MSI ir XFX 9800GT apžvalga

Šiandien apžvelgsime turbūt daugiausiai mūsų lankytojų dominantį kompiuterio komponentą – vaizdo plokštę. Kadangi žiūrėti tiesioginę dvikovą visada įdomiau, nutarėme abidvi 9800GT vaizdo plokštes išsamiai pristatyti vienoje apžvalgoje. Šiandien Jūsų dėmesiui – du tiesioginiai 8800GT plokštės pasekėjai iš MSI ir XFX kompanijų. Įdomu tai, kad abu variantai nuo standartinių Nvidia 9800GT skiriasi ne tik aušinimu, tačiau ir pačia montažine plokšte, bei dažniais. Taip, supratote teisingai – abidvi šiandien testuojamos plokštės yra spartintos.



Visgi turiu nuliūdinti didelės rezoliucijos monitorių savininkus, kurie šiuo metu renkasi vaizdo plokštę. Dėl lėšų ir laiko trūkumo negalėjome vaizdo plokščių ištestuoti aukštose rezoliucijose, tačiau neabejokite – apžvalgoje yra pateikta tikrai nemažai rezultatų, kurių dalis, beje, skirta aušinimo galimybėms ir maksimaliems plokščių dažniams nustatyti. Įvairiuose žaidimuose plokštes išbandėme dviejose skirtingose raiškose ir dviem skirtingais nustatymais. Linkiu įdomaus skaitymo!

Turinys:

Apie MSI ir XFX

Pakuotė ir komplektacija

Vaizdo plokštė

Testų metodai

Testai

Išvados

Apie MSI ir XFX

MSI

Išgirdus vardą MSI, visi iš karto pagalvojame apie vaizdo ir motinines plokštes bei nešiojamuosius kompiuterius. Micro-Star International įsikūrė dar 1986-aisiais, kai apie dabartinius technologinius produktus buvo galima tik svajoti. Kompanijos motininės plokštės pagal pardavimus patenka į trejetuką, serveriai – į penketuką, o grafinių plokščių šiuo metu parduodama daugiausiai pasaulyje. Kompanija teigia, kad kas 2,8 sekundės yra nuperkama MSI vaizdo korta, o iš viso pasaulyje jų jau – 60 milijonų. Turbūt visi žinote, kad pagrindinė kompanijos būstinė yra Taivane, tačiau, be abejo, kompanija daugumoje žemynų turi savo atstovybes, kurios rūpinasi produktų platinimu įvairiose vietose. Technews bendrauja su Europine atstovybe, kuri veikia Nyderlanduose.

XFX

Ilgą laiką XFX buvo vienas pagrindinių išskirtinių Nvidia partnerių, tačiau praėjusių metų pabaigoje, gandai, kurie sakė, kad kompanija imsis bendradarbiauti ir su pagrindine konkurente ATI, išsipildė. Taip atsitiko po itin sėkmingo RV770 pasirodymo, kuris kompanijai leis gauti daugiau pajamų ir tuo pačiu – pelno. Daugelio akyse – XFX yra aukštos klasės gamintojas, ne tik dėl to, kad plokščių kainos dažniausiai būna didesnės nei vidutinės, bet ir todėl, kad kompanija siūlo itin smarkiai gamykliškai spartintų variantų. XFX yra PINE Technology Holdings Limited kompanijos dalis. Pastaroji buvo įkurta dar 1989 ir nuo tada dirbo kaip grafinių technologijų asmeniniams kompiuteriams gamintojas. Pagrindė PINE būstinėje yra įsikūrusi Hongkonge, o visuose 16-oje ofisų pasaulyje dirba daugiau nei 1100 žmonių. Kompanija turi keturias produktų projektavimo bei technologijų kūrimo laboratorijas Pietryčių Azijoje ir dvi gamyklas Kinijoje.

Pakuotė ir komplektacija

MSI

MSI vaizdo plokštės pakuotė yra pakankamai didelė, tai vartotojui suteikia vilčių, kad komplektacija bus ne ką skurdesnė. Kadangi pakuotė yra akcijinė, priekinėje dalyje matome vieną iš žaidimo Rainbow Six : Las Vegas 2 herojų. Virš jo – MSI logotipas, o apačioje šiek tiek informacijos apie patį žaidimą. Dešiniajame viršutiniame kampe matome Nvidia PureVideo HD ir GeForce logotipus. Žemiau užklijuotas logotipas žymintis tai, kad plokštės išsiuntimo metu ji buvo perkamiausia Vokietijoje.



