Antec HCP-1000 Platinum maitinimo šaltinis

Rinkoje turėti bent po vieną 1000 vatų 80+ Platinum efektyvumo maitinimo šaltinį tapo privalu kone visiems didžiausiems gamintojams. Nors tai  labiau asocijuojasi su kokybės ir prestižo demonstravimo etikete, mes turime galimybę pažvelgti į „Antec  High Current Pro" (HCP) 1000 W Platinum maitinimo šaltinį, kuris naudoja paprastai vieną brangiausių platformų, surinktą OEM gamintojo „Delta". Tai jau trečiasis mūsų 1 kW 80+ Platinum maitblokis, todėl atėjo laikas išsiaiškinti, ar „Antec" produktas yra stiprus konkurentas „Seasonic P-1000" ir „Enermax Platimax 1000 W OC Edition" maitinimo šaltiniams.

  • Apie „Antec"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Pakuotė ir komplektacija

Kaip 80+ Platinum maitinimo šaltinį talpinanti pakuotė be platinos spalvinio akcento? Šįkart tas akcentas net blizgus, ant kurio du svarbūs logotipai: 80+ Platinum sertifikatas ir žyma, jog mūsų turimas „Antec" PSU priklauso AQ7 programai, suteikiančiai septynių metų garantiją. Netoliese minima, kad produktas pajėgus tiekti nenutrūkstamą 1000 W galią (o ko kito tikėtis iš tokios klasės gaminio?), elektros sąnaudų sumažinimas siekia 25 % (tam pateiksime „Antec" atliktus skaičiavimus) bei pasižymima pilnai moduline kabelių atjungimo sistema.

Priešinga dėžės pusė keliomis kalbomis pasakoja apie kitas Antec HCP 1000 W savybes, kaip: ypač tylų 135 mm. ventiliatorių, keturias +12 V linijas, naudojamus tik japoniškus kondensatorius ir ateityje galimiems pokyčiams paruoštus 16 (2x 8)-pin PCI-E lizdus ir 28 (20+8)-pin MBU lizdus.

Mažesnės pakuotės sienelės nurodo elektrines maitinimo bloko charakteristikas, atjungiamų „stealth" kabelių tipą ir skaičių, PSU fizinius išmatavimus bei jau minėtą naudą taupant elektrą kartu su 80+ Platinum maitinimo šaltiniu.

Be putoplasto lakštais ir medžiaginiu maišeliu apsaugoto maitinimo šaltinio bei į atskirą krepšelį sudėtų atjungiamų laidų „Antec" į komplektaciją prideda AC laidą, tvirtinimo varžtus ir pora firminių medžiaginių Velcro surišėjų. Gamintojas aiškiai pasisako už ekologiją, todėl jų pridedamas vartotojo gidas (greičiau pažintinukas) – labai minimalistinis.

 

Specifikacijos

Testuojant aukščiausios klasės maitinimo šaltinius pakankamai seniai teko matyti modelį, turintį daugiau nei vieną +12 V liniją. Šis „Antec HCP" maitinimo šaltinis keičia nusistovėjusią tėkmę ir turi keturias virtualias +12 V linijas, kurių kiekvienos maksimalus stipris siekia 40 amperų, būtent tokia yra riba, kuomet įsijungia OCP apsauga. Matematika labai paprasta: esant poreikiui viena linija gali atiduoti 480 W (40 A), o prireikus visos keturios +12 V linijos gali atiduoti absoliučiai visą PSU turimą galią – 1000 W (83 A). Mažųjų linijų kombinacija +5 V (25 A) ir +3.3 V (25 A) gali atiduoti 130 W, o šalia +5 Vsb linijos sutinkamas jau beveik standartu tapęs užrašas 15 W (3 A). Kadangi HCP turi daugiau nei vieną +12 V liniją (apie kiekvienai linijai priskirtų PC komponentų maitinimą pakalbėsime kiek vėliau), šiam PSU privalomas bent ATX12V v2.31 standarto palaikymas. Šalia ATX12V v2.32 šis PSU palaiko ir EPS12V v2.92 bei aišku APFC. „Antec" tikina, kad HCP yra pajėgus atiduoti visą savo galią 0 – 50o C ribose ir PSU atitinka ErP Lot 6: 2013 energijos taupymo sertifikatą, kuriam būdingos <0.5 W energijos sąnaudos laukimo (angl. stand-by) režime.

