„Asus Prime X299-A“ laiko „Core i9-7900X“ testą

Žvilgsnis iš arčiau

ATX formato (30,5 cm x 24,4 cm) „Asus Prime X299-A“ nepasižymi žvilgsnį prikaustančiu išoriniu dizainu – kaip tik jis daugiau standartinis: ornamentuotas raštas tik apie LGA 2066 lizdą esančioje montažinės plokštės dalyje, integruoto garso posistemio nedengiantis baltai melsvas plastiko dangtelis virš I/O lizdų ir neišsiskiriantis vienos dalies VRM grandinės radiatorius. Akis labiausiai kliūna už neįprastai didelio antrojo radiatoriaus, kuris skirtas ne tik mikroschemų rinkinio, bet ir M.2 SSD aušinimui. Žemiau CPU lizdo esanti radiatoriaus tąsa nėra originali – tai įkomponuotas plastikinis gaubtas, kurio pagrindinė paskirtis visai nesusijusi su kažko paslėpimu.

Smagu matyti, kad „Asus“ taupo keturis branduolius turinčių „Kaby Lake-X“ savininkų laiką nurodant į kokius DIMM lizdus turi keliauti DDR4 atmintis. „Quad chanell“ konfigūraciją taip pat galima sukurti neatsiverčiant vartotojo gido – prioritetiniai lizdai sužymėti ant PCB. „Core i5-7640X“ ir i7-7740X procesoriai gali dirbti viso su 64 GB non-ECC atminties, kai daugiau nei keturis fizinius branduolius turintiems modeliams galima priskirti 128 GB. „Asus“ pateikiama informacija apie DDR4 dažnių palaikymą kiek kontraversiška: svetainėje nurodomas arba 4000 MHz, arba 4133 MHz maksimalus dažnis, nors oficialiai i9-7900X palaiko tik 2666 MHz DDR4 atmintį. Galbūt antrasis variantas įmanomas naudojant vieną „kaulą“. Po LGA 2066 lizdu aptikome „Pro Clock II“ mikroschemą, kuri leidžia nustatyti gerokai didesnį BCLK magistralės dažnį.

 

Jeigu CPU_FAN ir CPU_OPT lizdų vieta standartinė, tai AIO pompų maitinimui skirto AIO_PUMP lizdo vieta pakankamai neįprasta – šalia CHA_FAN1 virš pagrindinio PCI-Express 3.0 x16 lizdo. Viršum VRM radiatoriaus „Asus“ pastatė 4-pin RGB 5050 galvutę (12 V/2 A) ir diagnostinius post-state indikatorius, leidžiančius greitai išsiaiškinti kokio komponento pagrindinė plokštė neranda. Ten, kur išdėstyti atminties VRM grandinės komponentai randame MemOK! mygtuką. Jo paspaudimu nepalaikomus ar tiesiog motininei plokštei nepatinkančius DDR4 modulius bus bandoma suderinti taip, kad po perkrovimo sistema sėkmingai įveiktų POST‘ą.

 

Priekinei panelei skirtas vertikalus, „ASMedia“ valdiklio prižiūrimas, USB 3.1 Gen2 (10 GB/s) lizdas „Asus“ motininėse plokštėse jau nieko nebestebina, tačiau šalia jo dar nematytas sprendimas – vertikalus M.2 (32 GB/s) lizdas. Prie PCB tvirtinamas kronšteinas palaiko maksimalaus 110 mm ilgio SSD kaupiklius, kurie fiksuojami specialaus spaustuko pagalba. Šiam lizdui išskirtinai tinka tik PCIe magistralę turintys įrenginiai. Leidžiantis žemiau paguldytas USB 3.1 Gen 1 (5 Gb/s) lizdas, o dar žemiau jo 8x SATA III (6 Gb/s) portai, visi iki vieno valdomi X299 mikroshemų rinkinio ir palaikantys RAID 0, 1, 5 ir 10 masyvus, tačiau keturi, esantys arčiausiai M.2_FAN lizdo, dalinasi pralaidumu su antruoju PCIe 3.0 x4 lizdu. X299-A palaiko ir mažai girdėtą virtualų RAID, kuomet M.2 kaupikliai jungiami naudojant procesoriaus PCIe linijas. Standartiškai masyvą įmanoma sukurti tik su „Intel“ SSD kaupikliais, o platesniam masyvų pasirinkimui nei vienintelis RAID 0 reikės papildomo VROC rakto.

 

Norint patekti prie antrojo, po radiatoriumi paslėpto, M.2 lizdo, kuris kaip ir pirmasis palaiko „Intel Optane“ SSD kaupiklius, būtina atsukti trejetą varžtų. Nors ant pagalvėlės galima guldyti maksimalaus 80 mm ilgio SSD kaupiklį, šis lizdas palaiko ne tik PCIe, bet ir SATA protokolą naudojančius kaupiklius. Radiatoriaus antra pusė jau turi paruoštą termo juostelę, kuri perduos SSD generuojamą šilumą radiatoriui. Ne veltui šalia įrengta porą „3D Mount“ taškų, prie kurių tvirtinami 3D spausdintuvu pagaminti ventiliatorių laikikliai. Tokio dalyko neturime, todėl tikrinsime tik pasyvų SSD aušinimą.