Praktiškai du trečdaliai galinės dalies yra skirta žaidimo aprašymui. Likusioje dalyje įvairiomis kalbomis randame trumpą vaizdo plokštės savybių, HybridPower technologijos ir HDMI išvesties aprašymą. Atidarius išorinį įpakavimą randame plastiko lakštu apdengtą vaizdo posistemį, kuris, be abejo, yra antistatiniame maišelyje. Po putplasčio apsauga vartotojas ras visą likusią komplektaciją.



Nors ir pakuotė yra tikrai nemaža, komplekte pirkėjas neras kažko itin išskirtinio. Turbūt jau atspėjote, kad prie plokštės yra pridedamas Rainbow Six : Las Vegas 2 žaidimas. Jį radome ne paprastame vokelyje, o įdomesnėje dėžutėje. Be išsamios vartotojo instrukcijos knygelės, kompanija nusprendė įdėti ir sutrumpintą variantą, kur viskas pateikiama glausčiau. Dėžėje taip pat radome DVI->HDMI, DVI->D-Sub, S-Video->Video adapterius, S-Video ilginimo laidą, tvarkyklių diską ir S/PDIF kabeliuką.

XFX

Lyginant su MSI, XFX 9800 GT pakuotė pastebimai mažesnė. Viršuje matome XFX logotipą, o žemiau – devynetą sudarytą iš šovinio tūtelių, žyminti devintą Nvidia seriją. Apačioje – keli logotipai, kurių vienas žymi, kad produktas yra pagamintas išskirtinio Nvidia partnerio XFX. Kaip bebūtų skaudu „žaliųjų” fanams – taip nebėra, artimiausiu metu Lietuvoje turėtų pasirodyti ATI produktai paženklinti XFX prekiniu vardu.



Kitoje pusėje gamintojas akcentuoja, kad ši plokštė puikus pasirinkimas tiems, kas ieško optimalaus kainos/spartos santykio. Po vaizdo kortos nuotrauka ir dešiniau išsamiai pateikiamos produkto savybės ir specifikacijos. To beje, trūko MSI modelyje. Pačioje apačioje – eilė logotipų, rodančių, kokias technologijas ši XFX plokštė palaiko. Po atslenkama dėžute randame dar vieną – žalią, kurioje ir yra plokštė bei likusi komplektacija.



Pro permatomą langelį matosi dalis plokštės, tiksliau tariant jos aušintuvas. Komplektacija, palyginus su MSI variantu, skurdesnė. Joje nerasime pakankamai svarbaus komponento – DVI->HDMI adapterio, tačiau jis pakeistas maitinimo laidu, kuris leidžia vietoje PCIe jungties naudoti dvi Molex. Toks sprendimas gali praversti naudojant SLI sistemą. Be įvairių lankstinukų rasime DVI-D-Sub adapterį, Assasins Creed žaidimą ir tvarkyklių CD.

Vaizdo plokštė

G92 grafikos procesorių Nvidia pristatė dar 2007 metų rugsėjį. Pirmoji vaizdo plokštė, turinti šį grafikos procesorių, buvo labai sėkminga GeForce 8800GT vaizdo plokštė. Po jos sekė ir „apkarpyta“ 8800GS bei greitesnės 8800GTS versijos. G92 naudojamas netgi visoje dabartinėje GeForce 9800 vaizdo plokščių serijoje.

Iš tiesų vargu ar surasime kitą tokį grafikos procesorių, kuris montuojamas tokioje galybėje vaizdo plokščių. Po nors ir spartaus, tačiau didelio ir brangaus G80 grafikos procesoriaus pakeitimas G92 leido kompanijai gaminti ekonomiškesnes ir nelėtesnes vaizdo plokštes. Pagal 65 nm technologinį procesą pagamintas G92 galėjo pasiekti aukštesnius dažnius ir išskleisti mažiau šilumos, nors kai kurie jo parametrai nebuvo tokie įspūdingi kaip G80. Kai kuriose 9 serijos GeForce plokštėse (9800GTX+, netgi kai kuriose naujose 9800GT) naudojami ir pagal 55 nm technologinį procesą pagaminti grafikos procesoriai.



