečiausiai atrodančio CPU aušintuvo“ apdovanojimą. Manau nė vienas neliks abejingas tokiam solidžiam, tačiau tuo pačiu ir pakankamai technologiškai protingam dizainui. Be abejo, žinote, kad šis ZEROtherm produktas dar vienas tower šeimos aušintuvas, kurie jau kurį laiką demonstruoja patį geriausią aušinimo efektyvumą.



Kaip pati kompanija teigia, aliumininės radiatoriaus plokštelės yra išdėstytos medaus korio struktūra. Viską matote nuotraukoje, kažko ypatingai pripasakoti čia nepavyks – tiesiog pati centrinė plokštelių dalis yra įgaubta, taip siekiant „sugauti“ didesnį oro srautą siekiant atvėsinti plokšteles.



Pačioje viršutinėje ir apatinėje plokštelėje matote išspaustą produkto ir kompanijos pavadinimą. Per visas plokšteles yra paliktos keturios skylės, į kurias tvirtinamos vielutės ventiliatoriaus prikabinimui.



Kaip ir NH-U12P bei S1284, šiandien apžvelgiamas aušintuvas turi 4 U formos šiluminius „heatpipe“ vamzdelius, kurie eina per 47 aliuminines plokšteles. Pagrindas labai gerai atspindi aplinkinius objektus, yra kokybiškai nupoliruotas, tačiau galima įžvelgti šlifavimo žymių. Pakuotėje paviršius yra apsaugotas permatomu lipduku. Virš ir šonuose pagrindo yra aliumininis blokelis, prie kurio tvirtinamas montavimo elementas.



Kaip ir daugumoje aukštos klasės procesorių aušintuvų, čia naudojamas 12 cm ventiliatorius. Jis yra permatomas, identiškas tiek korpusas, tiek ir sparnai. Priekyje matome ZEROtherm logotipą, o gale – mikroschemą, kuri paprastai būna paslėpta po nepermatomo plastiko sluoksniu. Aušintuvas sukasi nuo 1100 iki 1800 aps./min greičiu ir taip sukuria maksimalų 59,48 CFM oro srautą. Jis jungiamas keturių kontaktų jungtimi ir palaiko PWM.



Montavimas

Vos išimtas iš pakuotės, ZEN FZ120 gali būti naudojamas tik su Intel LGA775 sistema. Apie montavimo elementą AMD sistemoms jau užsiminiau pakuotės skiltyje, o pademonstruoti kaip jis yra naudojamas neturiu galimybės, todėl apžvelgsime tik pirmosios montavimo būdą. Kaip jau minėjau, aušintuvo paruošimui darbui yra reikalingos dvi dalys – ant pagrindo montuojamas elementas ir ant galinės motininės plokštės dalies dedama plokštelė (angl. Backplate).



IŠ pradžių išėmus motininę iš korpuso ją apverčiame ir nuplėšę lipduką priklijuojame plokštelę prie motininės plokštės. Pritvirtinus elementą prie aušintuvo apatinės dalies naudojantis keturiais pridėtais varžtukais galima prisukti jau pritvirtintus spyruoklinius varžtus prie backplate. Ventiliatoriaus uždėjimas gali kelti problemų, ypač jei motininė plokštė turi masyvų lustų rinkinio radiatorių. Tačiau nepamiršus pirma įdėti vielučių viskas bus tvarkoje.



ZEROtherm atstovas jau prieš išsiųsdamas aušintuvą testams paminėjo, kad nepamirščiau priklijuoti lipdukų sumažinančių vibracijas, nes, pasak jo, kai kurie apžvalgininkai, pamiršę, ar tiesiog nenorėję to padaryti, skundėsi ventiliatoriaus keliamu triukšmu. Į tinkamą vietą įdėjus vielutes buvo galima pritvirtinti ventiliatorių . Jis laikosi tikrai tvirtai, tačiau galbūt kompanija galėjo sugalvoti ir paprastesnį tvirtinimo būdą. Dabar belieka nepamiršti prijungti ventiliatoriaus maitinimo laidą.

Testų metodai

Testams buvo naudojama ta pati sistema, kaip įprasta, komplektacija matote lentelėje. Taip rezultatams nedaro įtakos jokie pašaliniai veiksniai. Visuose testuose naudojama NT-H1 pasta, ji keičiama po kiekvieno bandymo. Testuojama buvo kambario temperatūroje – maždaug 24 laipsniai Celsijaus. Korpusas viso testavimo metu buvo atidarytas. Palyginimui buvo pasitelkti Arctic Cooling Freezer 7 PRO, standartinis Intel, Nexus Xir-3500, Xigmatek S1283 ir S1284 aušintuvai.



Procesoriaus apkrovimui naudota Prime 95v 25.3, o temperatūrų nustatymui RealTemp 2.60 programa. Norėdami didesnių skirtumų tarp aušintuvų šiek tiek labiau pakepinome procesorių, jis veikė 2333 ir 3003 MHz dažniais, tačiau antruoju atveju įtampa buvo pakelta iki 1,5 V. Laukimo būsenos testų metu procesorius buvo neapkrautas 15 min, o apkrovos metu, pilnai apkrautas tiek pat laiko.

Šiandien nutarėme Jus pradžiuginti ir triukšmo matavimo testu. Rezultatai pateikiami dBA matavimo vienetais. Prietaisas buvo laikomas 1 m atstumu nuo atidaryto korpuso.

Testų rezultatai

Nors čia ZEROtherm produktas yra šiek tiek garsesnis už savo konkurentus, tačiau nepamirškime, kad jis sukasi 200 aps./min greičiau nei Xigmatek atstovai ir net 500 aps./min nei Noctua. Bet kokiu atveju, uždarytame korpuse plika ausimi skirto praktiškai nepajusite.

FZ120 aušinimo efektyvumas parodo, kad ZEROtherm produktas tampa vienu iš geriausių, jei ne pačiu geriausiu iki šiol testuotu aušintuvu.

Išvados

Manau sugebėjote susidaryti savo nuomonę apie FZ120 perskaitę apžvalgą. Apibendrinamas norėčiau pasakyti, kad aušintuvas tiesiog nuostabiai suderina aušinimo efektyvumą su skleidžiamu triukšmu. Kartu su vienu geriausiai atrodančių dizainu, tvirta montavimo sistema tiesiog neįtikėtina maždaug 40 JAV dolerių arba 34,90 eurų kaina FZ120 tampa pačiu tobuliausiu iki šiol testuotų aušintuvų.

Autorius: Wicked Akuba

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.