Antec Kuhler 920 v4 uždara vandens sistema

Pradėdamas dar vieną uždaros vandens sistemos apžvalgą, negaliu pažadėti, kad pakilsime iki pat „Antec" siūlomų vandens aušintuvų viršūnės. Šįkart išbandysime viduriuką – Kuhler 920 v4. Lyginant su seniau apžvelgtu biudžetiniu Kuhler 620 v4, 920-asis modelis pasižymi didesniu radiatoriaus gyliu bei galingesne pompa. Pakeitimai taip pat atlikti kalbant apie pridedamų ventiliatorių skaičių ir jų patogesnį valdymą. Kas iš visų šitų patobulinimų išeina netrukus sužinosime.

  • Apie Antec
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • ChillControl VI
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Antec

Dar 1986 metais įkurta amerikiečių kompanija tapo gerai žinoma kaip kokybiškų ir tvirtų kompiuterių korpusų gamintoja. Vėliau į savo prekių asortimentą „Antec" įtraukė ir maitinimo blokus, kuriuos kompanijos užsakymu šiuo metu gamina tokios kompanijos kaip „Seasonic" ar CWT. Bendradarbiaudama su „Asetek" kompanija žengė ir į aušinimo sprendimų rinką. „Antec" yra įsikūrusi JAV, Kalifornijos valstijoje, savo biurą turi ir Europoje, Nyderlanduose. „Antec" produkcija parduodama daugiau nei trisdešimtyje pasaulio šalių.

 

Pakuotė ir komplektacija

Ant priekinės kartoninės dėžės sienelės pavaizduotas Kuhler 920 v4 aušintuvas, o už jo esančiame fone pagrindinė plokštė. Žemiau išvardyti palaikomi lizdai, tarp kurių, kaip ir Kuhler 620 v4 atveju, nerandame „Intel LGA775“. Priešinga pakuotės pusė kalba apie Kuhler 920 v4 savybes: ketvirtos kartos šilumos surinkimo plokštelę, savo poreikiams pritaikomą vandens bloko apšvietimą bei programinę įrangą lengvesniam Kuhler 920 v4 kontroliavimui ir diagnostikai. Būtent dviejų paskutinių funkcijų Kuhler 620 v4 ir neturi.

Pakuotės šonai talpina informaciją apie radiatoriaus fizinius išmatavimus, vandens bloko aukštį, ventiliatorių sūkius ir v4 versijos efektyvumą, lyginant su praėjusios kartos 920-uoju ir gamykliniu „Intel“ aušintuvu.

Komplektacija ir jai priskirtų komponentų pateikimas standartiškas visoms iki šiol matytoms uždaroms vandens aušinimo sistemoms. Viskas paskirstyta po kartoninio dėklo skyrius. Be įprastinių montavimo detalių taip pat randame du 120 mm. ventiliatorius (Kuhler 620 v4 komplektuojamas su vienu), CD su programine įranga, brošiūrą su garantinėmis sąlygomis bei vartotojo gidą.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Kaip ir maitinimo šaltiniams, taip ir uždaroms vandens aušinimo sistemoms galima priskirti OEM gamintoją. „Antec Kuhler 920 v4“ OEM'as – „Asetek“. Pastorinto radiatoriaus plotis – 120, aukštis – 151, o gylis – 49 mm. Kuhler 620 v4 gylis siekė tik 27 mm. Vandens bloko aukštis padidėjęs nuo 27 iki 29 mm., ir nors 920-asis turi tą pačią ketvirtos kartos šalčio plokštelę, jo pompa yra galingesnė. Naujos kartos šalčio plokštelė turi E formos mikro kanalėlius. Vandens patekimo zona pasirinkus vidurį, o išėjimo – kraštus, tai leido padidinti spaudimą ir sumažinti šiluminį pasipriešinimą iki 20 %.