Nepabijosiu to žodžio ir pasakysiu, kad šis maitinimo šaltinis tiesiog prifarširuotas įvairiausių apsaugų. Šalia skaitytojui puikiai pažįstamų OCP, UVP, OVP, OPP, OTP ir SCP taip pat turime SIP, Brown-Out ir No Load apsaugas. Paskutinės trejos sutinkamos gana retai, tačiau viso to priežastimi dažniausiai tampa gamintojo apsisprendimas neįtraukti šių apsaugų į specifikacijas, nors jos ir esti. SIP apsaugo nuo iš tinklo atkeliaujančių itin didelės srovės antplūdžių, Brown-Out paskirtis panaši į UVP, kuomet prižiūrima, kad stipris nenukristų žemiau ATX nustatytos vertės, na  o No Load apsauga yra išties rečiau implementuojama ir gali turėti suderinamumo problemų su C6 režimu, kuomet CPU yra visiškai atjungiamas nuo darbo. Kartais No Load suveikimo sėkmė priklauso ir nuo konkrečios PSU platformos, kurioje ji atsiranda, tačiau daugelis DC-DC sistemų sugyvena su šia apsauga be didesnių problemų.

Atjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 1x [20+4 pin ATX12V] – 550 mm
  • 1x [8 pin EPS12V] – 650 mm
  • 1x [4+4 pin EPS12V] – 650 mm
  • 1x [2x 6+2 pin PCI-E] – 550 mm
  • 2x [2x 6+2 pin PCI-E] – 550 + 150 mm
  • 3x [3x SATA] – 550 mm + 150 mm + 150 mm
  • 2x [3x Molex] – 550 mm + 150 mm + 150 mm
  • 1x [1x FDD]  –  molex + 150 mm

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 20+4 pin (ATX12V)
  • 1x 8 pin EPS12V
  • 1x 4+4 pin (EPS12V)
  • 6x 6+2 pin (PCI-E)
  • 9x SATA
  • 6x 4-pin molex
  • 1x FDD

Siūlomų jungčių gausa „Antec" HCP pasižymėti negali. Gražu matyti visiškai modulinį dizainą, tačiau 1000 W maitblokis turėtų turėti daugiau bent SATA tipo sąsajų. Galbūt devynios SATA jungtys ir nebus išnaudotos, tačiau pagrindiniai konkurentai siūlo vienuolika ar net dvylika. Šešios molex jungtys taip pat netampa pasigyrimų objektu, tačiau pastarųjų skaičiaus turėtų užtekti net ir ekstremaliausioms situacijoms, ypač kuomet molex jungtis vis labiau nyksta iš PC sistemų žemėlapio. Šešios PCI-E 6+2-pin sąsajos tampa saldžiuoju tašku, o visų pridedamų kabelių ilgis linksta į didesnę pusę. Galbūt norėtųsi ilgesnio ATX12V kabelio, tačiau bendu atžvilgiu „Antec" vartotojo čia tikrai nenuskriaudžia. Tarp kokybiškai „sleav'intų" kabelių (ypač periferinių) būtų gražu išvysti ir skirtingo ilgio SATA/molex kabelių, mat „Antec" į komplektaciją sugebėjo įdėti skirtingo ilgio PCI-E ekvivalentus. Gamintojas askaluoja, jog tai „stealth" tipo nematomi kabeliai. Nematomumas skamba daugiau nei juokingai, o visiškai juodai nudažytų laidų taip pat nematyti. To greičiausiai buvo atsisakyta, dėl būtinybės palikti įžeminimui būdingą spalvos fragmentą. Iš reklaminio triuko, kuriuo nepatikėjo net pats gamintojas, teturime modintojams aktualią smulkią detalę.

Žvilgsnis iš arčiau

„Antec HCP" 1000 W maitinimo šaltinis pasižymi juodų dažų, beveik blizgančiu, paviršiumi, suteikiančiu itin profesionalaus ir kokybiško produkto įspūdį. Natūralu, kad tokios galios PSU bazės ilgis nėra iš mažiausių ir siekia 190 mm. Likusieji fiziniai parametrai nekintantys: 150 mm (P) ir 86 mm (A). Ant PSU šonų esantys lipdukai nurodo gamintoją bei tikslų maitinimo šaltinio modelį.

