Apacer AL 460 ir WD TV multimedijos grotuvų apžvalga

Ir vėl mūsų testavimo laboratorijoje produktai, kurių ankščiau nesame apžvelgę – tai multimedijos grotuvai. Dėl tam tikrų priežasčių jie pasidarė labai populiarūs daugelyje šalių, o ypač paklausūs tapo ir čia, Lietuvoje. Šį kartą apžvelgsime dviejų gerai žinomų kompanijų gaminius – Apacer mums atsiųstą AL460 bei Western Digital HD TV įrenginius.

TURINYS:

> Šiek tiek apie Apacer bei Western Digital

> Pakuotės

> Produktų dizainai, turimos jungtys

> Suderinamumas

> Svarbiausia – formatų palaikymas

> Vartotojo sąsaja, atnaujinimai ir pulteliai

> Kaina

> Išvada

Šiek tiek apie Apacer bei Western Digital

Kompanija Western Digital šiuo metu yra antroji pagal dydį duomenų kaupiklių gamintoja pasaulyje. WD įkūrimo data yra laikomi 1970 metai, o 1988 metais kompanija pradėjo gaminti kietuosius diskus, kurie šiuo metu yra pagrindinė įmonės veiklos sritis. Kompanijos būstinė įsikūrusi Kalifornijos valstijoje, JAV, tačiau Western Digital turi daug atstovybių tiek JAV, tiek Kanadoje, Europoje bei rytų šalyse. Be 2,5\“ ir 3,5\“ kietųjų diskų, skirtų tiek staliniams ar nešiojamiems kompiuteriams, tiek ir serveriams, WD linijoje jau galima sutikti ir išorinius kietuosius diskus, pirmuosius SSD kaupiklius iš SiliconDrive serijos ir daugialypės terpės grotuvus.

1997 metais Taivane įsikūrusi kompanija Apacer yra gerai pasaulyje žinoma atminties sprendimų gamintoja. Firma neapsiriboja įvairaus našumo RAM lustų ir modulių gamyba. Didelę Apacer gaminamų produktų dalį sudaro atminties kortelės, USB Flash atmintinės bei MP3 grotuvai. Neseniai Apacer pristatė ir SSD kaupiklių liniją. Savo atstovybes įmonė turi JAV, Nyderlanduose, Kinijoje, Indijoje ir Japonijoje.

Pakuotės

Kaip ir visada, pradėkime nuo produktų pakuočių. Western Digital TV atkeliavo juodoje, įprastoje pakuotėje. Iš visų pusių afišuojamos produkto ypatybės, kaip kad 1080p vaizdo atkodavimas, HDMI jungtis ar Dolby Surround garsas, o šalia mūsų laukto įrenginio matomas ir vienas iš Western Digital išorinių kietųjų diskų. Manau nieko nuostabaus, jog kompanija pataria naudoti jų išorinius kietuosius diskus.



Atidarius dėžutę turime viską, ko ir reikia pradėti darbui – WD TV multimedijos grotuvą, maitinimo adapterį, pultelį su dvejomis baterijomis, kompaktinį diską, kuriame pateikiama konvertavimo programinė įranga ir medžiagos pavyzdžiai, vartotojo vadovą ir AV kabelius perduoti vaizdą į televizorių. Palaukite, o kur HDMI kabelis? Deja, tačiau jo čia nėra. Atidarius pakuotę mes negalėsime iš karto mėgautis kokybišku 720p vaizdu, o ką jau bekalbėti apie didesnės raiškos video medžiagą. Gerai, kad šalia gulėjo Xbox 360 žaidimų kompiuteriui naudojamas HDMI kabelis, tačiau į parduotuvę dar kartą užeiti tikrai prireiks.

Apacer AL460 į mano namus atkeliavo gana panašaus dydžio pakuotėje. Vėlgi, priekinėje pusėje visu gražumu multimedijos įrenginys, kur kitu be pažiūrėjus – specifikacijos ir galimybės. Mano minėtas 1080p vaizdas, Dolby Surround garsas, HDMI jungtis ir taip toliau čia taip pat yra. Visgi, kaip tai padarė Western Digital, Apacer nesugalvojo prie savo multimedijos grotuvo prijungti savo kietojo disko. Tiesą pasakius, ekspozicinėje nuotraukoje joks išorinis įrenginys nėra prijungtas prie grotuvo.