Skirtingai nei 620 v4 atveju, galima ant vandens bloko esančio „Antec“ tablo personalizacija. Tam reikės „Antec“ pridedamos programinės įrangos. Iš bloko išeina keturios jungtys: 3-pin į pagrindinę plokštę, 2x 4-pin ventiliatoriams ir 1x USB, kuri skirta programinės įrangos funkcionavimui. Ant puikia apdirbimo kokybe pasižyminčio varinio pagrindo jau užteptas sluoksnis termo pastos, greičiausiai „Formula 6“ arba „Formula 7“. Bet kokiu atveju ji bus nuvalyta ir pakeista į „Noctua NT-H1.“

Nors 920 v4 turi didesnį paviršiaus plotą, o pompa yra galingesnė, šio modelio radiatorius turi tik aštuonis vamzdelius, tarp kurių patalpinti rievėto aliuminio ruoželiai. Kuhler 620 v4 turėjo vienuolika vamzdelių. Skystis tarp radiatoriaus ir bloko cirkuliuoja 330 cm. ilgio įprastinį lankstumą turinčiomis žarnelėmis. Vis dėlto galutinį pranašumą prieš 620 v4 turėtų užgarantuoti ne vienas, o du ventiliatoriai. Aušintuvas komplektuojamas su dviem 120 mm. ventiliatoriais, kurių sūkiai kinta nuo 700 iki 2400 RPM, priklausomai nuo sistemoje esančio skysčio temperatūros. Tiesa, platesnį sureguliavimą žada pridedama programinė įranga. Vienas ventiliatorius sukuria 110 CFM oro srautą, o bendras sistemos triukšmingumas gali pasiekti 43 dBA.  Išeinantys laidai tarpusavyje supinti, jų ilgis siekia ~21 cm.

 

ChillControl VI

„ChillControl VI“ tapo įrodymu, jog ši programinė įranga yra „Asetek“ nuosavybė. Tokį faktą leidžia konstatuoti tai, kad „ChillControl VI“ yra ta pati prie anksčiau apžvelgto „NZXT Kraken X60“ pridedama programinė įranga, kuriai suteiktas kiek kitoks išorinis apipavidalinimas. Taigi, iš esmės jos niekuo nesiskiria ir siūlo tokį patį funkcionalumą. „ChillControl VI“ siūlo du ventiliatorių greičio profilius (extreme ir silent), leidžia susikonfigūruoti ventiliatorių darbą pagal savo poreikius, fiksuoja sistemoje esančio skysčio temperatūrą, pompos ir ventiliatorių RPM bei palieka galimybę personalizuoti vandens bloke esančio „Antec“ skydelio LED efektus. Prieinamos ir kitos mažiau svarbios funkcijos, kaip „ChillControl VI“ fono keitimas.

 

Montavimas

Ketvirtoji mūsų testuose apsilankanti „Asetek“ gamybos uždara vandens sistema jokių naujovių neatneša.  „Antec Kuhler 920 v4“ turi įprastinę tvirtinimo sistemą. Vėl užakcentuosime, kad „Antec“ savo vartotojo gide praleidžia tvirtinamojo žiedo uždėjimo etapą, taip galimai sukeldama problemų tiems, kurie diegia uždarą vandens sistemą pirmą kartą. Belieka konstatuot, kad „Antec“ nepatobulino Kuhler 620 v4 vartotojo gido. Visų aštuonių pridedamų poveržlių taip pat panaudoti nepavyks:  kartu su jomis varžtai nepasieks „pull“ ventiliatoriaus.

Testavimas

Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius:AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Ramybės ir apkrovos režimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: dvi minutės kompiuteriui „apšilti“ – fiksuojama ramybės (idle) temperatūra, tuomet septynioms minutėms įjungiamas Prime95 (small FFT’s) testas. Temperatūrų sekimui naudota CPUID HWMonitor PRO programinė įranga. Termo pasta – Noctua NT-H1. Aplinkos temperatūra – 19o C.

 

Rezultatai

Du 1100 RPM dirbantys 120 mm. ventiliatoriai nesugeba išskirti Kuhler 920 v4 iš masės kitų CPU aušintuvų. Padidinus apsisukimus iki 75 % ir 100 % viso pajėgumo, 920-asis įsitaiso tarp skirtingais režimais dirbančio „NZXT Kraken X60“. Nors efektyvumas panašus, šias dvi sistemas skiria vienas esminis skirtumas, kurį netrukus atskleisime.

