„ASUS ROG Crosshair VIII Hero [WiFi]“: ar DDR4 atmintis „Ryzen“ procesoriui gali būti per greita?

Žvilgsnis į ROG Crosshair VIII Hero WiFi

Kaip ir priklauso ROG ženklo produkcijai, vartotoją pasitinka didžiulė dėžė ir turtinga komplektacija, į kurią papuola firminiai lipdukai, išorinis termo sensorius, RGB kabeliai – prailgintojai, Q-Connector priekinei panelei, padėkliukas karštam puodeliui ir portabili WiFi antena, kadangi tai [WiFi] modelis.

„ASUS ROG Crosshair VIII Hero [WiFi]“ yra ATX formato (24,4 cm x 30,5 cm) pagrindinė plokštė. Dizainas labai panašus į apžvelgtos „Formula“, tačiau mažiau stealth prieskonio, nes juoda matinė montažinė plokštė nebėra paslėpta po plastiko gaubtu. Liko pridengta tik garso posistemės ir I/O zonos. ROG Crosshair VIII Hero [WiFi] tebeatrodo estetiškai patraukliai ir tuo pačiu neutraliai –  šiuo klausimu ji tiks į bet kurią sistemą. Skirtingai, nei „Formula“, „Hero [WiFi]“ pagrindinėje plokštėje pakeista baterijos pozicija, taip pat M.2 lizdai nebėra išdėstyti bendrą radiatorių turinčiame lovyje. Čia jie gavo atskirus savo radiatorius. Taip pat pekeista PCIe 4.0 x1 lizdo pozicija (dabar jis patalpintas tarp dviejų apatinių PCIe x16 lizdų, „Formula“ modelyje buvo ten, kur dabar baterija). Žinoma, esminis skirtumas yra VRM grandinę aušinančiame radiatoriuje. Monolitinį vandens bloką pakeitė standartinio tipo dviejų dalių radiatorius, kurį jungia šilumos vamzdelis.

„Hero [WiFi]“ nebeturi nugarinės plokštelės, kuri dengė „Formula“ modelio montažinę plokštę. Lituotų kontaktų skaičius aiškiai parodo, kad antrasis mechaninis PCIe x16 lizdas dirba x8 režimu (elektriniu).

Į metalinį „apvalkalą“ įvilktas 8-pin ProCool EPS12V lizdas pajėgus susidoroti mažiausiai su 384 W, tiesa, praktinė tokio metalinio kembriko reikšmė lieka miglota. Greta esantis 4-pin EPS12V lizdas jau yra paprastos struktūros ir jis skirtas spartinant galingus „Ryzen“ procesorius su skystu azotu. Palei PCB viršų išdėstyta visa eilė 4-pin lizdų: CPU_FAN, CPU_OPT, AIO_PUMP (visi po 1 A). Vartotojo patogumui ASUS galėtų skirtingomis spalvomis atskirti bent pagrindinį CPU_FAN lizdą nuo pagalbinio.

Keturi išvaizda niekuo neišsiskiriantys DIMM lizdai palaiko iki 128 GB un-buffered tipo DDR4 operatyvios atminties, 32 GB per vieną lizdą. Palaikomos atminties dažnis priklauso nuo naudojamo procesoriaus: iki 4800 MHz (O.C.) su 3-ios kartos „Ryzen“ ir iki 3600 MHz (O.C.) su 1/2-os kartos „Ryzen“. ASUS pažymi, kad ECC klaidų taisymą turintys moduliai galimi tik naudojant tam tikrus procesorius (supraskime PRO serijos). Takelių išdėstymas buvo dar kartą peroptimizuotas – turime OptiMem III sprendimą.

Virš Q-LED indikacinių diodų patalpintas dviejų skaitmenų Q-CODE ekranėlis, kuris maksimaliai tiksliai parodo POST metu iškilusią problemą. Dešiniajame kampe turime standartinę 4-pin RGB (12 V, 3 A) ir antros kartos 3-pin adresatinę RGB galvutes. Antros kartos galvutė moka atpažinti prijungtų LED skaičių ir programinės įrangos pagalba automatiškai pritaikyti pašvietimą prie specifinių įrenginių. Šios galvutės yra pilnai suderinamos su AURA Sync. Vidinė USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) galvutė valdoma X570 mikroschemų rinkinio. Pagrindinė plokštė turi aštuonis 90° kampu pakreiptus SATA III (6 Gb/s) portus, kurie irgi valdomi X570 mikroschemų rinkinio. Palaikomi RAID 0, 1 ir 10 masyvai.

„Hero [WiFi]“ turi vieną PCIe 4.0 x1 ir tris mechaninius PCIe x16 lizdus, kurie gali veikti šiomis elektrinėmis konfigūracijomis: x16/x0/x0, x8/x8/x0 arba x8/x8/x4. Du aukščiau esantys lizdai yra sustiprinti. Pagrindinė plokštė palaiko dual SLI ir 3-way „CrossFireX“. Mechaninių PCIe x16 lizdų veikimo režimas (3.0 ar 4.0 protokolas) priklauso nuo to, koks „Ryzen“ procesorius bus naudojamas.