Pakuotė ir vėl „skurdi“! Kodėl gi? Turime mes ir patį grotuvą, pultelį ir porą baterijų, trumpą vartotojo vadovą, AV kabelius, maitinimo kabelį ir net LAN kabelį, tačiau ir vėlgi… kur tas nelemtas HDMI kabelis? Kaip pavyko sužinoti, jo ir čia nėra. Kad sumažintų produkto kainą, abi kompanijos mums jo nesiūlo. Ir koks skirtumas ar aš jį įsigysiu iš karto, ar kiek vėliau? Man net būtų maloniau, jei kompanija pasiūlytų kaip tik tinkamą šiam multimedijos įrenginiui, tačiau už laisvę aš taip pat nepykstu – įsigyk tokį, kokį leis kišenė, sako jie mums.

Produktų dizainai, turimos jungtys

Aš lieku prie nuomonės, kad dizainas – subjektyvus veiksnys. Mūsų apžvelgiami multimedijos grotuvai, tiek AL460, tiek ir WD TV yra skirtingos pakraipos gaminiai. Western Digital (toliau WD) pasirinko savotišką kompaktiškos „dėžutės“ stilių, tuo tarpu Apacer pažengė kitu keliu ir panaudojo taip pat „dėžutės“ formą, tačiau čia grotuvas yra plokštesnis bei pasižymi mažesniu aukščiu, nei WD TV. Iš pirmo žvilgsnio AL460 atrodo gigantiškai, o WD TV – kiek kompaktiškiau, tačiau realiai grotuvams esami apipavidalinimai nemaišo ir bendro vaizdo negadina. WD TV yra mažesnis galbūt dėl to, jog neturi kai kurių jungčių, kurias turi Apacer AL460.



Tiek WD TV, tiek ir AL460 turi po porą USB jungčių, tik jų išdėstymas, kaip ir bendras pateikimas, skiriasi. Apacer savo gaminyje panaudojo priekinę ir galinę puses, kai Western Digital tuščią paliko tik kairiąją produkto pusę. Sunku pasakyti, kuris išdėstymas geresnis – abi USB jungtys AL460 yra prekinėje produkto pusėje, tuo tarpu WD TV viena – galinėje, kita – dešinėje produkto pusėje. Nevienoda filosofija naudota ir multimedijos grotuvus sujungiant su televizoriumi. Western Digital produkto galinėje pusėje įtaisė įprastas tris AV jungtis (viena vaizdo ir dvi garso), kai Apacer sutaupė vietos ir tiesiog įtaisė vieną kištuką, iš kurio ir eina signalas į televizorių panaudojant tuo pačius AV kabelius.



Nepaisant to, kad Apacer AL460 stokoja „Optical Audio| jungties, kurią turi WD TV, pastarasis gaminys turi rimtą minusą, kuris automatiškai virsta teigiamu aspektu AL460 grotuve – tai neesanti LAN jungtis, kurią turi AL460. Pasak Apacer, panaudojant ją ir kompiuterį, vaizdą į multimedijos grotuvą galima perduoti tiesiogiai, dėl to pakuotėje pateikiamas ir Ethernet kabelis. Tai gana patogu – nereikia kelti failų į išorinį įrenginį ir jį vėliau jungti į priedėlį. Kaip sužinosite vėliau, WD TV tai būtų išsigelbėjimas iš kartais šiek tiek nervus gadinančios padėties, tačiau WD TV turi tiek ją, tiek neturi Ethernet jungties.

Western Digital iš manęs susilaukia pagyrų už gana išvaizdžią LED indikatorių sistemą. Priekinėje pusėje gražia šviesiai mėlyna šviesa švyti „maitinimo“ bei „USB“ indikatoriai, kurie nurodo ar grotuvus pajungtas ir ar prie jo prijungtas koks nors išorinis kaupiklis. Apacer AL460 pasižymi neišvaizdžia raudona lempute, kas pasirodė kiek klaikiai.

Suderinamumas

Teoriškai abu produktai turėtų būti suderinti su bet kokiomis išorinėmis laikmenomis. Galiu patikinti, kad tiek Apacer AL460, tiek ir WD TV susitvarkė su visomis „flash“ tipo atminties laikmenomis, grotuvams taip pat buvo nė motais, ar išorinis kietasis diskas turi kokią ypatingą programinę įrangą, ar ne, kaip tai yra išoriniuose kaupikliuose, kurie yra sukurti automatiškai išsisaugoti atsargines failų kopijas. Iš visų mano turėtų laikmenų informacija buvo nuskaitoma be didesnių keblumų, net ir iš mano Creative MP3 grotuvų. Deja, tačiau neteko pabandyti, kaip šie įrenginiai draugauja su Apple grotuvais. Kiek teko girdėti, multimedijos grotuvams su jais sekasi ne visad gerai, ir teorija taip ir lieka tik teorija.