Grafikos procesorių versijos šiose plokštėse visgi skiriasi. Nors abiejų plokščių GPU turi tuos pačius 112 „Stream“ procesorių, o kitos vidinės lusto specifikacijos taip pat sutampa, tačiau MSI naudoja naujesnį ir taupesnį 55 nm variantą, o XFX – senesnį 65 nm lustą. Standartinis 9800GT plokštėse naudojamo GPU dažnis siekia 600 MHz, o „Shader“ procesorių – 1500 MHz. Tiesa MSI ir XFX savo gaminius parduoda jau paspartintus (MSI iki 660 MHz GPU ir 1625 MHz „Shader“, o XFX iki 670 MHz GPU ir 1675 MHz „Shader“). Procesoriuje taip pat yra 16 rasterizacijos vienetų (ROP) bei 56 tekstūravimo vienetus (TMU). Magistralės, jungiančios grafikos procesorių su GDDR3 tipo atmintimi, kurios šiose plokštėse paprastai būna 512 MB, plotis siekia 256 bitus.

Maksimalus teorinis tokiais dažniais veikiančio G92 grafikos procesoriaus skaičiavimo pajėgumas siekia 504 milijardus slankaus kablelio operacijų per sekundę. Plokščių, naudojančių G92 grafikos procesorių, specifikacijas pateikiame lentelėje.

MSI



Pati kompanija labiausiai akcentuoja šios plokštės aušintuvą, užimantį du išplėtimo lizdus. Šis aušintuvas turi vieną ventiliatorių, 34 aliuminio plokšteles pro kurias eina keturi šiluminiai „heatpipe“ vamzdeliai ir yra uždengtas plastikiniu dangteliu, kuris suteikia plokštei prekinę išvaizdą. Kaip matote nuotraukoje, varinis pagrindas nėra itin lygus, akivaizdžiai matomos šlifavimo žymės, nors visa tai turėtų ištaisyti termopasta. Kadangi aušintuvas uždengia šalia esantį lizdą, kompanija nusprendė tai išnaudoti padarydama papildomas groteles išeiti šiltam orui pro galinę korpuso dalį.



Žemiau matome dvi mėlynos spalvos DVI jungtis, kurios, naudojant atitinkamus adapteriu gali būti paverstos į analoginę VGA ar HDMI. Kairiau – S-Video jungtis, kurios prailginimo laidą ir adapterį taip pat radome komplekte. Priekinėje plokštės dalyje – šešių kontaktų jungtis maitinimui iš maitinimo bloko ar papildomo šaltinio. Viršuje randame vieną SLI jungtį, tačiau antrosios, kuria pasinaudojus galima būtų sukurti triple-SLI sistemą, nėra, kaip ir pirmtake 8800GT.



Montažinė plokštė yra raudonos spalvos ir tai labai primena pagrindinės Nvidia konkurentės AMD produktus. Greičiausiai MSI taip nusprendė išsiskirti iš praktiškai identiškų konkurentų.



Visi kondensatoriai yra solid tipo, tačiau išskyrus oro srautą, gaunamą iš ventiliatoriaus, įtampų grandinė nėra aušinama papildomu radiatoriumi. Aplink G92 lustą matome aštuonis Samsung atminties lustus, kurių atsako laikas siekia 1 ns.



XFX



Nors ir šis XFX produktas gamykliškai paspartintas yra dar labiau, nei konkurentas, jis naudoja kur kas mažiau vietos užimantį aušintuvą. Jis turi savų minusų ir pliusų – pirmiausia, XFX ventiliatorius sukdamasis maksimaliomis apsukomis gali kelti erzinantį zvimbimą, tačiau dėl to, kad aušintuvas neuždengia papildomo plėtimo lizdo, plokštė nekels problemų darant SLI sistemą. Pats radiatorius yra pagamintas iš vario ir dengia ne tik grafikos procesorių, tačiau ir visus atminties lustus. Ant aušintuvo yra pavaizduotas pakuotei identiškas motyvas.