Elektrinių specifikacijų lipdukas užklijuotas ant PSU korpuso dugno. Priešingoje pusėje, kiek link korio PSU priekinės dalies, patrauktas 135 mm. skersmens ventiliatorius. Nuo nelaimingų atsitikimų virš jo patalpintos juodos grotelės, kurių centre esti firminis „Antec" logotipas.

Priekinė PSU dalis yra visiškai perforuota. Dešinėje pusėje matomas 90 kampu pakreiptas AC lizdas bei įjungimo/išjungimo mygtukas, virš kurio kairiau patalpintas dar vienas „Antec" logotipas.

Visiškai modulinė kabelių prijungimo panelė atskleidžia, kokia +12 V linija kurį PC komponentą maitina. Už periferinių įrenginių maitinimą išskirtinai atsakinga +12 V1 linija, po kurios priežiūra pakliūna ir 24-pin ATX12V kabelio dalis. Fragmentas su 20-pin jungiamas į kairėje esantį juodą lizdą, o likusi dalis su raudonu 4-pin kištuku jungiama į bet kurį raudoną lizdą. Taip vartotojas gali pasirinkti pageidaujamą +12 V liniją, o „Antec" tokiu būdu pasiruošia galimam ATX12V standarto pokyčiui, kuris, tiesą pasakius, kažin ar įvyks greitu metu. Įvykiams už akių užbėgama ir su PCI-E kabeliais. Pasirinkta sistema yra identiška jau matytiems „Enermax" modeliams. Sumanu, atsargu, bet kažin ar pravartu net ir gana tolimoje ateityje?

Pastebesni pamatys, kad virš lizdų esančios ertmės uždengtos izoliacine medžiaga, o aš norėčiau atkreipti dėmesį į 16-pin PCI-E laidą, kurio sleav'inimas artėjant prie jungties pasibaigia daug greičiau, nei tai matoma variantuose su 8-pin. Šis sprendimas pasirodė per daug kompromisiškas…

„Antec HCP" 1000 W OEM gamintojas – „Delta Electronics", esantis vienas didžiausių ir tuo pačiu geriausių OEM gamintojų. Kaip ir įprasta tokio efektyvumo gaminiui, HCP-1000 Platinum naudoja pilno tilto kartu su rezonanciniu LLC konverteriu topologiją, o antriniam filtravimui būdingas sinchroninis išlyginimas bei du DC-DC konverteriai.

Pirminis filtravimas prasideda nugarinėje AC lizdo dalyje, kur patalpinti du Y ir vienas X kondensatoriai. Likusi dalis filtruojančių komponentų (1x X, 4x Y, 1x metalo oksido varistorius ir dvi ritės) patalpinti jau ant pagrindinės montažinės plokštės.

Dvigubą diodų tiltelį aušina atskiras nedidukas radiatorius. APFC zonoje patalpinti du paraleliai sujungti „Nippon Chemi-Con" KMR serijos kondensatoriai (450V, 2x 470μF, 105°C). Grandinės darbą prižiūri šalia kondensatorių ant atskiros vertikalios PCB iškeltas Champion CM6502S valdiklis. Už jo matomas termistorius ir relė, apsaugantys nuo nekontroliuojamų startinių srovių ir nutraukiantys grandinę po starto fazės.

Pirminius tranzistorius aušina labai nedidelis radiatorius. Įdomu tai, kad antrinės filtravimo zonos +12 V tranzistoriai yra prišlieti prie transformatoriaus. Tai turėtų leisti dar labiau sumažinti energijos nuostolius bei EMI triukšmus. Tranzistoriai aušinami atskiro radiatoriaus, o +12V filtravime dalyvauja šūsnis polimerinių ir tik keletas elektrolitinių „Nippon Chemi-Con" kondensatorių.