Vienas iš didžiausių Apacer AL460 pranašumų – sparta. Šis multimedijos grotuvas nesvarbu, jūs prijungsite 500GB išorinį kietąjį diską (mano atvejis) ar tiesiog 8GB flash atmintinę, nesivargins ir nebandys skanuoti visų failų, o tiesiog nurodys jų pavadinimą bei failo formatą. Tai pasirodė labai patogu po to, kai su WD TV buvau pratęs palūkėti 4-8 minutes. Beveik pilnas 500GB išorinis kietasis diskas buvo prigrūstas visokios informacijos – muzikos, nuotraukų ir video įrašų, o kol WD TV viską „suvalgydavo“ tekdavo kiek luktelti. Ir taip kiekvieną kartą po to, kai multimedijos grotuvas būdavo išjungiamas. Net pagalvojau, kodėl jis negali atsiminti tų pačių failų ir juos tiesiog praleisti?



Kaip pavyko sužinoti, Apacer AL460 ir Western Digital HD TV neturi aiškaus informacijos kiekio limito. Prie jų galite prijungti tiek 1GB USB atmintinę, tiek ir išorinį 2TB kietąjį diską, jei jis pasižymi USB 2.0 sąsaja. Tiesa, baisu pagalvoti, kiek laiko pastarąjį įrenginį „vartotų“ WD TV, jei jis būtų pilnut pilnutėlis įvairios video medžiagos.

Svarbiausia – formatų palaikymas

Žinoma, kad svarbiausia multimedijos grotuve – formatų palaikymas. Tai nėra išimtis ir čia, tad pažiūrėkime, ką kiekvienas grotuvas turi, ko trūksta ir ar jų palaikomų formatų sąrašas yra vienodas, ar kuris nors iš multimedijos grotuvų yra priekyje savo konkurento atžvilgiu.

Suprantama, kad abu multimedijos grotuvai susidoroja tiek su vaizdo medžiaga, tiek su nuotraukomis, tiek ir su muzikos failais. Western Digital HD TV be problemų groja MP3, WAV/PCM/LPCM, WMA, AAC, FLAC, MKA, AIF/AIFF, OGG, Dolby Digital ir DTS (nevisiškai) garso formatus, puikiausiai atvaizduoja JPEG, GIF, TIF/TIFF, BMP ir PNG failų tipų nuotraukas ir atkuria AVI (Xvid, AVC, MPEG1/2/4), MPG/MPEG, VOB, MKV (h.264, x.264, AVC, MPEG1/2/4, VC-1), TS/TP/M2T (MPEG1/2/4, AVC, VC-1), MP4/MOV (MPEG4, h.264), M2TS bei WMV9 vaizdo formatus. Sąrašas tikrai įspūdingas, dar pridėkime SRT, ASS, SSA, SUB ir SMI subtitrų palaikymą ir gausime tikrą namų pramogų sistemą. Nieko keisto, nes WD TV tam ir yra skirtas – nesunkiai atkurti jūsų norimą medžiagą, o siūlomi atnaujinimai su laiku dar labiau praplečia palaikomų formatų arsenalą, tačiau Apacer AL460 taip pat neatsilieka.

Apacer multimedijos grotuvas groja MP3, WAV, WMA ,LPCM/PCM , AAC,OGG ir Dolby Digital AC3 garso failus, rodo JPEG,BMP,GIF, TIF ir PNG formato nuotraukas ir svarbiausia atkuria MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, WMV, FLV, MKV, RM/RMVB, TS, m2ts, mts, TP, MJPEG, MOV ir VC-1 formatų video medžiagą bei rodo IDX/SUB, SRT, SSA, SUB, SMI subtitrų formatų pateikiamą medžiagą.



