„ASRock Z390 Taichi Ultimate“: stringantis brangus krumpliaratis

Šiek tiek apie BIOS ir ar pažeidžiamas i7-8700K 95 W TDP limitas?

„ASRock“ grafinės UEFI BIOS sąsajos nekeitė, viskas daugiau mažiau atrodo taip pat, ką matėme „Fatal1ty Z370 Gaming K6“ modelio apžvalgoje, tik meniu panaudota „Taichi“ tematika. Yra besiskundžiančių, kad „ASRock“ propaguojamas sąsaja yra labai nepatogi, tačiau su tuo sutikti negalime. Iš dalies todėl, kad šio gamintojo produkciją bandome dažnai ir prie tokio GUI esame pripratę. Didžiausias minusas Easy Mode režime, jog nėra nustatymų paieškos funkcijos.

Dažniausiai tik užėjus į BIOS’ą keliaujame pasižiūrėti, ar yra integruotas VRM termo daviklis. Deja, „Z390 Taichi Ultimate“ jo neturi. Taip pat vis dar nepatobulintas Fan-Tastic Tuning įrankio funkcionavimas. Ventiliatoriams taikomi sūkių pokyčiai nėra pritaikomi on the fly būdu, taip neleidžiant išgirsti triukšmo lygio prie konkrečių RPM. Reikalingas papildomas sistemos perkrovimas. Tai kažkiek kompensuoja vienas nuo kito atskirti CPU_FAN1 ir CPU_FAN2/WP kanalai.

 

vCore įtampą „Z390 Taichi Ultimate“ leidžia keisti 0,01 V žingsneliais. Yra fiksuotas ir offset režimai, kuriame kraštutinės reikšmės -100 mV or +200 mV. Standartiškai aukštos klasės „ASRock“ motininėse plokštėse integruotas 5-ių lygių LLC. BCLK dažnio ribos nuo 90 MHz iki 1000 MHz dėka integruoto papildomo Hyper BCLK valdiklio. Maksimalus DRAM daugiklis super aukštas – 8400 MHz.

 

 

Įrankių skiltyje turime Polychrome RGB pašvietimo valdymą. Dabar jis tapo funkcionalesnis, nes buvo pridėta spalvų paletė. Tiesa, „ASRock“ išėmė pašvietimo valdymą įrašant skaitines RGB reikšmes. Efektai keičiami on the fly būdu kiekvienai zonai/galvutei atskirai arba kartu.

 

Norėdami patikrinti, ar „Z390 Taichi Ultimate“ pažeidžia i7-8700K 95 W TDP limitą turėjome surasti MCE (Multi Core Enhancement) funkciją, kuri paprastai būna įdėta į CPU Configuration skiltį. Labai nustebome, kai jos nei čia, nei niekur kitur neradome. Nusprendėme naujausią P1.80 BIOS’o versiją pakeisti senesne. Vienu leidimu senesnė P1.60 versija jau turi MCE funkciją su galimomis Disabled ir Enabled parinktimis.

(P1.80)                                                  (P1.60)

MCE funkcionavimui nustatyti naudojame AVX instrukcijas išnaudojančią 27.7 „Prime95“ versiją. Aiškiai matyti, kad MCE funkcija šioje BIOS versijoje yra visiškai neveikianti. Nesvarbu ji įjungta ar išjungta, i7-8700K dažnis nesikeičia – tie patys 4,3 GHz tiek pačioje sesijos pradžioje, tiek praėjus 30 sekundžių. Grynos CPU energijos sąnaudos siekia beveik 130 W ir išauga iki 140 W įjungus MCE. Galime konstatuoti, kad MCE ne tik neveiksnus, bet ir tai, jog „Z390 Taichi Ultimate“ nesilaiko „Intel“ nustatytų rekomendacinių Turbo gairių.

19 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    Šiaip retorinis klausimas, kas siūlo 10 GbE internetą kur nors?

    O ASRock’as visada stengiasi pigiau savo produktus padaryt nei konkurentai, gaila, kad ne visada BIOS nušlifuotas iki galo.

    Just buy it 😀

  2. SoTOP parašė:

    Yra bent kelios AM4 Asrock motininės, kurios irgi su Toshiba SSD nelabai draugauja.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.