Mažųjų linijų DC-DC konverteriai išdėstyti ant prijungiamų kabelių PCB. Čia matomi jiems priskiriami VRM bei polimeriniai „Nippon Chemi-Con" kondensatoriai. Kartu su jais patalpinti ir kiti du japonų gamintojo „Rubycon" elektrolitiniai kondensatoriai. Įtariu, kad daugiau pulsacijas slopinančių „Rubycon"  kondensatorių būtų galima rasti kitoje PCB pusėje. Už apsaugas atsakinga DWA103N IC.

Aušinimo įrenginys giminingas OEM gamintojui. Čia įrengtas „Delta" gamybos 135 mm. ventiliatorius, turintis patvarius dvigubus rutulinius guolius (12V, 0.38A, 140 CFM, 48.5 dBA, 2800 RPM). Žinant „Delta" patyrimą gaminant ventiliatorius, šis įrenginys abejonių dėl kokybės nekelia, kaip ir visa vien japoniškus kondensatorius naudojanti PSU platforma, kuri paliko itin švarų įspūdį, o litavimo kokybė buvo aukščiausios klasės. Tai „Delta" išskirtinė etiketė.

 

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

Kuo toliau, tuo mūsų apžvalginių maitinimo šaltinių užfiksuoti rezultatai gali būti vertinami vis objektyviau. To priežastis labai paprasta: to paties kalibro maitinimo šaltinių palyginimas. Šiuo atveju „Antec HCP-1000 Platinum" tiesioginiu varžovu tampa jau apžvelgti „Seasonic P-1000“ ir „Enermax Platimax 1000 W OC Edition".

Rezultatai

Patvirtinti 80+ Platinum reikalingus efektyvumo standartus šiam maitinimo blokui kiek sutrugdė aukštesnė aplinkos temperatūra, tačiau tik 50 % apkrovos teste: 20 % – 91,7 % (min. 90 %), 50 %– 93,7 % (min. 94 %) ir 100 % – 92,8 % (min. 91 %). Efektyvumo pikas pasiekiamas apkrovai siekiant 50 % (efektyvumas ties 75 % apkrova kone identiškas), tačiau tolimesnis kritimas ypač nežymus, net ir perkrovos režime. Panašu, kad „Antec HCP" 1000 W modelis sugeba įsiterpti tarp „Enermax Platimax" ir „Seasonic P-1000."

Išėmus iš testų 10 % apkrovą, demonstruojama +12 V linijos reguliacija būtų puiki. Šiuo atveju ji tik gera (10 % apkrova atveria >1 %  skirtumą), tačiau įvertinus, kad PC turintis SLI/CF ramybės būsenoje tikrai reikalaus ~250 W, pastarasis testas kaip ir netenka reikšmės. Tačiau vertindami viską, ką turime, privalome konstatuoti, kad HCP šioje srityje nusileidžia savo varžovams. Tuo tarpu maksimalus +5 V nuokrypis siekia 2,4 % ir yra identiškas „Enermax" rezultatui. Suskaičiavus vidurkį svarstyklės pakrypsta „Enermax" naudai, o „Seasonic" tvirtai žengia pirmoje vietoje. +3.3 V maksimaliam nuokrypiui siekiant 2,12 % (100 % ir 110 % testai), HCP yra pajėgus pasivaržyti tik su „Seasonic P-1000", kurio blogiausias rezultatas siekia 1,82 %.

Iš visos trijulės maksimalaus triukšmo lygmenyje tyliausiu išliekant „Enermax Platimax", „Antec HCP" pasižymi tyliausiu veikimu realaus naudojimosi sąlygomis. Maitinimo šaltinis pasižymi itin relaksuotu ventiliatoriaus darbu (vos 50 dBA) iki viršyjant 75 % apkrovą. Esant 100 % apkrovai „Delta" ventiliatorius sukasi kur kas greičiau, yra aiškiai girdimas, tačiau pakankamai lengvai toleruojamas. Maksimali triukšmo vertė beveik identiška „Seasonic P-1000" modeliui.

+3.3 V

+5 V

+12 V

+12 V over

Ką gi, ką gi. Jei „Antec HCP" nesugebėjo svariai atsigriebti siūlydamas tylesnį darbą, nei konkurentai labiausiai tikėtinomis apkrovos sąlygomis, tai šis maitinimo šaltinis turi puikią galimybę grįžti į žaidimą dabar. Pulsacijos visose linijose labai nuoseklios, o miniatiūriniai triukšmai mažosiose linijose siekia vos 18.8 ms, o +12 V – 23.4 ms. Perkrovos režime pulsacijos +12 V linijoje dar labiau sumenksta. Konkurentai tiesiog neturi jokių šansų ir „Antec HCP" neabejotinai nusipelno pirmosios vietos.