Kiekviena iš pusių turi savų perliukų, tačiau bendrame vaizde abu multimedijos grotuvai susitvarko su populiariausiais failais. Tiesa, dėl pagaminimo kaštų sumetimų, apie ką man prasitarė Apacer atstovė spaudai, tiek Apacer AL460, tiek ir WD TV neatkuria tikrojo DTS-HD garso, bandant jį išgirsti paleidžiant MKV formato filmą pasižymintį šiuo ypač kokybiško garso formato takeliu. Man buvo paaiškinta, kad Apacer ruošia multimedijos grotuvų flagmaną AL470, kuris palaikys minėtą garso formatą, tačiau, dėl papildomų licencijų ir papildomos aparatinės įrangos, kainuos daugiau. WD TV neseniai pristatė Live įrenginį su Ethernet jungtimi, tačiau ir pastarasis, žvelgiant į specifikacijas, nepalaiko DTS-HD garso.

Kodėl tai trukdo? Dažną kartą mano MKV formato video medžiaga turi ypač kokybišką DTS-HD garsą, o vienintelė išeitis, dėka išmaniųjų kompiuterininkų, naudotis programine įranga ir konvertuoti šį garsą į paprastą AC3 formato garsą. Jums tai kokybės nekainuos, jei jus tenkina televizoriaus vidinių kolonėlių skleidžiamas garsas, tačiau geros aparatūros turėtojai pajus skirtumą. Norėčiau sumokėti daugiau ir mėgauti pilnaverčiu garsu vien dėl to, jog tai sutaupyti laiko ir girdėčiau aukščiausios kokybės garsą, tačiau kol kas nėra tam tinkamos galimybės.

Vartotojo sąsaja, atnaujinimai ir pulteliai

Svarbią rolę šiame multimedijos grotuvų teste vaidina ir vartotojo sąsaja, kuri, žinoma, turi būti išvaizdi, lengvai perprantama ir paprasta naudoti. Net neabejoju, kad abi kompanijos dirbo šia kryptimi, tačiau žvilgtelėkime iš arčiau ir susipažinkime su tuo, ką mums siūlo Apacer ir Western Digital.

Apacer AL460 multimedijos grotuve, kaip ir Western Digital savajame HD TV, siūlo iš esmės gana panašios konstrukcijos vartotojo sąsają. Apacer turinį suskirstė į tris dalis, o ketvirtoji parinktis yra skirta parametrams, penktoji – visai informacija be išimties. Tai, žinoma, protingas ėjimas. Norite peržiūrėti video medžiagą? Ten ir keliaujate, tas pats galioja ir su fotografijomis bei muzikos failais.



WD HD TV iš esmės turi gana panašią vartotojo sąsają, tačiau vietoje to, kad, kaip tai yra AL460, keliautumėte iš vienos pusės į kitą, WD HD TV jūs po meniu vaikščiosite eidami aukštyn arba žemyn. Vėlgi, turinys yra suskirstytas į muziką, fotografijas ir video medžiagą.

Tiek AL460, tiek ir WD TV HD gana panašiai rūšiuoja visą informaciją. Pasirinkus muziką, galima naršyti po albumus, atlikėjų sąrašus, failo įkėlimo datos sekcijas. Nuotraukos abiejuose grotuvuose pateikiamos tiesiog eilute, tačiau WD TV čia sužibėjo – pateikiama begalė funkcijų jas peržiūrint, kaip priartinimas, pasukimas, juodai/baltas vaizdas ir panašiai. Apacer AL460 pasiūlė tik įprastines funkcijas.

Tiesa, Apacer parodė savo išmanumą video medžiagos peržiūros sekcijoje. WD TV HD pateikia tik medžiagos pavadinimą bei jos failo tipą, tuo tarpu AL460 – žymiai platesnę informaciją. Kairėje pusėje galėsite pasirinkti iš eilės failų, tuo tarpu dešinėje, mažame ekrane, jums pradedamas rodyti parodomasis vaizdas. Vos tik spustelėsite failą, multimedijos grotuvas video medžiagą rodys pilname ekrane.

Tiek užėjus į WD TV produkto svetainę, tiek ir skaitant vartotoją vadovą, Western Digital pažymi – nepatingėkite, užeikite į gamintojo tinklapį ir atsinaujinkite programinę įrangą. Tiesą pasakius, turėjau vieną problemą, kai įdomaus tipo AVI video failo grotuvas nerodė, tačiau po naujausio atnaujinimo problema išsisprendė. Atnaujinti grotuvą taip pat yra gana paprasta, o jei nemokate, WD savo tinklapyje siūlo parodomąją mokamąją medžiagą. Deja, tačiau neatrodo, jog kažkuo panašiu pasižymi AL460, tad palaikomų failų formatų skaičius šiame įrenginyje tikrai nepadidės.