 

Šiame kampe įrengta „Thunderbolt 3“ jungtis ir keletas trumpiklių. Deja, vienas jų – BIOS parametrus anuliuojantis CLR_CMOS. Kitas skirtas suteikti procesoriui didesnes galimas įtampas. Mums, turintiems i9-7900X, jo tikrai neprireiks. Apatinėje X299-A dalyje be W-PUMP+ (12 V/ 3 A), CHA_FAN2, USB 2.0, USB 3.0 lizdų ir antros RGB 5050 galvutės randame problemų identifikavimą palengvinantį dviejų skaitmenų Q-CODE ekranėlį ir sistemos įjungimo mygtuką, kurio pašonėje nėra perkrovimo mygtuko…

Metas pakalbėti apie PCI-Express išplėtimo lizdus, kurių veikimas tiesiogiai susijęs su LGA 2066 lizde atsidūriusiu procesoriumi ir jame integruotu PCIe linijų centru. Trys sutvirtinti (SafeSlot) PCIe 3.0 x16 lizdai, pradedant i9-7900X ir baigiant i9-7980XE, kurie turi po 44-ias linijas, veiks x16/x16x/x8 elektriniu režimu. Pasirinkę i7-7800X ir i7-7820X neteks žemiausiai esančio fizinio PCIe 3.0 x16 lizdo, o likę du veiks x16/x8 režimu. Vos 16-os linijų centrą turintys i5-7640X ir i7-7740X pralaidumą apribos iki 8x/8x, tačiau nepaisant to bus išlaikytas SLI palaikymas. Tarp dviejų viršutinių PCIe 3.0 x16 lizdų įsiterpiantys PCIe 3.0 x1 ir PCIe 3.0 x4 lizdai padaro, kad SLI/„CrossFire“ konfigūracija dirbančios vaizdo plokštės nebūtų sulipusios, tačiau reikia pažymėti, kad BIOS‘o lygmenyje PCIe 3.0 x1 yra atjungtas, nes dalinasi pralaidumu su vertikaliu USB 3.1 Gen 2 lizdu, o minėto PCIe 3.0 x4 lizdo maksimalus elektrinis pralaidumas siekia x1 nepriklausomai nuo procesoriaus. Taip nutinka ypač retai, tačiau „Asus“ šįkart pastatė bateriją į vieną geresnių pozicijų.

„Crystal Sound 3“ garso posistemės pamatas – po EMI dangteliu paslėptas aštuonių kanalų „Realtek ALC S1220A“ kodekas, nuo ALC S1220 besiskiriantis tik i2S išėjimo trūkumu. Tačiau tai automatiškai užkerta kelią ESS 9023P DAC‘ui, kurį sutikdavome aukštesnės klasės „Asus“ motininėse plokštėse. Ant PCB neradome papildomo trečios šalies pagaminto ausinių stiprintuvo, kuriuo dažniausiai tapdavo TI R4580, tačiau S1220A turi savo integruotą. Deja, nežinoma kokios maksimalios varžos ausinių poreikius jis gali patenkinti. „Asus“ pasirinko japoniškus „Nichicon“ kondensatorius, taip pat izoliavo garso posistemę nuo likusios PCB ir atskyrė PCB sluoksnių lygmenyje kairįjį garso takelį nuo dešiniojo.

Nors ALC S1220A ypatybės užkerta aukštesnės kokybės garsą į priekinę panelę, tačiau RMAA teste buvo parodyti dar nematyti rezultatai: -105,4 dBA siekiantis triukšmo lygis ir net iki 108,9 dBA kylantis dinaminis diapazonas. Harmoninio iškraipymo reikšmė krinta iki 0,0017 % – tai taip pat geriausias mūsų užfiksuotas rezultatas. Iki šiol pirmavusi „Asus ROG Maximus IX Hero“ garso posistemė priversta užleisti lyderio poziciją „Asus Prime X299-A“.

Galinėje I/O atroda pustuštė, tačiau vartotojas gauna „Flashback“ mygtuką, kuris inicijuoja BIOS‘o atnaujinimą įstačius atmintinuką į tam skirtą USB 2.0 lizdą. Be jų galima naudotis keturiais USB 3.1 Gen 1 (5 Gb/s) ir du USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) A+C tipo lizdais. Pastarieji valdomi „ASMedia 3142“ valdiklio. „LANGuard“ technologiją palaikantis vienintelis RJ-45 lizdas susietas su „Intel I219-V“ tinklu, o garsas išvedamas arba per skaitmeninį S/PDIF, arba per analoginius lizdus.

5 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Stock CPU – 80C*+ su 360 mm vandens aušinimu ir 3000 rpm Noctua Industrial ventiliatoriais… 😀 What a f… Intel?

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.