Kaip ir MSI modelyje, matome dvi DVI ir vieną S-Video jungtis. Ryškiai salotinės spalvos DVI gali būti paverstos į HDMI ar VGA standartus. Kaip bebūtų gaila, komplekte radome tik VGA adapterį, todėl norint prijungti LCD televizorių ar kitą ekraną HDMI jungtimi, adapterį teks pirkti pačiam. XFX plokštė taip pat yra maitinama per šešių kontaktų jungtį plokštės priekyje. Viršuje randame SLI jungtį, kurią naudodami galėsime sukurti dviejų vaizdo plokščių sistemą. Beje, viršuje yra pritvirtinta plokštelė, ant kurios nupieštas kompanijos logotipas. Ji greičiausiai skirta plokštės dizainui.



Matinės juodos spalvos montažinė plokštė atrodo tikrai puikiai, o entuziastams, turintiems atvirą sistemą ar langą korpuso šone, tai tikrai svarbu. Du plokštės kondensatoriai nėra solid tipo ir tai šiek tiek keista. Kaip ir MSI modelyje, priekinė plokštės dalis papildomai nėra aušinama. Visgi į ją išeina pakankamai stiprus oro srautas, kuris įkaitusius elementus turėtų atvėsinti. Su šia plokšte naudojami identiški 1 ns Samsung atminties lustai, tačiau jie yra papildomai aušinami, todėl padidėja ir spartinimo galimybės.





Testų metodai

Abidvi plokštės buvo testuojamos vienodoje sistemoje ir veikė savo standartiniais dažniais. Testuojant 9800GT su žaidimais, buvo naudojama Fraps programa ir tą patį laiko tarpą žaidžiama scena. Duomenys pateikiami paskaičiavus kadrų per sekundę vidurkį. Vieno žaidimo rezultatai pateikiami dviejose skirtingose lentelėse – minimalių ir maksimalių įmanomų (įskaitant AA, AF ir HDR). Jose išskirtos dviejų skirtingų raiškų – 1280 x 1024 ir 1024 x 768 grafos. 3DMark03 lentelėje pateikiami galutinė gautų taškų suma. Prie kai kurių nustatymų pateikiamas palyginimas su PowerColor HD4850, turinčia taip pat 512 MB atminties. HD4850 naudoja pagal 55 nm technologinį procesą pagamintu RV770 grafikos lustu, turinčiu 800 „Stream“ procesorių, 16 rasterizaijos modulių ir 40 tekstūravimo modulių. Šioje PowerColor plokštės versijoje grafikos procesorius veikia 635 MHz, o atmintis 1986 MHz efektyviu dažniu. Su pastarąja plokšte buvo naudojamos 8,12 Catalyst tvarkyklės, o su Nvidia plokštėmis – 180,48.



Garso testuose prie šalia plokštės (maždaug 10 cm atstumu) buvo laikomas garso matuoklis ir išvedamas vidutinis triukšmo rodiklis. Grafinio procesoriaus temperatūra matuojama dviem skirtingais atvejais – ramybės būsenoje, kai apkrova siekia 0-5 % ir pilno veikimo būsenoje (100 %). Branduoliui apkrauti naudojama GPU Caps Viewer, o temperatūroms stebėti – Riva Tuner v2.11 programa. Įtampų grandinės temperatūra matuojama plokštės branduoliui dirbant 100 % ir naudojantis infraraudonųjų spindulių termometru.

Maksimalaus dažnių rezultatai yra pateikiami plokštę spartinant su Riva Tuner v2.11 programa. Šio testo metu plokštė nuolatos būna aprauta ir stebima ar ekrane neatsiranda artefaktų. Lentelėje pateikiami maksimalūs dažniai, kai ekrane nesimatė vaizdo išsiliejimų ir branduolys ar atmintinė nebuvo perkaitusi. Tam pastebėti kompiuteris buvo paliktas pusei valandos.