„Antec Kuhler 920 v4“ gali pasiglemžti efektyviausiojo karūną. Tai ir padaroma, kuomet „ChillControl VI“ pagalba ventiliatorių sūkiai maksimaliai suaktyvinami. „NZXT Kraken X60“ atsilieka 1.5o C. Nors efektyvumas pakankamai panašus, tačiau garso charakteristikos – ne. „Antec Kuhler 920 v4“ primena kylantį lėktuvą, kuomet „Kraken X60 išlieka tyliu. Sumažinus Kuhler 920 v4 sūkius iki 1900 RPM (75 %), prarandama vos 1.5o C, tačiau sistema yra vis dar labai triukšminga. Visgi, panašu, kad papildomai didinti sūkius iki 2400 RPM nėra verta. Sumažinus apsisukimus iki 700-800 RPM , „Antec“ produktas tampa negirdimas ir išlieka tyliu iki 1150-1200 RPM. Virš šios ribos garso charakteristikos labai suprastėja. Būdamas tyliu (1100 RPM) 920 v4 aušina dviem laipsniais prasčiau už kur kas garsesnį  620 v4, tačiau efektyvumu nusileidžiama ne tik geriausiems oriniams aušintuvams, kaip „Thermalright Archon SB-E X2“ ar „Phanteks PH-TC14PE“, bet i tokioms oro aušinimo kombinacijoms, kaip „Prolimatech Megahalems“ + du „Thermalright TY-140“ ventiliatoriai, negalint pasiūlyti pastebimai tylesnio darbo.

 

Išvados

Tie patys pranašumai ir tie patys trūkumai. Oriniai aušintuvai vis dar turi persvarą skaičiuojant tiek efektyvumo/triukšmo emisijų, tiek ir efektyvumo/triukšmo/kainos santykius, ypač  kuomet įtraukiamas mažai kieno ausims pakeliamas uždarų vandens sistemų turimas „naikintuvo" režimas. Daugelį tokių sistemų gelbėja ventiliatorius galinti valdyti programinė įranga. „Antec Kuhler 920 v4" gelbėtoju tampa „ChillControl VI". Tiesą pasakius, ji ne tik ištiesia ranką cheminio ginklo panaudojimo sirenomis galinčiam apsipilti Kuhler 920 v4, bet ir suteikia taip reikalingą adaptacinį funkcionalumą. Tylesniai aplinkai subalansuotas Kuhler 920 v4 yra pakankamai pajėgus varžytis su antros efektyvumo grupės radiatoriais („Alpenfohn K2", „Prolimatech Megahalems") tiek vertinant efektyvumo, tiek ir garso charakteristikas. Tuo tarpu išbalansuotas Kuhler 920 v4 susirenka visus apdovanojimus: ir teigiamus ir neigiamus. Norint džiaugtis aukščiausios klasės efektyvumu, teks susitaikyti su didžiuliu triukšmu, o tai padaryti sugebės, toli gražu, ne kiekvienas.  Priminti kur slypi Kuhler 920 v4 pranašumai prieš kiek pigesnius antros grupės radiatorių ir ventiliatorių derinius turbūt ir nereikia, bet vis dėlto… Suderinamumas su aukštais RAM moduliais, šiek tiek mažesnės vidinės temperatūros palaikymas ir kompaktiškumas. Paskutiniu atveju Kuhler 920 v4 vertinimas kiek kontraversiškas: 99 mm. storio Kuhler 920 v4 gali sukelti problemų tam tikruose mATX korpusuose, bet vis dėlto bendras funkcionalumas didesnis, nei aukštų CPU radiatorių. Spaudžiamos jų kainos uždaros vandens sistemos pradeda intensyviai konkuruoti ir tarp savęs. Laimei, „Antec Kuhler 920 v4" Europos rinkoje kainuoja apie 20 litų pigiau nei „Corsair H80i", o tai leidžia išlikti geroje pozicijoje rungiantis dėl pirkėjo pinigų.

 

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.