„Asus B250 Mining Expert“: tiesiai į kasyklą

Žvilgsnis iš arčiau

Didžiausias dėmesys žvelgiant į „B250 Mining Expert“ nenoromis krypsta į 19 PCIe lizdų. 18 iš jų yra x1, o vienas x16. Nors jie ir labai gundo, bet šį saldainiuką pasilikime pabaigai.

Kairiame viršutiniame kampe matome bateriją, tai tikrai neįprasta jos vieta. Suprantama, dėl ko ji čia atsidūrė – apačioje dėl 19 PCIe lizdų nelabai liko vietos. Be to, norint išimti bateriją, ši vieta yra labai patogi. Šalia baterijos yra aštuonių kontaktų maitinimo jungtis. Žvilgsniui slenkant link pagrindinės plokštės vidurio, matome procesoriaus maitinimo grandinę. Ji nėra labai galinga, neturi net aušinimo, bet jos pilnai užteks. Procesorius, kasant kripto valiutą, daugiausia nuobodžiauja ir daug darbo neatlieka. Pati maitinimo grandinė yra 4+2 fazių, išdėstyta L forma. 4 Fazės skirtos procesoriui, o likusios 2 – procesoriaus grafikos daliai. Šalia maitinimo grandinių įsitaisęs ir pats LGA1151 procesoriaus lizdas. Į jį galime dėti šeštos ir septintos kartos „Intel“ procesorius.

Toliau, slenkant link dešinio viršutinio pagrindinės plokštės krašto, matome porą operatyviosios atminties lizdų. Kaip įprasta „Asus“, jie tik su vienu judančiu fiksatoriumi, apatinis lizdo kraštelis vientisas, nejudantis, fiksavimo mechanizmas viduje. Dviejų atminties lizdų kripto valiutų kasėjams bus per akis, nes dažniausiai naudojamas tik vienas atminties modulis. Palaikoma DDR4-2400 atmintis, iki 32 GB.

Pačiame dešiniame pagrindinės plokštės šone aptinkame pirmą išskirtinę jos savybę. Palei visą kraštą išdėstytos net trys 24 kontaktų EATX maitinimo jungtys. Toks neįprastas „Asus“ sprendimas pasitarnauja kaip maitinimo blokų sinchronizatorius, o taip pat tiekia energiją mūsų devyniolikai PCIe lizdų. Dėl šios priežasties prie kiekvienos jungties yra raidė: A, B ir C. Tai nurodo, kokiam PCIe jungčių blokui priskiriama jungtis. Norint išmaitinti 19 vaizdo plokščių, vieno maitinimo bloko neužteks, tad šis sprendimas puikiai pasitarnaus sinchronizuojant maitinimo blokus. Tiesa, visi PCIe lizdai veikia ir su vienu maitinimo bloku, svarbiausia naudoti išorinį maitinimą turinčius riser’ius.

Žemiau, po 24 kontaktų jungtimis, pačiame kampe, randame įjungimo mygtuko antgalį. Čia yra ir kiti standartiniai pajungimai kaip perkrovimas, kaupiklio apkrovimo indikatorius, įjungimo indikatorius ir kiti; tikėtina, kad jų niekas nenaudos, jei pagrindinė plokštė bus naudojama pagal paskirtį – kripto valiutų kasimui. Gaila, kad „Asus“ pataupė ir neįdiegė fizinio įjungimo/išjungimo mygtuko. Šioje zonoje matome ir keturias SATA III jungtis, jų nėra daug, bet dažniausiai bus naudojama tik viena, o jei bus pasitelkiamos „Linux“ operacinės sistemos kasimui, tai jos ir visai nebus liečiamos.