Testai

Crysis Warhead

Crysis Warhead – mokslinės fantastikos pirmo asmens šaudyklė. Tai yra antroji Crysis dalis. Šiame žaidime Jūs valdote karį, kuris apsirengęs kostiumą su neįprastomis galimybėmis. Jis gali pagreitinti, pastiprinti ar kitaip paveikti karį. Šis žaidimas ypač reiklus kompiuteriui. Crysis Warfare naudoja CryEngine 2 varikliuką. Jis buvo sukurtas pačių Crytek, būtent Crysis žaidimui. Truputį atnaujinta jo versija naudojama ir antrajai Crysis daliai. Šis varikliukas turi išties daug galimybių: 3D debesys, 3D Ocean technologija, leidžianti vandenį atvaizduoti ypač tiksliai. Galima labai tikrai atvaizduoti bangas, pagal oro ar kitus veiksnius, HDR, dinamiški šešėliai, realistiška veido animacija, kurią galima nukopijuoti iš tikro aktoriaus veido specialios įrangos pagalba, griaunami pastatai, augaliją galima naikinti, HDR apšvietimas, pilnai interaktyvi ir sunaikinama aplinka, lietus bei ugnis veikiama vėjo, DirectX 10 palaikymas ir dar daug kitų galimybių, apie kurias galite paskaityti čia. Šiuo metu CryEngine 2 variklis yra vienas iš daugiausiai galimybių turinčių įrankių žaidimui kurti, rinkoje.

GRID

GRID – vienas iš geriausių žaidimų su automobiliais pastaruoju metu. Tai yra viena iš Codemasters kuriamos serijos TOCA dalių. Žaidimas jus perkels į įvairias motosporto trasas Japonijoje, Amerikoje bei Europoje. GRID naudoja pačių Codemasters kurtą varikliuką EGO. Šis varikliukas yra patobulinta, modifikuota Neon versija. Pirmą kartą EGO buvo naudojamas žaidime DiRT. Varikliuko kūrimas kompanijai kainavo net apie 40 milijonų svarų sterlingų. Jo dėka lenktynių žaidimuose labai tikroviškai atkuriamos dulkės, aplinka, automobilio padaryta žala jam ir aplinkai (nuversti medžiai, išdaužtos lempos). Varikliukas palaiko HDR ir kitas galimybes.

Call of Duty: World at War

Call of Duty: World at War – pirmo asmens šaudyklė. Šiame žaidime nusikelsime į Antrojo Pasaulinio Karo mūšio lauką. Žaidimą sukūrė Treyarch kompanija, o išleido visiems žinoma Activision. Žaidimas naudoja tokį patį varikliuką, kaip ir Call of Duty 4. Tiesa, jis šiek tiek patobulintas. Variklis palaiko tokias funkcijas, kaip dinamiškas pasaulio apšvietimas, HDR , dinamiški šešėliai ir kt.

Assasin Creed

Šis veiksmo žaidimas Jus perkelia į veiksmą vykstantį 1191 metais. Jūs esate vienos samdomų žudikų organizacijos narys ir turėsite vykdyti užduotis. Žaidime gana daug žiaurumo elementų. Assasin Creed, kaip ir visi nauji žaidimai, gana reiklus mūsų kompiuteriui. Žaidimo varikliukas – pačių Ubisoft kurtas Scimitar (taip pat žinomas kaip Anvil). Šį varikliuką taip pat naudoja naujausi Prince of Persia ir Shaun White Snowboarding žaidimai. Aplinkai kurti buvo naudojama 3Ds Max, o veikėjams ZBrush. Šis Ubisoft kurtas varikliukas palaiko Ambient Occlusion, HDR, deferred shading (nors pastarosios dvi šiame žaidime ir nebuvo naudojamos), DirectX 10, ir naujos kartos efektų atkūrimą.

Far Cry 2

Far Cry 2 yra pirmo asmens šaudyklė. Antroji dalis, skirtingai nei pirma, bus daug tikroviškesnė. Kūrėjai nusprendė nebetęsti pirmosios dalies fantastinės istorijos. Žaidimą pradedame su samdiniu, kuris pateko į vieną iš Afrikos valstybių, kurioje vyksta pilietinis karas. Šis Ubisoft žaidimas naudoja specialiai jam sukurtą Dunia variklį. Jis buvo sukurtas Ubisoft Montreal kurėjų komandos. Išvertus iš persų kalbos Dunia reiškia pasaulis, žemė, gyvenimas. Varikliukas palaiko gana nemažai galimybių: dinamiškas oro, liepsnos atvaizdavimas (priklauso nuo oro sąlygų – pučiant vėjui, liepsna pasisuka pagal vėjo kryptį), nuo prisilietimo ar vėjo judantys augalai RealTree , palietus augalą, jis nulinksta, nulūžta, pilnas dienos/nakties ciklas, dirbtinis intelektas veikia ne pagal skriptus, o pagal aplinkybes, Radiosity galimybė, amBX technologija specialiesiems efektams (tik su tam tikra įranga), DirectX 10 palaikymas Windows Vista operacinėje sistemoje.