Kartu su 3-ios kartos „Ryzen“ procesoriumi visi trys mechaniniai PCIe x16 lizdai veiks 4.0 režimu, tačiau suporavus „Hero [WiFi]“ su senesniu „Ryzen“ procesoriumi maksimalų pralaidumą duos tik trečiasis PCIe x16 (x4) lizdas, kai kiti du persijungs iš 4.0 į 3.0 režimą. Dar didesni apribojimai įvyksta integravus APU – tuomet pagrindinis lizdas veiks tik PCIe 3.0 x8 režimu. Kadangi pagrindinė plokštė neturi jokios vaizdo išvesties, APU panaudojimas neturi prasmės.

Pagrindinis M2_1 lizdas yra įrengtas virš aukščiausiai esančio PCIe x16 lizdo. Jis yra susietas su „Ryzen“ PCIe tinklu, kai antrasis M.2_2 su X570 mikroschemų rinkiniu. Abu lizdai palaiko tiek PCIe, tiek SATA magistralės SSD kaupiklius. Abiejų lizdų pralaidumas atitinka PCIe 4.0 x4 standartą, tačiau M2_1 lizdo pralaidumas nukris iki 3.0 x4 standarto, jeigu bus naudojamas senesnės nei 3-ios kartos CPU. Pralaidumu M.2 lizdai su niekuo nesidalina. Į M.2_1 lizdą telpa 2280 formato SSD, į M2_2 – didesnis 22110 formatas.

Apatinė PCB dalis nuo „Formula“ pagrindinės plokštės skiriasi tuo, kad čia nėra antrosios vidinės USB 3.2 Gen 1 (5 Gb/s) galvutės. Liko dvi USB 2.0 galvutės, CHA_FAN3 (1 A) lizdas, Node jungtis, 4-pin 5050 RGB ir 3-pin adresatinių RGB lizdų pora, taip pat ir 2-pin T_Sensor lizdas, į kurį gali būti prijungtas išorinis termo sensorius. Pagalbiniai mygtukai išlikę visi: ReTry mygtukas, kuris priverčia sistemą persikrauti, kai įprastas perkrovimo mygtukas nebereaguoja, Safe_Boot mygtukas leidžia patekti į BIOS, jeigu buvo panaudoti netinkami nustatymai be būtinybės anuliuoti visus BIOS nustatymus, LN2 trumpiklis panaikina nustatomų įtampų ribojimą, pavyzdžiui, operatyviajai atminčiai ar procesoriui, o Slow Mode slankiklis priverčia CPU dirbti taikant mažiausią įmanomą dažnio daugiklį išlaikant agresyviai spartinto CPU stabilumą. Po SATA lizdais yra specialūs baltai paženklinti lizdai, kurie skirti nustatyti įeinančio/išeinančio vandens temperatūrą ar išmatuoti vandens tėkmę.

Nuo bendros montažinės plokštės atskirta SupremeFX garso posistemė sudaryta iš „Realtek ALC1220“ kodeko, papildomo 24 bitų „ESS Sabre ES9023P“ DAC‘o, kuris atsakingas už kokybiškesnį garsą priekinėje korpuso panelėje, ir „Texas Instruments R4580I“ operacinio ausinių stiprintuvo, gebančio tinkamai pamaitinti 600 omų ausines.

Nors „Hero [WiFi]“ ir „Formula“ I/O panelės yra identiškos, tačiau vienas skirtumas egzistuoja. Vielinis 5 Gbe AQUANTIA tinklas yra pakeistas 2,5 Gbe spartos „Realtek RTL8125AG“ moduliu. Lėtesnį gigabitinį tinklą valdo „Intel i211-AT“ modulis. Daugiau skirtumų nėra. Vienas iš septynių USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) lizdų skirtas iš USB atmintinuko atnaujinti pagrindinės plokštės BIOS’ą su jam priskirtu Flashback mygtuku, o integruotas CLR_CMOS mygtukas anuliuoja BIOS nustatymus. Panelėje taip pat yra keturi USB 3.2 Gen 1 lizdai (mėlyna spalva) bei vienas C tipo USB 3.2 Gen 2 lizdas. Dviejų juostų 802.11ax (WiFi 6) valdomas „Intel Wi-Fi 6 AX200“ modulio. Palaikoma Bluetooth 5.0 versija ir MU-MIMO. Maksimali teorinė sparta 2400 Mbps. Garsui išvesti skirti penki paauksuoti audio lizdai bei skaitmeninis S/PDIF. Pagrindinė plokštė neturi jokios vaizdo išvesties, todėl APU poravimas su „Hero [WiFi]“ yra bereikšmis.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.