Pagaliau atkeliavome prie 19 PCIe jungčių bloko. Šios jungtys užima apie ketvirtadalį visos pagrindinės plokštės ploto. Viena PCIe jungtis yra pilna, x16 standarto, tad esant reikalui į ją galime įstatyti vaizdo plokštę. Kitos 18 PCIe jungčių yra x1. Norint stabiliai tiekti elektros energiją, šalia PCIe lizdų įrengti kondensatoriai, jų 19 – tiek pat, kiek ir jungčių. Jie turi užtikrinti stabilią įtampą ir mažinti aukšto dažnio triukšmą. Šioje skiltyje apie vaizdo plokščių pajungimo galimybes nekalbėsime, tam bus skirtas atskiras skyrius. Kairiau PCIe jungčių matome 3 molex tipo jungtis. Jos skirtos papildomai tiekti energiją į PCIe lizdus. Tiesa, jų pajungti neprivaloma, jei naudojate išorinį maitinimą turinčius riser’ius, jei vis dėlto nusprendėte ten pajungti maitinimą, tai jis turi būti nuo į A 24 kontaktų lizdą prijungto maitinimo bloko. Visos jungtys suskirstytos į tris blokus: pirmame 7, antrame ir trečiame po 6 jungtis.

 

„Asus“ labai gerai išdėstė PCIe lizdus, tarp jų palikti tarpai, kad pajungti riser’iai nekontaktuotų. Tie, kas susidūrę su kripto valiutų kasimu, žino, kad pajungti riser’iai turi šiokį tokį laisvumą, nesant pakankamai didelio tarpo tarp PCIe lizdų jie gali susiliesti. Su „Asus B250 Mining Expert“ šios problemos tikrai nėra. Iš viršaus į apačią pajungti riser’iai niekaip nesusilies.

Kadangi kripto valiutų kasimo įrangoje nėra nusistovėjusių standartų, „B250 Mining Expert“ su vieno tipo riser’iais gali turėti problemų. Vieni riser’iai turi laidą išeinantį 90 laipsnių kampu, tokius turime ir mes. Kiti riser’iai turi į viršų kylantį laidą. Jei perkate „B250 Mining Expert“ ir galvojate apie didelio kiekio vaizdo plokščių pajungimą, tai yra labai svarbu. Riser’iai su 90 laipsnių išeinančiu laidu blokuoja sekantį PCIe lizdą. Nors kitokio tipo riser’ių ir neturime, aišku, kad jie sekančio lizdo neblokuoja. Tai nėra pasaulio pabaigos verta problema, nes net su sekantį lizdą blokuojančiu riser’iu vis tiek galėsime pajungti 13 vaizdo plokščių, o tai yra būtent tiek, kiek ir reikia. Kodėl, papasakosime kitame skyriuje.

Kairiau visų PCIe dar yra integruotas „Realtek ALC887“ audio kodekas, apie jį kalbėti neverta. Tai į biudžetines pagrindines plokštes montuojama garso posistemė. Vargu, ar ji bus aktyviai naudojama, turint galvoje, kam skirta ši „B250 Mining Expert“ pagrindinė plokštė.

Nors ir labai knieti pradėti pasakoti apie vaizdo plokščių pajungimą, dar turime trumpai pakalbėti apie neaptartas dalis. „B250 Mining Expert“ turi specialią „LanGuard“ technologiją, kuri turi užtikrinti stabilų tinklo veikimą bei apsaugoti nuo žaibo iškrovos ir statinių krūvių.

Galinėje „Asus B250 Mining Expert“ dalyje galime pasižiūrėti į jungtis, jų ši pagrindinė plokštė turi ne daugiau nei reikia. Po PS/2 jungtį klaviatūrai ir pelei, dešiniau jų – pora USB 2.0 jungčių. Dar dešiniau HDMI vaizdo išvestis, būtų šaunu matyti ir VGA. Dar dešiniau matome mėlyną dažymą turinčias USB 3.1 jungtis. USB jungčių kiekį galima praplėsti ir ant pačios pagrindinės plokštės esančiais vidiniais portais. Pačioje dešinėje yra trys audio sistemai priklausančios jungtys.

5 Komentarai

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.