Valdymui taip pat skirtas dėmesys, kaip ir turėtų būti. Su abiem produktais, kaip ir privaloma, atkeliavo ne tik pulteliai, bet ir neaiškių gamintojų baterijos jiems. Nepaisant to, kad dvirati iš naujo išradinėti čia nebuvo reikalo, abu valdymo pultai yra skirtingi.



Visų pirmiausia, AL460 valdymo pultas yra masyvesnis, nei WD TV siūlomas, kuris iš tiesų yra gana mažas, lengvas ir atrodo neblogai, tačiau tai ir yra savotiška problema. Daugelį funkcijų Western Digital tiesiog įkėlė į vartotojo sąsają, o į jas patekti reikės spustelti „Option“ mygtuką ir kiek pavaikščioti krypties mygtukais. Tai galioja pasirenkant garso takelį, subtitrus ir kitus parametrus. Apacer AL460 tuo tarpu pasirinko kitą variantą ir kiek didesnį pultelį, tačiau dėka to yra visi mygtukui, kurių mums prireiks. Taipogi nereikės vaikščioti po meniu. Spustelėkite „Subtitle“ mygtuką ir pasikeisite subtitrus, tuo tarpu spustelėjus „Audio“, pasikeisite garso takelį. Priartinti fotografiją ar video medžiagą taip pat nereikės vartotojo sąsajos pagalbos, o tiesiog nuspausti „Zoom“ mygtuką. To su WD TV padaryti nepavyks.

Abu valdymo pultai turi namų mygtuką, WD TV turi „paieškos“ mygtuką, tačiau Apacer AL460 turi „Mute“ (garso išjungimas) mygtuką. Viskas gana paprasta – WD TV valdymo pultas yra mažesnis, tad turi mažiau mygtukų ir WD visą darbą palieką vartotojo sąsajai, tuo tarpu AL460 analogas – didesnis, tačiau turi daugiau mygtukų ir leidžia kiek greičiau atlikti norimą veiksmą. Nėra vienareikšmiškos nuomonės, kuris iš jų geresnis, bet man labiau patiko rankoje laikyti WD TV pultelį.

Kaina

Nepaskutinėje, o gal net pirmoje vietoje yra produktų kaina. Apacer mums nurodė naudotis jų platintojo Topo Centro kainynu, nors visi supranta, kad interneto parduotuvėse ar užsienyje abu gaminius galima įsigyti kiek pigiau. Nepaisant to, atsižvelgsime tik į Topo Centro siūlomas AL460 ir WD TV HD kainas.

Mintis gal ir gera buvo iki to momento, kol paskambinau į Topo Centrą. Man buvo aiškiai pasakyta, kad kainos nėra atskleidžiamos, jos nenurodomos ir jų portale (o kam toks išvis tada reikalingas?), o jei norite kainų, eikite į artimiausią saloną. To daryti tikrai neketinau, tad velniop tokį Lietuvos mažmenininką ir pasiremkime Europos mažmenininkų kainomis. Kaip pavyko sužinoti, AL460 yra siūlomas už maždaug 275 litus, kai WD TV HD – 310 litų. Akivaizdu, kad AL460 yra kiek pigesnis.

Išvada

Favoritus visad renkatės jūs, pirkėjai, kas šiuo metu adekvatu mūsų skaitytojams. Kalbant apie mano pasirinkimą, renkuosi AL460 dėl jo spartos, LAN jungties ir visaverčio pulto. WD TV HD nėra blogas produktas, tačiau jį „žudo“ LAN jungties nebuvimas, visų failų skanavimas, bet gelbėja atnaujinimo galimybė palaikyti ateities/artimiausius formatus. Laimėjo Apacer AL460, bet teisė rinktis jums. Abu produktai turi ir pliusų, ir minusų.

3 Komentarai

  1. SlamGoal parašė:

    Geriau tada WD TV Live, jis jau su LAN 🙂 Gal kas dar turit kokių pasiūlyt media grotuvų iki ~400lt?

  2. SB parašė:

    SlamGoal>>Jei nerūpi kaina, WD TV Live neblogas pasirinkimas, tik Lietuvoje, man atrodo, jo kaina kiek virš 380LT.

  3. andrialis parašė:

    Nusipirkau http://www.skytech.lt/live-media-player-wdbaap0000nbkeesn-p-11327.html Esu suzavetas vienu jo ypatumu – labai gerai ir pastoviai yra atnaujinamas firmware\’as! Nezinau kaip Apecer, bet WDTV uz toki supporta – 10 balu!

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.