Verta paminėti, kad OCP apsauga mūsų atveju suveikė tik tuomet, kai viena iš +12 V linijų atidavinėjo 588 W (49 A), nors „Antec" deklaruoja, kad OCP turėtų suveikti prie 40 A. Išjungtas PSU vartojo 0,9 W, budėjimo režime – 0,6 W.

Išvados

Panašu, kad mums pavyko atlikti pirmąją rimtą maitinimo šaltinių dvikovą, šiuo atveju trikovą, o paskutinysis jos dalyvis, „Antec HCP-1000 Platinum", nuo garantuotos trečiosios vietos buvo išgelbėtas neįtikėtino triukšmų slopinimo pagalba. Kiekvienas testuotas maitinimo šaltinis turėjo savų stipresnių ir silpnesnių pusių, todėl išsskirti akivaizdžiai patį geriausią produktą neįtikėtinai sunku. Kaip ir šiuo atveju „Antec HCP" kiek nusileidžia savo konkurentams reguliuojant visas linijas, tačiau yra nepavejamas slopinant jose triukšmus. Neabejotinai, „Antec" savo flagmanui parinko itin kokybišką OEM platformą visais galimais atžvilgiais, pradedant surinkimo kokybe, labai gera bendrų linijų reguliacija, neįtikėtinu triukšmų slopinimu, aukštu efektyvumu bei tyliu ventiliatoriumi. Kaip jau minėjau apžvalgos pradžioje, maitinimo šaltiniai slepiantys vidinį „Delta" dizainą labai dažnai „nešioja" padidintos kainos etiketę ir šiuo atveju taip nutinka ir su HCP Platinum, kuris kainuoja praktiškai tiek, kiek „Seasonic P-1000" – apie 900-920 litų. Mano nuomone, pastarasis iš visų trijų lieka geriausiai subalansuotu maitinimo šaltiniu ir „Antec HCP Platinum" yra įkainotas kiek per didele suma. Tačiau tai nereiškia, kad „Antec" flagmanas visiškai iškrenta iš konteksto ir yra nevertas pirkėjo dėmesio, ypač jei jį  vilioja septynių metų garantija, o pirmenybė teikiama ne linijų reguliacijai, bet triukšmų slopinimui jose. Pastaroji savybė tampa „HCP-1000 Platinum" išskirtinumu.

Privalumai:

  1. Pateisina 80+ Platinum efektyvumui keliamus reikalavimus;
  2. Beveik neegzistuojanti pulsacija visose trijose svarbiausiose linijose;
  3. Gera +12 V linijos reguliacija (neįskaičiavus 10 % testo – beveik puiki);
  4. Šauni mažųjų linijų reguliacija;
  5. Labai tylus iki pat peržengiant 75 % apkrovą;
  6. Pilnai modulinis dizainas;
  7. Panaudoti tik japoniški kondensatoriai;
  8. Visos pasauliui žinomos apsaugos čia;
  9. Sėkmingai atidavė ~1.1 kW, gali ir daugiau;
  10. Septynių metų garantija;
  11. Ilgi kabeliai;
  12. Pasirūpinta ateityje galimiems ATX12V ir PCI-E lizdų pokyčiams

Vidutiniška:

  1. Kaina;
  2. Tik devynios SATA jungtys

Trūkumai:

  1. Neturi pusiau pasyvaus režimo;
  2. Norime skirtingo ilgio SATA/Molex atjungiamų laidų;
  3. Neišbaigtas vartotojo gidas

3 Komentarai

  1. MaestroWS parašė:

    O gal ką nors mums varguoliams pratestuokit, na max iki 200 Lt.

  2. donaciuxx parašė:

    Corsair AX1200i 7 metų garantija. Skytech kaina: 1046.00 Lt
    nuff said 🙂

  3. BC00 parašė:

    Varguolis beveik jau tampa keiskmažodžiu..
    Bus ir pigesnių, 300 – 400 lt.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.