„ASRock Z390 Taichi Ultimate“: stringantis brangus krumpliaratis

Išvados

Kaip jau minėjome „ROG Strix Z390-E Gaming“ apžvalgoje, Z390 serija yra laikoma kaip ta, kuri „teisingai“ palaiko 9-ąją „Intel“ „Core“ procesorių šeima su energiją mėgstančiu i9-9900K priešakyje. Reikia pasidžiaugti, kad „ASRock“ tuo pasinaudojo ir kiek patobulino „Z390 Taichi (Ultimate)“ VRM grandinę lyginant su pirmtake „Z370 Taichi“. Žingsnis galėjo būti ir didesnis, jeigu „ASRock“ būtų pilnai išnaudojusi pasirinktą PWM valdiklį ir integravusi dar 2 fazes, finale gaunant ne 10, o 12-os fazių vCore grandinę. Radiatorius solidus ir norint parklupdyti ant kelių šią grandinę vėl prireiks per’dellid’into i9-9900K, kas reiškia, kad su ja viskas gerai. Tiesiog ji galėjo būti šiek tiek stipresnė ar bent jau gauti termo sensorių… Yra ko iš „Taichi (Ultimate)“ prašyti ir dar daugiau.

Solidaus I/O dangtelio trūkumas netaps didelė problema, tačiau ir vėl panašu, kad „ASRock“ prie rinkos madų adaptuojasi lėtai. Gamintojas vėlavo tiek su RGB, tiek su M.2 lizdų aušinimu. Žinant, kad bendru BIOS’u besidalinčios „Z390 Taichi Ultimate“ ir „Taichi“ tarp savęs skiriasi tik on board mygtukais, 10 GbE tinklo palaikymu bei bevielio tinklo sparta (1733 Mbps prieš 433 Mbps) galima lengvai padaryti objektyvų palyginimą su ką tik apžvelgta „Asus ROG Strix Z390-E Gaming“, kurių kainos yra artimos. „Z390 Taichi (Ultimate)“ turi Debug ekranėlį, vieną papildomą M.2 lizdą, tačiau „Asus“ duoda du M.2 radiatorius, spartesnį (1733 Mbps) WiFi, panašu, kad geriau palaiko aukšto dažnio operatyviąją atmintį, be to, tikrai svarbios funkcijos, pavyzdžiui, MCE, kurios pagalba lengvai galima padidinti sistemos našumą, veikia tinkamai, kai „Taichi Ultimate“ MCE visiškai nefunkcionavo. Galiausiai naujausiame (P1.80) BIOS’e „ASRock“ ją išvis išėmė. Ir tai ne pirmas kartas, kai „ASRock“ turi problemų su MCE. Taip neturi vykti. Pridėkime didesnes energijos sąnaudas tiek ramybės, tiek „Gooseberry“ scenos modeliavimo metu ir to užtenka, kad nebūtume įtikinti, kad „Taichi“ yra vertesnė papildomos dešimtinės už „ROG Strix Z390-E Gaming“.

Matomos dvi iš trijų reguliuojamų RGB pašvietimo zonų: audio ir mikroschemų rinkinio radiatoriaus

„Z390 Taichi Ultimate“ stiprybėmis tampa dvigubas LAN, aštuoni USB 3.1 Gen 1/2 lizdai I/O panelėje, net šeši CHA_FAN/WP (visi po 2 A) lizdai ventiliatoriams ir trys M.2 lizdai. Tiesa, nėra nei vieno, kuris nesidalintų pralaidumu su SATA portais, tačiau „ASRock“ pašalino potencialų SATA portų trūkumą pridėdama du papildomus, kurie valdomi „ASMedia“ valdiklio. Visgi atsižvelgiant į 300 eurų viršijančią „Z390 Taichi Ultimate“ kainą, M.2 radiatorių norėtųsi bent dviejų. Kai kam „Ultimate“ taps vieninteliu įtinkančiu pasirinkimu būtent dėl 10 GbE tinklo. Vien AQUANTIA modulis kainuoja 50 USD ir lyginant „Taichi“ bei „Taichi Ultimate“ kainas džiugu matyti, kad „ASRock“ neužsiplėšė premium’o. Kitą vertus nelabai bėra ir už ką.

19 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    Šiaip retorinis klausimas, kas siūlo 10 GbE internetą kur nors?

    O ASRock’as visada stengiasi pigiau savo produktus padaryt nei konkurentai, gaila, kad ne visada BIOS nušlifuotas iki galo.

    Just buy it 😀

  2. SoTOP parašė:

    Yra bent kelios AM4 Asrock motininės, kurios irgi su Toshiba SSD nelabai draugauja.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.