Test Drive Unlimited

Test Drive Unlimited yra arkados stiliaus lenktynės. Šiame žaidime galėsite išbandyti savo jėgas net 1000 km ilgio trasose. Test Drive serija yra viena ilgiausių lenktynių serijų. Pirmoji dalis išleista 1987 metais. Šiuo metu leidėjo kūrėjo teises iš Accolade perėmė Atari. Žaidimas naudoja Twilight 2 variklį. Galima įjungti HDR ir panašias funkcijas.

Kiti testai

Išvados

Kaip jau ir buvo galima tikėtis, pastebimo pranašumo žaidimų testuose neįgijo nė viena plokštė. Tiesa, trijuose žaidimuose 9800GT netgi lenkė savo konkurentą iš AMD – HD4850. Visgi COD : WaW ir Far Cry 2 žaidimuose ATI plokštė įgijo didesnį nei akivaizdų pranašumą. Dėl aukštesnių dažnių Crysis žaidime XFX plokštė pirmavo maždaug 7 %. Šioks toks pranašumas buvo matomas ir aukštesniais nustatymais, tačiau jis siekia vos porą procentų, o kai kur MSI produktas savo konkurentui prilygsta savo konkurentui.

Nors ir MSI aušinimas grafikos procesorių aušina itin efektyviai, to nebūtų galima pasakyti apie plokštės atmintį. Dėl to, kad XFX radiatorius dengia ir atminties lustus, jų dažnį buvo galima pakelti visu 100 MHz daugiau, o tai yra tikrai nemažai. Visgi XFX ventiliatoriaus sukeliamas triukšmas ir neefektyvus GPU aušinimas leidžia MSI analogus vadinti geresniu sprendimu.

Jau pamatę dėžutes, galėjome nuspręsti, kuri komplektacija bus turtingesnė. Ir neklydome – MSI siūlo daugiau priedų, tarp kurių ir itin naudingas HDMI adapteris bei S-Video laidai. Vienintelis XFX komplekto pranašumas – pridedamas maitinimo adapteris, leidžiantis plokštei energiją tiekti dviem Molex jungtimis.

Jei jau nusprendėte pirkti GeForce 9800GT plokštę, pasirinkimas Jūsų rankose. Visgi mūsų rekomendacija ir „Puikus kainos/kokybės derinys“ apdovanojimas šį kartą – MSI plokštei, kuri už mažesnę, maždaug 125 JAV dolerių, kainą sugebėjo pasiūlyti turtingesnę komplektacija, geresnį aušinimą ir tikrai neblogą našumą žaidimuose. XFX variantas kainuoja maždaug 10 JAV dolerių brangiau. Nors ir buvo (ir yra) kalbama apie visišką Nvidia sutriuškinimą šioje kainų sferoje, panašu, kad 9800GT yra pakankamai neblogas konkurentas kiek brangiau kainuojančiai HD4850.

Autorius: Wicked Akuba

5 Komentarai

  1. Bulllet666666 parašė:

    4850 kai kur pralaimi pries 9800gt…..:P Kazkas cia netaip..

  2. Samas parašė:

    Jo , ant GriD pralaimi, nieko čia keisto. Su 4850 GriD\’as išvis nėjo, tik su naujesnėm tvarkyklėm pasileidžia. 🙂

  3. Bulllet666666 parašė:

    O kaip apie crysis warhead? Ten 4850 irgi ne kas ….;) ir isvis ka cia rodo per nesamones su 4850 ant very high losdavau ir 1280×1024 rez su didesniu fps kiekiu mazdaug 40fps+ o cia ant high vos 20fps traukia..

  4. fregis parašė:

    pas mane gigabyte 9800gtx tai panasiai fps kaip cia raso, pas mane buna 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.